Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a ten YTONG to jak cenowo do porothermu lub betonu komórkowego? Mam na myśli całość z klejem i elewacją (chyba nie wszystko da się na YTONG położyć).

W sprawach bieżących - w dalszym ciągu toczę wojnę z sąsiadami o poszerzenie drogi dojazdowej do 6m (jest odcinek-przewężenie na 3m). Wszyscy są chętni do poszerzenia wjazdu ale jeszcze bardziej chętni są do wyjęcia z mojej kieszeni małego co nieco tytułem cofnięcia płotów (czytaj - mam sobie kupić od nich ziemię a oni łaskawie mnie wydoją do max 30.000 zł. - super, bo ja i tak jestem obrzydliwie bogaty... 8) )

A gmina duma czy jeszcze jeden domek może stanąć bez planu miejscowego zagospodarowania i czy może coś wskuram o drodze.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie

Mam pierwszy szacunkowy kosztorys materiałowy. W skrócie wygląda to tak:

I. MATERIAŁY

1. piasek 3.800

2. beton 9.000

3. deski 3.000

4. łączniki 1.000

5. izolacje fundamentów i parteru 4.500

6. drewno, folia, impregnaty 12.000

7. strop UNI-GRAN 12.500

8. ściany nośne PROTHERM 24 cm 10.000

9. ściany działowe GAZOBETON 4.500

10. nadproża 1.500

11. cegła 2.200

12. stal 4.500

13. kominy SYSTEM SCHIEDEL 5.200

14. zaprawy 4.000

15. kanalizacja wewn. 1.800

16. bloczki betonowe 4.200

razem materiały 83.700

II. ROBOCIZNA stan surowy 53.000

I co o tym myślicie?

Robert, niestety robocizna oscyluje w granicach 50 tys. Najniższa propozycja to 48 tys jak dotychczas. Negocjacje trwają, piłka w grze, ale nie mam złudzeń, że 28 tys jest nierealne.

Na pocieszenie powiem wam, że najwyższa propozycja to 103 tys. :lol:

hm...to naprawde drogo,znajomy budował też landare 270 metrow uzytkowej,dach tez tak skomplikowany jak w Orchidei,balkony,lukarny i robocizna 30 tys!!!!

Witajcie,

Kiedy nasz architekt spojrzał na projekt, do od razu powiedział, że 500 tyś na całość, to realna kwota do wydania.

53 tyś to stan surowy bez dachówki, do tego trzeba dodać ok 7-8 tyś za położenie plus dachówka.

Inny wykonaca zaśpiewał nam 50 tyś z położeniem dachówki, ale bez sprzętu ciężkiego i w naszym interesie martwić się o materiał.

Czekamy jeszcze na jeden kosztorys,zobaczymy.

Goda ma rację. Ja dostałam 7 ofert kosztorysowych. Wszystkie oscylowały w tych cenach. Jednej firmie tylko chyba coś się pomyliło (103 tys.) :o Ale już ich wykreśliłam z kalendarza :lol:

My szukamy ekipy, która zajmie się wszystkim : budową, zakupami, sprzętem, sprzątaniem itp.

Proście o szczegółowe kosztorysy, bo diabeł leży w szczegółach. :evil:

Goda, kosztorysy szczegółowe są dobre, bo wiesz ile czego i za jaką sumę zostało policzone. Mam jeden kosztorys, gdzie facet policzył gwożdzie, ale nie o to chodzi. Suma ogólna u jednego wykonawcy jest podobna jak u drugiego, ale siadasz i czytasz. Okazuje się, że pierwszy ma schody tańsze o 3 tys, strop o 8 tys, więc prosisz drugiego o wyliczenie tego jeszcze raz. Tymczasem drugi jest tańszy w czymś innym, więc masz podstawy do obniżenia kosztów u pierwszego. Wychwytujesz, także czego zapomnieli policzyć :wink: porównując wzajemnie kosztorysy. Rozmawiasz z nimi konkretnie a nie ogólnie, że może by coś opuścił.

Wydaje mi się, że nie mają z nami łatwego życia :lol:

Myślę, że robociznę można trochę obniżyć, ale nie o 50 %. Nam ekipa ma się zająć wszystkim, więc muszę za to zapłacić. Gdybym miała być na budowie codziennie po kilka godzin i zajęłabym się np. zakupem towaru pewnie byłoby taniej, ale to nierealne.

ok 50 tys. za robociznę to chyba z ZUS i VAT?

Zatrudniając firmę, która kompleksowo ma sie zająć wszystkim, trzeba się liczyć z tym, że musisz zapłacić ZUS, przecież on zatrudnia pracowników i to są jego koszty, co do VAT-u można negocjować, jeżli nie bierzemy faktury.

Tak jak Anusia napisała, jeżli ma się czas na to, żeby zajmować się większością spraw osobiście to faktycznie można szukać taniej.

Do obowiazków naszego wykonawcy głównie należeć będzie:

- zorganizowanie placu budowy

- zakup materiałów za powierzone przez nas pieniądze

- sprawowanie bezpieczeństwa w czasie wykonywanej inwestycji

- utrzymanie porzadku na placu budowy

- nadzorowanie wszystkich prac na placu budowy w tym podwykonawców.

My zatrudniamy inspektora budowy, który nadzoruje ich kierownika budowy.