Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sorki troche rozwalilam strone :oops:

co do pytania jak sie mieszka? po prostu super, po siedmiu latach mieszania na bloku mam w koncu wlasny dom,ktory jest niezwykle przestronny, b.dobrze rozplanowany, ciekawy pod wzgledem wygladu, jasny wewnatrz. pokoje b.duze(podnieslismy parter i gore i jeden pustak gazobetonu)

czekam tylko na wiosne, by ruszyc z ogrodem :D

poza tym troche nie ogarnialam sie ze sprzataniem wiec od 2 tyg przychodzi pani na 1 dzien, sprzata lazienki, muje podlogi ogarnia nasz balaganik.

na wiosne plytkujemy piwnice i garaz wiec musze tylko poszukac jakiejs fajnej"niebrudzacej" glazuru, metalowe regalt mamy juz kupione na jakiejs wyprzedazy

mam nadzieje ze wnetrza siie podobaja :)

pozdro

Superiwona,

w koncu sie doczekalam fotek kuchni...

Zlew masz prawie pod oknem a kuchnia (jak sie domyslam ) na scianie miedzy lodowka a zlewem.

Czy taka ilosc szafek ci wystarcza? Czy masz spizarke?

Chyba takie ustawienie jest najpraktyczniejsze i u mnie miej wiecej tez ma tak byc. Na pierwsza prezentacje projektu jakde w poniedzialek . Juz sie nie moge doczekac !!!!! :D :D

Bardzo fajne te drzwi przesuwne...

Tez sie zastanawialam nad przesuwnymi drzwiami czy chowanymi w sciane, ale chyba to sa duze koszty. Przy obecnych podwyzkach skupiamy sie na podstawowych rzeczach a mniej istotne odkladamy na polke :-? :-? :-?

No i oswietlenie na klatce, baaaaaaaardzo ladnie. Ta klatka az sie prosi, zeby nie wykanczac jej standardowo.

Gratuluje pomyslow i pieknie wykonczonego domku i szczerze zazdroszcze ci ze jestescie juz na tym etapie.

U nas ekipa od rekuperacji wchodzi w najblizszy poniedzialek. Od 15 lutego elektryk a od 23 lutego hydraulik i znowu kolo zamachowe nabiera rozpedu.

Czy mozecie mi kogos polecic od kominków???

pozdrawiam wszystkich

ale cisza....

forum zamiera, czy wszyscy maja tyle pracy??? :D :D

U nas od wczoraj ruszylu prace. Panowie od rekuperacji wiercili i kuli strop, sciany... Dzis beda przeprowadzac rury.

Wczoraj bylam na pierwszej prezentacji kuchni....

Z wielkich nadziei został mi tylko mętlik w głowie. Wstepny projekt naladowany był drogimi systemami, udogodnieniemi, ktore wartoscia przewyzszaly wartosc frontow drewnianych (!!!!).

poprosilam delikatnie Pana zeby łaskawie pozamienial poziome szafki na pionowe, ktore wizualnie bardziej pasuja do kasycznej kuchni.

Intensywnie mysle nad tym , jak wygospodarowac miejsce na szafki a nie zagracac jej. jest sporo otworow, ktore uniemozliwiaja zabudowanie scian...

Jak wygladaj nWasze kuchnie?

pytanie do tych, ktorzy juz mieszkaja - jak sprzawdzaja sie Wasze rozwiazania? na co sczegolnie zwroci uwage? Co jest niepotrzebne?

pozdrawiam

Z kuchnią jest rzeczywiście problem. Cztery ściany i cztery otwory. Ani jednej ściany na której można ustawić klasyczny ciąg szafek. My tez walczymy z ustawieniem kuchni i w zasadzie wszystko co wymyślimy jest złe. Układ taki jaki jest zaproponowany w projekcie czyli U prawdopodobnie bardzo zagraci wolną przestrzeń. pomiędzy szafkami zostanie tylko 2,4 metra.

My mamy częściowo otwartą kuchnie na salon (prawie nie ma ściany pomiędzy jadalnią w wykuszu) nie będzie drzwi ani spiżarki. Z drugiej strony otworu (otwór szeroki na około 2m) jest ściana około 135 cm. Tam planujemy dwa słupki z zabudowaną lodówką i piekarnikiem i mikrofalówką. Te słupki będą plecami do salonu i będą obudowane kartongipsem. Pozostała część kuchni to albo kształt L z okapem blisko drzwi prowadzących do kuchni z korytarza i stołem przy większym oknie lub szafki tylko na ścianie z mniejszym oknem i na środku wyspa z tylko blatem roboczym. Mojej żonie zawsze sie taka wyspa marzyła. Niestety kuchnia jest dość wąska leczy jeśli nie będzie szafek po bokach da się wygospodarować po 1 m z każdej strony wyspy (wyspa 1,6m). Oczywiście nie wiemy czy takie rozwiązanie nie będzie totalnym kiczem. W każdym wypadku brakuje trochę wiszących szafek, których nie bardzo jest gdzie powiesić.

Malaza czy możesz polecić mi ekipę od rekuperacji ?

DG.

DG,

ekipa od rekuperacji jest w trakcie prac, wiec chyba za wczesnie na polecanie. Nie wiem jak sie sprawdza. Ale maz zajmwal sie wyborem wykonawcy i ta wydala sie najsensowniejsza. Ne wysoka cena a sprzet, ktory oferuja na dobrym poziomie.

Jak sie sprawdza - wysle namiar na priva.

A co do kuchni.

U nas jest dodatkowo wyjscie na taras. Mysle ze nawet jesli wyjdzie 2 szafki mniej to bedzie praktyczne takie wyjscie z kuchni.

Wyspa u nas wychodzila 60 cm i wygladalo jak mównica :lol: :lol: :lol:

Zaproponowano nam ze blat roboczy w ksztalcie literu U mozna pociagnac po skosie w strone kuchni i wydaje sie to OK. Trezba jeszce dopracwac ten projekt i moze bedzie nie tak zle.

pozdrawiam

WITAM WSZYSTKICH

CZ KTOŚ ROBIŁ STROP MONOLITYCZNY?

JAKA JEST JEGO GRUBOŚĆ,RODZAJ DRUTU,KLASA BETONU I KOSZ WYKONANIA?

Robilismy strop monolityczny w O2 o grubosci 12cm, beton B-20, zbrojenie jednokierunkowe 8,10 i 12 mm, zbrojenie nad salonem dwukierunkowe 10mm.

Nad garazem strop 14cm, zbrojony dwukierunkowo stala 10mm.

Projektant zaplanowal betn B-15, ostatecznie dalismy B-20, ale troche z przypadku.

Betonu wyszlo w sumie 27m3

Stali ok. 3,5 tony

Do tego koszt deskowania, zbrojenia, wylewka.

http://images45.fotosik.pl/65/59c2e4d00f2123d7med.jpg

witamy po raz kolejny na forum

to juz kolejne pokolenie fanow naszego domu

napiszcie ne jakich etapach jestescie :D jakies moze plany, sugestie dla innych czytajacych a nie ujawniajacych sie, bo sporo takich osob jest :D

u nas dzis strasznie zimowo za oknem- do konca tygodnia przyjada fachowcy zalozyc licznik gazu i juz bede mogla pozegnac sie z WĘGLEM :D

pozdawiam

witam,

u nas ekipa od rekuperacji skonczyla wczoraj kladznie rur. Kolejny etap bedzie dopiero po tynkach.

Szukamy zaciekle wlacznikow do domu. Maz wymyslil sobie mikroswitche i monostabine i albo tego nigdzie nie ma, albo jest strasznie drogie :-? :-? :-?

W sobote bylismy na Bartyckiej i znalezlismy wlaczniki jakies włoskie, ale sprzedawca nie ma cennika i w ogole nam je odradzal. Teraz szukamy miejsca gdzie mozna je kupic, bo nie odpuszczamy tak latwo :lol: .

No i mamy dylemat w sprawie kominka.

Prosze o jakies namiary na firme, ktora kompleksowo robi kominki - od projektu do montazu.

z gory ślicznie dziekuje.

powodzenia w budowaniu dla nowych Orchideowiczow :D :D

wrzucam zdjecie barierki w trakcie tworzenia - na razie tylko kawałek ale prezentuje sie całkiem nieźle :)

Rok oczekiwania, ale warto

http://images36.fotosik.pl/66/aad0633f4dedbc67med.jpg

http://images45.fotosik.pl/69/a77618aba6000241med.jpg

http://images43.fotosik.pl/69/d0923fbd09b1c827med.jpg

A to inne dzieło kowala :D

http://images39.fotosik.pl/66/0f60261347a738bemed.jpg

Malaza,

w sprawie elektrycznych kontaktow nie moge pomoc. Za to moge poleczyc p. kamieniarza i kominkarza, ktory pieknie zlorzyl nam portal kominkowy. Zdiecia tomaso na str28..;-)) Ale widzialam tez jego robota i w inego rodzaju obudowy kominkowy s marmuru, wyszlo super. Jesli jestes zainteresowana moge ci podeslac namiar na priva. Jest nie drogi!

Czesc Iwona,

u nas na razie zastoj na budowie.Mamy skonczony k-g. Glazurnicy maja wrocic do nas i dokonczyc lazienka dla dzieciakow. Jak tylko bedzie zrobiona, rzuce fotki.

To nie jest nasza sypialnia, po prosto luzko, ktory zaprojektowal i wykonal nasz kowal. My musimy oddac budynku do srodka marca..i zaczynamy walczyc s papierkologii.

Muci,

kamieniarza juz mam i jestem zadowolona z tego kontaktu, lubuje sie w ukladaniu kamienia i robi to d 30 lat.

A z kominki - walcze z projektem.

Tak samo jak z projektem kuchni i łazienek.

Kuchnia jest dla mnie bardzo wazna i chcialabym ja zrobic ładnie i praktycznie. Pan w studio kuchennym wydaje sie byc specjalista tylko ciagle go nie ma .... :-(

A od poniedzialku u nas hydraulicy szaleja z młotem ...jednym słowem dzieje się.

jak bede miala jakies projekkciki do pokazania to wkleje.

pa