inż. Mamoń 15.09.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Mam kociołek jednofunkcyjny i do tego zasobnik. Instalacja jest przygotowana pod cyrkulację CWU, ale na razie nie mam pompy. Nie jest u mnie zbyt komfortowo z ciepłą wodą. Nie dość, że trzeba trochę odczekać na ciepłą to w dodatku jej temperatura się znacznie waha. Włożę rękę i jest ciepła, a za chwilę letnia. Potem znowu ciepła. Najbardziej mnie wkurza, że jak mało odkręcę to ciepłej wody prawie brakuje. Objaw prawie taki jak przy ogrzewaniu wody w sposób przepływowy. Mało odkręce to się nie włączy .... Instalacja nie jest rozległa. Problem występuje w łazience, która jest dokładnie nad kotłownią. Kurcze - co jest grane? Jakie jest wytłumaczenie i co należy zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 16.09.2005 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Podciągam - czy ktoś może coś podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 16.09.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 A jak spuścisz wodę z rur to czy temperatur jest stablina?Odkręć kran na parę minut i obserwuj czy temperatura się ustali. Jeśli tak, to znaczy że potrzebujesz cyrkulacji, jeśli nie to może jakiś błąd w instalacji. Ja miałem różne cyrki z temperaturą i po długim czasie okazało się że się hydraulik rąbnął i połączył cyrkulację z zimną wodą, która wychładzała zasobnik.Jaką masz temperaturę na zasobniku? Czy kocioł może grzać wodę cały czas czy masz sterownik wyłączający grzanie cwu w określonych porach?Zakładam że masz zasobnik sensownej pojemności i nie opróżniasz go jednym kranem w 10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 16.09.2005 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Zasobnik mam tylko (?) 70 litrów. Zasobnik nie ma wskaźnika temperatury A jak spuścisz wodę z rur to czy temperatur jest stablina? Odkręć kran na parę minut i obserwuj czy temperatura się ustali. Jeśli tak, to znaczy że potrzebujesz cyrkulacji, jeśli nie to może jakiś błąd w instalacji. Ja miałem różne cyrki z temperaturą i po długim czasie okazało się że się hydraulik rąbnął i połączył cyrkulację z zimną wodą, która wychładzała zasobnik. Jaką masz temperaturę na zasobniku? Czy kocioł może grzać wodę cały czas czy masz sterownik wyłączający grzanie cwu w określonych porach? Zakładam że masz zasobnik sensownej pojemności i nie opróżniasz go jednym kranem w 10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 16.09.2005 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 A na kotle nie da się zobaczyć temperatury? Na moim Vailancie jest to pod d.05 czy jakoś tak. 70l powinno wystarczyć na dobrych parę minut lania. No i jak się zmienia temperatura w czasie po dłuższym odkręceniu?Weź termometr, wsadź pod strumień wody i notuj wyniki co 1/2 minuty.Ręką jest nieobiektywna, człowiek odczuwa wyraźnie zmiany o 1 stopnień albo i mniej. A na ile masz ustawione grzanie wody na kotle? Ja np. mam 50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 16.09.2005 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Hmmm.... hmmmm..... widzę, że jestem zielony Wogóle nie zajrzałem do instrukcji. Jestem dopiero po przeprowadzce i nie wiem gdzie jej szukać. Nie wiem co to jet d.05 i jak to sprawdzić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 17.09.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 mam pytanie, jeśli masz instalację przystosowaną do cyrkulacji, to rozumiem że masz pętlę cyrkulacyjną,jeżeli tak i nie masz jeszcze pompy oraz zainstalowanego przed pompą zaworu zwrotnego a podejrzewam, że tak jest, to w momencie odkręcenia zaworu z ciepłą wodą dopływająca do zasobnika, zimna woda płynie do baterii z drugiej stronu powodując jej ochłodzenie oraz nierównomierny dopływ ciepłej wody z zasobnika.w tym przypadku musisz na powrocie cyrkulacji do zasobnika założyć zawór zwrotny zgodny z kierunkiem przepływu, czyli strzałka na zaworze musi być skierowana do zasobnika,przy cyrkulacji potrzeba wymusić krążenie wody tylko w jednym kierunku, jeżeli tak nie jest, tworzy się spinka i do baterii zamiast dopływać tylko ciepła woda, płynie z jednej strony ciepła woda a z drugiej dopływa zimna i tworzy się taka sytuacja jak u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 17.09.2005 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 1950 - Obwód cyrkulacyjny jest na razie podłączony tylko w pobliżu odbiorników (baterii). Z drugiej strony ta trzecia rura dochodzi w pobliże zasobnika, ale na razie nie jest wcale podłączona tylko zakorkowana ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 19.09.2005 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Jak na mój gust, to ta rura od cyrkulacji może "mieszać" (w przenośni i dosłownie). Moja rada - chociaż nie gwarantuję, że dobra - podłącz cyrkulację albo zaślep dodatkową rurę w pobliżu kranu. Jeżeli dobrze rozumiem, może być tak, że płynąca ciepła woda wyciąga z dodatkowej rury zimną wodę, i stąd efekt nierównej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 19.09.2005 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 dopóki nie podłączylismy pompy cyrkulacyjnej to różne dziwy działy się z naszą wodą. Inzynierze pora zainwestować w grudfossa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 19.09.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Wyciaganie zimnej wody z zaslepionej rurki jest wg mnie zupelnie nieprawdopodobne. bo niby co mialoby zostac w takiej rurce próżnia??? po drugie gdyby juz nawet taka sytuacja miala miejsce to przeciez wody w tej rurce nie jest znow ze 100 litrow tylko 1-2 litry i szybko ta zimna by wyleciala po czym bylaby juz ustabilizowana sytuacja. Ja w tej chwili mam tak samo ze przewod cyrkulacyjny jest zaslepiony przed piecem jak narazie nie podlaczylem cyrkulacji i chyba jej nie podlacze bo nie jest potrzebna. U mnie takiej sytuacji nie ma. Wydaje mi sie ze problem jest w zasobniku. moze zle zostal podlaczony np woda z kotla podlaczona jest do wlotu zimnej wody w zasobniku.??? Mamon jak chcesz sprawdzic jaka jest temp w zbiorniku to rownoczesnie naciskasz + i - trzymasz chwile a nastepnie + lub - przechodzisz to odpowiedniego kodu np 05 i odczytujesz wartosci np temp wody w zasobniku lub temp powrotu lub zasilania w CO itpNiestety do kodow musisz miec instrukcjie inaczej ani rusz (moze ja sciagnij sobie ze strony vaillanta lub zadzwon do nich zeby ci wyslali) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts