Piotr-M 31.01.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witam wszystkich forumowiczów! ... Ooo, kogo my tu widzimy , długo Cię tu nie było . Anusia, pochwal się nowymi fotkami. Przyłączam się też do prośby Muci - napisz coś o swoich oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goda15 01.02.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Witaj Anusia, dawno Cię tu nie było Myśleliśmy, że zajęta jesteś przeprowadzką Przyłączam się do Pitra, pochwal się nowymi fotkami. U nas weszli dekarze, właśnie rozpoczęli już układanie dachówki. Nie mam nowych fotek bo od 2 tygodni jestem zmuszona do siedzenia w domu (dopadło mnie zapalenie pluc), fatalna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 05.02.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Czesc Piotr,widze ze jestesz na etapie okin jak ja..Przejizalam rynek okna drewniane. U nas beda takie na 100%.. Jesli chodzi o estetika(sposob wykonanie, precizja,jakosc) moj ranking wyglada tak:1) Gebauer(bez konkurencji na tym mejscu)2) Natura3) Igies4) Urzedowski4) Goran5) KRC6) M&CJak to bedzie cenowe, to 10 dni bedzie wiadomo..Tez wazna informacja: tylko M&C and Urzedowski maja cennik dla okna typowe i nie typowe. Reszta jest na wymiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 05.02.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witaj Anusia, dawno Cię tu nie było Myśleliśmy, że zajęta jesteś przeprowadzką Przyłączam się do Pitra, pochwal się nowymi fotkami. U nas weszli dekarze, właśnie rozpoczęli już układanie dachówki. Nie mam nowych fotek bo od 2 tygodni jestem zmuszona do siedzenia w domu (dopadło mnie zapalenie pluc), fatalna sprawa. życzymy zdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goda15 06.02.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 życzymy zdrówka! Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 06.02.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 życzymy zdrówka! Dzięki nie ma sprawy... A Wasz dach regularnie podglądamy i dziś widać było ładną dachóweczkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmik 07.02.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 ...fani Orchidei własnie jestesmy na etapie wyboru projektu i rowniez chyba zdecydujemy sie na Orchideę. Piękne te wasze domki! Dużo poprawek musieliście wnosić przed budową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 07.02.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Olmik, to sprwa gustu i funkcjonanosci. Poprawki z cala pewnoscia : okno nad garazem( w oryginale trojkacic jest maly), okna - te od garazu i od ogrodu, okna dachowe dalismy wieksze , drzwi wejsciowe powinny byc troche szersze, schody poszerzylismy Ale tak jak napisalem- toTy bedziesz tam mieszkac , wiec planuj tak aby bylo zgodnie z twoimi oczekiwaniami pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 07.02.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Witam, cieszę się, że jeszcze mnie pamiętacie Muci, okienka mam Natury. Jak narazie bez problemów. Mieliśmy małe pęknięcie szyby już po montażu w tym dużym półokrągłym oknie balkonowym. Zgłosiliśmy i wymieniono nam bez komplikacji. Sam montaż przebiegał bardzo sprawnie. Nie montowaliśmy jeszcze klamek i osłonek na zawiasy, więc od panów montażystów dostaliśmy klameczkę do otwierania wszystkich okien. Goda, Piotrze mam nadzieję, że szybko pochwalę się fotkami, ale obecnie nie mam jak ich zrobić. Bywam w domku późnym wieczorem i zdjątek nijak nie można zrobić, bo już za ciemno Powiem wam tylko, że wykończeniówka to dłuuuugi proces. Stawianie ścian to bajka. Codziennie coś nowego. Przez miesiąc to prawie chałupa stała A teraz człowiek leci po pracy zobaczyć co zrobione, a tu no niby ściany gładsze i bielsze nieco, ale spektakularnych akcji to jakoś brak Dziś mam nadzieję zobaczyć choć trochę glazury na ścianach, ale wiem że z naszą łazienką to pobawią się jeszcze trochę. Co nam na mózg padło, żeby tak komplikować życie naszej ekipie. Olmik witamy. Thomasso dobrze gada! Każdy z nas przystosował dom do własnych potrzeb i gustu i dzięki temu nasze domy nabierają indywidualności mimo, że zrodzone z tego samego projektu. Goda mam nadzieję, że do tego czasu to już jesteś na chodzie. ŻYCZĘ DUŻO SIŁY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-M 07.02.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Witam, Goda, Zdrówka życzę. Witaj Olmik, podpisuje się pod wypowiedziami przedpiszców . Są różne gusta, priorytety, każdy z nas ma jakąś tam własną wizję domu. Musisz sam zadecydować o zmianach, tak aby dom spełniał Twoje oczekiwania. Anusia, a coś Ty znowu tak w tej łazience nakomplikowała? możesz podać, ile te Twoje okienka z Natury kosztowały i jakie masz szprosy (naklejane czy ramka)? Aleście mi Drogie Panie namąciły w głowie tymi oknami drewnianymi. Już prawie byłem zdecydowany na PCV, a tu teraz nie śpię po nocach i dumam co wybrać Anusia wróciła, to teraz Robert przepadł bez wieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 08.02.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Czesc wsystkim,dzieki za informacje Anusia.. Ja dla zainteresowanych od okien drewnianych moge podac troche ciferek. WSZYSTKIE!! okna w czaglu nie calego roku posli w gore i to bardzo duzo!! Natura poszla s okolo 40% od wyceny Anusi ktora podala na 7 str tego watku..U nas wychodzi( nie roznimy sie bardzo od nej, fakt ze nie mamy zaokroglone okno nad wejscien, ale mamy za to poweikszny od kucni i garazu) okna 36 tys ( szposy naklejany, wiedenski), dodatki (p4+wk2)-8.9 tys+2.8tys roboczyzna . To wszysko ceny netto 47 700 (Natura)(8 tyg)Urzedowski-49 600zl (czeka se min 5 mes)okland- 46 000zl(6-8 tyg)krc--50 000(6-8tyg)Goran- 43 000zl(6-8tyg)Wszystkie wyceny zrobieony dla okna Meranti,ze szyb P4 i okucia WK2, ze szprosem wiedenski. Orpocz Urzedowsk, wszystkie maja cena na wymiar oknaiCzekam na wycenie od Gebuera.Cena dla sosna jest wszedzie okolo 15 % mnej od podanychJak wydac ceny sie roznia, lae to nie tylko cena, jest bardzo duza roznica w kwestii wykonczenia drobnych detaili.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmik 08.02.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Macie już duuuużo większe doświadczenie, bo wasze domki są już prawie gotowe (albo i całkiem), chciałabym więc zapytać, czy sądzicie, że da się ten dom (właściwie to mamy zamiar wybudować Orchideę 1, więc mniejszą wersję) można wybudować za ok. 400.000? Dodam, że mamy znajomą ekipę spoza warszawy (więc dużo tańszą) na górze na razie wystarczą nam dwa pokoje i jedna łazienka reszta w miarę wykończona - tak w sam raz do mieszkania... z góry bardzo dziękuję za rady i odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 08.02.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Czesc Olmik, jesli chodzi o cen.. to wszytko posllo bardzo w gore..Wszystko zalezy ot tego, jakie materialy urzyjesz. Jesli bedzie dachowka betonowa, zamiast ceramiczna, okna plastikowe, nie z wyszej polki.. wedlug mnie tak . Jest szansa ze sie zmescis w ta kwota dla Orchidei Ale bardzo, bardzo trudno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 09.02.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Czesc Olmik, jesli chodzi o cen.. to wszytko posllo bardzo w gore..Wszystko zalezy ot tego, jakie materialy urzyjesz. Jesli bedzie dachowka betonowa, zamiast ceramiczna, okna plastikowe, nie z wyszej polki.. wedlug mnie tak . Jest szansa ze sie zmescis w ta kwota dla Orchidei Ale bardzo, bardzo trudno.. A na ile szacujesz koszt Orchidei 2, z dachówką ceramiczną, oknami drewnianymi, drzwiami, podłogami, tynkami, elewacją i instalacjami (piecie, podłogówka, kaloryfery) - bez łazienek, kuchni, etc? Kosztorys mówi o 430tys, pod klucz - ile trzeba relanie liczyć? Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 09.02.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 TS147 bardzo trudno wycenic calosc- o wiile latwiej jest okresliic przyblizony koszt stanu zamknietego. Wykonczenie zalezy od materialow jakich uzywasz, zwlaszcza przy wykonczeniowce( podloga- jaka? drewniana, parkiet normalny czy mozaika palacowa , podlogowka -ile m.kw., piec - tu rozpietosc jest spora od kilku do kilkunastu tys, potem cala instalacja CO, elektryka i okablowanie lacznie z alarmem,ocieplenie poddasza i k-g, od zewnatrz ocieplenie i tynki. Jest tego bardzo duzo, a i nie o wszystkich sie pamieta Materialy podrozaly -jak porownasz kosztoryz z poczatku stycznia 2006 z cenami na dzisiaj to roznica bedzie spora. W/g mnie 550 tys. bez wiaractw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekpodkowa 14.02.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witam, Kilka tygodni temu zakupiłem projekt Orchidei 2 z piwnicami. Przeczytalem wszystkie Wasze posty na temat tego projektu. Wiekszosc zmian jakie chce wprowadzic do projektu Wy juz wprowadziliscie w zycie. Czy ktos z forumowiczow z okolic W-wy zechcialby pochwalic sie swoja Orchidea. Prosze o info na maila [email protected] lub tel. 604968777. Dzieki P.S. Zalezy mi na czasie gdyz do konca lutego musze zamknac wszystkie zmiany w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 14.02.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 jacekpodkowa,na Bialolece jest cale osiedle Orchodei- ul.Tworcza.W roznych etapach budowy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 14.02.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 TS147 bardzo trudno wycenic calosc- o wiile latwiej jest okresliic przyblizony koszt stanu zamknietego. Wykonczenie zalezy od materialow jakich uzywasz, zwlaszcza przy wykonczeniowce( podloga- jaka? drewniana, parkiet normalny czy mozaika palacowa , podlogowka -ile m.kw., piec - tu rozpietosc jest spora od kilku do kilkunastu tys, potem cala instalacja CO, elektryka i okablowanie lacznie z alarmem,ocieplenie poddasza i k-g, od zewnatrz ocieplenie i tynki. Jest tego bardzo duzo, a i nie o wszystkich sie pamieta Materialy podrozaly -jak porownasz kosztoryz z poczatku stycznia 2006 z cenami na dzisiaj to roznica bedzie spora. W/g mnie 550 tys. bez wiaractw Dzięki za odpowiedz! Rozumiem, że 550tys juz do zamieszkania (czyli z piecami, podłogami, elewacjami, etc - tak jak napisałeś bez wariactw)? Wiem, że ostateczny koszt zalezy od wielu czynników, jednak w fazie wyboru projektu ciezko okreslic wszystkie czynniki rzutujące na cenę . Dziwi mnie, że koszt Orchidei 2 będzie podobny do kosztu Domu pod Sekwoją (http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m3ffac3a368ace), która wydaje się znacznie większa (chociaż powierzchniowo rzeczywiscie wychodzi podobnie). Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 14.02.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 TS147Pewnie mozna sie zmiescic w kwocie 550 tys. Tak jak napisalem -kwestia wyboru - jaka technologia budowy-silka, pustak, porotherm- tu ceny sa rozne.Dach- rodzaj dachowki - ceramiczna, cementowa- rozpietosc bardzo duza, jesli chodzi o ceny. Pozniej okna- drewniane czy plastik. Plastik znacznie tanszy- na okna drewnanie mozesz wydac ponad 50 tys. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_C 15.02.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jestesmy na etapie wyboru projektu, czas na goni, poniewaz chcemy rozpoczac budowe w czerwcu. Orchidea 2 jest optymalna ale obawiamy sie, ze moze byc za duza ( dla 4 osob). Orchidea 1 jest za waska. Zastanawiamy sie rowniez nad projektem Dom w Firletkach 2 http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m4551cee43faa7 ktory moze okazac sie za maly ... Prosze napiszcie ktory z projektow bedzie odpowideni dla 4 osobowej rodziny pozdrawiam wszystkich forumowiczow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts