Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rewolucyjna oczyszczalnia z drenażem

pavar

Recommended Posts

Kilka miesięcy temu zakupiłem Szwedzką oczyszczalnie ścieków in-dran.

Długo się zastanawiałem jaką kupić , ponieważ mam grunt gliniasty i montaż strasznie drogo wychodził. Okazało się, że w tej oczyszczalni drenaż dla 4 osób ma tylko 5merów i jest tylko jeden, a koszt instalacji na glinie jest bardzo niski. Na słabym gruncie tylko szerokość drenażu się zwiększa i potrzeba kupić trochę więcej piasku. U mnie szerokość wyniosła 3m. Do tego nie trzeba używać bakterii, tylko raz do roku wywieść osad ze zbiornika. Z tego co wiem ta oczyszczalnia jest dostępna w Polsce od początku roku.

Czytałem, że sporo osób ma problem z wysokim poziomem wód gruntowych,

myślę że ta oczyszczalnia jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ kopiec biedzie o wiele mniejszy. U mnie na szczęście tego problemu nie było. Całość inwestycji wyniosła mnie ok.7 tys . Wiem, że inne oczyszczalnie można kupić taniej, ale z montażem wychodzi bardzo podobnie, a ponadto zajmują dużo więcej miejsca na działce i na pewno będzie droższa w eksploatacji .Jakby ktoś chciał cos więcej się dowiedzieć to firma ma stronę

http://www.ekodren.pl

mam grunt gliniasty

drenaż dla 4 osób ma tylko 5merów i jest tylko jeden, a koszt instalacji na glinie jest bardzo niski.

jak rozumiem woda w cudowny sposób sama znika.

albo ślimaki ją wypijają na spółke z wiewiórkami

Na słabym gruncie tylko szerokość drenażu się zwiększa i potrzeba kupić trochę więcej piasku. U mnie szerokość wyniosła 3m.

Nie no, rewelacyjne osiagniecie, jedna rura drenarska ( na pewno specjalna i inowacyjna ) a potrafi rozsączyć na szerokość 3 metrów ciekawe...

a jak mam własny piasek to nie musze kupować ? czy piasek tez jest specjalistyczny ?

Do tego nie trzeba używać bakterii

pewnie stado krasnoludków sie tym zajmuje ze bakterii nie trzeba dodawac.

tylko raz do roku wywieść osad ze zbiornika.

To jak z każdego.

Z tego co wiem ta oczyszczalnia jest dostępna w Polsce od początku roku.

Co z Ciebie za przedstwiciel handlowy, co nie wie dokładnie od kiedy są dostępne te oczyszczalnie.

bla bla bla bla bla bla

beznadziejna reklama.

Juz bardziej ciekawe są rozmowy w toku ;)

jak chcesz sie ogłaszać to mozesz tutaj

Witaj Proxy

Twoja znajomość tematu jest porażająca. Zapewne to Ty jesteś przedstawicielem jakiegoś producenta, a ja jedynie uzytkownikiem.

Mam do Ciebie więc parę pytań

1. Kto posypuje kupki piesków bakteriami (i jak często) i jak to się dzieje, ze same znikają - zapewne znasz odpowiedź.

2. Czy glina przepuszcza wodę czy też nie?

3. Ile scieków jest w stanie przyjąć in-dran na dobę.

Oczyszczalnie zakupiłem, gdyz widziałem ich dużo w Szwecji. A Szwecja jest znana z tego, że produkuje "beznadziejne artykuły ochrony środowiska".

Zobacz sobie stronę producenta, którego sprzedaż według informacji Przedstawiciela na rynku szwedzkim wynosi 25 % wszystkich sprzedanych oczyszczalni.

Łączę serdeczne pozdrowienia i oczekuję szybkiej i fachowej odpowiedzi.

Pavar

Witaj Proxy

Twoja znajomość tematu jest porażająca. Zapewne to Ty jesteś przedstawicielem jakiegoś producenta, a ja jedynie uzytkownikiem.

1. Kto posypuje kupki piesków bakteriami (i jak często) i jak to się dzieje, ze same znikają - zapewne znasz odpowiedź.

Oczyszczalnie zakupiłem, gdyz widziałem ich dużo w Szwecji. A Szwecja jest znana z tego, że produkuje "beznadziejne artykuły ochrony środowiska".

Zobacz sobie stronę producenta, którego sprzedaż według informacji Przedstawiciela na rynku szwedzkim wynosi 25 % wszystkich sprzedanych oczyszczalni.

Pavar

Jesteś tym przedstawicielem czy nie... nie ważne. Znajomościa tematu się nie popisałeś i pozostaje mi wierzyć, że to co tutaj przytoczyłeś jest jedynie bezwiednym (?) przytoczeniem marketingowego bełkotu producenta/dystrybutora :(

Bez urazy ale proxy miał prawo tak odebrać twojego maila jak go odebrał.

Pozdrawiam,

Sunao

Zapewne to Ty jesteś przedstawicielem jakiegoś producenta, a ja jedynie uzytkownikiem.

Nie, nie jestem ani przedstawicielem producenta ani nawet uzytkownikiem

przydomowych oczyszczalni scieków.

Mam to szczeście, że jestem podłaczony do kanalizacji.

Jakbyś sie wykazał odrobiną inteligencji to byś przejrzał moje wczesniejsze posty i miałbyś jakiekolwiek pojecie czym sie zajmuję.

Pytać sie każdy moze. Niewiedza to doprawdy straszna rzecz.

Widzisz dziwnym trafem znam odpowiedz na nurtujące Ciebie pytanie ale nie mogę dąć Ci w pełni satysfakcjonującej odpowidzi.

Poniewaz nie widziałem nikogo kto by zbierał psie gówna a co dopiero je posypywał.

Zresztą, jezeli juz mowimy o psim gównie, co jest bardzo nie fortunnym porównaniem, poniewaz procesy gnilne gówienka psiego na trawniku przebiegają w odmmienych warunkach niz w POŚ.

( jak przebiegają w POŚ mozesz poczytać sobie na stronie dystrybutora którego reklamujesz )

Psie gówienko co lezy na trawniku nie ma po pierwsze kontaktu z potęzną dawką chemi ( detergenty itp, itd ) jaka spływa do POŚ, ma wolny dostęp do powietrza, jest rozmywane przez deszcz, a poza tym nie bagatelną funkcje ( poza bakteriami ) róznego rodzaju zwierzatka, mikroorganizmy jak i owady.

Choć najczesciej za tajemnicze zaginięcia pisch gówien nalezy winić sprzataczke.

To jakieś podchwytliwe pytanie ?

Jak sie ma do mojej wczesniejeszej wypowiedzi ?

Musisz podać o jaką glinę Ci chodzi to mogę podac współczynik infiltracji.

To pewnie mozesz znaleść na stronie dystrybutora/producenta.

Nie wiem dalczego wyagasz od mnie takich informacji.

Nie umiesz znaleść, tego na stronie .... jak bardzo chcesz to podjade do podkowy i sie zapytam dystrybutora, to tylko 10 min od mnie.

Oczyszczalnie zakupiłem, gdyz widziałem ich dużo w Szwecji.

To oni ich nie za kopują ?!?!?! ;)

A Szwecja jest znana z tego, że produkuje "beznadziejne artykuły ochrony środowiska".

Ja tam lubie tylko ichnie Saaby 8)

I hot dogi za IKEA.

To, czego oczekujesz akurat mnie gów... obchodzi.

Poganiać mozesz sobie kogo innego.

Poziom waszej dyskusji jest żenujący. Ale jak podejść do tego merytorycznie to powiem szczerze, że nie bardzo chce mi się wierzyć, ża na trudnym terenie jakim jest glina wystarczy 5 m drenażu nawet o 3 metrowym wymienionym gruncie na piasek.

Pragnę zauważyć, że inni producenci też z krajów o wysokich standardach ekologicznych potrzebuje na zwykłym gruncie dobrze przepuszczalnym dla 4 osobowej rodziny drenażu 3 nitki po ok. 7 metrów.

Nie wykluczam możliwości rewolucyjnej technologii, ale to co napisałeś to mi wygląda jakby ktoś wcisnął ci kit, a ty o tym jeszcze nie wiesz. No chyba, że podasz nowe fakty o tej oczyszczalni np, że wyposażona jest w jakiś system przespieszający odparowanie ścieków.

Inna sprawa jakby to była tak rewolucja to by o niej było głośno, a skoro w Szwecji sprzedaje się prawie 1/4 rynku to znaczy że produkt jest znany od dawna. To oznacza, że już dawno inni konkurenci mieli by coś podobnego, albo tracili by rynek na rzecz produktów tej właśnie firmy, ale tak nie jest. Ci co sprzedają POS mają w ofercie różnych producentów, z których kilku ma nieco większy udział w rynku, a te produkty niestety na glinie potrzebują wymiany gruntu i znacznie dłuższego drenażu

Poziom waszej dyskusji jest żenujący. Ale jak podejść do tego merytorycznie to powiem szczerze, że nie bardzo chce mi się wierzyć, ża na trudnym terenie jakim jest glina wystarczy 5 m drenażu nawet o 3 metrowym wymienionym gruncie na piasek.

Jak się zorientowałem z opisu producenta http://www.fann.se/engelska/start/pdf/IN-DRAEN.pdf to gdy jest glina trzeba wymienić pas gruntu o szerokości 5 m. Czyli rura 5 m x 5m = 25 mkw. i to jest porównywalna powierzchnia do powierzchni rozsączkowania tradycyjnego drenażu.