Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj,

Muci, my robilismy badania gruntu w listopadzie, czyli wtedy, kiedy woda powinna byc na najwyzszym poziomie. Nie bylo jej na 4 m, wiec chyba nie powinno byc problemu z piwnica. A nAD SOLARAMI W OGRODZIE...HM TRZEBA POMYSLEC jak je zagospodarowac, troche szkoda mi ogrodu. a czy nie ma starty w wydajnosci? Tak nisko, nie moze nic zaslaniac ich, prawda?

Malaza,

w tym roku w listopadzie, byl naj niski poziom wód gruntowych!Jestem tego pewna, bo mam podmokła działka i żałuje ze nie zrobylam szambo w listopadzie. Najwyszy poziom wód gruntowych jest w marcu! Wiem ze bardzo ten powziom sie rozni , nawet na przedziału 10m..;-(( Moj sasiad 10m ode mnie ma piach.. a ja mam glina. Takie sa uroki tych okolic. Naj lepej podpytaj sasiadow, ktory maja piwnicy, jak to wyglada.

Jesli chodzi o solarach:ja widzialm taki patent i mi sie spodobało: w linii ogrodzienia od sasiada sa posadzone tuje. Przed nimi od stronu ogrodu na 1.5 m od ziemi sa zainstalowane solary, pod solarami krzaczki. My mamy tak dzialka, ze możemy solary postawić w północnej linij ogrodzenia, i nic nie będzie ich zasłaniało. To ma jeszcze jedna przewaga, nie cziagnesz instalacji przez dom na strych, a tylko przez ściana fundamentowa. Jest latwy dostemp do solarach w razie potzreby.Druga sprawa, mam taki piekny dach, solary go zaspeca..;-))

Malaza, podtrzymuję zdanie Muci, zbadaj poziom wód jeszcze raz na wiosnę. U nas woda jest na ok.2 metrach. Ale po przeciwnej stronie drogi, ok. 100m od nas zaczął budować się dom z piwnicą (piwnica wystaje ponad 0.5m z ziemi). Zaczął razem z nami, ale do dziś to ledwo ta piwnica jest skończona.

Mam pytanie do osob, ktrore zmienialy strop w O2 na monolityczny.

Jaka macie grubosc stropu ?

Rozmawialem z 2 konstruktorami i rozrzut jest od 12 do 18cm.

Wykonawca uwaza ze 12cm jest wystarczajace, z ew. podciagami i zbrojeniem krzyzowym w stropie nad garazem.

Tak wiec przekonuje mnie bardziej wersja 12cm, ale nie chcialbym popelnic bledu.

I pytanie dodatkowe, czy przy zmianie stropu na monolityczny wzmacnialiscie lawy fundamentowe ?

Konstruktor porponujacy 12cm uwaza ze wzmocnienia law sa zbedne, konstruktor 18cm chce wprowadzic wzmocnienia (bo i betonu bedzie o polowe wiecej).

Witam,

z ogromna uwaga sledze to forum od dluzszego czasu. Mam do Was forumowicze dwa pytanka :

- czym ocieplacie dach - welna czy styropianem - spotkalem juz 2 szkoly

- czy ktos ma namiar na dobra/tania ekipe do ocieplania scian zewnetrznych (kladzenie styropianu)

pozdrawiam

Krzysztof

Dzień dobry,

My dach ocieplaliśmy wełną mineralną - robocizna 2 dni, 12 osób, koszt 2500 zł

+ 6000 zł wełna mineralna + 1000 zł folia, itd.

Dom na zewnątrz styropian Austotherm 15 cm. Robocizna 5500 zł za całą O2, materiały jakieś 8000 zł (styropian, klej do minus 5 C, siatka, itd.)

Tak nam doradzili i tak zrobiliśmy.

Pozdrawiam

Paweł

Witam,

z ogromna uwaga sledze to forum od dluzszego czasu. Mam do Was forumowicze dwa pytanka :

- czym ocieplacie dach - welna czy styropianem - spotkalem juz 2 szkoly

- czy ktos ma namiar na dobra/tania ekipe do ocieplania scian zewnetrznych (kladzenie styropianu)

pozdrawiam

Krzysztof

witam

my ocieplalismy wełną

aha mam pytanko, czy decydowaliscie sie na drzwi przesuwane miedzy kuchnia a salonem? czy moge poprosic o fotki- i do osob mieszkających- z dzrzwiami czy bez? mam dylemat. obecnie mieszkamy w domu z kuchnia otwartą i mam juz dosc, wiec o2 jest fantastyczna pod tym wzgledem ale mocno jednak zastanawiam sie na tymi drzwiami

prosze o sugestie.

pozdrowienia iwona

Witam,

czy moglbym poprosic o namiary na dobre ekipy do ocieplania budynkow (dach i zew) [email protected]

Czy macie moze rowniez namiary na tania ekipe "sprzatajaca" - mam strasznie duzo ziemi do wywiezienia z dzialki - pozostalosci po budowie:-)

pozdrawiam

Krzysztof

Hej, chciałam się pochwalić, że już nam do domu nie kapie :lol: Od dwóch dni robią dach i już jest po całości folia (+łaty, kontrłaty) :lol: Za tydzień będę się mogła pochwalić zdjęciami :lol: :lol: :lol:

Paweł1976, gdzie budujesz? Na pewno się nie rąbnąłeś pisząc o cenie robocizny za ocieplenie poddasza? Słyszałam, że ceny na to to mnw.40-60zł/m2 i skoro mojej dachówki jest 300m2 no to wewnątrz będzie 200 do ocieplenia? Wtedy jeśli "uśrednię" cenę na 50zł to 50x200=10.000 a nie 2.500... Hmm...

Matan, mam Terivę, więc ze stropem nie pomogę.

Krzysztof, dach ocieplać chcemy wełną. Z ociepleniem zewnętrzym niestety nie pomogę, bo sama jeszcze nie mam ekipy...

Superiwona, nie robię tych drzwi. Mieszkam teraz z kuchnią otwartą na salon w podobny sposób jak w Orchidei i jest OK (przynajmniej jak dla mnie).

jacek, poszło na PW, odpowiedziałam Ci wcześniej.

Na koniec mam pytanko, z czego robiliście ten strop nad poddaszem? Myślałam o takich płytach "wiórowych" (MDF czy coś?), pod tym wełna i potem gipskarton... No i jaka ekipa to robiła? No bo trzeba to zrobić przecież przed elektryką, przed tynkami...

Ania,

ja juz stwierdzilam ze chyba buduje naj drozszy dom w Polsce,.jak patrze na niektory ludzi jakie ceny podaja na forum..;-( Ocieplenie podasza-welna 15+5, profile, co 40cm!!+plyta karton gips+szpachlowanie,gruntowanie pod 42 zl/m^2 nie zanjdes.Ja placzylam 50.. i ulorzenie welny w O2 za 2.5tys..to dla mnie jest diwne bardzo. Nie mowie juz o tym, ze najpierw sie montuja wieszaki!! do plyt gypsowych, a potem uklada welna. Tak ze przestalam sie przejmowac.

Jesli chodzi o strop. My mamy plyty OSB, te naj-grubsze chyba 2.5cm. Pod nich na krokwiach jest podladka jak pod panelami. Mozna strop zrobyc tez z deski (wychodzi okolo 40zl/m^2), ale nie trafilismy na promocje..a i my ten strop robylismy przed tynkami i wylewkami..troche sie balismy urzyc deski, ze by gi nie pokrzywilo. OSB nic nie ruszy i nic nie ruszylo

Krzysztof,

Ja mam dobra ekipa od oczieplenie, beda robyc u mnie we kwietniu..ale porownanie s ceny Pawla,.. moje maja cena s kosmosu. Niewiem ze to by ci odpowiadalo.

Jacek, info poszlo na priva

Od paru dni jestem szczęśliwą posiadaczką projektu dom w orchideach z piwnicami. Tylko zmieniamy dach na taki jak w projekcie dom w kokosach. Nie dało się przeforsować dach wielospadowego w pozwoleniu na budowę . Bardzo podoba mi się rozstaw mieszkanka i duży salon. Mam nadzieje, że w maju ruszymy z budową. Pozdrawiam