Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy to normalne ze beton peka?

Recommended Posts

no czesc, w sobote wylali mi beton na strop w nowo budowanym domu. strop

potezny na gigantycznych podciagach (prety osiemnastki po szesc w jednej

belce). wszystko lane jako monolit to znaczy jednoczesnie. no i okazalo sie,

ze tam gdzie byly te potezne zbrojenia (czyli wzdluz podciagow i wiencow a

takze zeber rozdzielczych) pojawily sie rysy - takie male pekniecia - ktore

dokladnie odpowiadaja miejscom ulozenia zbrojen (glownych pretow, a czasami

nawet strzemion). oczywiscie mowie o rysach z wierzchu po pod spodem jeszcze

wszystko obszalowane.

moj kierownik budowy i szef ekipy zgodnie twierdza, ze to normalne - tam

gdzie zbrojenia sa bardzo blisko powierzchni (jakies 5-7cm) powstaja

pekniecia do gornej warstwy zbrojenia (rzekomo nie ida glebiej). podobno w

niczym nie oslabia to konstrukcji stropu.

co o tym myslec? macie jakies zdanie w tym temacie? czy mam sie bac zawalenia lub chocby opuszczania sie stropu?

dodam tylko, ze strop byl ulozony bardzo porzadnie.

--

darekk

Nie zagęszczany beton wibratorem, nie łopatą czy kijem, tylko wibratorem.

Zagęszczenie nie ma tu nic do rzeczy. To są po prostu rysy skurczowe. Związane są ze zbyt szybkim wysychaniem powierzchni elementu. Można ich uniknąć jedynie przez prawidłową pielęgnację betonu.

Zasadniczo nie mają większego wpływu na konstrukcję.

pzdr

trudno tu dywagować co x-darekk-x miał na mysli mówiąc gigantyczne podciagi. ( jakiej sa wysokosci ? wysokosci liczona od spodu podciągu do górnej warstwy płyty )

Ale zgodzę sie z budulec ze są to rysy skurczowe.

Ponieważ sa one na "górze" podciagu to nie mają wiekszego znaczenia, bo gdy zdejmie sie steple strop sie ugnie i w wiekszosci powinny sie pozamykać, lub pozmniejszac.

Mozna było temu zapobiec nie tylko własciwą pielegnacją betonu, ale mozna było tez zastosować równowazna ilośc pretów ale o mniejszej średnicy wtedy rysy sa mniejsze albo zastosować zbrojenie przypowierzchniowe, ale generalnie szkoda zachodu na takie sztuczki ;)

Można ich uniknąć jedynie przez prawidłową pielęgnację betonu.

Jak rozumiem, że chodzi o rysy co najmniej 1mm dokładnie nad zbrojeniem a nie takie sobie gdzieś tam i zagęszczenie betonu jest BARDZO ważne żeby ich nie było. Był już wątek o tym i wtedy się z tego wycofałem w rozmowie z Toba budulec bo nie byłem pewien, ale niestety (albo stety :) ) od tamtej pory zalewając kiedyś strop wypożyczyłem wibrator i połowa stropu była zagęszczona a połowa nie. Pielęgnacja polegala na utrzymywaniu jednakowej wilgotnosci jednej i drugiej połowy co pokazało na całym stropie rysy drobne, ale TYLKO! na niezagęszczanej połowie rysy regularne nad zbrojeniem które notabene wcale nie są drobne (był to filigran). Obrazowo ujmując beton "siada" (druty przeważnie są w wieńcach i belkach teriwy gdzie betonu jest dosyc grubo),zbrojenie nie i nad drutami powstaje rysa.

Tak więc stwierdzenie:

Zagęszczenie nie ma tu nic do rzeczy

nie ma tutaj racji bytu.

pzdrw

P.S. Rozmawiałem na ten temat z kierownikiem budowy fabryki chipsow pod Oławą ( 13 000m2 powierzchni) i potwierdził to, że zagęszczanie wibratorem zmniejsza ryzyko wystepowania rys spowodowanych niewłaściwą pielęgnacją betonu.

Dr.opsik nie kojarzę naszej wcześniejszej wymiany zdań (jeśli chcesz to ją odszukaj a chętnie do niej wrócę).

Rysy skurczowe występują nie tylko w konstrukcjach żelbetowych, ale również w konstrukcjach betonowych, a nawet drewnianych.

Powodują je zjawiska związane ze zmianą objętości spowodowane odparowywaniem wody. Po prostu po odparowaniu wody objętość się zmniejsza. Jeśli objętość będzie zmniejszała się równomiernie w całym przekroju rysy nie powstaną. Jeśli natomiast warstwy powierzchniowe zbyt szybko odparują, a warstwy głębsze wolniej, różnica objętości spowoduje naprężenia powierzchniowe powodujace spękania.

To by było po ktrótce tyle.

Co do wibrowania betonu to temat na inny wątek, ale jeśli chcesz to chętnie wymienię poglady :D

pzdr

Pewnie masz rację, to co teraz napisałeś jest prawdą. Tyle że nie całą. :) Przedtem napisałeś, że zagęszczanie nie ma tutaj nic do rzeczy, a ja twierdzę że ma i wcale nie neguję tego co napisałeś teraz.

Ja na wspomnianym już przeze mnie stropie zauważyłem dwa rodzaje rys: mniejsze, te które miałem na obydwu połówkach i większe nad zbrojeniem,tylko na niezagęszczanej. Więc coś w tym jest, prawda?

Ja wibrowałem i popękało.

Widać pięknie gdzie idą strzemiona na wieńcach. Stało się tak także przy ławach, gdzie jestem pewien, że zbojenie było dokładnie 5cm pod betonem. Gość z betoniarni mówi że normalne.

Jednego stropu nie wibrowałem i wydaje mi się, że popękał bardziej.

Największe rysy zalałem mleczkiem cementowym