Muci 25.09.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Goda,dziekuje bardzo..Swietnie ze pamietalas o urodzin. Ja jestem tak zakrecony przy tej budowie ze zapomnielismy w tym roku s mezem nawet o rocznicy slubu...;-(( Ale dal tych ktory robili instalacje, wedza ze to chyba naj-gorszy okres w budowie. Na dodatek jesli sie nie mialo architekta wnec a samemu sie wszystko planowalo. Mam tylko nadzeje ze za miesiac jak bedize po wylewkach odetchne troche.DG,u nas sciana z porothermu , tylko ze nie 25cm, a 24 (czeskii)+15 styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 25.09.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 DG, Robert, dzięki za uwagi dotyczące grubości murów i ocieplenia. Z linku wklejonego przez DG wynika, że jeżeli już, to lepiej zrobić grubsze ocieplenie... No więc zastanawiam się, czy dołożyć wełny/ styropianu... No i o ile... Zobaczy się pewnie, jak będzie z kasą Muci, odpowiesz mi na nieco "niedyskretne" pytanie? Jaką mieliście wycenę na dach za materiały? Tzn. dachówka + okna + rynny? Bo nam ostatnio spodobał się niestety Creaton i mamy wycenę na 53tys (brutto)!!! Jakiej firmy macie dachówkę? A jak inni? Jak u Was to wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superiwona 26.09.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 aniu ja wlasnie przelalam kwote 45 tys za dachowke ROBEN PLUS miedziana okna FAKRO, laty dodatki blacha rynny folia, dodatkowo kupilam cegle klinkierowa cala palete na kominy i zaprawe czarna za 1413 zl. calosc w hurtowni cer-bud-2 nigdnie indziej nie ma dachowki robenu, a jak jest to na grudzien a ja mam dekarza na 20 pazdziernika.aha ile wam wyszlo sztuk dachowki? tak mniej wiecej ja kupilam 3200szt , skrajnej 100, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 26.09.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Ania,u mnie czerwona angoba, Creatona.Na temat wycen wyslalam ci info na priva, ale cena jest zblizona do twojej, ale to jest razem s dodatkami(folia wysoko paroprzepuszczalna, rynny, blachy, okna, wylaz), tylko bez lat,kontralat, deski(ok. 7400)Polcam Dach-lux na Marsie (p. Dombrowicz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 26.09.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Robert, do Ciebie wołanie! Ponoć koło Łomianek jest tania pospółka czy tam posypka, dokładnie nie wiem które... Skąd brałeś? Bo podobno za 11zł. Ja dziś byłam koło Babic i zaśpiewali mi za posypkę 17 a za pospółkę 34 No i jeszcze stówa za każdą Tatrę za dojazd... A ja potrzebuję chyba ze 250 ton!!! Cholerka, za głupi piach 7 tysięcy w plecy! superiwona, Muci, dzięki. Czyli moja wycena nie jest jakaś kosmiczna... Poczekam jeszcze na inne. Superiwona, mam w wycenie 3700szt., bocznej 130. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 26.09.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Ania,może i jest - nie wiem. Zobacz tutaj lub zapytaj:http://forum.muratordom.pl/grupa-z-lomianek-i-okolic,t22654-780.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DG1719501811 27.09.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Czy stosujecie lub będziecie stosować wentylację mechaniczną z rekuperatorem ? Wiem że w ten sposób można sporo zaoszczędzić na ogrzewaniu domu, więc chcę ją zastosować. W projekcie z Archonu jest nawet aneks z rozrysowanym takim systemem jako opcja. Są jednak głosy że rozwiązanie to może być przyczyną problemów z alergią co w przypadku mojej rodziny jest ważne bo wszyscy już jesteśmy alergikami. Chodzi ponoć o to że przewody wentylacyjne są długie, podczas wymiany ciepła wilgotne, ciepłe powietrze wyprowadzane z domu ochładza się a w związku z tym wzrasta wilgotność w kanale. Tworzą się więc warunki do rozwoju grzybów. Świeże powietrze doprowadzane do wnętrza domu też wędruje długim kanałem, wewnątrz którego z czasem będzie się zbierał kurz i inne zanieczyszczenia. A czyszczenie tych kanałów jest trudne.Czy waszym zdaniem jest to rzeczywisty czy też wydumany problem ? Może ktoś mieszka w domu z taką wentylacją i może się podzielić opinią na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cannondale 27.09.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Hej, Nie wiem jak wygląda serwis rekuperacji i jak to wpływa na alergików. Jednego tylko jestem pewien. Nie zaoszczędzisz na tym. Zakładając że 50% ciepła to wentylacja, a rekuperacja daje 95% sprawności, to zaoszczędzisz przy najkorzystniejszych warunkach 50%, w co nie wierze szczerze mówiąc. Jeżeli rocznie zapłacisz 5-6 tyś PLN za ogrzewanie, to rocznie zaoszczędzisz 3000pln. Policz teraz po jakim czasie ci sie zwróci system rekuperacji, wez pod uwagę serwis, wymiana filtrów, możliwość awarii .... Jeżeli się zastanawiasz nad rekuperacją to jedynym dobrym uzasadnieniem jest czyste powietrze w domu i możliwość podłączenia do tego klimatyzacji w przyszłości. Jeżeli chodzi o wilgoć i grzyby to wątpie żeby to był problem przy rekuperacji. Myślę za to, że stosując filtry chronisz domowników przed pyłkami dostającymi się z dworu.. Ale to tylko moje teorie... Pozdrawiam C'Dale Czy stosujecie lub będziecie stosować wentylację mechaniczną z rekuperatorem ? Wiem że w ten sposób można sporo zaoszczędzić na ogrzewaniu domu, więc chcę ją zastosować. W projekcie z Archonu jest nawet aneks z rozrysowanym takim systemem jako opcja. Są jednak głosy że rozwiązanie to może być przyczyną problemów z alergią co w przypadku mojej rodziny jest ważne bo wszyscy już jesteśmy alergikami. Chodzi ponoć o to że przewody wentylacyjne są długie, podczas wymiany ciepła wilgotne, ciepłe powietrze wyprowadzane z domu ochładza się a w związku z tym wzrasta wilgotność w kanale. Tworzą się więc warunki do rozwoju grzybów. Świeże powietrze doprowadzane do wnętrza domu też wędruje długim kanałem, wewnątrz którego z czasem będzie się zbierał kurz i inne zanieczyszczenia. A czyszczenie tych kanałów jest trudne. Czy waszym zdaniem jest to rzeczywisty czy też wydumany problem ? Może ktoś mieszka w domu z taką wentylacją i może się podzielić opinią na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 27.09.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 U nas bedzie rekuperator,przy szczelnych okien mechanicna nie dziala zupelnie.mam ten problem w tej chwili..i wiem co to znacy. Jka to bedzie w praktice to sie okaze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 27.09.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 U nas również będzie rekuperator. O powyższym jednak najlepiej poczytać wpisując "rekuperator" w wyszukiwarkę w wymianie doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Suza 27.09.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Witam,Czy ktos wybudował orchideę w wersji częściowo podpiwniczonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 27.09.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 DG, a u nas nie będzie rekuperacji ani wentylacji mechanicznej. My wierzymy w otwieranie okien Uwielbiam otwarte okna. Śpię przy otwartym oknie, przy takiej pogodzie jak dziś mam w każdym pokoju otwarte okno, taras otwarty na oścież... Psy i dzieci biegają Nawet w zimie uchylam okna. Najbardziej lubię świeże powietrze prosto z dworu. A w te całe oszczędności nie bardzo wierzę (tak jak Cannondale) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peacemaker 30.09.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Jakieś pierdoły z tą reku czym ś tam My zastanawiamy się nad rozprowadzeniem kanałów na piętrze, aby ciepłe powietrze z kominka dolatywało (grawitacyjnie). I jeszcze chciałbym rozprowadzić kanały, gdybym w przyszłości chciał założyć klimatyzację. Ale mam pytanko z innej beczki - za jakiś tydzień wraca ekipa i zaczyna kolankową stawiać. Około 20 października wchodzą cieśle. Kiedy jest najlepszy moment aby postawić te dwa HEBY ? pozdrawiam, Peacemaker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 30.09.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Mysle ze naj lepej, tak jak bylo u mnie. Wymurowali kolankowej, a potem wstawili HEBy. Zrobili webca i zaly.Nie ma sensu wstawiac naipirw Heby, bo tylko prezkadza. Ale nusi byc pred wylanie weca. Scianki dzialowe,rob po zrobienie wiezb. Nie ma co przeskadzac i wies na npoprawka przyjscia dzrwigu do plaew i krokiew koszowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 30.09.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Jakieś pierdoły z tą reku czym ś tam My zastanawiamy się nad rozprowadzeniem kanałów na piętrze, aby ciepłe powietrze z kominka dolatywało (grawitacyjnie). I jeszcze chciałbym rozprowadzić kanały, gdybym w przyszłości chciał założyć klimatyzację. .... ha ha ha Peac coś mi Twój post Peac, nie daje spokoju w świetle rozmowy na zasadzie rekuperacja to fe bo roztocza, bo alergie itp. Najchętniej bym zapytał Ciebie - powietrze z kominka (DGP) to już cacy? O klimatyzacji już nie wspomnę. Szkoda, że nie byłeś aktywnym przeciwnikiem reku Tak baaardzoooo ogólnie: Mając rekuperator zrezygnowaliśmy z DGP z poniższych powodów: - podgrzane powietrze z kominka to m.in. podsmażony kurz i ... wszelkie badziewie (w tym roztocza) - kłopoty ze sterowaniem (gorące ... czasem zbyt gorące powietrze, zwłaszcza przy paleniu w kominku w okresach przejściowych jak np. dziś - o lecie nie wspomnę) - zabrudzenia wokół wylotów/kratek nawiewów Przy rekuperacji część ciepła oddanego przez wkład kominkowy zostaje odzyskane w wymienniku cieplnym w reku po zassaniu z pomieszczeń. Reszta ciepła wytworzonego w kominku idzie w kosmos. Należ pamiętać, że powietrze wywiewane z domku nie miesza się z powietrzem czerpanym. Ilość ciepła odzyskanego przez reku będzie wystarczające pomimo utraty tej części, która kominem podgrzeje galaktykę. Przy reku zagrożenie zasyfieniem kanałów jest o wiele mniejsze niż przy, proponowanej przez Ciebie, klimatyzacji. Planujemy GWC dla uzysku ciepła (zima) lub chłodu (lato). Oczywiście opcjonalnie można też podłączyć do reku klimę (jeśli kiedyś się zechce). Świeże powietrze z reku jest w dalszym ciągu świeżym powietrzem, ewentualnie o temp podwyższonej lub zmniejszonej w stopniu nieznacznym w porównaniu z DGP lub klimą. I z minimalną ingerencją mechaniki. O filtrach zatrzymujących komary, muchy i inne badziewie nie wspomnę. Jeżeli chcesz Peac montować kanały do klimy - proponuję montaż kanałów wg projektów reku - zawsze to wentylacja mechaniczna. Pozdrawiam ps. nie bierz Peac tego postu do siebie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DG1719501811 01.10.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Dzięki za wszystkie opinie na temat rekuperacji. Na podjęcie decyzji mam jeszcze sporo czasu, gdyż jestem na początku drogi. Właśnie się okazało że wniosek o pozwolenie na budowę będę mógł złożyć miesiąc później niż planowałem bo nie mogę się doczekać na kolejny wyjątkowo niezbędny kwit. Powoli zaczynam rozumieć twórczość Franza Kafki. A co sądzicie o kominku z płaszczem wodnym sprzężonym z piecem CO, czy nie jest to ciekawa alternatywa dla DGP ? Pozdrawiam, Józef K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cannondale 01.10.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Czy w ogole wypada mowic o oszczedzaniu w domu o wartosci miliona zlotych? Jezeli stac Was na taki dom jak orchidea to oszczednosci roczne na poziomie 1-2tys pln nie powinny miec znaczenia. Po co wiec kombinowac z tymi plaszczami i DGP? To tylko utrudnianie sobie zycia.C'dale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 01.10.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 ja z troszkę innej beczki Macie może sprawdzone namiary na firmy instalujące reku w Warszawie lub okolicach? Nie chcemy naciąć się na jakiegoś "pana Miecia" i szukam kogoś sprawdzonego i poleconego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DG1719501811 01.10.2007 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Czy w ogole wypada mowic o oszczedzaniu w domu o wartosci miliona zlotych? Jezeli stac Was na taki dom jak orchidea to oszczednosci roczne na poziomie 1-2tys pln nie powinny miec znaczenia. Po co wiec kombinowac z tymi plaszczami i DGP? To tylko utrudnianie sobie zycia. C'dale Cannondale, bez urazy ale nie rozumiem twojego podejścia do sprawy. Fakt, O2 nie jest tanim domem. Dziś zdrowie, pracę i trochę odłożonej kasy mam. Ale jak mówi poeta 'nic nie może przecież wiecznie trwać'. Póki co nie mam zamiaru po przejściu na emeryturę sprzedawać w popłochu domu i wynosić się do bloku w myśl zasady 'z bloku wyszedłeś do bloku wrócisz'. Daj mi sznse w miarę świadomie zbudować ten dom. Na forum szukam porady co i jak robić, bo moja wiedza w tym zakresie jest mizerna i poprostu miotam się na wszystkie strony szukając odpowiedzi na moje być może trywialne pytania. I tak Was wszystkich lubię i pozdrawiam, DG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cannondale 02.10.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Wiedziałem ze kogos dotkne Chcialem tylko powiedziec ze oszczednosc z tego mizerna a problem jest. Każde z tych rozwiązań jest na swój sposób problematyczne, każde ma swoje wady. Pytanie czy warto inwestować w coś co będzie tylko upierdliwe. Cdale. Mi odradzal plaszcz wodny moj instalator Co. Mowil skomplikowanie o ukladach otwartych, zagotowanej wodzie itp. Stwierdzilem ze nie mozna naciagac fachowca do robienia czegos czego nie chce robic i olalem sprawe. Pozdr C'dale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts