zgudi 15.09.2005 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 witam zastosowałem sie do zaleceń forumowiczów odnośnie montażu ocieplenia poddasza ociepliłem dach w nast. sposób wełna isover 15 pomiedzy krokwiami --stelaż do rogipsów co 40 cm. --wełna 5 cm-- folia paroizolacyjna i tu zaczynaja sie schody..dla mnie i dla fachowców chodzi mi o łaczenie pionowe płyt oni mówią ,że zawsze jak montowali regipsy to nie było pomiedzy stelazami dodatkowej warstwy ocieplenia... i tam montowali prostopadle do poziomych stelaży kawałki stelazy pionowych w celu wzmocnienia łaczenia płyt u mnie to jest niemozliwe z powodu tej dodatkowej warstwy ocieplenia jak wyglada u was łaczenie szczelin pionowych? czy wystarczy fazka i taśma bądz fizelina? i jeszcze jedno czy ma znaczeniae czy płyty montuje sie pionowo czy poziomo? na stelażach (nie wiem czy dobrze to wszystko zobrazowałem ale czas mam do jutra) pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 15.09.2005 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Fachowcy Twoi dobrze radzą. Daj zamiast kawałków profili kawałki listew drewnianych (lekko upchasz wełnę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 15.09.2005 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 nie chciałbym upychac wełny poniewaz mam wykonany opolot ze sznura...ponad to mam folie o niskiej paropezpuszczalnosci i nie chciałbym zamykać szczeliny powietrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haruś 16.09.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 czy poziomo czy pionowo nie ma w zasadzie znaczenia. Z płytami jest ok.;zrób fazkę,zwilż wodą i pociągnij Vario! Nie jest tani (25zł/5kg),ale jest tego wart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 17.09.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Witam Wełne położyłeś bardzo dobrze (mam nadzieję że do profili też dałeś) Na suficie płyt nie kładzie się pionowo Łączenia płyt są fabryczne lub na styk jeżeli płyta jest za krótka. Płyty na suficie zawsze przykręca się łączeniem fabrycznym prostopadle do profila a łączenia na styk muszą wychodzić na profilu ( płyte musisz przyciąć) te łączeni później fazujesz nożykiem i na nich daj fizelinę. Najpierw gips-fizelina-gips. Na łączeniach fabrycznych możesz dać siatkę bo łatwiej się robi. Pamiętaj tylko żeby nie oszczędzać na gipsie. Ja polecam Uniflota Knaufa. Tak że nie musisz tam nic podkładać bo jak ma popękać to i tak popęka a wszystko zależy od tego czy masz dobrze usztywniony dach. Rok temu robiłem płyty na dachu, który nie miał pozacinanych krokwi a właściciel mówił że dach bardzo szczela. Moim zdaniem krokwie zjechały mu już 05 cm ale co będzie później to nie wiem. Sufit mu zrobiłem ale gwarancji nie dałem, Narazie mówił że jeszcze nic mu nie pękło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 17.09.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 witam - pytanko odn. odleglosci miedzy stelazami. Pojawiaja sie rozne 50, 60 a teraz 40 cm. Wiadomo im gesciej - tym lepiej - ale do kiedy? Ile jest optymalnie?Czy w zaleznosci od rozstawu - zmieniaja sie materialy do spoinowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 18.09.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Na sufit daje się roztaw 40 cm a 60 cm dajemy na ścianę.Na ścianę można dać gęściej ale pamiętajmy że musi być dzielone przez szerokość płyty czyli 50 cm to nie za bardzo bo jak połączymy płytę, kóra ma 120 cm.Na sufit też można dać gęściej tylko spróbuj później między profile włożyć wkrętarkę aby wkręcić "teksy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 18.09.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 witam - pytanko odn. odleglosci miedzy stelazami. Pojawiaja sie rozne 50, 60 a teraz 40 cm. Wiadomo im gesciej - tym lepiej - ale do kiedy? Ile jest optymalnie? Odleglosc miedzy stelazami ,zawsze rowna polowie szerokosci plyty. Czyli co 60cm.Tak na scianie , jak i na suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 18.09.2005 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Uważam że na suficie 60 to trochę za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marciniak 18.09.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 witamna sufity daje sie profile co 40 cm. dlatego ze płyty gk sufitowe maja 9mm. grubosc i nie sa takie sztywne jak 12mm.Ja i tak ,czy to sufit czy sciana daje profile co 40 cm. i zawsze 12mm.płyte jest sztywniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 18.09.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Nie ma znaczenia, że 60cm to połowa płyty. Na sufity stelaż co 40cm powinien być. (tak mnie uczyli na szkoleniu Knauf i Rigips)pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 19.09.2005 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Można dac paski sklejki 5mm,chodzi o to że nie zawsze stelaż wychodzi na tych łączeniach a 5mm nie zaszkodzi ani wełnie ani folii a dlatego sklejka bo przy tej grubosci nie popęka pod wkretami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 19.09.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Po co się zastanawiać jeden 40 cm drugi 60 cm itd. odpowiedź prosta wg zaleceń producenta, czyli w rigipsie akurat stelaż prostopadle do płyt co 50 cm równolegle do płyt co 40 cm, bo łączenie na stelażu. A tak wogóle przeciez są adresy producentów systemów Rigips, Norgips, Knauf gdzie są zamieszczone dokładne instrukcje montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 26.09.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Podpowiedzcie proszę jakich uzyć wieszaków do umocowania profili. Jest ich kilka rodzajów. Czy zastosowanie zwykłych U niesie np większe ryzyko pękania płyt w miejscach połączeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 26.09.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 A może poradzicie mi jak zrobić ocieplenie poddasza;w tym roku wełna 15cm pomiędzy krokwiami na sznurkach i folia parosczelna a w przyszłym dodatkowo 5cm prostopadle do krokiew i stelaż metalowy?A może poczekać z ta folią na koniec? Jakie wieszaki będą tu najlepsze? Jakieś boczne mocowane do krokwi przed wełną czy może"U" mocowane do czoła krokwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 26.09.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 A może poradzicie mi jak zrobić ocieplenie poddasza; w tym roku wełna 15cm pomiędzy krokwiami na sznurkach i folia parosczelna a w przyszłym dodatkowo 5cm prostopadle do krokiew i stelaż metalowy? A może poczekać z ta folią na koniec? Jakie wieszaki będą tu najlepsze? Jakieś boczne mocowane do krokwi przed wełną czy może"U" mocowane do czoła krokwi? jesli sam zamierzasz robic - polecam wieszaki montowane z boku (taki drut)- montaz profili do wieszakow U to koszmar a tak sciskasz zacisk i przesuwasz gora - dol, bez skrecania, mordowania sie z niby samonawiercajacymi srubkami itp Tylko cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 27.09.2005 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 A może poradzicie mi jak zrobić ocieplenie poddasza; w tym roku wełna 15cm pomiędzy krokwiami na sznurkach i folia parosczelna a w przyszłym dodatkowo 5cm prostopadle do krokiew i stelaż metalowy? A może poczekać z ta folią na koniec? Jakie wieszaki będą tu najlepsze? Jakieś boczne mocowane do krokwi przed wełną czy może"U" mocowane do czoła krokwi? Ja mam wieszaki rigipsu do konstrukcji drewnianej mocowane z boku do krokwi, łatwo sie zakłada i zdejmuje profile co jest szczególnie przydatne przy zakładania drugiej warstwy wełny. po prostu nadziewasz na wieszaki wełnę i bardzo łatwo przez wciśnięcie zakładasz profile zobacz tutaj http://www.rigips.pl/poland/prokalk/index.php A co do folii to mocowana na taśmie klejacej dwustronnej spadnie ci do przyszłego roku. Przynajmniej u mnie nie chciała się za długo trzymać na profilach, trzeba było szybko przykręcać płyty. Folie miałem Rockwool i Isofer, tą druga polecam jest przezroczysta-widać profile i lepiej się trzyma po przyklejeniu taśmą dwustronną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 27.09.2005 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 nie mogę usunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 27.09.2005 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 dlaczego nie moge usunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 27.09.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts