Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

likwidacja studni w budynku

sandimun

Recommended Posts

Mieszkam w budynku po dziadkach(rok bud.1935). W piwnicy znajduje się studnia. To co udało nam się sprawdzić to jest głęboka ok. 3m. Obecnie znajduje się tam ok. 1m wody. Chcę ją zlikwidować. Nie wiem jakie obowiązują w tym zakresie zasady. Jedno wiem,że woda jest bardzo silna i może wybić w innym miejscu. Zasypanie piachem lub żwirem byłoby chyba zbyt proste. Może ktoś mi coś mądrego doradzi. Sprawa jest dla mnie bardzo pilna

Problem nietypowy i niezbyt powszechny ale przeanalizujmy stan obecny. Masz wodę podskórną na głębokości 2m od podłogi piwnicy, ona jest i nic z tym nie zrobisz. Fundamenty tez są i jeżeli nic się z nimi złego nie dzieje to znaczy że wszystko jest OK. To że dziadowie wykopali dziurę w piwnicy niczego nie zmienia. Wydaje mi się że zwykłe zasypanie przywróci tylko stan pierwotny i tak bym zrobił.

No właśnie - domu nie przeniesiesz. A może ta woda jest bardzo dobra i można ją wykorzystać. Analiza w Sanepidzie, porządna obudowa, hydroforek i masz swoją wodę za friko (ja płacę dość wysokie rachunki za wodę). A jeszcze na wypadek wojny chemicznej, ataku Talibów lub inwazji Marsjan jesteś zabezpieczony ;-)

Jeśli woda nie nadaje się do picia, to i tak masz darmowe źródło wody do podlewania ogródka, a nawet do spłukiwania toalety. Zasypanie chyba może być trudne bo nie odtworzysz naruszonych warstw.

A jakie nienaruszalne i nieodtwarzalne warstwy mogą być na dwóch metrach? Jeśli autor problemy się uparł by nie mieć własnej wody to jego wola. Według mnie analizując kwestię na oko, z zasypaniem problemu nie ma.

Warstwy mogą mieć różną grubość. Od kilku mm do kilku, a nawet kilkunastu m. Nie jestem geologiem. Sądzę jednak, że zasypanie studni żwirem lub piaskiem nie rozwiąże problemu. Woda będzie napływać.

Tak woda będzie napływać dwa metry poniżej podłogi. I co z tego? Jeśli natomiast poziom lustra wody byłby zmienny i podnosił się to niezależnie od szczelności podłogi woda napływałaby do piwnicy, i nie zmieni tego fakt czy była kopana studnia czy nie. Jednak autor tematu nie wspomina o takim problemie. Więc niech ta woda sobie będzie pod dwu metrową warstwa żwiru, piasku czy jakimkolwiek wypełnieniem które zastosuje autor.