Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza przed wylewkami lub zaraz po.

rafal9

Recommended Posts

Co sądzicie o tym aby przed wylewkami lub zaraz po (jak zapewne jeszcze będą mokre)

ocieplić poddasze, ale bez montowania płyt g-k.

Po prostu sama wełna, stelaże i folia.

A płyty g-k pójdą jak wszystko ładnie wyschnie.

Chodzi mi o to, aby w zimę można było kontynuować prace wykończeniowe, a wiadomo, że bez ocieplonego dachu to raczej tak kiepsko (będzie zimno jak na dworzu).

Jak to wyjedzie z punktu widzenia finansowego.

Czy położenie ocieplenia i płyt za jednym zamachem nie będzie taniej niż rozkładanie tego na dwa etapy.

Mam bardzo podobny dylemat - a swoją drogą Rafale jakie wrażenia z pracy p. Wojtka?

Tyle, ż eu mnie to kwestia przed wylewkami czy po tylko czy juz ocieplać czy jeszcze czekać aż całkiem doschnie wszystko - bo tu jesień i zima się zbliżają i trzeba by posuwać prace dalej aby sie na Boże Narodzenie wprowadzić.

Nikt nie chce nic poradzić :(

Ja wstępny plan mam taki, aby po wylewkach odczekać z tydzień ze dwa i zrobić samo ocieplenie z folią.

W sumie nie powinno się nic stać bo folia nie przepuści wilgoci do wełny (chyba, że przepuści :o ).

Tylko zastanawia mnie aspekt finansowy tej zabawy.

Zapewne robienie ocieplenie razem z płytami g-k wyjdzie taniej niż robienie niezależnie. A może nie?

Jesienią zeszłego roku rozpocząłem ocieplenie poddasza. Oczywiście go nie skończyłem i miałem na budowie posadzkarzy (posadzka tradycyjna) i następnie tynkarzy (cementowo-wapienny). Na skosach miałem tylko jedną warstwe 15 centymetrową wełny. Po pracach mokrych w wełnie było bardzo dużo wilgoci. Momentami dosłownie kapało (po tynkach). Gdy odsunąłem wełnę to na membranie wysokoparoprzepuszczalnej wisiały sopelki lodu. Z tego wszystkiego prace wykończeniowe poddasza przełożyłem na lato, by być pewnym, że wełna jest maksymalnie sucha.

Ja proponuje przed ociepleniem poddasza zrobić wylewki. Wystarczy tylko sobie pomyśleć ile wody wraz z betonem wnosimy do domu. Ja tak robiłem.

OK, też planuję, że zrobię po wylewkach.

Ale wełna będzie osłonięta folią, więc myślę sobie, że raczej nie trzeba tak długo czekać i po 2-3 tygodniach można robić ocieplenie.

Nikt nie wspomniał o finansach, czy takie rozwiązanie jest opłacalne.

Czy ekipa, która robi wszystko za jednym zamachem nie weźmie mniej niż zrobienie ocieplenia i płyt oddzielnie.

Co do finansów to u nas jes tak:

Wylweki dół (9 cm syropian , zbrojenie itp, 7 cm wylewki) 45 PLN/m2,

góra gdzie idzie 4 cm styropian i wylewka 36 PLN/m2. Ocieplenie poddasza wraz wełną 15 +5 cm , folia , stelaż i płyty GK , zagruntowanie płyt to cena 80 PLN/m2 . Czy to drogo ?

dajcie sygnał