Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich budujących i tych co już wybudowali orchideę!

Od długiego czasu śledziłem ten wątek na forum muratora i w końcu nieśmiało postanowiłem się dołączyć. Wdzięczni będziemy za wszelkie uwagi i pomysły.

Pozdrawiam!

czyzby kolejna orchidea? :D nareszcie Poznan. caonandale nie zpoaniałem oczywiście o Tobie :D no je tez w koncu rozpoczynam - miałem na wiosnę ale murarz mówi mi że moze być lepiej wylać ławy jeszce przed zimą bo na wiosnę to często wykop zalewa.. w sumie prawda i do tego jak dodam u mnie glinę na działce.... a propo - bedę wylewał w gruncie bez szalunku i pytanie czy trzeba to robić w folii czy moze być bezpośrednio w glinie?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moi Drodzy Orchideowicze,

czy moglibyscie pomoc w nastepujacych kwestiach:

1) szukam ekipy do ocieplania poddasza orchidei welna i wykonczenia karton gipsem

2) Jakie piece kupujecie - jakie marki, systemy?

3) czy przewidzieliscie pomieszczenie na pralnie/suszarnie - ja mocno zastanawiam sie nad wygospodarowaniem miejsca w kotlowni bo nie chce zagracac i tak juz malych lazienek na gorze (orchidea1)

4) czy macie jakies ciekawe propozycje/wizualizacje od architektow - moj na razie walczy z kuchnia ale kiepsko mu idzie:-)

dziekuje z gory

Grzegorz

witamy

niestety ekip nie moge polecic :(

co do pieca to na razie sie tym nie zajmuje bowiem nie mam gazu- w zwiazku z budowa gazociagu do polozonej 2 km dalej siediby duzej firmy budowlanej bodowa gazociagu do mojego domu przesunie sie o pol roku- zajefajnie...

nikt oczywiscie nas nie powiadomil - sasiedzi proponuja ze sprawa isc do sadu, bowiem gazociag do naszych domów mial byc na wiosne tego roku

szok

u mnie pralnio suszarnia w kotlowni- jest wysoko wiec suszarka bedziw tez wiszaca

buduje bez wpojektanta nie mam zadnych wizualizacji- ale w watku jest sporo zdjec- a na forum mnostwo inspiracji

u nas poza tym juz zrobione lazienki- a sprawa z gazem pokrzyzowala plany parkietu i mebli w tygodniu mamy podjac decyzje odnoscnie ogrzewania.

a tu zima za pasem u nas wczoraj tylko3 stopnie na plusie bylo rano :( parkiet stoi w garazu- chyba musze go przeniesc do salonu i przepalac kominkiem bo zlapie wilgoci!

odezwijcie sie kochani ba nasz watek zamiera

w tygodniu wkleje zdjecia lazienek-

aha ktos juz sie wpowadzil? jak sie mieszka? zazrdoszcze !!!

pozdawiam

Gregz,

1) poslo na priva

2) Vailant, kondenzacjiny

3) pralnia w kotlowni

4) architent wewnetrzny brak

Iwona,

spolczuje s tego gazu. Jak ja bym miala wieksza dzulake, chyba bym wkopala sobie zriornik na gas na dzialce.. Jestem zdegustowana ile muse plascycza za gaz przy zuzycia o m^3..- ok 90zl miesiecny!! za gotowosc przesilowa!!

My nie mieszkamy i sie nie zanosi na szybka przeprowadzka..;-((

Czekam na portalu kominkowego i zbieramy wypopsarzenie malej lazienki. Tym razem nie zaczneimy dopuki nie mamy wszystko(baterije, wc..).

Pochwal sie swoimi lazienka mi.

kolejne ujecie

http://http://images45.fotosik.pl/11/ab3dc9eb4f5404a4.jpg

gorne lazienki wkleje pod koniec tygodnia

wczoraj podpisalam umowe z fachmanem od drzwi wewnetrznych beda sosnowe w fornirze tabacco :wink:

a w niedziele finalizuje meble do kuchni i szafy wnekowe, szafki lazienkowe i biblioteke. ekipa sprawdzona

aha wczoraj caly dzien pololam kominkiem na budowie i powiem wam to fajna sprawa :D

pozdawiam

Czesc Iwona,

ta lazienka wyglada bardzo ladni..Jak to sei mowi, moje klimate.

Ja mam nazdeje ze tez na poczatku parziernika sie pochwale s moim kominkem.

U nas kominek tez bedzie w podobnym stylu, tylko bez te polecki po bokach Widze ze przesunelas kominek troche w stronie drzwi wejsciowy. To samo nam zasugerowal konkarz, zyska sie w tedy te dodatkowe 10cm. A taki jak jest twoj mamrmur Brecia, ja szukam gres na podlodze..

Witam po długiej przerwie!

U nas budowa ruszyła 10 lipca i nie dawno skonczyliśmy piwnicę. Ponad 2 miesiące trwało wybudowanie samej piwnicy (O1 z piwnicą)!!! Myślałam ze to będzie szybciej. Ale w końcu się udało!

Teraz zamieszczę trochę naszych zdjęć z budowy.

Ławy przed zalaniem:

http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/12935/%B3awy.jpg

A tu zbrojenia ścian. Gdyby mąż nie pinował, mielibyćmy ściany nie w tych miejscach co w projekcie.

http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/12935/PICT0136.JPG

I jeszcze troche zbrojen z izolacją:

http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/12935/PICT0134.JPG

raczej bym tego nie robiła, znaczy rezygnowała z hebów, nam też to proponowali, w zamian za dodatkowe słupy w pokojach, a tego nie chcieliśmy.

Łazienka bardzo ładna SuperIwona:):):)

My właśnie zakończyliśmy instalację elektryczną i wod-kan. W środę zaczynamy tynki!!

Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów:):):) :D :D

Witajcie

Czy porotherm trzeba ocieplać przed zimą?

Mój majster mówi że koniecznie bo może popękać, natomiast inni mówią że nic sie nie stanie jak nie ocieplimy?

A poza tym ile teraz kosztuje metr ocieplenia (styropian, siatka, gruntowanie)?

Pozdrawiam my budujemy Orchideę w Gdańsku.

M.

nie musisz ocieplać (chyba, że majster musi jeszcze w tym roku coś dorobić) Na zimę załóż ramy z desek w okna i drzwi balkonowe a następnie zszywaczem załóż folię budowlaną (najtańszą z marketu z rolki) Ramy z desek docinaj " na oko" minus 2-3 cm - w szpary wbij kliny. Rama nie wypadnie, śnieg nie pada,przeciąg będzie w sam raz. Jeżeli nie chcesz desek i folii i nie masz okien (a przy tym ocieplisz lub nie) połóż deski jak "parapet" na każde z okien - aby deszcz/śnieg nie napadał w porotherm.

Wilgoć w porothermie przymarznie również jeżeli ocieplisz styro lub wełną a nie założysz okien i nie będziesz grzać zimą - nie martw się - nie rozsadzi pustaków.

Ocieplisz wiosną/latem jak dobrze przewieje i przeschnie - do kolejnej zimy spokojnie zdążysz.

Tak jest na Mazowszu ... w Gdańsku chyba podobnie.

Mam pytanie:

czy ktos rezybnował z hebów w konstrukcji dachu? Jesli tak, to jak pozbyć sie słupow w pokoju?

SuperIwona,

Łazienka wygląda imponująco, chciałabym być na woim etapie :-)

Ponieważ projekty Archonu to "jedno kopyto" gdzieś czytałem (dzienniki budowy czy coś takiego), że komuś projektant adaptację dachu zarówno z:

1 - większą ilością słupów

2 - bez słupów

Czytałem - nie widziałem oczyma swymi.

Jeżeli nie zmieniasz drastycznie układu ścian działowych na poddaszu i zastosujesz cegłę/pustak do ścian działowych o szer większej od słupów to spokojnie słupy zamaskujesz - zamiast tynku kawałek płyty GK i gipsowanie z zatarciem.

Warunek - uważaj aby cieśle postawili słupy dokładnie w linii ścian działowych, tak aby słup nie wyszedł poza "lica" ściany działowej.

Jeśli rozwalasz większość ścian działowych - naucz się żyć ze słupem/słupami lub szukaj dobrego projektanta (ponoć to możliwe)

Moi Drodzy Orchideowicze,

czy moglibyscie pomoc w nastepujacych kwestiach:

1) szukam ekipy do ocieplania poddasza orchidei welna i wykonczenia karton gipsem

2) Jakie piece kupujecie - jakie marki, systemy?

3) czy przewidzieliscie pomieszczenie na pralnie/suszarnie - ja mocno zastanawiam sie nad wygospodarowaniem miejsca w kotlowni bo nie chce zagracac i tak juz malych lazienek na gorze (orchidea1)

4) czy macie jakies ciekawe propozycje/wizualizacje od architektow - moj na razie walczy z kuchnia ale kiepsko mu idzie:-)

dziekuje z gory

Grzegorz

Ad 1

a skąd jesteś?

Ad 2

kondesacyjny Hercules Immergas - jeżeli planujesz większą ilość ogrzewania podłogowego to przy tym projekcie jest to atrakcyjny wybór

Ad 3

przy piecu kondensacyjny nie ma potrzeby zagracać kotłowni. Kondensat to "lodówka" z pompami, zasobnikiem i całym ustrojstwem w środku, za obudową. Stoi z boku i już (pomieszczenia z lodówką chyba też nie planujesz oddzielać w kuchni). Resztę pomieszczenia możesz wykorzystać jako pralnię - kondensat nie potrzebuje węgla, nie zajmuje wiele miejsca (ok. 1x1m pow podłogi) Jeżeli masz łazienkę nad kotłownią zastanów się nad zrzutnią brudów z góry (dziura w stropie, rura i kosz na dole - szybko i lekko)

Ad 4

kwestia gustu i środków. Jeśli masz zmysł przestrzenny (po alkoholu/forum lub przed) - to po co? Jeśli chcesz się przekonać prześlij paru rzuty i niech coś zaproponują w wersjach soft/hardcore - przekonasz się czy sam byś na to wpadł.

Miej na uwadze, że wszelkie zmiany w projekcie płynące z Twojej inspiracji zderzą się z znaczącymi zmianami w projekcie (ściany i takie tam konieczne z akceptacją projektanta i nadzorem budowlanym) lub tysiącem pytań wykonawców o nowe wymiary na rzutach.

Generalnie wszystko kupisz ... czas zaoszczędzony i wrażenia bezcenne