Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy układać płytki

smys

Recommended Posts

mam pytanie . Po jakim czasie od wylania posadzek można kłaść płytki żeby nie pękały ?W Muratorze czytałem ,że aż 3 miesiące beton się kurczy co może powodować uszkodzenia .Czy ktoś ma inne doświadczenia w tej materii ? Może są jakieś dodatki czy kleje które moga zapobiec uszkodzeniu płytek przy szybszym ich ułożeniu ?

też jestem ciekaw opini - ale najbardziej by mnie interesowały takie od osób któe maja juz sezon albo dwa za sobą po ułożeniu płytek i mogą powiedzieć jak to u nich jest - to znaczy ile czasu po wylewkach położyli

płytki i jakie są efekty??

Mi żona co dnia wypomina, kładź już płytki bo na Boże Narodzenie chcę się przeprowadzić a ja zwlekam z obawy o konsekwencje - na dodatek mamy ogrzewanie podłogowe.

• 4 weeks później...
też jestem ciekaw opini - ale najbardziej by mnie interesowały takie od osób któe maja juz sezon albo dwa za sobą po ułożeniu płytek i mogą powiedzieć jak to u nich jest - to znaczy ile czasu po wylewkach położyli

płytki i jakie są efekty??

Mi żona co dnia wypomina, kładź już płytki bo na Boże Narodzenie chcę się przeprowadzić a ja zwlekam z obawy o konsekwencje - na dodatek mamy ogrzewanie podłogowe.

zony nalezy sie sluchac :)

u mnie tez w kuchni byla podlogowka i totalne wariactwo wymuszone planowana przeprowadzka i wygladalo to tak

- jednego dnia wylewka

- drugiego juz klejenie plytek

- trzeciego koniec klejenia

- czwratego uruchomienie podlogowki

- piatego - w wigilie 92 przeprowadzka

po dzis dzien ani jedna plkytka nie spekala

ale jak wspomnialem - to bylo wariactwo i wbrew wszelkim zasadom

wspomne tylko ze naprawde bylem pod presja - wlasciwie nie bylej tylko bylych tescow

Praktycznie powinno odczekac sie po wylewce minimum trzy dni (wiadomo - po tym czasie beton uzyskuje juz 75% wytrzymalosci a i najwiekszy skurcz juz nastapil)

Poza tym by zminimalizowac pekanie plytek lepiej stosowac kleje "elastyczne" (podpowiedz fachury jakich malo - bynajmniej nie siebie mam na mysli hehehehehe tylko glazurnika artyste jakiego znam)