DG1719501811 28.01.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Jaką użyliście folię do krycia wstępnego ? Dekarz polecił mi Delta-Maxx, bo niby absorbuje parę w ujemnych temperaturach. Ale za to współczynnik Sd=0,15 jest dość duży. Czy warto zatem płacić za nią 9 zł/m2 ? Podzielcie się proszę ze mną swoimi przemyśleniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaza 28.01.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Witaj,Muci, my robilismy badania gruntu w listopadzie, czyli wtedy, kiedy woda powinna byc na najwyzszym poziomie. Nie bylo jej na 4 m, wiec chyba nie powinno byc problemu z piwnica. A nAD SOLARAMI W OGRODZIE...HM TRZEBA POMYSLEC jak je zagospodarowac, troche szkoda mi ogrodu. a czy nie ma starty w wydajnosci? Tak nisko, nie moze nic zaslaniac ich, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DG1719501811 28.01.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Paweł1976 : powiedz mi jaką masz dachówkę (producent, typ, kolor) bo mi się taka podoba. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 29.01.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Malaza, w tym roku w listopadzie, byl naj niski poziom wód gruntowych!Jestem tego pewna, bo mam podmokła działka i żałuje ze nie zrobylam szambo w listopadzie. Najwyszy poziom wód gruntowych jest w marcu! Wiem ze bardzo ten powziom sie rozni , nawet na przedziału 10m..;-(( Moj sasiad 10m ode mnie ma piach.. a ja mam glina. Takie sa uroki tych okolic. Naj lepej podpytaj sasiadow, ktory maja piwnicy, jak to wyglada. Jesli chodzi o solarach:ja widzialm taki patent i mi sie spodobało: w linii ogrodzienia od sasiada sa posadzone tuje. Przed nimi od stronu ogrodu na 1.5 m od ziemi sa zainstalowane solary, pod solarami krzaczki. My mamy tak dzialka, ze możemy solary postawić w północnej linij ogrodzenia, i nic nie będzie ich zasłaniało. To ma jeszcze jedna przewaga, nie cziagnesz instalacji przez dom na strych, a tylko przez ściana fundamentowa. Jest latwy dostemp do solarach w razie potzreby.Druga sprawa, mam taki piekny dach, solary go zaspeca..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 29.01.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Malaza, podtrzymuję zdanie Muci, zbadaj poziom wód jeszcze raz na wiosnę. U nas woda jest na ok.2 metrach. Ale po przeciwnej stronie drogi, ok. 100m od nas zaczął budować się dom z piwnicą (piwnica wystaje ponad 0.5m z ziemi). Zaczął razem z nami, ale do dziś to ledwo ta piwnica jest skończona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matan2 31.01.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Mam pytanie do osob, ktrore zmienialy strop w O2 na monolityczny.Jaka macie grubosc stropu ? Rozmawialem z 2 konstruktorami i rozrzut jest od 12 do 18cm.Wykonawca uwaza ze 12cm jest wystarczajace, z ew. podciagami i zbrojeniem krzyzowym w stropie nad garazem. Tak wiec przekonuje mnie bardziej wersja 12cm, ale nie chcialbym popelnic bledu. I pytanie dodatkowe, czy przy zmianie stropu na monolityczny wzmacnialiscie lawy fundamentowe ?Konstruktor porponujacy 12cm uwaza ze wzmocnienia law sa zbedne, konstruktor 18cm chce wprowadzic wzmocnienia (bo i betonu bedzie o polowe wiecej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaza 01.02.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Dzieki WAm za ostrzeżenia, rzeczywiscie jest to ryzykowne stawiac piwnice na nieznanym gruncie, zorientuje sie kiedy moge powtorzyc badania i za ile???Chcialabym to zrobic teraz, tez jest mokro i w lutym chcemy kupic projekt.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Forumowicz 04.02.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam, z ogromna uwaga sledze to forum od dluzszego czasu. Mam do Was forumowicze dwa pytanka : - czym ocieplacie dach - welna czy styropianem - spotkalem juz 2 szkoly - czy ktos ma namiar na dobra/tania ekipe do ocieplania scian zewnetrznych (kladzenie styropianu) pozdrawiamKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł1976 04.02.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Dzień dobry, My dach ocieplaliśmy wełną mineralną - robocizna 2 dni, 12 osób, koszt 2500 zł + 6000 zł wełna mineralna + 1000 zł folia, itd. Dom na zewnątrz styropian Austotherm 15 cm. Robocizna 5500 zł za całą O2, materiały jakieś 8000 zł (styropian, klej do minus 5 C, siatka, itd.) Tak nam doradzili i tak zrobiliśmy. Pozdrawiam Paweł Witam, z ogromna uwaga sledze to forum od dluzszego czasu. Mam do Was forumowicze dwa pytanka : - czym ocieplacie dach - welna czy styropianem - spotkalem juz 2 szkoly - czy ktos ma namiar na dobra/tania ekipe do ocieplania scian zewnetrznych (kladzenie styropianu) pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superiwona 05.02.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 witammy ocieplalismy wełnąaha mam pytanko, czy decydowaliscie sie na drzwi przesuwane miedzy kuchnia a salonem? czy moge poprosic o fotki- i do osob mieszkających- z dzrzwiami czy bez? mam dylemat. obecnie mieszkamy w domu z kuchnia otwartą i mam juz dosc, wiec o2 jest fantastyczna pod tym wzgledem ale mocno jednak zastanawiam sie na tymi drzwiamiprosze o sugestie. pozdrowienia iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 05.02.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Krzystof,styropian sie ociepla dachy plaskie, O ma dach skosny. Mozna ocieplic tylko welna.My ociplilysmy Rockwool-a Toprock 15+ 5 Unimata Isovera.Iwona,U nas beda drzwi przesuwny..ale jescze nie mamy zamontowane. Bede 2x60cm., otwirany da dwuch stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Forumowicz 05.02.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witam, czy moglbym poprosic o namiary na dobre ekipy do ocieplania budynkow (dach i zew) [email protected] Czy macie moze rowniez namiary na tania ekipe "sprzatajaca" - mam strasznie duzo ziemi do wywiezienia z dzialki - pozostalosci po budowie:-) pozdrawiamKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekpodkowa 07.02.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Witam , Mam prosbe - czy mozecie podac mi ile kosztowala was robocizna za ulozenie dachowki (ja bede kladl karpiowke) wraz z oknami dachowymi i rynnami? DziekiJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DG1719501811 07.02.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Matan2 napisał : Pilnie poszukujemy zdjec DWO2 z dachówka RuppCeramika Sirius miedziany. Przesyłam zdjęcia O1 na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 07.02.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Hej, chciałam się pochwalić, że już nam do domu nie kapie Od dwóch dni robią dach i już jest po całości folia (+łaty, kontrłaty) Za tydzień będę się mogła pochwalić zdjęciami Paweł1976, gdzie budujesz? Na pewno się nie rąbnąłeś pisząc o cenie robocizny za ocieplenie poddasza? Słyszałam, że ceny na to to mnw.40-60zł/m2 i skoro mojej dachówki jest 300m2 no to wewnątrz będzie 200 do ocieplenia? Wtedy jeśli "uśrednię" cenę na 50zł to 50x200=10.000 a nie 2.500... Hmm... Matan, mam Terivę, więc ze stropem nie pomogę. Krzysztof, dach ocieplać chcemy wełną. Z ociepleniem zewnętrzym niestety nie pomogę, bo sama jeszcze nie mam ekipy... Superiwona, nie robię tych drzwi. Mieszkam teraz z kuchnią otwartą na salon w podobny sposób jak w Orchidei i jest OK (przynajmniej jak dla mnie). jacek, poszło na PW, odpowiedziałam Ci wcześniej. Na koniec mam pytanko, z czego robiliście ten strop nad poddaszem? Myślałam o takich płytach "wiórowych" (MDF czy coś?), pod tym wełna i potem gipskarton... No i jaka ekipa to robiła? No bo trzeba to zrobić przecież przed elektryką, przed tynkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 07.02.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Ania,ja juz stwierdzilam ze chyba buduje naj drozszy dom w Polsce,.jak patrze na niektory ludzi jakie ceny podaja na forum..;-( Ocieplenie podasza-welna 15+5, profile, co 40cm!!+plyta karton gips+szpachlowanie,gruntowanie pod 42 zl/m^2 nie zanjdes.Ja placzylam 50.. i ulorzenie welny w O2 za 2.5tys..to dla mnie jest diwne bardzo. Nie mowie juz o tym, ze najpierw sie montuja wieszaki!! do plyt gypsowych, a potem uklada welna. Tak ze przestalam sie przejmowac.Jesli chodzi o strop. My mamy plyty OSB, te naj-grubsze chyba 2.5cm. Pod nich na krokwiach jest podladka jak pod panelami. Mozna strop zrobyc tez z deski (wychodzi okolo 40zl/m^2), ale nie trafilismy na promocje..a i my ten strop robylismy przed tynkami i wylewkami..troche sie balismy urzyc deski, ze by gi nie pokrzywilo. OSB nic nie ruszy i nic nie ruszyloKrzysztof, Ja mam dobra ekipa od oczieplenie, beda robyc u mnie we kwietniu..ale porownanie s ceny Pawla,.. moje maja cena s kosmosu. Niewiem ze to by ci odpowiadalo.Jacek, info poszlo na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 07.02.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Ania, ten strop mozna spokojnie zrobyc po elektryka i tynka mi , po wylewek.Nam zalerzalo na szybkie zatkanie wszystkich dziur przed zima, dla tego bylo robiony przed tynkow i wylewek. U mnie robyla ekipa ot karton-gipsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekpodkowa 08.02.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Witam, Drodzy Orchideowicze, czy ktos z Was zalozyl wieksze okna dachowe niz te ktore sa w projekcie. Chodzi mi glownie o 4 okna polaciowe w pomieszczeniu nad garazem.DziekiPozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 08.02.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Jacek my mamy wiekszy okna nad garazem, niz w projekcie. Wyglada super. Dla tego ze bedes mial karpiwka, Velux ma specialny kolnierz dla dachuwki plaskie. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniab999 08.02.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Od paru dni jestem szczęśliwą posiadaczką projektu dom w orchideach z piwnicami. Tylko zmieniamy dach na taki jak w projekcie dom w kokosach. Nie dało się przeforsować dach wielospadowego w pozwoleniu na budowę . Bardzo podoba mi się rozstaw mieszkanka i duży salon. Mam nadzieje, że w maju ruszymy z budową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts