_ANIA 02.04.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Superiwona, dawno nie pisałaś! A jaki u Was etap? Chętnie bym Ci wkeiła jakąś łazienkę, ale musisz poczekać jeszcze parę tygodni... Co do kuchni, to jak sie wreszcie zdecydujemy, to może Ci wstawię wizualizację, jaką robią w studiach kuchennych... Jeszcze to wszystko przed nami... DG, gratulacje! Uczucie, gdy wjeżdża pierwszego dnia długo wyczekiwana kopara, jest niezapomniane Muci, gdzie wkońcu zamawialiście barierki na balkony? Nie wiesz, gdzie można sobie przęsła do ogrodzenia czy też gotowe fragmenty do balkonów pooglądać? U nas skończyli układać płytki w garażu Zaczynają się zapełniać podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 03.04.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Ania, my bedziemy mieli kute barierki i to wchodzi w rachuby tylko ocynkowane. Info ci posle na priva. Gotowych przesla drewniamy, wogule sie nie interesowalam, bo u nas tez beda kute. Jesli chodzi o kutych to sytuacja wyglada tak. Oni robia s gotowych elementow , spawaja, jesli chces ocynkuja. Robia na wymiar i sama sobie projektujes jak ma wygladac. Ja powchodzilam na roznych stronkach. Przyjechalam sie raz samochodem po okolicy i wybralam co chce. Facetowi dalam zdzecia... i zobaczymy, co s tego wyjdzie. Ale tempo macie zawrotne..) Szybko to wam idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superiwona 04.04.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 muci za twoja sugestia robimy dodatkowa szufelke w wiatrolapie. to tylko dodatkowe 50 zl. napisz lub wklej zdjecie jak wygladaja te szyfelki i na jakiej wysokosci sa zamatowane, bo nasz fachowiec tlumaczyl mi ze te w kuchni i w wiatrolapie sa zamocowane w cokole szafek kuchennych lub szafy wnekowej ale jakos nie moge sobie tego wyobrazic. jeszcze raz prosze o zdjecia lub wizualizacje- jak od Ani kuchniserdecznie pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 04.04.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Iwona,ja jeszcze niemam tych szufelek zamontowanych. U nas szufelka we wiatrolapie, bedzie na scianie na przeciw szafy obraniowy. Nie ma kaloryfera, bo jest podlogowka i nie bylo problemu. Nie ma wizualizacji kuchni, jszcze nie robylam. Mam prawie skanczony garaz i kotlownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peka 06.04.2008 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Witam Wszystkich, jako kolejny budowniczy Domu w Orchideach pozdrawiam całą Grupę. Projekt już mamy. Lada dzień otrzymamy pozwolenie na budowę. W tej chwili szukam ekip i pieniędzy Gratuluję i zazdroszczę Tym, którzy już mieszkają w swoich Domach w Orchideach Szczególnie po oglądaniu zdjęć. Na początek mam również klika pytań. Ze względu na to, że nic a nic nie znam się na budowaniu oraz ze względu na porę dnia, a właściwie nocy, mogą one wydawać się bez sensu dla osób doświadczonych. Proszę o wyrozumiałość 1. Czy wydłużenie garażu o 1m jest widoczne na tyle, że zaburza proporcje budynku? Czy zyskana przestrzeń uzasadnia zmianę? 2. Podobnie ze ścianką kolankową? Czy wiążą się z jej podniesieniem jakieś problemy? 3. Okna w projekcie sprawiają wrażenie małych. Jak to wyglada w gotowym domu? Czy nie brakuje światła? 4. Usuwać czy zostawiać drewniane słupy na piętrze? 5. Jak wygląda sprawa rozmieszczenia sprzętów kuchennych po usunięciu ścianek oddzielających kuchnię od jadalni? Jest gdzie postawić lodówkę? 6. Czy ktoś realizował projekt ogrzewania kominkowego DGP z wentylacją mechaniczną z rekuperatorem? Wg projektu DOSPEL? Czy używając rozwiązania tego typu rzeczywiście dookoła kratek ściany się brudzą? A może ktoś robił ogrzewanie z płaszczem wodnym? 7. Związane z powyższym ale nie tylko. Będę wdzięczny za namiary na ekipy, które polecacie (na priv). Zarówno te murarskie jaki od wszelkich instalacji. 8. W którym momencie najlepiej ogrodzić działkę? Czy ogradzać od razu ogrodzeniem docelowym? 9. Czy komuś udało się zainstalować bramę przesuwną? 10. Czy w projekcie przewidziano wg Was odpowiednią ilość miejsca na garderoby, szafy i inne tego typu miejsca do przechowywania różnych szpargałów - mniejszych i większych? 11. Z perspektywy czasu - jakich zmian dokonalibyście w projekcie realizując go ponownie? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 07.04.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Muci, niektóre ogrodzenia są prześliczne... Najbardziej podobają mi się takie kute, z elementami roślinnymi... Ale obawiam się, że wariant oszczędnościowy zwycięży... superiwona, spróbuję coś wkleić dla Ciebie. Weź poprawkę, że to jest O1 no i wizualizacje w studiach zawsze tak robią (takie jest moje wrażenie), że kuchnia sprawia wrażenie przestrzenniejszej, więcej miejsca jest. Jak idę na budowę, to zaraz to się zmienia. U nas projekt kuchni powstaje już chyba z miesiąc... Ale jesteśmy coraz bliżej finału http://img153.imageshack.us/img153/2073/niewiarowskaanna7822789nn6.jpg i jeszcze widok z góry: http://img529.imageshack.us/img529/4687/niewiarowskaanna7822789ss9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 07.04.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Muci, jeszcze Ci miałam napisać, że całkiem fajnie te mebelki w kotłowni wyglądają A łazienka... no po prostu cudeńko! Jest niezwykła!!! Przy niej nasza to będzie jak Kopciuszek Peka, witaj! Ale masz pytań Na część Ci coś odpowiem... 1. My wydłużyliśmy garaż o 2m i nie zauważam dysproporcji. W uzyskanej przestrzeni będzie spiżarka dla mnie oraz warsztat dla męża. Dla mnie zmiana wręcz obowiązkowa. Dodatkowo poszerzyliśmy bramę wjazdową do 5m. Rozważcie na poważnie. 2. Ścianek kolankowych nie podnosiliśmy. 3. Powiększyłam lekko okna połaciowe w pokojach, nad garażem wydłużając o 2m dodałam 1 okno. Ten trójkąt też trochę powiększyłam. Ze światłem jest OK (ale ja jeszcze nie mieszkam) 4. Zostawiłam. I to nie w ścianach, a obok. 5.nie robiłam więc nie wiem 6.j/w 7.j/w 8. na początek zrobiłam prowizorkę - siatka na wkopanych stemplach. 9. brama - chodzi o bramę garażową, czy bramę w ogrodzeniu? Garażową mam segmentową, w ogrodzeniu będzie otwierana na siłownikach. Nie mam miejsca na przesuwaną. 10. to wyjdzie w praniu No i jest stryszek Bardzo fajny 11. Ewentualnie nie wiem, czy nie podwyższyłabym "ścianeczki" kolankowej w pokoju nad garażem. Ostatnio, projektując kuchnię, przyszło mi do głowy, że można było ciut przesunąć otwór z kuchni na jadalnię tak, aby więcej "ściany" było od strony okna(w kuchni)/wykusza(w jadalni). Brakuje mi też trochę zadaszenia przed wejściem (jestem pod tym względem rozpieszczona - mieszkam w tej chwili w domu, gdzie zadaszony jest cały ganek 2mx2m. Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy, to dam znać. Na razie kończę działalność przed komputerkiem... Jutro przed 7 stawiam się na działce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peka 07.04.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 [...] 3. Powiększyłam lekko okna połaciowe w pokojach, nad garażem wydłużając o 2m dodałam 1 okno. Ten trójkąt też trochę powiększyłam. Ze światłem jest OK (ale ja jeszcze nie mieszkam) [...]O powiększeniu okien połaciowych też myślałem. Poza tym chyba wyrównamy poziomami okna w kuchni. [...] 9. brama - chodzi o bramę garażową, czy bramę w ogrodzeniu? Garażową mam segmentową, w ogrodzeniu będzie otwierana na siłownikach. Nie mam miejsca na przesuwaną. [...]Chodziło mi o bramę w ogrodzeniu. Tak myślałem, że się nie da. No chyba, że odsunąć budynek na drugi koniec działki. [...] Ostatnio, projektując kuchnię, przyszło mi do głowy, że można było ciut przesunąć otwór z kuchni na jadalnię tak, aby więcej "ściany" było od strony okna(w kuchni)/wykusza(w jadalni). [...]Moja żona myśli raczej o pozbyciu się tej ścianki. Chce zrobić tam barek. Dziękuję za odpowiedzi. A taras, czy 2,5m to nie za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peka 07.04.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Mam jeszcze nieśmiałe pytanie o koszty budowy a właściwie na tym etapie to o koszty stanu surowego (materiały i robocizna). Czy ktoś zechce się podzielić? ... Informacją, nie kosztami... Jeśli nie publicznie, to na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 08.04.2008 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Peka ja tez sie postaram odpowiedzic ci pkt po pkt. ale ja mam O2!! 1) wydluzenie garazu jest wymagana, jesli mas duzy samochod i otwierasz drzwi do kotlowni do garazu, ze by ti bylo wygodnie. ja wydlurzylam tylko o 0.5m..tyle mi brakowalo. Bryla budynko sie nie zmenia bardzo. 2) jesli podnieszes scianka kolankowa, musis wydlurzys o tyle pionowy elememnt ram stalowych. Wedlug mnie , tak ajak jest w projekcie jest super 3) ja wszedzie mam 160x78 dachowe.. ju zpisalam na ten temat Mam powiejszony okno w kuchni do 150cm. Powiekszony okno na wejsciem. Powiekszono okno w garazu. Jest duzo lepej, wedlug mnie 4) w O2, zostawilam drewniany slupy, oni i tak sa w sciankach dzialowych 5)nie pomoge 6) ja realizuje ten projekt DGP+rekuperacja..nie iwem ze sciany sie brudza..mam anadzeje ze tak nie bedzie 7) gdzie budujesz? moeg poleczyc hydraulika, tynkarze nie warto ot razu s ogrodzenie docelowych z przodu dzialki..zniszcy sie. Z boku i s tylu, nie ma problemu 9) u mnie bedzie brama przesuwna, bedzie sie przesuwala na furtce!! Nie ma inego rozwiazanie, bo dzialka jest wazka. Ale jak sie wiezda samchodem, furtka sie nie urzywa. tak ze problemu nie ma 10)..nie pomoge 11) zrobyla bym tak samo O2 300tys, stan surowy otwarty.. w naj-gorszym okresie w tamtym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 08.04.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Ania, barzdo sie trzesie ze ci sie spodobalo..pocekaj z lazienka, jak ja dokoncze.Wasze tez beda ladne, zobaczys.Kuchnia sie przentuje bardzo ladnie i jak widze twoj ulobiony zielony kolor na blat..-)). U nas bedzie troche inacej: zamiana mejsc kuchenki s lodowka, a zlew bedzie z drugej strony okna. Kuchnia bedzie w drugej strony s 3 powodow: 1) przewod wentylacjinyjest blizej (nie chcialam robyc otwor w elewacji) i 2) chcialm ze by bylo daleko ot stolu jadalnego, zawsze cos pietrzsze, casami przyska, jest bezpeiczny, jak sie ma ruchliwego malucha i 3) nie chcialam jak sie wchodzi do kuchni ze by byl taki tunel. Nie podoba mi sie taka sciana lodowki.Tez bedzie stol przed oknem, tylko ze okragly(taki juz mam w tej chwili) i zamiast dwie szafecki obok stolu (na sciany od strony salonu), bedzie taki slup narozny, wytryna przeszklona. Bedzie wecej mejsce do siedzenie, wygodnej sie w tedy wycziaga krzeslo. Przerabialam to w tym miedszkanie ktory teraz mamy.Na razie to sa tylko plany, zadny wizualizacji nie mam, ale pod tych planach juz mam zrobiony elektryka, hydraulika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cannondale 08.04.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Ja mam bramę przesuwną na furtkę i to 5m. Chyba jedyne słuszne rozwiązanie na działce o szerokości 20m. Nie miałem jeszcze kolizji z furtką. Żałuje, że nie wydłużyłem garażu. Wprawdzie duży samochód się mieści ale trochę mało miejsca na półki.. Może być problem jak już kupie S-klasę Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peka 08.04.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 6) ja realizuje ten projekt DGP+rekuperacja..nie iwem ze sciany sie brudza..mam anadzeje ze tak nie bedzie 7) gdzie budujesz? moeg poleczyc hydraulika, tynkarzePoproszę o namiary na ekipę od DGP/Rekuperacji jeśli jest warta polecenia. Jak wyglądają koszty tej instalacji (materiały i robocizna)? Hydraulika mam swojego. O tynkarzy sie upomnę Buduję 60km od Warszawy. O2 300tys, stan surowy otwarty.. w naj-gorszym okresie w tamtym rokuAuć! A ile w tym robocizny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peka 08.04.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Ja mam bramę przesuwną na furtkę i to 5m. Chyba jedyne słuszne rozwiązanie na działce o szerokości 20m. Nie miałem jeszcze kolizji z furtką. Ja pomyślę chyba jednak o uchylnej bramie z siłownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superiwona 08.04.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 _ANIU dzieki za wizualizacje. u mnie bedzie troszkie inaczej, bowiem rezugnuje ze spizarni na tej scianie postawie lodowke podwojna(chyba side by siede- nie wiem jak sie pisze ) podwojna z zamrazarka i kostkarka do lodu w drzwiach- mamy dodatkowe podlaczenie wody na tej scianie wlasnie w tym celu. obok sciany zmiesci sie jeszcze szafka- mysle o cargo, ale zobacze ile miejsca bedzie. nastepnie za dzwiami szafka, kuchenka, szafka narozna, zlew (tu w dolnych zmywarka )i az do okna nastepnego szafki dolne. wiszace beda tylko na scianie z okapem oraz na scianie pomiedzy oknami, pod drugim oknem stół i 4 krzeselka. mysle takze o witrynie pomiedzy sciana z onem a drzwiami do salonu ale to wyjdzie w praniu, bowiem beda instalowane drzwi przesuwane i chyba je schowany w k-g sciance w kuchni . u nas z ogrodzeniem mam problem, bowiem od frontu miast odkupuje od nas 1,5 m na poszerzenie drogi, ale za dzialka jest pas zieleni, wiec zlozylismy wniosek o zamiane, zabiora z przpodu oi oddadza z tylu placu, wiec nic nie stracimy, ale musimy czekac na przetrg miasta na geodete i papierologie,a wiec moze na jesieni dostaniemi warunki zabudowy ogodzenia u nas nic z garazem nie robilismy. serdeczne pozdrowienia aha 10 u nas okna, 14 tynki w nastepnym tygodniu bede miala nowe oprogramowanie w kompie wiec w koncu bede mogla wklejac zdjecia peka u nas podnosiilismy scinke kolankowa i na dole i na gorze, we wczesniejszych postach sa zdjecia mojej hacjenty mozesz zobaczyc- dla mnie nie mnie nie zepsulo to proporcji domu slupy zostaja kominek standard bez plaszcza- a za wzor wybralam kominek naszej forumowiczki z postu- dom toli szafy- beda w wiatrolapie i w korytarzu przy kotlowni+ w pokojach dzieci- chyba starczy co do tarasu to u nas jest dosc duzy chyba ok. 5 m- dla mojego meza milosnika grilla i spotkan ze znajomymi- zadaszony czesciowo taras to byl priorytet przy decyzji o wyborze projektu O2 co do zmian- zmienila bym wielkosc okien w wykuszu i tego okna obok na takie duze, by od podlogi bylo tylko 50-60 cm, fajnie to wyglada pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniah22 08.04.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Mam jeszcze nieśmiałe pytanie o koszty budowy a właściwie na tym etapie to o koszty stanu surowego (materiały i robocizna). Czy ktoś zechce się podzielić? ... Informacją, nie kosztami... Jeśli nie publicznie, to na priv.\ hej Zaczęliśmy budowę w lutym (O2 z częściowym podpiwniczeniem), jesteśmy na etapie końcowym poddasza, około 15 kwietnia zaczynamy dach i z naszych obliczeń wynika że zamkniemy się w 250 tyś, w tym robocizna: - 45 tyś za wystawienie domu - dach 50 zł za metr czyli około 16tyś reszta to materiały budowlane tj. pustaki, cegły, beton, piasek, dachówka itd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peka 08.04.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 co do zmian- zmienila bym wielkosc okien w wykuszu i tego okna obok na takie duze, by od podlogi bylo tylko 50-60 cm, fajnie to wyglada pozdrawiamAle wtedy okno kuchenne będzie inne niż to w salonie i będzie niesymetrycznie. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peka 08.04.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 [...]- 45 tyś za wystawienie domu - dach 50 zł za metr czyli około 16tyś reszta to materiały budowlane tj. pustaki, cegły, beton, piasek, dachówka itd. Pozdrawiam Nie mam jeszcze oficjalnej oferty, ale od jednej okipy usłyszałem, że "na oko' (majstra) to będzie jakieś 65tys za stan surowy otwarty. Inny mi powiedział, że jeśli ktoś mi zaoferuje 100zł/m2 dachu za robotę to mam brać i cieszyć się że tak tanio chce przy takim dachu. wrr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 08.04.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Peka, brama przesuwna to kwestia szerokości działki. U nas musiałaby wchodzić w furtkę, a tego nie chcieliśmy. Działka ma 21m, od bramy do boku działki mam 3-3,5m(na drodze jeszcze śmietnik) a brama 5m. Z drugiej strony jest furtka. No i ja też okno w kuchni powiększyłam, ale tylko w pionie. Zrównałam poziom z drugim oknem do mnw.90cm. 100zł/m2 dachu to zdecydowana (mnw. DWU-TRZYKROTNIE!!!) przesada... Piszesz o układaniu dachówki, czy stawianiu więźby? Muci, mój ulubiony kolor to niebieski, niestety w urządzaniu domu na razie nie bardzo to widać. Bo na podłogi (kafelki) oprócz łazienki nie pasuje wg.mnie (taka będzie łazienka dziewczynek ). Do salonu ani kuchni też nie. Chcieliśmy coś oryginalnego w kuchni no i chyba będzie to ten blat. Lubię zdecydowane kolory. Szafki najprawdopodobniej jasne, podłoga też. Zobaczymy, jak ściany. Może znów jakiś element szaleństwa? Taki układ kuchni jak opisujesz był dla nas też alternatywą Z tym tunelem na wejściu masz rację, dlatego choć początkowo stawialiśmy lodówkę zaraz na wejściu tak teraz jest odsunięta te 30-35cm w stronę okna a przy wejściu są te "maskujące" bok lodówki półki. Są ścięte i otwarte, więc będzie widok do środka kuchni. Zobaczymy, jak wyjdzie. Czekam teraz na porady w sprawie sprzętu AGD, wczoraj 40min. gadałam z gościem przez telefon, ma przysłać jakąś ofertę... Superiwona, widzę, że lodówka będzie spora Ja kupuję po prostu drugą - będzie stała w kotłowni. Ty masz O2, prawda? Tam jest zdecydowanie większa ta kuchnia, mi zależało na dużej ilości szafek. No i nie robię witryn, bo się boję, że dzieci potłuką Zlew robisz przy oknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peka 08.04.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Peka, brama przesuwna to kwestia szerokości działki. U nas musiałaby wchodzić w furtkę, a tego nie chcieliśmy. Działka ma 21m, od bramy do boku działki mam 3-3,5m(na drodze jeszcze śmietnik) a brama 5m. Z drugiej strony jest furtka. No i ja też okno w kuchni powiększyłam, ale tylko w pionie. Zrównałam poziom z drugim oknem do mnw.90cm. 100zł/m2 dachu to zdecydowana (mnw. DWU-TRZYKROTNIE!!!) przesada... Piszesz o układaniu dachówki, czy stawianiu więźby?Działkę mamy podobnej szerokości, więc pewnie też zastosujmy bramę uchylną. Dom chcemy przysunąć maksymalnie do granicy działki (3m) od strony garażu. Za układanie dachówki. Mam nadzieję, że to będzie bliżej 30zł/m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts