ziaba 01.01.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Orhan Pamuk - Muzeum niewinności. Niesamowita książka o tym jak się budzi w człowieku pacjent psychiatryka. A miało być o miłości:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 10.01.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Schmitt pisze schematami, zwlaszcza te o dzieciach ( w serii jeszcze "Zapasy z życiem"), co mnie troche zaczelo denerwowac. Ale polecam bardzo jego opowiadania "Odette i inne historie milosne" oraz "Marzycielka z Ostendy". Niestety opowiadań, które polecasz nie mają w naszej bibliotece, ale przeczytałam "Małe zbrodnie małżeńskie" - bardzo fajnie się to czyta - szkoda, że takie krótkie.... Raczej nie nazwałabym tego kryminałem (w bibliotece było w tej sekcji) bardziej tu pasuje stwierdzenie opowieść z morałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 10.01.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Jodi Picoult - Drugie spojrzenie.Wow - właśnie skończyłam. Na początku jak zaczęłam czytać to wydawało mi się, że te wszystkie opinie o tej autorce są przesadzone. Książka nudna i wiele razy ją odkładałam bo przeszkadzało mi przeplatanie kilka wątków na zmianę co strona - jak w serialach. Ale... jak dotarłam do pewnej strony to - szok. Okazało się, że był to znowu dzień bez obiadu, bo ja czytam książkę jednym tchem.Polecam, polecam, polecam i idę po inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 10.01.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 wilbicielom/kom Millenium polecam sagę Camilli Lackberg : Księżniczka z Lodu, Kamieniarz, Kaznodzieja , Niemiecki Bękart, Ofiara Losu i Syrenka. Aż takiego szału jak Millenium może nie ma (trochę drętwy język - a może to kwestia tłumaczenia) - ale wciąga i czyta się szybko. W sam raz na wakacje - bez dużego wysiłku intelektualnego A powiedz mi proszę , czy to trzeba w jakiejś konkretnej kolejności czytać? bo obecnie mam na półce Kamieniarza i Ofiare losu i nie wiem , brać się za lekturę czy najpierw zanabyć wszystkie części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 11.01.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 malka - w każdej części jest osobny wątek "kryminalny" - bez związku z pozostałymi. Całość łączy miejsce akcji , wątek opowiadaczy - ich historia , powiedzmy zyciowo-obyczajowa w tle. Moim zdaniem można czytać w dowolnej kolejności - bez większej straty ale ja nie jestem jakaś ortodoksyjna czy kogoś fascynuje saga Pieśni Lodu i Ognia George R.R. Martin ? Mojego Męża nic nie było w stanie oderwać od kolejnych tomów... Jakoś nie mam serca do fantasy - albo wyobraźni nie mam czy coś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 11.01.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Całość łączy miejsce akcji , wątek opowiadaczy - ich historia , powiedzmy zyciowo-obyczajowa w tle. Dzieki Czyli rozumiem,że ów wątek opowiadaczy, nie stanowi tak znaczącego tła jak np we wspominanym Millennium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 12.01.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 czy kogoś fascynuje saga Pieśni Lodu i Ognia George R.R. Martin ? Mojego Męża nic nie było w stanie oderwać od kolejnych tomów... Jakoś nie mam serca do fantasy - albo wyobraźni nie mam czy coś ... Ja jestem w trakcie oglądania serialu (Gra o tron) - nawet ok, ale mało wątków w kierunku fantasy w serialu. Ja osobiście uwielbiam fantasy i myślałam, że serial będzie bardziej w tym kierunku. Książkę na pewno też przeczytam. Teraz Katedra w Barcelonie na "książkowej tapecie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 15.01.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Niestety opowiadań, które polecasz nie mają w naszej bibliotece, ale przeczytałam "Małe zbrodnie małżeńskie" - bardzo fajnie się to czyta - szkoda, że takie krótkie.... Raczej nie nazwałabym tego kryminałem (w bibliotece było w tej sekcji) bardziej tu pasuje stwierdzenie opowieść z morałem. Jak Ci sie uda trafic, to bierz bez wahania A "Male zbrodnie..." rzeczywiscie dobre. Podobna do nich (przynajmniej tak reklamowane) jest "Tektonika uczuc", ale dla mnie to juz bylo za duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 15.01.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 No to jak przy okazji ekranizacji jestesmy (wspomnainy tu serial "Gra o tron", to ostatnio TVP 1 zaczela w srody nadawac serial "Filary ziemi" na podst. znanej powiesci A wczoraj bylam w kinie na amerykanskiej wersji I czesci trylogii Larssona - genialna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 28.01.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 "Mariola, moje krople..." Małgorzata Gutowska-Adamczyk - polecam gorąco, choćby na same rewelacyjne zwroty akcji, no i wspomnienie tamtych lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 09.02.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Troche "prywaty": Tadeusz Płużański: Bestie. http://sklep-niezalezna.pl/pl/p/Bestie.-O-ludziach-ktorzy-w-czasach-PRL-mordowali-polskich-patriotow-T.M.-Pluzanski/497 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 10.02.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Lubię czytać,a w odniesieniu do podawanych ostatnio statystyk nt czytelnictwa w Polsce- czytam sporo Ale..., zauważyłam,że zapominam wiele pozycji, w głowie zostają te, które zrobiły na mnie największe wrażenie, a cała reszta się zamazuje i czasami nawet nie potrafię komuś nakreślić treści, nie mówiąc o tym , że nie mam głowy do zapamiętywania tytułów i autorów; czy to jest stan alarmujący,że coś nie tak z moją głową i powinnam się martwić, czy to może mój mózg robi sobie " selekcję danych " i mniej ważne pozycje spycha w niepamięć? Pamiętacie wszystkie pozycje, które czytacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarina Ols 26.02.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 też ostatnio zawyżam statystyki, ale to dobrze:) różne, różniste pozycje zdarzyło mi się przeczytać ostatni, "Brida" Paulo Coelho - no lubię go, "Woda dla słoni" historia o świecie cyrku w Stanach w latach 20, 30-tych ubiegłego wieku, dramatyczna miejscami, warto; w międzyczasie "Rozmowy z katem", odłożyłam bo teraz aktualnie "Ucieczka na szczyt" wspaniała pozycja o naszych najlepszych wspinaczach, himalaistach, i w związku z nia upatrzyłam parę kolejnych z tej działki, a Kat zaczeka... pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 26.02.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Ale..., zauważyłam,że zapominam wiele pozycji, w głowie zostają te, które zrobiły na mnie największe wrażenie, a cała reszta się zamazuje i czasami nawet nie potrafię komuś nakreślić treści, nie mówiąc o tym , że nie mam głowy do zapamiętywania tytułów i autorów; czy to jest stan alarmujący,że coś nie tak z moją głową i powinnam się martwić, czy to może mój mózg robi sobie " selekcję danych " i mniej ważne pozycje spycha w niepamięć? Pamiętacie wszystkie pozycje, które czytacie? Myślę, że to zupełnie normalne. Ja w czasie studiów polonistycznych przeczytałam setki książek. Teraz też sporo czytam, ale w pamięci zostają tylko te, które zrobiły na mnie duże wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 29.02.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Lubię czytać,a w odniesieniu do podawanych ostatnio statystyk nt czytelnictwa w Polsce- czytam sporo Ale..., zauważyłam,że zapominam wiele pozycji, w głowie zostają te, które zrobiły na mnie największe wrażenie, a cała reszta się zamazuje i czasami nawet nie potrafię komuś nakreślić treści, nie mówiąc o tym , że nie mam głowy do zapamiętywania tytułów i autorów; czy to jest stan alarmujący,że coś nie tak z moją głową i powinnam się martwić, czy to może mój mózg robi sobie " selekcję danych " i mniej ważne pozycje spycha w niepamięć? Pamiętacie wszystkie pozycje, które czytacie? Tez zapominalam, dlatego pare lat temu zaczelam zapisywac wrazenia na blogu Zawsze duzo czytalam, ale o dkiedy prowadze bloga, co roku moje statystyki rosna o ok. 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 01.03.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 "Długi wrześniowy weekend" Joyce Maynard, - fajna , przyjemna, z morałem:) "Bez skrupułów" Harlan Coben, - lubię czasami poczytać kryminały:cool: "Cień wiatru" Zafona - podobał mi sie tak bardzo, że już wypożyczyłam kolejną "Książę mgły" - zapowiada się ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 01.03.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Też ostatnio przeczytałam Zafona, ale podobno książkę dla młodzieży: Marina. Mimo, że ja już trochę starsza młodzież (po 30-tce) to mi się podobała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 01.03.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 "Ksiaze Mgly", "Palac Polnocy" i Swiatla wrzesnia" to powiesci Zafona dla mlodziezy (ale swietne sa, naprawde!), "Marina" - przejsciowa, od "Cienia wiatru" zaczyna sie dla doroslych, potem "Gra aniola", a w kwietniu wreszcie dluuugo wyczekana kolejna "Wiezien nieba" - juz sie nie moge doczekac Ja go uwielbiam - ma specyficzny styl, tworzy absolutnie wspaniala, mroczna, tajemnicza, wciagajaca atmosfere i zachowal spojrzenie i myslenie dziecka, co uwazam za wielka zalete jego pisania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.03.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Za worek kości - Lluis-Anton Baulenas - Hiszpania jakiej nie znamy i spojrzenie z drugiej strony barykady: Javier Cercas - Żołnierze spod Salaminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 01.03.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 "Dziecko zwane niczym", "Stracony chłopiec" - Pelzera, wstrząsająca autobiografia pisana z perspektywy dziecka."Dobranoc słonko" - Hassenmüller, również biograficzna powieść tym razem o dziewczynce wykorzystywanej seksualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts