Muci 03.07.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Nie,nie mamy tego problemu. Nie ma takej mozliwosci ze by okno uderzylo w lukarni, przynajmnej w mojego projektu.N adodatek ja mam okna 160-ki! Cos twoje dekarzy pokombinowali. Mozna tego jeszce naprawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peacemaker 05.07.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Cześć, budowlańcy mam dwa pytania techniczne 1. czy wyczystka z kominka jest naprawdę niezbędna? )wypada na środku ścianki działowej, za kominkiem) 2. czy rozważacie obniżane sufity z płyt kartonowo-gipsowych? jesli tak to na całym dole, czy np. tylko w łazience?? pozdrawiam, P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 06.07.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Czesc, 1) wyczystka jest niezbedna, nie wolno likwidowac. Bo jak wyczyscis komina, jak wyciagniesz sadzy! 2) s powodu strop teriwa, zrezygnowalam s normalnych tynkach i mam wszedzi sufity podwieszany(oprocz garazu) s trzy powody: a) wiekszy mozliwosci aranzacji sufituw(dwu poziomowe. swiatla halogenowe, podswietlany sufit) b) balam sie pekniecia po czasie c) mozna bez problemu. do zamontowac dodatkowe oswietlenie o ktory sie zapomnialo..) Ale to ma swoja wada-jest drozej niz normalny tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peacemaker 06.07.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Czesc, 1) wyczystka jest niezbedna, nie wolno likwidowac. Bo jak wyczyscis komina, jak wyciagniesz sadzy! 2) s powodu strop teriwa, zrezygnowalam s normalnych tynkach i mam wszedzi sufity podwieszany(oprocz garazu) s trzy powody: a) wiekszy mozliwosci aranzacji sufituw(dwu poziomowe. swiatla halogenowe, podswietlany sufit) b) balam sie pekniecia po czasie c) mozna bez problemu. do zamontowac dodatkowe oswietlenie o ktory sie zapomnialo..) Ale to ma swoja wada-jest drozej niz normalny tynk cześć, Muci. Czasem mam wrażenie, że jeszcze tylko Ty zostałaś na placu boju pytałem o wyczystkę, bo najpierw murarze ją zamurowali, a potem tynkarze zatynkowali ale już odkryliśmy teraz pozostanie delikatnie wyciągnąć beton, bo kruche są te wkłady, oj kruche.... co do sufitów podwieszanych - tak właśnie to wygląda - 1m2 tynku gipsowego - 24 pln z materiałem, na gotowo. 1m2 sufitu podwieszanego - średnio 45 - 50 pln sama robocizna + materiał... to wyjdzie jakieś 70 - 80 pln na gootwo. To jest masakra! Ja się zatanawiam czy robić te podwieszane... Teraz od posadzki do sufitu, na gotowo będzie 2.78 - 2.76. Jak zaczniemy podwieszać, to okaże się, że mam 2.65 - a to jest dla mnie za nisko... będę miał sufit na wyciągnięcie palców, a to jest mało komfortowe pozdrawiam, P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DG1719501811 07.07.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 No nie Peacemaker, ja też walczę, nie tylko Muci. Moim zdaniem wyczystka w kominie od kominka jest potrzebna, jest to jedyna szansa na wybieranie sadzy która spadnie tam po czyszczeniu komina, a komin podobo trzeba będzie czyścić dość często bo inaczej może dojść do zapalenia się sadzy. Spec od kominów mówił mi że zapalenie sadzy wygląda jak start rakiety tylko z silnikiem od góry. Z komina wali ogień w niebo a temepratura wewnątrz dochodzi do 1000stC. Trwa to chwilę ale może dojść do uszkodzeń. Przy okazji mam pytanie. W mojej wyczystce jest taki lejek przez który jak rozumiem może się lać woda (opadowa lub w wyniku kondensacji). Co z ta wodą trzeba zrobić. Zapomniałem zapytać speca. Czy należy odprowadzić do kanalizacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DG1719501811 07.07.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Mam pytanie do Was wszystkich :Mam stan surowy otwarty z dachem bez okien, drzwi instalacji itp.Jakie i w jakiej kolejności waszym zdaniem powinny być wykonywane kolejne etapy, az do upagnionego końca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniah22 07.07.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Mam pytanie do Was wszystkich : Mam stan surowy otwarty z dachem bez okien, drzwi instalacji itp. Jakie i w jakiej kolejności waszym zdaniem powinny być wykonywane kolejne etapy, az do upagnionego końca ? HEJ, My jesteśmy na podobnym etapie stan surowy otwarty z dachem. Teraz w kolejności będziemy robić: 1. Instalacje wodną elektryczną i gazową 2. Wstawimy okna i drzwi wejściowe 3. Tynki wewnętrzne, sufity, regipsy na poddaszu, wylewki 4. Ogrodzimy działkę. to na ten rok. W nowym roku planujemy 1. Ocieplenie i tynki zewnętrzne 2. Podłogi, łazienki 3. Cała wykończeniówka. 4. Meble itd i się wprowadzamy!! Mam na dzieję że wszystko pójdzie gładko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peacemaker 07.07.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Mam pytanie do Was wszystkich : Mam stan surowy otwarty z dachem bez okien, drzwi instalacji itp. Jakie i w jakiej kolejności waszym zdaniem powinny być wykonywane kolejne etapy, az do upagnionego końca ? Najpierw okna - i od razu zgraj z montażem systemu alarmowego. Unikniesz spania na budowie, w samochodzie Następnie elektryka (bez okien kable mogą Ci wyjść z budowy), audio-video, sieć teleinformatyczna i co tam jeszcze chcesz... Później tynki, CO-WOD-KAN, wylewki. Część CO prawdopodobnie można zrobić w czasie lub przed tynkami (np. wykucia pod szafki z rozdzielaczami od podłogówki) ale ciśnienia nie ma. Co do wcześniejszego pytania - jeśli mówisz o tym lejku w przewodzie kominowym od kominka - spece mówili, że jest on zbędny. Woda czy kondensat to będzie przy przewodzie spalinowym pieca. I to powinno iść precz. Ale z tego co wiem też nie można tak sobie bezpośrednio, bo to w końcu kwas jest i należy przepuścić przez jakiś filtr. Ale to jest znowu drogie i każdy ma to gdzieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 07.07.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Czesc, ten lejek od komina od kominka, jest jak sie skrapli tam woda lub woda opadowa mozes wypuscyc.Nie musis to spusczac do kanalizacji...inna sprawa s lejku ot pieca kondensacjinego. On musi jsc do kanalizacji!!bo jak piec chodzi na full tej wody jest 2l/godzina. Sama sprawdzalam, bo nie mamy szamba i kanalizacji i musielismy to wylewac w zimie.Jesli chodzi ot kolejnosc prac to wszystko zalezy od tego jaki masz okna: drewniany ze PCV. Jesli drewniany.. to najpierw instalacjie(gazowa moze byc spokojnie po tynkach..nawet zalecam(rura nie bedzie przeszkadzala) elektrycnej(alarm, telefon, audio.. i t.d. czsec hydraulicznej. Tynki, czesc hydrauliczna(CO+podlogowka) wylewka, ocieplenie podasze.Dopiero montaz okien, drzwi zewnetrzny, garazowe.. ze by mozna zamknac budynek i wlaczyc alarm.Zaluje tylko jedna rzec mozna bylo stylarze do WC zamontowac przed wylewka, mocnej by sie czymali.. a tak mam s jednego problem, nie bylo go jak zamocowac mocno(bo rura ot kanalizacji jest obok) i nie zle kombynowalismy.Ja na razie walcze s podbytka..po 9 godz walki, mam 1/2 zaimpregnowana dwustronie.. i wygladaze ze razem s bejca caly tydzien mi to zaimie..;-(( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DG1719501811 08.07.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Dzięki za wyjaśnienia.A w przypadku rekuperacji to kiedy kanały ?Aktualnie nie mam stropu nad poddaszem, same belki stropowe.Żeby położyć kanały rekuperacji, strop chyba powinien już być. Czy strop powinien być wykonywany razem z ociepleniem dachu ? Trochę zaczynam już zajączkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 08.07.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 DG,rekuperacjia sie roby przed wylewek. U nas ulorzyli podloga na stryszku, przed wylewek s plyty OSB. W tedy nie musa nic podcziepiac do krokwiech.Tak samo przed wylewek rozprowadzenia cieplego powietrza s kominka. Nawet ocieplili caly stryszek i ulorzyli k-g. Centralny odkurzacz tez przed tynka mi! i wylewka mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peacemaker 12.07.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 No dobrzy ludzie tynki skończone. Teraz całe CO... Czy na podłogę dawaliście 2x papa czy może jakąś folię??? pozdrawiam, P. edit: przypomniało mi się mam na sprzedaż okno trójkątne (to w pokoju nad garażem). kolor złoty dąb, uchylane, w łatwy sposób można całkowicie otworzyć. wymiary to 195x133x92 Cena 1000pln, odbiór własny, okolice Bydgoszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superiwona 13.07.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Witam serdecznie. U nas wwe wtorek klada kolorek i wtedy wkleje zdjecia. Poza tym spokoj, po urlopie w sierpniu wnetrze domu. Serdeczne pozdrowienia.Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
victoria26 13.07.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Witajcie, buduję również Orchideę1 Archonu. Mam wizualizacje wnętrz od architektki wszystkich pomieszczeń. Gdyby ktoś z Was chciał podesłać swoje wizualizacje od architekta chętnie odeślę swoje w rewanżu. Myślę, że byłaby to dobra wymiana pomysłów. Piszcie na : [email protected],aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DG1719501811 18.07.2008 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Dobrzy ludzie.Zwracam sie do Was z prośbą serdeczną.Jestem w kompletnym dołku intelektualnym a na dodatek mam jakieś problemy z wyobraźnią. Pokażcie mi swoje domy co i jak w środku zrobiliście. Chodzi o wszystko : instalacje, aranżacje inne pomysły. To co jest na papierze lub ekranie do mnie nie dociera. Tylko real. Podzielcie się też ze mną przemysleniami z czego jesteście najbardziej zadowoleni a co okazało się mniej udane. No teraz to już by tylko wypadało zwrócić się do Was z prośbą o pieniądze i byłby komplet moich życzeń. Pozdrawiam, trochę zmierające forum. Anusiu, Robercie58 gdzie jesteście, halo .. jedźmy nikt nie woła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 19.07.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 DG,u nas zastoj, jak sie nie liczy ze wykopalismy szamba, ale o jednej rzec zapomnialam (nie widzialam): zostawic przewod do signalizatora od napelniamia szamba. Tak ze muse przeciagnac przewod w garazu, a garaz juz pomalowany..;-(( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DG1719501811 20.07.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 DG, u nas zastoj, jak sie nie liczy ze wykopalismy szamba, ale o jednej rzec zapomnialam (nie widzialam): zostawic przewod do signalizatora od napelniamia szamba. Tak ze muse przeciagnac przewod w garazu, a garaz juz pomalowany..;-(( Jak powiedziłem poprzednio, mam kłopoty z wyobraźnią, więc zabezpieczyłęm się przed nispodziewną koniecznością wprowadzenia do domu dodatkowych przwodów itp. instalując przed wylaniem chudziaka elastyczną rurę plastikową, w którą mam nadzieję wciągnąć później potrzebne przewody. Podobne rury zainstalowałem do dołączenia wody i sici 230V. Zapomniałem natomisat o rurze do zasilania powietrzem kominka i teraz będę ją chyba musiał umieścić w przestrzeni podłogi (wylewka i styropian na podłodze). Tylko pytanie jakiej śrdnicy powinna być ta rura ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superiwona 22.07.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 http://images29.fotosik.pl/253/f5f45bb86e1b85f2m.jpg' alt='f5f45bb86e1b85f2m.jpg'>pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superiwona 22.07.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 kolejne zdjecie wejscie[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superiwona 22.07.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 a tu wykusz, barierka nie pomalowana to tylko podklad, niech was nie zmyli jej kolorhttp://images33.fotosik.pl/329/c3b529fcf5ecb341m.jpg' alt='c3b529fcf5ecb341m.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts