Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

z okazji rocznicy dla nas wszystkich wszystkiego naj... :D :D :D

dzis przyjechaly drzwi wew, zrobione wedlug mojego projektu- cudo :D w nastepny poniedzialek wchodza parkieciarze a jutro podpisuje umowe na wykonanie kuchni i mebli do zabudowy.

poza tym- cieplutko, bo pale piecem weglowym :) niestety z gazem nadal nie wiadomo kiedy bedzie

pozdrawiam

no to pochwal sie tym cudem :)

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Malutka_2 napisała : No i ja nadal nie wiem co z oknami, nie wiem od czego zaczac i w jakich firmach sie rozgladac ...

Chcialabym w tym roku jeszcze to zalatwic, ale jak sie bede tak do tego zabierac to moze i w przyszlym roku sie nie uda.

Wydaje się ze pierwsza i podstawowa decyzja w sprawie okien to : PCV czy drewno. Od tej decyzji zależy częściowo harmonogram prac. W przypadku okien drewnianych producenci zalecają wstawienie ich po tynkach w przypadku PCV nie ma takiej konieczności gdyż duża wilgotność w pomieszczeniu im nie przeszkadza, ryzykujesz 'tylko' mechanicznym uszkodzeniem lub zabrudzeniem okna podczas tynkowania.

Ponieważ ja wybrałem PCV więc o drewnianych nie będę się dużo wypowiadał.

Dodam tylko że mają same plusy z wyjątkiem zazwyczaj trochę wyższej ceny (choć to zależy pewnie od konkretnych ofert), krótszej gwarancji (tak wynika z deklaracji kilku producentów, których sprawdzałem) oraz wymagają, jak zalecają przynajmniej niektórzy producenci, co kilka lat konserwacji polegającej na ponownym malowaniu.

Jeżeli PCV, ja tak wybrałem, to wygląda na to że jest problem z balkonowym oknem łukowym. Niektórzy sprzedawcy twierdzą że wymiar 2400/2000mm jest trudny do wykonania ze zwykłych profili PCV. Proponują profile pośrednie (drzwiowe), które zazwyczaj są dużo bardziej masywne i brzydsze. Innym rozwiązaniem jest zmniejszenie szerokości otworu np. o 20cm. Podobno wówczas profil może być typowy - okienny. Można też oddzielić łuk (jako fix) od drzwi prostokątnych ale wówczas są dość niskie skrzydła.

Dziś przychodzi do mnie spec od okien i będzie mierzył i doradzał jak rozwiązać ten problem. Dodatkowo krzywią się na okno trójkątne (pokój nad garażem), tu też sugerują jakieś drobne zmiany w stosunku do oryginalnego projektu.

Niezależnie od rodzaju materiału trzeba podjąć decyzję na jakie dodatkowe właściwości okien stawiasz. Chodzi o bezpieczeństwo (szyby wzmocnione + okucia antywłamaniowe), właściwości termoizolacyjne okien (grube profile a w przypadku PCV wielokomorowe - im więcej tym lepiej oraz liczba szyb - dwie lub trzy). Oczywiście każdy taki dodatek to spory wydatek. A na dodatek każdy ekspert ma inne zdanie. Niektórzy uważają ze zabezpieczenia antywłamaniowe to obowiązkowo a inni tłumacza że szkoda na to pieniędzy bo złodziej i tak wejdzie i żeby zaoszczędzone w ten sposób pieniądze zainwestować w okienne czujniki wstrząsowe. Chodzi o to żeby alarm powstał w momencie rozpoczęcia próby pokonania okna przez złodzieja a nie dopiero jak okno otworzy bo wówczas to wydłużony czas jaki musiał pokonać otwierając zabezpieczone okno staje się bez znaczenia. Inni uważają że część złodziei się zniechęci napotykając na utrudnienia a inni mówią że go to zmobilizuje, gdyż widząc kolejne zabezpieczenia spodziewa się większych profitów wewnątrz w myśl zasady skoro wydał pieniądze na zabezpieczenia to pewnie cos cennego chroni. Podobnie jest z termoizolacyjnością lecz tu wydaje się że przy powierzchni otworów okiennych w O2 wynoszącej prawie 40m2 trzeba cokolwiek o tym pomyśleć. Wydaje mi się że dziś szyby o współczynniku 1.0 W/m2K i pieciokomorowa rama w PCV to standard poniżej którego lepiej nie schodzić a może trzeba odżałować trochę kasy na lepsze parametry.

Oczywiście można wyposażyć okna w te wszystkie bajery i jeszcze żeby się nam podobały ale wówczas jest to naprawdę spory wydatek.

Innym podejściem jest wybór na zasadzie : te okna mi się tak podobają że musze je mieć a inne rzeczy schodzą na plan dalszy' i wówczas jest sprawa prosta.

Kolejna sprawa to producent 'renomowany' lub nie.

Tak więc i na tym etapie trzeba samemu przejść przez ten gąszcz zagadek i rozterek.

Mam przy okazji jeszcze jedno pytanie. Niektórzy sprzedawcy uważają że może być problem z otwieraniem okna łukowego że może zawadzić o nadproże. A jak jest u Was ? Wystąpił ten problem ?

Pozdrawiam.

bo okno łukowe montuje się licując z wewnętrzną ścianą, inaczej niż reszta okien.

No tak to bym nie chciał montować. Mam nadzieję że spec od okien coś innego wymyśli. Widziałem też takie podkucia nadproża by nie było kąta prostego tylko kąt rozwarty, jak w otworze strzelniczym w zamku. Ale u mnie tak nie można bo nadproże łukowe wykonane jest z cegieł i nie można ich zbytnio osłabić.

Jak chcesz mieć pełne łuki, to tak jak pisałem, nie kombinowałbym za dużo.

Jak chcesz mieć jak to nazywasz FIXy ;) to wygląda jak na zdjęciach. Wymiary podam Tobie jutro jak zmierzę lub dzisiaj jak znajdę gdzieś papiery.

Otwór ma chyba coś ~2m. Robiłem tak, żebym się w głowę nie walnął :D

ale prawdopodobnie otwór jest większy niż w projekcie.

Potwierdzę jak dopadnę dane.

Ja chciałem jeszcze niżej dać belkę - byłaby pełnia szczęścia, ale spec od okien poradził, żeby tego nie robić.

Poza tym, mam stały słupek w środku, ale szerokie skrzydła. W planie jest moskitiera, bo jedno skrzydło jest rozwierno-uchylne, a drugie tylko rozwierne.

Dzisiaj, gdybym montował okna jeszcze raz, zrobiłbym raczej tak jak w projekcie, w sensie, bez tej belki (fixa), chociaż może i nie.... nie wiem.

Na pewno nie dałbym się drugi raz namówić, żeby podmurować o cały jeden porotherm otworów okiennych.

Moim murarze chcieli na dwie cegły, a spec od okien nalegał na całego pustaka, bo niby się mogą profile zniekształcać, bo ciężkie, bo to, bo tamto... a w efekcie, po montażu miałem ciężką depresję, że okna są za wysoko. Miałem nawet pomysł, żeby je wywalić i dać większe, ale już mi przeszło.

pozdrawiam,

P.

p.s.

zaczęliśmy dzisiaj klinkierowanie, boniowanie prawie skończone (hand made by ekipa - cudownie im wyszło), od jutra może już baranek...

hej,

przepraszam ze dopiero teraz odpisuje, ale .... tyle spraw na glowie.

malutka 2:

Jezeli chodzi o piwnice to bedziemy ieli ja zasypana do poziomu zero. A oknabeda mialy takie betonowe obrecze (kurcze! nie wiem jak sie to fachowo nazywa) i połozone kratki. Chce zby zajmowaly jak najmniej miejsca - moze ok 50 cm od domu. Zasypalismy piwnice zeby dom byl nizszy, nie chcielismy efektu "koscioła":-)

Co do okien to caly czas draze temat:-)

W tym tygodniu wciągalismy dzwigiem te osławione heby i juz są, ekipa robi poddasze a my zamowilismy więdźbe dachową. Mam nadzieje ze uda sie zdązyc przed zimą. Moze przyjdzie w styczniu - wtedy zdazymy nawet ocieplic i wstawic okan :-)

Magda, co u ciebie?

pozdrawiam

MZ

Hey :)

jakoś to przeoczyłem :)

przy czym grzebiecie? XJ jakiś, czy Parch? czy jeszcze inna cholera? :D

pozdrawiam,

P.

Suzuki Samuraj :) zwany pieszczotliwie "Suzią" , po czarnym to bałbym sie tym teraz jechac ale na błotko miodzio.

Miało być niedrogie hobby , rok temu ze szwagrem kupilismy toto za 14 k i wydawało sie ze drogo , teraz drugie tyle włozylismy do środka i jeszcze mało .A ile własnej pracy.

Kurcze dlaczego Calmini nic u nas nie robi ? trafia mnie czas oczekiwania na częsci ze Stanów , na szczęscie dolar przynajmniej był tani.

A na budowie własnie dachówke wrzucają ;) słyszał ktos o czyms takim jak uszczelki pod kontrłaty ?

Pozdrawiam

Kochani, wszystkiego naj-lepszego s okazji rocznivy!

Jesli chodzi o okno balkonowe, owalne na gore: yy mamy zamonrowane zlizowane jak wszystkie okna , ze zewnwtrzna sciany! Okno ma obie zkrzydla otwierane normalny, ze z ruchomym slupkiem, tylko ze mam porzezony ramiak gorny!! Belka drewniana o szyrokosci 20cm!. Tego nie wydacod zewnac bo jest schowano pod styropianem.

Suzuki Samuraj :) zwany pieszczotliwie "Suzią" , po czarnym to bałbym sie tym teraz jechac ale na błotko miodzio.

Miało być niedrogie hobby , rok temu ze szwagrem kupilismy toto za 14 k i wydawało sie ze drogo , teraz drugie tyle włozylismy do środka i jeszcze mało .A ile własnej pracy.

Kurcze dlaczego Calmini nic u nas nie robi ? trafia mnie czas oczekiwania na częsci ze Stanów , na szczęscie dolar przynajmniej był tani.

A na budowie własnie dachówke wrzucają ;) słyszał ktos o czyms takim jak uszczelki pod kontrłaty ?

Pozdrawiam

:D Suza to chyba jeden z bardziej niedocenianych błotnych wojowników, co?

Na czarnym ze zwględu na lift, czy MTeki strach jeździć? :lol:

Skoro nikt nie robi części w kraju, to może jest to pomysł na biznes?

Można przedstawicielstwo założyć na początek czy coś? Nie wiem jak duża jest populacja, ale podejrzewam, że zbyt by był? :)

Wracając do tematu, bo dużo kasztanimy - nie, nie słyszałem o uszczelkach pod kontrłaty,

pozdrawiam,

P

Pozdrawiam

Można przedstawicielstwo założyć na początek czy coś? Nie wiem jak duża jest populacja, ale podejrzewam, że zbyt by był? :)

Wracając do tematu, bo dużo kasztanimy - nie, nie słyszałem o uszczelkach pod kontrłaty,

pozdrawiam,

P

Pozdrawiam

pozdrawiam,

P

Iwona,

maz umiescil obiecany zdiecia kominka. Jest jescze nie wykonczony,brakuje gladzi, ale i tak widac ze bedzie glowny element w salonie.

Peacmekar,

u nas klinker wyszed tak, jak na zdieciach. Jak bym zrobyla wejscie w plytkach klinkerowych, wszystko by bylo za bardzo czerwone.

Niko,

o uszczelkach pod kontrlat nie slyszalam. Za to slyszalm o klinach delkarskich.Jak u nas jest karpiwka s lusce, musieli wyporziomowac bardzo ladnie te kontrlaty

muci, thomasso- super !!!- elegancko i z klasą :D

u nas dzis rozpoczela swoje prace ekipa parkieciarzy. kolejne zakupy doprowadzaja mnie do szalu- ceny z kosmosu, na wszystko trzeba czekac. a ja pragne tylko do bozego narodzenia sie przeprowadzc- po ataku strachu i paniki ze sie nie wyrobie pojechalam dzis na grzyby- w 1,5 godz. znalazlam kosz :D fajnie bylo

fotki drzwi wstawie ale dopiero po montazu

pozdrawiam

Iwona,

my niewiadomo kiedy sie przeprowadzamy u nas wyglada ze to sie bedzie cziagnelo i cziagnelo.Chce tylko ze by moj dekarz skonczyl w rescie ta podbytka..roby tylko w soboty.. i jak sie okazuje nie kazda..-(( bo ptaszki mi wyciagaja welny i naokolo domu, to wyglada tragycznie na ziemi na okolo domu. Przez niego nei bede mogla w tym roku polorzyc tynk na elewacje..;-((

Jesli chodzi o ceny jestem przerazona ceny drobiazgow(wencej mnie kostowalo folia w plynie na tarasach+fuga, niz same plytki).. Maja skoncyc w tym tygodniu ostatni sufit podwieszany w domu (w salonie) i mam nadzeje ze w ciagu 3 tyg. skonzce wrescie wszystko zwiazane s karton-gypsem i glazdiami.

Zazdrosce ci ze znalazlas czas wybrac sie na gzryby, u nas tego czasu naj-barzdej nam brakuje.

Po roku i trzech miesiącach od rozpoczęcia budowy przeprowadziliśmy się do naszej o2.

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania dotyczące wykończenia oraz błędów, których można uniknąć chętnie odpowiem

Umieszczam kilka fotek, jeżeli ktoś jest zainteresowany to więcej na priva.

Pozdrawiam wszystkich będących w trakcie budowy i wykończania, które naprawdę wykańcza.

http://www.floramedia.pl/o2/o2a.jpg

http://www.floramedia.pl/o2/o2b.jpg

http://www.floramedia.pl/o2/o2c.jpg

SCHODY NA 1 PIĘTRO

http://www.floramedia.pl/o2/o2d.jpg

SCHODY NA ANTRESOLĘ

http://www.floramedia.pl/o2/o2e.jpg

O WOW!!! :o super- czemu nie odzywałeś się częściej. a co to za antresola? przerobiliscie wejscie na strych-

z zewnątrz po prostu bosko-

jak moge poprosic o zjecia kuchni- bo teraz to zaprzata mi głowę- to się uśmiecham :D i może garderoby, bo nie moge zdecydowac sie na rozwiazanie zaproponowane przez projektanta

a tak na forum to moze sugesje odnoscnie tego co wam sie podoba w domu a co byscie zmienili lub udoskonalili.

boska altana i barierki cudne

serdecznie pozdrawiamy