Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian zamiast wełny na ocieplenie poddasza

SylwekW

Recommended Posts

Gdzieś w innych wątkach tak ukradkiem sie przemyka taka kwestia ale nie znalazłem wątku jako takiego poświęconego tej sprawie.

Otóż, ponieważ jak pisałem w wątku o "folii paroszczelnej" naszły mnie wątpliwości, czy ona dobrze przepuszcza powietrze więc pojawił się równiez pomysł, że jesli ta folia nie przepuszcza za bardzo powietrza ..... to może zatem na ocieplenie poddasza (tylko części poziomej w pomieszczeniach) mógłbym wykorzystać styropian którego mi sporo zostało) zamiast wełny.

Nie chcę tu wszczynać dyskusji co lepsze styropian czy wełna, chciałbym tylko poznać opinie budujących czy w tej konkretnej sytuacji zastosowanie styropianu nie będzie szkodliwe (głównie ze względu na nie przepuszczanie powietrza).

Dodam tylko, że każde z pomieszczeń na poddaszu częściowo ma skos (ocieplony będzie wełną) a częściowo poziomy fragment sufitu (to ociepliłbym styropianem). We wszystkich pomieszczeniach będzie wentylacja mechaniczna.

Witam.

Myślę że ocieplenie styropianem było by dużo lepsze ale styki styropianu z krokwią uszczelniłbym pianką ( to jest tylko moja opinia)

Teraz pomyślmy jak to wszystko fajnie by się paliło :)

pozdrawiam

Jeżeli chodzi o ocieplenie poddasza po stropie, to oczywiście, że styropian jest ok. siwy z g. - a krokwie się nie będą paliły? :roll:

Pozdrawiam,

Sunao

Ja jednak Ci doradzę rozmowę z kompetentnym fachowcem od styropianu.

Problem w tym, że połać dachu podczas upałów będzie sie mocno nagrzewać...........dużo bardziej niż ściany.

Trudno powiedzieć, jak się zachowa styropian poddany długotrwałemu i wieloletniemu działaniu wysokiej temperatury( nie wiem czym kryty jest dach, ale jeśli blachą to i 80 st. tam może byc)?

Może nie warto ryzykować swój święty spokój ?

A styropian zawsze sprzedasz - nieco opuścisz cene i po kłopocie.

Rady coraz ciekawsze - zwłaszcza ta kombinacja styropianu z wełną.

pzw Pokrycie jest dachówką ceramiczną ale i tak ja myslę tylko o wykorzystaniu styropianu do stropu nad poddaszem - nie skosów ani połaci na strychu) - więc to nagrzewanie nabiera o wiele mniejszego znaczenia. A poza tym odsyałasz mnie do fachowców od styropianu ... a gdzie ja znajdę lepszych fachowców niż na tym Forum.

W liczbie siła :-)