michal_mmm 16.09.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Rozszałowałem dzisiaj strop. W zasadzie wygląda nieźle za wyjątkiem podciągów (akurat najważniejsze ). Mianowicie w podciąg dość głęboko wchodziły belki teriwy. Pod tymi belkami przebiegało główne zbrojenie (6 prętów fi 16). Odstęp pomiędzy belkami teriwy a dołem podciągu to tylko ok. 5cm. No i oczywiście pod niektóre belki teriwy nie naciekł beton. No i mam piękny widok: wszystkie 6 prętów wisi w powietrzu na odcinku pod belką. No i pytanie: czy to jest niebezpieczne ? Oczywiście się to "zarzuci" zaprawą, ale takie "zarzucenie" niechybnie nie będzie miało funkcji nośnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 16.09.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 masz jakieś fotki tego ?, koniecznie musisz to skonsultować z kierownikiem budowy, to to źle wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 16.09.2005 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Fotek jeszcze nie mam. Ale wygląda źle ...No i zwożę na tą budowę każdego znajomego/krewnego który studiował budownictwo. Oczywiście kierownika teź (będzie wieczorem). O ile dobrze zapamiętałem (nie jestem budowlańcem) odpowiedzi są mniej więcej takie (raczej wszyscy co widzieli są zgodn):- belka działa w dolnej części na rozciąganie, w górnej na ściskanie (to jest uproszczenie bo jeszcze są strefy przypodporowe, ścinanie, ale w moim przypadku to uproszczenie chyba jest słuszne)- beton w częsci ściskanej pełni ważną funkcję nośną, ale w rozciąganej raczej tylko utrzymuje pręty w odpowiedniej odległości od strefy ściskanej oraz chroni przed korozją.- No a mój problem jest w strefie rozciąganej. A więc "zarzucenie" naprawiłoby szkodę.No ale wygląda wizualnie (przepraszam za masło maślane) źle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 16.09.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Podciąg na dole jest rozciągany, więc nie powinno nic złego się stać.Nie jetem z branży więc mogę się mylić. Czy beton podczas zalewania był wibrowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 16.09.2005 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Jak zamieszczę fotki będzie to bardziej jasne, ale wydaje mi się że takie coś jest błedem zarówno wykonawców (nie przyłożyli się) jak i konstruktora (były szczeliny ok 2cm na przeciśnięcie się betonu podczas zalewania). Wniosek - Raczej nie projektować belek z bardzo gęsto ułożonym zbrojeniem, tylko je trochę powiększyć. No ale - nie jestem budowlańcem i tylko mi się tak wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 16.09.2005 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Niestety nie był wibrowany (gość z betoniarni powiedział że na teriwę nie ma sensu wibrować). No ale - jak się okazało przynajmniej podciągi by trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 16.09.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Niestety nie był wibrowany (gość z betoniarni powiedział że na teriwę nie ma sensu wibrować). No ale - jak się okazało przynajmniej podciągi by trzeba Taaak, ci to najlepiej się znają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nazaryjczyk 16.09.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Tak na pałe, to ciężko cokolwiek wyrokować.To prawda, że beton w rozciąganej strefie pełni w zasadzie funkcję ochronną dla stali, to znaczy poprzez wysokie pH zapobiega korozji. I po drugie, w przypadku pożaru - ogranicza dynamikę przyrostu temperatury, która po osiągnięciu pewnych wartości - wyraźnie osłabia stal.Co do odległości pomiędzy prętami, to projektant nie popełnił błędu.Projektant podaje jedynie klasę betonu, czyli np: B20, natomiast uziarnienie kruszywa, dobór cementu i konsystencja, te zagadnienia należą do technologa betonu. W warunkach małych budów takie rzeczy powinien wychwytywać kierownik budowy.I przy małym odstępię pomiędzy prętami powiniem zamówić beton o uziarnieniu kruszywa 0/8mm, lub zwiększyć średnicę prętów na fi18, zmniejszając ich ilość.Poza tym, bez wibrowania betonu ani rusz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 16.09.2005 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Proszę, nie mówcie że trzeba było wibrować. Już to wiem (boleśnie się przekonałem). Pytanie jest: co się z tym robi i czy jest to groźne.Aha: na razie nic się nie zawaliło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nazaryjczyk 16.09.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 O tym musi zadecydować Twój kierownik budowy. On i tylko on.Jeżeli stwierdzi, że może być, to będzie. A jeżeli zasugeruje coś innego, to firma śmiga według zaleceń i tyle.Swoją drogą nie płać za tę fuchę.No chyba, że sam olałeś sprawę i mówiłeś: "dobra Panowie, niech będzie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.09.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Tak na pałe, to ciężko cokolwiek wyrokować. To prawda, że beton w rozciąganej strefie pełni w zasadzie funkcję ochronną dla stali, to znaczy poprzez wysokie pH zapobiega korozji. I po drugie, w przypadku pożaru - ogranicza dynamikę przyrostu temperatury, która po osiągnięciu pewnych wartości - wyraźnie osłabia stal. A co z przyczepnością stal-beton? Co do odległości pomiędzy prętami, to projektant nie popełnił błędu. Projektant podaje jedynie klasę betonu, czyli np: B20, natomiast uziarnienie kruszywa, dobór cementu i konsystencja, te zagadnienia należą do technologa betonu. W warunkach małych budów takie rzeczy powinien wychwytywać kierownik budowy. I przy małym odstępię pomiędzy prętami powiniem zamówić beton o uziarnieniu kruszywa 0/8mm, lub zwiększyć średnicę prętów na fi18, zmniejszając ich ilość. Poza tym, bez wibrowania betonu ani rusz... Raczej nie powinno się projektować rozstaw prętów mniejszy od 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 16.09.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Miałem ten sam problem. W kilku miejscach wystawały nieładnie pręty i to właśnie na podciągu. Bardzo się wkurzyłem i opierniczyłem wykonawce i kierownika. Skończyło sie na tym ,że mocnym cementem zachlastali pręty od dołu. Aha, budynek jeszcze stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 16.09.2005 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Lejesz miód na moje skołatane serce U mnie sytuacja jest o tyle nieprzyjemna, że nie tylko pręt nie jest otulony od spodu, ale "przechodzi przez powietrze" - nawet z góry nie ma na tym betonu. No ale chyba będę musiał z tym żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.09.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Miałem ten sam problem. W kilku miejscach wystawały nieładnie pręty i to właśnie na podciągu. Bardzo się wkurzyłem i opierniczyłem wykonawce i kierownika. Skończyło sie na tym ,że mocnym cementem zachlastali pręty od dołu. Aha, budynek jeszcze stoi. Tylko się cieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts