Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źle zalany podciąg

Recommended Posts

Rozszałowałem dzisiaj strop. W zasadzie wygląda nieźle za wyjątkiem podciągów (akurat najważniejsze :-( ).

Mianowicie w podciąg dość głęboko wchodziły belki teriwy. Pod tymi belkami przebiegało główne zbrojenie (6 prętów fi 16). Odstęp pomiędzy belkami teriwy a dołem podciągu to tylko ok. 5cm. No i oczywiście pod niektóre belki teriwy nie naciekł beton. No i mam piękny widok: wszystkie 6 prętów wisi w powietrzu na odcinku pod belką.

No i pytanie: czy to jest niebezpieczne ? Oczywiście się to "zarzuci" zaprawą, ale takie "zarzucenie" niechybnie nie będzie miało funkcji nośnej.

Fotek jeszcze nie mam. Ale wygląda źle ...

No i zwożę na tą budowę każdego znajomego/krewnego który studiował budownictwo. Oczywiście kierownika teź (będzie wieczorem).

O ile dobrze zapamiętałem (nie jestem budowlańcem) odpowiedzi są mniej więcej takie (raczej wszyscy co widzieli są zgodn):

- belka działa w dolnej części na rozciąganie, w górnej na ściskanie (to jest uproszczenie bo jeszcze są strefy przypodporowe, ścinanie, ale w moim przypadku to uproszczenie chyba jest słuszne)

- beton w częsci ściskanej pełni ważną funkcję nośną, ale w rozciąganej raczej tylko utrzymuje pręty w odpowiedniej odległości od strefy ściskanej oraz chroni przed korozją.

- No a mój problem jest w strefie rozciąganej. A więc "zarzucenie" naprawiłoby szkodę.

No ale wygląda wizualnie (przepraszam za masło maślane) źle ...

Jak zamieszczę fotki będzie to bardziej jasne, ale wydaje mi się że takie coś jest błedem zarówno wykonawców (nie przyłożyli się) jak i konstruktora (były szczeliny ok 2cm na przeciśnięcie się betonu podczas zalewania). Wniosek - Raczej nie projektować belek z bardzo gęsto ułożonym zbrojeniem, tylko je trochę powiększyć. No ale - nie jestem budowlańcem i tylko mi się tak wydaje...

Tak na pałe, to ciężko cokolwiek wyrokować.

To prawda, że beton w rozciąganej strefie pełni w zasadzie funkcję ochronną dla stali, to znaczy poprzez wysokie pH zapobiega korozji. I po drugie, w przypadku pożaru - ogranicza dynamikę przyrostu temperatury, która po osiągnięciu pewnych wartości - wyraźnie osłabia stal.

Co do odległości pomiędzy prętami, to projektant nie popełnił błędu.

Projektant podaje jedynie klasę betonu, czyli np: B20, natomiast uziarnienie kruszywa, dobór cementu i konsystencja, te zagadnienia należą do technologa betonu. W warunkach małych budów takie rzeczy powinien wychwytywać kierownik budowy.

I przy małym odstępię pomiędzy prętami powiniem zamówić beton o uziarnieniu kruszywa 0/8mm, lub zwiększyć średnicę prętów na fi18, zmniejszając ich ilość.

Poza tym, bez wibrowania betonu ani rusz...

O tym musi zadecydować Twój kierownik budowy. On i tylko on.

Jeżeli stwierdzi, że może być, to będzie. A jeżeli zasugeruje coś innego, to firma śmiga według zaleceń i tyle.

Swoją drogą nie płać za tę fuchę.

No chyba, że sam olałeś sprawę i mówiłeś: "dobra Panowie, niech będzie".

Tak na pałe, to ciężko cokolwiek wyrokować.

To prawda, że beton w rozciąganej strefie pełni w zasadzie funkcję ochronną dla stali, to znaczy poprzez wysokie pH zapobiega korozji. I po drugie, w przypadku pożaru - ogranicza dynamikę przyrostu temperatury, która po osiągnięciu pewnych wartości - wyraźnie osłabia stal.

A co z przyczepnością stal-beton?

Co do odległości pomiędzy prętami, to projektant nie popełnił błędu.

Projektant podaje jedynie klasę betonu, czyli np: B20, natomiast uziarnienie kruszywa, dobór cementu i konsystencja, te zagadnienia należą do technologa betonu. W warunkach małych budów takie rzeczy powinien wychwytywać kierownik budowy.

I przy małym odstępię pomiędzy prętami powiniem zamówić beton o uziarnieniu kruszywa 0/8mm, lub zwiększyć średnicę prętów na fi18, zmniejszając ich ilość.

Poza tym, bez wibrowania betonu ani rusz...

Raczej nie powinno się projektować rozstaw prętów mniejszy od 5 cm.

Miałem ten sam problem. W kilku miejscach wystawały nieładnie pręty i to właśnie na podciągu. Bardzo się wkurzyłem i opierniczyłem wykonawce i kierownika. Skończyło sie na tym ,że mocnym cementem zachlastali pręty od dołu. Aha, budynek jeszcze stoi.

Tylko się cieszyć :wink: