Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie do elektryków lub zorientowanych

pawelurb

Recommended Posts

pawelurb ja tez bede sam ukladal instalacje elektryczna. Elektryk zajmie sie tylko na koncu polaczeniami w szafkach i sprawdzeniem tego.

:)

Ja ukladam instalacje elektryczna, oswietleniowa w gwiazde i bede mogl wylaczac swiatla w domu nie tylko z wylacznikow ale takze sterowac ja automatycznie z rozdzielni. Jest o tym troche tu na forum.

Zycze powodzenia.

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

b yłoby wszytsko ok

ale jesli sam nie jesteś w 100% pewny tego co zamierzasz zrobić po kiego licha sam chcesz układac prąd

fakt nie jest to trudne ale jesli masz na ten temat zielone pojecie

przez internetowy kurs nie staniesz sie fachowcem i ttaj za jakis czas mozesz sobie pluc w brode

ale cóż gratukacje za odwqagę

pawelurb, milimetr zapomniał doklikać, że w pomieszczeniach szczególnych (łasienka kuchnia, itp.) istnieją strefy szczególne podające odległość między gniazdem, a na tem przykład prysznicem.

Info powinieneś znaleźć w necie, czy jakoś tak.

No chyba, że zainwestujesz w literaturę. Zawsze warto. W dawnych wojewódzkich NOTach, zawsze dostępna. 8)

"do zyrandola 3 żyły ...? a ta trzecia to po co ? rozumiem "0" i "faza" a trzeci ? ochronny czy jak ? jak tak to musiałby być żyrandol czy lampa z wyprowadzonym stykiem ochronnym, a takiego żyrandola jeszcze nie widziałem , mają taki styk lampy zewnętrzne , to tak, ale żyrandol , napiszcie po co ten trzeci przewód... "

Jeżeli nie dasz 3 żył do każdego żyrandola czy lampy, to potem nikt Ci tego nie podpisze. Muszą być 3 przewody - "gorący", "zero" i "ochronny".

"do zyrandola 3 żyły ...? a ta trzecia to po co ? rozumiem "0" i "faza" a trzeci ? ochronny czy jak ? jak tak to musiałby być żyrandol czy lampa z wyprowadzonym stykiem ochronnym, a takiego żyrandola jeszcze nie widziałem , mają taki styk lampy zewnętrzne , to tak, ale żyrandol , napiszcie po co ten trzeci przewód... "

Jeżeli nie dasz 3 żył do każdego żyrandola czy lampy, to potem nikt Ci tego nie podpisze. Muszą być 3 przewody - "gorący", "zero" i "ochronny".

skoro muszą być to ok, nie podlega dyskusji , tylko chciałbym wiedzieć po co ? widział ktoś żyrandol ze stykiem ochronnym ? oglądałem ostatnio kilka do mieszkania i żaden nie miał....

a czy żyrandol to cos innego jak lampa

czy nie mozesz włączyć go na dwa czyli powiedzmy żarówki 2+2

bo jesli tak to po to jest ten 3 kabel - sorry przewód

jak ma być 2 + 2 to z tego co sie tu pisze wynika że przewód powinien być 4 - ro zyłowy , w tym jedna żyła to przewód ochronny ( pewnie w wiekszości przypadków nie wykożystany )

Dobrze, podsumowując sprawę ilości żył do żyrandola to ja rozumię, że z dotychczasowej dyskusji wynika że:

- trzeba puszczać "żyłę" ochronną + napięcie1 + masa + ew.napięcie2 (bo jeśli się tego nie zrobi to będą problemy z podpisaniem/odbiorem)

- do 95% żyrandoli nie ma technicznej możliwości podłączenia przewodu ochronnego,

czyli w 95% procentach przypadków przewód ochronny mimo że jest to pozostaje niewykorzystany.

Czy dobrze rozummuje?

Dobrze, podsumowując sprawę ilości żył do żyrandola to ja rozumię, że z dotychczasowej dyskusji wynika że:

- trzeba puszczać "żyłę" ochronną + napięcie1 + masa + ew.napięcie2 (bo jeśli się tego nie zrobi to będą problemy z podpisaniem/odbiorem)

- do 95% żyrandoli nie ma technicznej możliwości podłączenia przewodu ochronnego,

czyli w 95% procentach przypadków przewód ochronny mimo że jest to pozostaje niewykorzystany.

Czy dobrze rozummuje?

na to właśnie wygląda

Czy dobrze rozummuje?

Mam trzy żyły do żyrandola 2+3 i przy odbiorze gość z energetyki nawet na to nie spojrzał. Domagał się natomiast przewodu ochronnego do bramy garażowej bez napędu. :o

Czy dobrze rozummuje?

Mam trzy żyły do żyrandola 2+3 i przy odbiorze gość z energetyki nawet na to nie spojrzał. Domagał się natomiast przewodu ochronnego do bramy garażowej bez napędu. :o

No to bardzo fajny gość Ci to odbierał :D To ja może profilaktycznie założę przewód ochronny do rosnącej w ogrodzie jabłoni i tak myślę ... że może do kompostu też podłączę :lol:

a ile macie obwodów u siebie ? w moim projekcie jest tak , że całe oświetlenie na poddaszu to jeden obwód , na parterze 2 obwody oświetlenia , i 2 do gniazdek , osobno do kuchni , i jeden obwód do wszystkich gniazdek na poddaszu , myślałem że bedzie tego więcej , czy warto rozbić instalację na więcej obwodów ? razem mam tego jakieś 15 pomieszczeń.

a ile macie obwodów u siebie ? w moim projekcie jest tak , że całe oświetlenie na poddaszu to jeden obwód , na parterze 2 obwody oświetlenia , i 2 do gniazdek , osobno do kuchni , i jeden obwód do wszystkich gniazdek na poddaszu , myślałem że bedzie tego więcej , czy warto rozbić instalację na więcej obwodów ? razem mam tego jakieś 15 pomieszczeń.

Ja napewno zrobię oddzielne obwody na:

- hydrofor

- piec CO + pompa

- pralka

- kuchenka gazowa (piekarnik jest elektryczny)

- rolety zewnętrzne

- oświetlenie zewnętrzne (nie wiem na ile to obwodów podzielić)

Resztę gniazdek, i całe oświetlenie wewnętrzne dokładnie jeszcze nie wiem jak podzielić.

Generalnie instalację elektryczną chcę tak podzielić, aby nie było zbyt dużego obciążenia jednego obwodu, oraz aby łatwo było urządzeniami elektrycznymi sterować. Chciałbym bowiem, aby dom stał się choć częściowo inteligentny. Pełnej i skomplikowanej inteligencji nie wprowadzę, bo to kosztuje i niestety moja wiedza na ten temat jest zbyt skromna. Mam jednak plany, aby automatycznie działały rolety, oświetlenie zewnętrzne, alarm, może coś jeszcze... Co do rolet to generalnie już wiem, co chcę osiągnąć i jak to osiągnąć. Z oświetleniem zewn. też raczej nie powinno być jakiś większych problemów. Z innymi rzeczami może być już gorzej. Jak ktoś ma jakieś sugestie/propozycje to chętnie poczytam.

... Ja napewno zrobię oddzielne obwody na:

- hydrofor

- piec CO + pompa

- pralka

- rolety zewnętrzne

Resztę gniazdek, i całe oświetlenie wewnętrzne dokładnie jeszcze nie wiem jak podzielić.

Generalnie instalację elektryczną chcę tak podzielić, aby nie było zbyt dużego obciążenia jednego obwodu, oraz aby łatwo było urządzeniami elektrycznymi sterować. Chciałbym bowiem, aby dom stał się choć częściowo inteligentny. Pełnej i skomplikowanej inteligencji nie wprowadzę, bo to kosztuje i niestety moja wiedza na ten temat jest zbyt skromna. Mam jednak plany, aby automatycznie działały rolety, oświetlenie zewnętrzne, alarm, może coś jeszcze... Co do rolet to generalnie już wiem, co chcę osiągnąć i jak to osiągnąć. Z oświetleniem zewn. też raczej nie powinno być jakiś większych problemów. Z innymi rzeczami może być już gorzej. Jak ktoś ma jakieś sugestie/propozycje to chętnie poczytam.

Alarm, też na osobnym obwodzie z oddzielną różnicówką.

... Ja napewno zrobię oddzielne obwody na:

- hydrofor

- piec CO + pompa

- pralka

- rolety zewnętrzne

Alarm, też na osobnym obwodzie z oddzielną różnicówką.

Tomik_B masz rację z tym alarmem. Myślę że dodatkowo alarm powinien być podpięty jeszcze pod UPS, aby w przypadku braku zasilania działał. Problem może się jednak pojawić jeśli zasilania nie będzie dłuższy czas.

Aha, ciekawe jak rozwiązać problem braku zasilania przy CO + pompa. Tam też przydałby się UPS, ale nie wiem czy długo wytrzyma, bo przy CO pobór mocy będzie napewno większy niż w przypadku alarmu.

... Tomik_B masz rację z tym alarmem. Myślę że dodatkowo alarm powinien być podpięty jeszcze pod UPS, aby w przypadku braku zasilania działał. Problem może się jednak pojawić jeśli zasilania nie będzie dłuższy czas.

Aha, ciekawe jak rozwiązać problem braku zasilania przy CO + pompa. Tam też przydałby się UPS, ale nie wiem czy długo wytrzyma, bo przy CO pobór mocy będzie napewno większy niż w przypadku alarmu.

Jeśli się nie mylę, to centrale alarmowe mają akumulator zasilający, który zabezpiecza je przed brakiem prądu.

Moja centrala ma. :)