Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

sciana - porotherm 44 p+1

przewody YDYt (te płaskie pod tynk ) + alarmówka + LAN itd ...

bez bruzd układane na na cegle bezpośrednio, bruzdy podkułem tylko do kabla ze skrzynki (w płocie) i podkułem do 3 faz doprowadzenia do garazu na to tynk cementowo wapienny

I wlasnie w Porothermie, zwlaszcza, jeśli chodzi o scianki dzialowe, kłania sie najbardziej badziewność tego materialu. I mnie scianki dzialowe popękały i porobily się dziury, jak elektryk robil bruzdy. Tak robil aż sie przebil z puszką na drugą stronę. Nigdy więcej ceramiki na budowie. Tylko gazobeton.

Mamy ściany z ceramika klasycznej - U-220. Przewody elektrycy kładli na wierzchu, bez kucia bruzd. Na to tynk gipsowy.

Myślę, że bez bruzd jest szybciej, łatwiej a wad nie dostrzegam :-)

U mnie w PTH ida przewody w bruzdach a nastepnie w peszlu. I dzieki temu moglem zamontowac sobie automat schodowy (o ktorym wczesniej zapomnialem) bez wielkiego kucia i kombinowania jak dolozyc kolejny drut.

Pozatym w okresie zimowym kiedy nic wiekszego nie dzialo sie na budowie sam wykulem sobie te bruzdy i miejsca na puszki. Tynkarze przyszli i zrobili co trzeba a dopiero pozniej bezproblemowo wciagnalem sobie przewody. Koszty instalacji mialem rozlozone na raty bo peszle i puszki to grosze i nie balem sie ze ktos mi pokradnie z budowy kable.

Dropsik'u ... a wcale nie trzeba gipsem się babrać. Moi elektrycy mieli fajny patent (plastykowe kołeczki rozporowe, gwożdzie papiaki i blaszka) który ja potem z powodzeniem wykorzystałem przy układaniu kabli do alarmu.
Sylwek ja akurat elektryka i hydraulika to noga jestem, ale powiedz mi czy to były może dyble wbijane 6*40? Trzeba było wiercić? A jeżeli tak, to wierciłeś gdzie popadnie, czy np: w fudze?
I wlasnie w Porothermie, zwlaszcza, jeśli chodzi o scianki dzialowe, kłania sie najbardziej badziewność tego materialu. I mnie scianki dzialowe popękały i porobily się dziury, jak elektryk robil bruzdy. Tak robil aż sie przebil z puszką na drugą stronę. Nigdy więcej ceramiki na budowie. Tylko gazobeton.

A jak on to robił ?

Bo u mnie w robocie była szlifierka z tarczą diamentową + majzlik

i takie piękne i równe bruzdy pod peszle wyszły, że hoho :-)

A gazobeton ? "W domach z betonu nie ma wolnej miłości" ;-)

Pzdr

JKK