Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sie ma, budujący :)

Czy zdecydowaliście się na ten klinkier z przodu, tyłu i boku??

Czy dajecie opaskę z płytek klinkierowych??

Ze zdjęć widzę, że w zasadzie nikt nie zostawił tarasu w oryginale. Kwestia praktyczna, czy działki??

U nas trwają prace ze styropianem i wełną - wew i na zew..

Na strychu będzie za moment podłoga z płyt OSB, w kotłowni i garażu płytki (jaaaaki ból z wyborem!!!)

pozdrawiam,

P.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich bardzo serdecznie :)

tak dla przypomnienia, mamy o2 (p), powiekszylismy salon do 45 m2, zadaszenie na tarasie uzyskalismy przez zmiejszenie gabinetu oraz iwydluzenie domu z jednej strony o 60 cm, czego na prawde nie widac :)

Przesylam kilka zdjec i mam pytanko,

- jakie okna wybraliscie i czym sie kierowaliscie przy tym wyborze?

- jakie tynki wybieracie, maszynowe gipsowe, czy maszynowe cementowe tylko wygladzane gipsem

- dla osob co maja piwnice, zasypujecie za okno czy zostawiacie tak jak jest

Hej,

1.Jestem w trakcjie wysylania zapytan do producentow okien drewnianych i PCV. Zalezy od kosztow, ale chcialabym drewniane.

2. tynki beda cementowe - nie przeszkadza nam porowatosc, teraz -w mieszkaniu-tez takie mamy,a nie chcemy miekkich tynkow.

3. Piwnice mamy juz zasypana - okna beda mialy doswietlenia.

papa

Dziewczyny witam w gronie orchidei.

Pecmaker,

ekipa ukladala u mnie plytki klinkerowe na elewacie-cokol na okolo domu wcoraj i dzisja( rosa natural, paradyz, gladka). Zostalo mi nawet 2 pudelka i muse cos z nim zrobyc. Zastanawialam na ulozenie plytki przy wejsciu..lae jakos mi to nie pasuje. Zdiecia pokaze w czwartek, jutro maja zafugowac-.moze to komus pomorze w sprawie elewacje. Ja mam ogromny teras s tylu(ok 40m^2)..prawie jak w projekcie, brakuje ta czesc do okna ot wykusu, bo mi sie wydaje nie praktyczna. Jesli chozdi o bulu s wyborem.. to jestes dopiero nai poczatku.;-))

Malaza,

okna mam drewniany-miranti, ze szprosa mi i ozdobka mi, firma Bildau s Plocka.Chyba na okolo 29 str sa fotki.Tynki cementowo-wapinny +gladz gipsowa.

witam

czy ktos ma wycenione schody? u nas beda dębowe bez balustrady- schody zgodne z projektem - za glowne i te w pokoju nad garazem z materialem wykonawcy. montazem 2 letnia gwarancja wyszlo 11 500zl

piszcie bo musze podpisac umowe

inny wycenil mi na 12 800 ale montaz dopiero w nastepnym roku wiec odpada.

pozdawiam :)

:)

Muci, my zdecydowaliśmy się powiększyć taras o 4mb w każdą stronę.

Oryginalny jakiś taki mały był :)

poza tym, za namową wykonawcy, zdecydowaliśmy się na kostkę klinkierową lub betonową, która jest posadowiona na ubitym pisaku/chudziaku/podsypce.

Odpada cała historia z ławą/fundamentem/izolacją tym czernidłem/etc.

walka trwa...

Czy bonie (te elementy ozdobne ze styropianu) kupowaliście (gdzie?) czy robiliście na budowie??

Płytki do garażu to masakra jakaś jest... na nic nie mogę się zdecydować :-? :lol:

pozdrawiam,

P.

Peacmaker,

u mnie nie ma mozliwosci na balkon z kostki, ja mam rozina pomiedzy grunt w tej chwili na dziallce poziom zero tarazu ponad 70cm. Dzialka ma spadek..;-(( a ze bym ja wyrownala, musiala bym zaplaczyc majatek za ziemi. Tak ze taras s bloczek betonowy, na to plyta betonowa, styro, wylewaka, plytek. S tych izolacjach jest jakisz koszmar.. kosztuja majatek..;-((

Ja bonie nie mam, ale elementy stryropianowe(grzymsy), gotowe kupuwalam na Bartyckej. Jest duzy wybor.

Plytki do garazu mam w dwuch kolorach bezu..ciemny i jasne. Poszlam do Castoramy , wybralam 2 gresy szkliwowe s tego samego producenta, ze by sie zgadzal rozmiar plytek i kupilam. Ja wybralam takie ze by byli, latwe do czyscienia (gladkie, a nie chropowate, antiposlizgowe), tylko jak sie bedzie wjezdalo samochodem..bedzie trzeba uwazac na poslig.

Teraz bym wybrala w normalnym sklepie, a zamowila w sklepie internetowy, ale s odbior osobisty. Tak zrobylam s plykach klinkerowy na elewacie.. roznica 20%!

Iwona,

wyceny schodow jeszce nie robylam.Wiem ze wycena zalerzy ot tego, nie tylko jaka jest stopnica, ale i jaka jest podstopnica(mdf, ze drewno, ze plyta gipsowa), jakie jest zakonczenie przy scianach.

Muci, taras z kostki, nie balkon.

U mnie też jest bardzo duża różnica. Udało mi się zdobyć 6 wywrotek gliny i jeszcze ze trzy dowiozę, a później tyle samo czaroziemu. Trochę podsypię w kilku miejscach i będzie git.

Żałuję, że nie zrobiłem okien w wykuszu do samej ziemi - byłoby fajne wyjście na taras.

My budujemy pod Bydgoszczą. Kiepsko u nas z tymi elementami ozdobnymi.

Mam też problem z balkonami - majstry chcą zamontować chociaż kotwy przed styropianem, od czoła, żeby nie ruszać izolacji na balkonie i nad wykuszem. A ja nie mam pojęcia co wypuścić - pręt skręcony czy np. jakiś profil zamknięty...

Wycena schodów - około 10 tys, dębowe.

Muci, a ciekawy jestem jakie wzięłaś parapety ??

Aktualnie negosjuję z żoną burgund. Żona chce taki miodowy, przypalany.

Fakt, że fajnie z oknemi wygląda (złoty dąb) ale mi lepiej burgund pasi z dachem (Creaton miedź angoba).

pozdrawiam,

P.

Pecmaker,

ja mam parapety aluminiowy, proskowo malowane, kolor bardzo ciemny braz, prawie czarne.T Kolor parapetow mam dobrany do rynien i kolor obrobki blacharskej. Tez fuga na plytki klinkerowej bedzie antracyt. tak ze wszystko jest w jednej tonacji. Za roznica ot wiekszac osob mam parapety dluszy od okien o 28cm. Tak ze parapet wystaje poza obsar okna. Zrobylam tak, ze by bylo parapet pod ozdobnymi elementami, tak ze woda jak bedzie sciekala po nich, ze by byla na parapecie, a nie splywala po scianie. Ze by zamontowac parapety. przed polorzenie styropianu, musieli zrobyc rowek w scianie, na dlebokosc 1cm.

Glina chyba zly pomysl na podsypka pod taras. Glina zmienia swojej obietosci pod wplywem wilgoci i temperatury. Ja mam ily na dzialce i musialam zrobyc dlebszy fundamenty.Jesli chodzi o ozdobne elementy, wejdz na strona producenta i zapytaj s ktorej hurtowni wspolpracuje na terenie Bydgoszcz. Elementy kupis w kazdej hurtowni ze stukaterii.

Ja barierki zamontowalam przed ociepleniem. Barierka nad wykuszem jest zamontowana do pionowej sciany wykuszu-nie ruszasz izolacii, a na drugim balkonie jest po prosto zamontowana na plyty. Dopiero potem robilam izolacji.

malaza, okna to my chcemy PCV, ale totalnie nie wiem czym sie kierowac przy wyborze, wiem, ze sa rodzaje szyb (k1, k6 ..) i pewnie ramy tez sie czyms roznia.

A tynki chyba damy cementowe ale je wygladzimy gipsem, tylko to drozej kosztuje ....

Powiedz prosze co to znaczy, ze piwnica bedzie doswietlana? Bo nie bardzo rozumiem .... :)

Co do klinkieru na elewacji, to chyba my jednak nie, marzyl mi sie kiedys kamien ...

zobaczymy jeszcze co ostatecznie wymysle.

My zrezygnowaliśmy z płytek na rzecz kostki, ponieważ jest "wieczna" (się zobaczy ;) )

A styropian pewnie dlatego, że raz - izolujesz od budynku wszelkie punkty przemarzania (hardcore :) ) a dwa od dołu nie ciągnie tak zimna i być może przez to nie będą one pękać za 5 - 6 lat (różnica temperatur w naszym klimacie, jest wbrew pozorom spora).

pozdrawiam,

P.

edit:

elektrycy biorą za punkt ~30-40 pln

hej, cos ciuchutko ...

trzeba watek podniesc :) skoro rocznica :p

A tak powaznie, dajcie jakies foty swoich orchidei, strasznie jestem ciekawa jak Wam idzie :)

No i ja nadal nie wiem co z oknami, nie wiem od czego zaczac i w jakich firmach sie rozgladac ...

Chcialabym w tym roku jeszcze to zalatwic, ale jak sie bede tak do tego zabierac to moze i w przyszlym roku sie nie uda.

Podpowiedzcie cos prosze, moze jakies namiary na firmy.

A i totalnie nie wiem o co chodzi z ta .. terenowka ....

czy to jakis nowy element domku :o ? hehehehehehe :lol: :lol: :lol:

z okazji rocznicy dla nas wszystkich wszystkiego naj... :D :D :D

dzis przyjechaly drzwi wew, zrobione wedlug mojego projektu- cudo :D w nastepny poniedzialek wchodza parkieciarze a jutro podpisuje umowe na wykonanie kuchni i mebli do zabudowy.

poza tym- cieplutko, bo pale piecem weglowym :) niestety z gazem nadal nie wiadomo kiedy bedzie

pozdrawiam