wodzu1 09.09.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Witam serdecznie wszystkich budujących i tych co już wybudowali orchideę! Od długiego czasu śledziłem ten wątek na forum muratora i w końcu nieśmiało postanowiłem się dołączyć. Wdzięczni będziemy za wszelkie uwagi i pomysły. Pozdrawiam! czyzby kolejna orchidea? nareszcie Poznan. caonandale nie zpoaniałem oczywiście o Tobie no je tez w koncu rozpoczynam - miałem na wiosnę ale murarz mówi mi że moze być lepiej wylać ławy jeszce przed zimą bo na wiosnę to często wykop zalewa.. w sumie prawda i do tego jak dodam u mnie glinę na działce.... a propo - bedę wylewał w gruncie bez szalunku i pytanie czy trzeba to robić w folii czy moze być bezpośrednio w glinie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejkas 09.09.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 W/g "książki"-w foli. Wielu jednak tego nie robi. My również. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DG1719501811 10.09.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Ludzie ratujcie. Umówiona ekipa tynkarzy zawiodła i zostałem na lodzie. Jeżeli macie kontakt do tynkarzy (tynki cementowo-wapienne) to proszę o info na priva. Help. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 10.09.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 DG,poszlo na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GregZ 13.09.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Moi Drodzy Orchideowicze, czy moglibyscie pomoc w nastepujacych kwestiach: 1) szukam ekipy do ocieplania poddasza orchidei welna i wykonczenia karton gipsem 2) Jakie piece kupujecie - jakie marki, systemy? 3) czy przewidzieliscie pomieszczenie na pralnie/suszarnie - ja mocno zastanawiam sie nad wygospodarowaniem miejsca w kotlowni bo nie chce zagracac i tak juz malych lazienek na gorze (orchidea1) 4) czy macie jakies ciekawe propozycje/wizualizacje od architektow - moj na razie walczy z kuchnia ale kiepsko mu idzie:-) dziekuje z goryGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superiwona 15.09.2008 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 witamy niestety ekip nie moge polecic co do pieca to na razie sie tym nie zajmuje bowiem nie mam gazu- w zwiazku z budowa gazociagu do polozonej 2 km dalej siediby duzej firmy budowlanej bodowa gazociagu do mojego domu przesunie sie o pol roku- zajefajnie... nikt oczywiscie nas nie powiadomil - sasiedzi proponuja ze sprawa isc do sadu, bowiem gazociag do naszych domów mial byc na wiosne tego roku szok u mnie pralnio suszarnia w kotlowni- jest wysoko wiec suszarka bedziw tez wiszaca buduje bez wpojektanta nie mam zadnych wizualizacji- ale w watku jest sporo zdjec- a na forum mnostwo inspiracji u nas poza tym juz zrobione lazienki- a sprawa z gazem pokrzyzowala plany parkietu i mebli w tygodniu mamy podjac decyzje odnoscnie ogrzewania. a tu zima za pasem u nas wczoraj tylko3 stopnie na plusie bylo rano parkiet stoi w garazu- chyba musze go przeniesc do salonu i przepalac kominkiem bo zlapie wilgoci! odezwijcie sie kochani ba nasz watek zamiera w tygodniu wkleje zdjecia lazienek- aha ktos juz sie wpowadzil? jak sie mieszka? zazrdoszcze !!! pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 16.09.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Gregz,1) poslo na priva2) Vailant, kondenzacjiny3) pralnia w kotlowni4) architent wewnetrzny brakIwona,spolczuje s tego gazu. Jak ja bym miala wieksza dzulake, chyba bym wkopala sobie zriornik na gas na dzialce.. Jestem zdegustowana ile muse plascycza za gaz przy zuzycia o m^3..- ok 90zl miesiecny!! za gotowosc przesilowa!!My nie mieszkamy i sie nie zanosi na szybka przeprowadzka..;-((Czekam na portalu kominkowego i zbieramy wypopsarzenie malej lazienki. Tym razem nie zaczneimy dopuki nie mamy wszystko(baterije, wc..).Pochwal sie swoimi lazienka mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GregZ 16.09.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Muci dziekuje za namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superiwona 17.09.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 oto kominekhttp://http://images37.fotosik.pl/11/cded4892065bd762.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superiwona 17.09.2008 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 A to łazienka dolna Alabastrino Tubądzin- kocham ja strasznie http://http://images50.fotosik.pl/11/5dea157907d73cc2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superiwona 17.09.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 kolejne ujecie http://http://images45.fotosik.pl/11/ab3dc9eb4f5404a4.jpg gorne lazienki wkleje pod koniec tygodnia wczoraj podpisalam umowe z fachmanem od drzwi wewnetrznych beda sosnowe w fornirze tabacco a w niedziele finalizuje meble do kuchni i szafy wnekowe, szafki lazienkowe i biblioteke. ekipa sprawdzona aha wczoraj caly dzien pololam kominkiem na budowie i powiem wam to fajna sprawa pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 17.09.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Czesc Iwona,ta lazienka wyglada bardzo ladni..Jak to sei mowi, moje klimate.Ja mam nazdeje ze tez na poczatku parziernika sie pochwale s moim kominkem.U nas kominek tez bedzie w podobnym stylu, tylko bez te polecki po bokach Widze ze przesunelas kominek troche w stronie drzwi wejsciowy. To samo nam zasugerowal konkarz, zyska sie w tedy te dodatkowe 10cm. A taki jak jest twoj mamrmur Brecia, ja szukam gres na podlodze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaza 17.09.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witam po długiej przerwie!U nas budowa ruszyła 10 lipca i nie dawno skonczyliśmy piwnicę. Ponad 2 miesiące trwało wybudowanie samej piwnicy (O1 z piwnicą)!!! Myślałam ze to będzie szybciej. Ale w końcu się udało!Teraz zamieszczę trochę naszych zdjęć z budowy. Ławy przed zalaniem: http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/12935/%B3awy.jpg A tu zbrojenia ścian. Gdyby mąż nie pinował, mielibyćmy ściany nie w tych miejscach co w projekcie. http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/12935/PICT0136.JPGI jeszcze troche zbrojen z izolacją:http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/12935/PICT0134.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaza 17.09.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 W tym czasie 3/4 naszej działki to jedna wielka dziuuuura!!!! I trzeba mocno uważać na takich pomocników http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/12935/pomocnik.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaza 17.09.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Mam pytanie: czy ktos rezybnował z hebów w konstrukcji dachu? Jesli tak, to jak pozbyć sie słupow w pokoju? SuperIwona, Łazienka wygląda imponująco, chciałabym być na woim etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniah22 20.09.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 raczej bym tego nie robiła, znaczy rezygnowała z hebów, nam też to proponowali, w zamian za dodatkowe słupy w pokojach, a tego nie chcieliśmy. Łazienka bardzo ładna SuperIwona:):) My właśnie zakończyliśmy instalację elektryczną i wod-kan. W środę zaczynamy tynki!! Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_MAGDA_G 20.09.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Natrafiłam na to forum całkiem przypadkiem. Powiem szczerze że jestem bardzo zadowolona. Przeczytałam wszystkie wasze wypowiedzi. Chciałabym do was dołączyć. My również budujemy dom w orchideach, Wkleiłabym zdjęcia swojego domku, ale niestety nie umiem.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 21.09.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Witajcie Czy porotherm trzeba ocieplać przed zimą? Mój majster mówi że koniecznie bo może popękać, natomiast inni mówią że nic sie nie stanie jak nie ocieplimy? A poza tym ile teraz kosztuje metr ocieplenia (styropian, siatka, gruntowanie)? Pozdrawiam my budujemy Orchideę w Gdańsku. M. nie musisz ocieplać (chyba, że majster musi jeszcze w tym roku coś dorobić) Na zimę załóż ramy z desek w okna i drzwi balkonowe a następnie zszywaczem załóż folię budowlaną (najtańszą z marketu z rolki) Ramy z desek docinaj " na oko" minus 2-3 cm - w szpary wbij kliny. Rama nie wypadnie, śnieg nie pada,przeciąg będzie w sam raz. Jeżeli nie chcesz desek i folii i nie masz okien (a przy tym ocieplisz lub nie) połóż deski jak "parapet" na każde z okien - aby deszcz/śnieg nie napadał w porotherm. Wilgoć w porothermie przymarznie również jeżeli ocieplisz styro lub wełną a nie założysz okien i nie będziesz grzać zimą - nie martw się - nie rozsadzi pustaków. Ocieplisz wiosną/latem jak dobrze przewieje i przeschnie - do kolejnej zimy spokojnie zdążysz. Tak jest na Mazowszu ... w Gdańsku chyba podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 21.09.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Mam pytanie: czy ktos rezybnował z hebów w konstrukcji dachu? Jesli tak, to jak pozbyć sie słupow w pokoju? SuperIwona, Łazienka wygląda imponująco, chciałabym być na woim etapie Ponieważ projekty Archonu to "jedno kopyto" gdzieś czytałem (dzienniki budowy czy coś takiego), że komuś projektant adaptację dachu zarówno z: 1 - większą ilością słupów 2 - bez słupów Czytałem - nie widziałem oczyma swymi. Jeżeli nie zmieniasz drastycznie układu ścian działowych na poddaszu i zastosujesz cegłę/pustak do ścian działowych o szer większej od słupów to spokojnie słupy zamaskujesz - zamiast tynku kawałek płyty GK i gipsowanie z zatarciem. Warunek - uważaj aby cieśle postawili słupy dokładnie w linii ścian działowych, tak aby słup nie wyszedł poza "lica" ściany działowej. Jeśli rozwalasz większość ścian działowych - naucz się żyć ze słupem/słupami lub szukaj dobrego projektanta (ponoć to możliwe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 21.09.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Moi Drodzy Orchideowicze, czy moglibyscie pomoc w nastepujacych kwestiach: 1) szukam ekipy do ocieplania poddasza orchidei welna i wykonczenia karton gipsem 2) Jakie piece kupujecie - jakie marki, systemy? 3) czy przewidzieliscie pomieszczenie na pralnie/suszarnie - ja mocno zastanawiam sie nad wygospodarowaniem miejsca w kotlowni bo nie chce zagracac i tak juz malych lazienek na gorze (orchidea1) 4) czy macie jakies ciekawe propozycje/wizualizacje od architektow - moj na razie walczy z kuchnia ale kiepsko mu idzie:-) dziekuje z gory Grzegorz Ad 1 a skąd jesteś? Ad 2 kondesacyjny Hercules Immergas - jeżeli planujesz większą ilość ogrzewania podłogowego to przy tym projekcie jest to atrakcyjny wybór Ad 3 przy piecu kondensacyjny nie ma potrzeby zagracać kotłowni. Kondensat to "lodówka" z pompami, zasobnikiem i całym ustrojstwem w środku, za obudową. Stoi z boku i już (pomieszczenia z lodówką chyba też nie planujesz oddzielać w kuchni). Resztę pomieszczenia możesz wykorzystać jako pralnię - kondensat nie potrzebuje węgla, nie zajmuje wiele miejsca (ok. 1x1m pow podłogi) Jeżeli masz łazienkę nad kotłownią zastanów się nad zrzutnią brudów z góry (dziura w stropie, rura i kosz na dole - szybko i lekko) Ad 4 kwestia gustu i środków. Jeśli masz zmysł przestrzenny (po alkoholu/forum lub przed) - to po co? Jeśli chcesz się przekonać prześlij paru rzuty i niech coś zaproponują w wersjach soft/hardcore - przekonasz się czy sam byś na to wpadł. Miej na uwadze, że wszelkie zmiany w projekcie płynące z Twojej inspiracji zderzą się z znaczącymi zmianami w projekcie (ściany i takie tam konieczne z akceptacją projektanta i nadzorem budowlanym) lub tysiącem pytań wykonawców o nowe wymiary na rzutach. Generalnie wszystko kupisz ... czas zaoszczędzony i wrażenia bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts