jurand79 19.09.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Czy ktoś z was interesował się wiatrakami z pionowym rotorem? Nie ma toto łopatek, jest w postaci "słupa" (nie rzuca się tak w oczy), ciszej pracuje, bezpieczniejszy dla ptactwa... Może ktoś z was posiada więcej informacji o tego typu wiatrakach? Osobiście planuję wykorzystać to do zasilania oświetlenia w domu. Instalacja na 12V, wiatrak zasila baterię akumulatorów, jeśli prądu za mało to automatycznie przełącza się na trafo... Taka moja mała koncepcja, która będzie jeszcze podlegała weryfikacji....Przed zainstalowaniem tego ustrojstwa, jakiś rok wcześniej planuję postawić małą stację meteo, która będzie między innymi mierzyła siłę wiatru i zbada mi średnią z całego roku. Wtedy okaże się, czy to ma sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 30.01.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Tu też jest coś ciekawego: http://www.elektrownia-wiatrowa.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 29.09.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Ja sobie zamontowałem Wiatrak 1KW na razie używam piąty dzień jak na razie zużyłem 15KW prądu, na tym ciągnie lodówkę, zamrażarkę, piec ekogroszek i całe oświetlenie domu. Resztę urządzeń które pobierają jednorazowo powyżej 2KW podłaczyłem do sieci energetycznej. Jak będzie dalej zobaczymy.Ps. fajna atrakcja dla nas i sąsiadów, taki wiatrak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts