J_K_K 15.09.2005 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 I to zarówno w porównaniu do zwykłego "junkersa" przepływowego, jak i jako alternatywny zasobnik do pieca jednofunkcyjnego - samowystarczalny w lecie, bez koniecznosci uruchamiania pieca CO,a w zimie woda podgrzewana przez wężownicę podłączoną do ww. pieca ? Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 15.09.2005 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 ????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 15.09.2005 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 ????????????????? Czyli wszystko jasne - ludzie nie mają pojęcia o ich istnieniu )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxy 15.09.2005 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Czyli wszystko jasne - ludzie nie mają pojęcia o ich istnieniu )) masz jakies fotki tego, albo linki do stron prodycenta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 15.09.2005 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Czyli wszystko jasne - ludzie nie mają pojęcia o ich istnieniu )) masz jakies fotki tego, albo linki do stron prodycenta ? Np. tu: http://www.termica.pl/ramki.php Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxy 15.09.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 dzieki.Muszę powiedzieć ze dośc ciekawe rozwiazanie.A nawet interesujące.Ceny są porównywalne z przepływowymi podgrzewaczami wody.Sporym minusem napewno sa wymiary w porówaniu z przepływowym, no i konkurencja moze straszyc ze jak sie zagotuje to pier... i pół mieszkania wywali w kosmos.zuzycie gazu 0,59 - 0,84 m3 / godzine ( w zaleznosci od wielkosci ) jezeli isnieje jakaś automtyka która tym steruje i umozliwa np grzanie tylko przez kilka godzina na dobe. to moze być nawet opłacalne, przynajmniej wode miało by sie o w miare stałej temperaturze, a nie jak w przepływywoym najpier troche zimnej poleci a dopiero potem ciepła leci, nie mówiąc o okresach zimowych gdzie mi sie zdarzało, ze pomimo, ze piecyk był rozkrecony na full ( junkers 21.8 kW ) woda potrafiła leciec nie najcieplejsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 16.09.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 A tak po prawdzie co to daje.Funkcjonalność kociał jednofunkcyjny + toto = kocioł dwufunkcyjny.Porównanie cenowe układów, chyba wypchnie cię w dwufunkcyjny. Nawet jak b. dobrze zaizolujesz to sprawność i tak będzie mniejsza niż kotła dwufunkcyjnego. Miałoby to sens, gdyby zbiornik miał kilka wężownić np na: gaz, kominek z płąszczem lub wężownicą, solary. Ale wtedy jedzie się w górę z kosztami. Że gwarancja na 8 lat na zbiornik, jakoś mnie to nie powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 16.09.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Dla mnie to rozwiazanie jest nieporozumieniem. A dlaczego? Bo: 1 cena 2700 pln wcale nie jest taka dobra jak ktos tu powiedzial? Przeciez normalny przeplywowy junkers kosztuje ok 900 zł 2 jezeli ktos juz ma GZ to rowniez ma kotlownie na CO i CWU ktorej koszt pewnie bedzie wynosil ok 3500-4500 zł + zbiornik za ok. 1000 zł Wiec gdzie to by mialo znalezc zastosowanie? Wiec w domach jednorodzinnych to jest bezsensu a w blokach nie ma miejsca na to. Ale chyba jestem jednak w błedzie bo skoro jest to produkowane seryjnie to widocznie jacys odbiorcy sa na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 16.09.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 To sie sprawdza np. w remontowanych domach, gdzie jest ogrzewanie węglowe, a okolica sie gazyfikuje i ktos chce sobie tanim kosztem zapewnic ciepłą wodę z cyrkulacją. Takie dorobienie CWU kosztuje najmniej. Poza tym - ze względu na niewielka moc bojlera (o wiele-wiele mniejszą niż tzw Junkers przeplywowy) - mozliwe jest zasilanie tego z butli 11 kg, a Junkersa przeważnie nie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 16.09.2005 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 2 jezeli ktos juz ma GZ to rowniez ma kotlownie na CO i CWU ktorej koszt pewnie bedzie wynosil ok 3500-4500 zł + zbiornik za ok. 1000 zł Wiec gdzie to by mialo znalezc zastosowanie? Takie o jakim ja myślę: w lecie nie odpalać pieca CO 1-funkcyjnego, a tylko sam zasobnik, a w zimie jak CO chodzi to nie odpalać zasobnika. Podobno = dłuższa żywotność pieca -> cnm 1/2 roku nie chodzi bez potrzeby. Myślę, że funkcjonalność taka jak zasobnika z grzałką elektryczną, tylko paliwo tańsze. Poza tym, porównując cenę (~2000) z "firmowymi" zasobnikami do pieców zachodnich, wychodzi na to samo. Pozostaje faktycznie kwestia sterowania, żeby nie grzał bez sensu przez całą dobę - w elektrycznym jest to prostsze. Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 16.09.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 J_K_K ma to sens ekonomiczny tylko w przypadku opisanym przez Przekorka. Dlatego, że paliwo węglowe będzie u nas jeszcze tak gdzieś przez dwa pokolenia tańsze od gazowego.W twoim przypadku po co ładować się w dodatkowe koszta. Jeżeli zbiornik możesz postawić przy jednofunkcyjnym to nie kupuj bojlera.Zapomniałeś, o przewodach kominowych. Będziesz miał dwa, czy sam będziesz przekładał rurę raz z jednego raz z drugiego żródła. Kwasówka w kominie kosztuje, a bez niej i wykwity i po cegle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 16.09.2005 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Zapomniałeś, o przewodach kominowych. Nie zapomniałem Ale: 1. Mam komin z wkładką ceramiczną - ew. do wykorzystania do bojlera, jeżeli kupię piec CO z zamkniętą komorą spalania (rura przez ścianę). 2. Nawet jeżeli 1 przewód kominowy, to piec i bojler nie będą działały w tym samym czasie - jakiś trójnik ? (z ew. szyberkami) Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts