Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Schmitt pisze schematami, zwlaszcza te o dzieciach ( w serii jeszcze "Zapasy z życiem"), co mnie troche zaczelo denerwowac.

Ale polecam bardzo jego opowiadania "Odette i inne historie milosne" oraz "Marzycielka z Ostendy".

Niestety opowiadań, które polecasz nie mają w naszej bibliotece, ale przeczytałam "Małe zbrodnie małżeńskie" - bardzo fajnie się to czyta - szkoda, że takie krótkie.... Raczej nie nazwałabym tego kryminałem (w bibliotece było w tej sekcji) bardziej tu pasuje stwierdzenie opowieść z morałem.

Jodi Picoult - Drugie spojrzenie.

Wow - właśnie skończyłam.

Na początku jak zaczęłam czytać to wydawało mi się, że te wszystkie opinie o tej autorce są przesadzone. Książka nudna i wiele razy ją odkładałam bo przeszkadzało mi przeplatanie kilka wątków na zmianę co strona - jak w serialach. Ale... jak dotarłam do pewnej strony to - szok. Okazało się, że był to znowu dzień bez obiadu, bo ja czytam książkę jednym tchem.

Polecam, polecam, polecam i idę po inne.

wilbicielom/kom :) Millenium polecam sagę Camilli Lackberg :

Księżniczka z Lodu, Kamieniarz, Kaznodzieja , Niemiecki Bękart, Ofiara Losu i Syrenka.

Aż takiego szału jak Millenium może nie ma (trochę drętwy język - a może to kwestia tłumaczenia) - ale wciąga i czyta się szybko.

W sam raz na wakacje - bez dużego wysiłku intelektualnego ;) :)

A powiedz mi proszę , czy to trzeba w jakiejś konkretnej kolejności czytać? bo obecnie mam na półce Kamieniarza i Ofiare losu i nie wiem , brać się za lekturę czy najpierw zanabyć wszystkie części

malka - w każdej części jest osobny wątek "kryminalny" - bez związku z pozostałymi.

Całość łączy miejsce akcji , wątek opowiadaczy - ich historia , powiedzmy zyciowo-obyczajowa w tle.

Moim zdaniem można czytać w dowolnej kolejności - bez większej straty :)

ale ja nie jestem jakaś ortodoksyjna ;)

czy kogoś fascynuje saga Pieśni Lodu i Ognia George R.R. Martin ?

Mojego Męża nic nie było w stanie oderwać od kolejnych tomów...

Jakoś nie mam serca do fantasy - albo wyobraźni nie mam czy coś :rolleyes:...

Całość łączy miejsce akcji , wątek opowiadaczy - ich historia , powiedzmy zyciowo-obyczajowa w tle.

Dzieki :) Czyli rozumiem,że ów wątek opowiadaczy, nie stanowi tak znaczącego tła jak np we wspominanym Millennium?

czy kogoś fascynuje saga Pieśni Lodu i Ognia George R.R. Martin ?

Mojego Męża nic nie było w stanie oderwać od kolejnych tomów...

Jakoś nie mam serca do fantasy - albo wyobraźni nie mam czy coś :rolleyes:...

Ja jestem w trakcie oglądania serialu (Gra o tron) - nawet ok, ale mało wątków w kierunku fantasy w serialu. Ja osobiście uwielbiam fantasy i myślałam, że serial będzie bardziej w tym kierunku. Książkę na pewno też przeczytam.

Teraz Katedra w Barcelonie na "książkowej tapecie" :)

Niestety opowiadań, które polecasz nie mają w naszej bibliotece, ale przeczytałam "Małe zbrodnie małżeńskie" - bardzo fajnie się to czyta - szkoda, że takie krótkie.... Raczej nie nazwałabym tego kryminałem (w bibliotece było w tej sekcji) bardziej tu pasuje stwierdzenie opowieść z morałem.

Jak Ci sie uda trafic, to bierz bez wahania :) A "Male zbrodnie..." rzeczywiscie dobre. Podobna do nich (przynajmniej tak reklamowane) jest "Tektonika uczuc", ale dla mnie to juz bylo za duzo ;)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Lubię czytać,a w odniesieniu do podawanych ostatnio statystyk nt czytelnictwa w Polsce- czytam sporo :-)

Ale..., zauważyłam,że zapominam wiele pozycji, w głowie zostają te, które zrobiły na mnie największe wrażenie, a cała reszta się zamazuje i czasami nawet nie potrafię komuś nakreślić treści, nie mówiąc o tym , że nie mam głowy do zapamiętywania tytułów i autorów;

czy to jest stan alarmujący,że coś nie tak z moją głową :-) i powinnam się martwić, czy to może mój mózg robi sobie " selekcję danych " i mniej ważne pozycje spycha w niepamięć?

Pamiętacie wszystkie pozycje, które czytacie?

• 3 weeks później...

też ostatnio zawyżam statystyki, ale to dobrze:) różne, różniste pozycje zdarzyło mi się przeczytać ostatni, "Brida" Paulo Coelho - no lubię go, "Woda dla słoni" historia o świecie cyrku w Stanach w latach 20, 30-tych ubiegłego wieku, dramatyczna miejscami, warto; w międzyczasie "Rozmowy z katem", odłożyłam bo teraz aktualnie "Ucieczka na szczyt" wspaniała pozycja o naszych najlepszych wspinaczach, himalaistach, i w związku z nia upatrzyłam parę kolejnych z tej działki, a Kat zaczeka...

pozdrawiam!

Ale..., zauważyłam,że zapominam wiele pozycji, w głowie zostają te, które zrobiły na mnie największe wrażenie, a cała reszta się zamazuje i czasami nawet nie potrafię komuś nakreślić treści, nie mówiąc o tym , że nie mam głowy do zapamiętywania tytułów i autorów;

czy to jest stan alarmujący,że coś nie tak z moją głową :-) i powinnam się martwić, czy to może mój mózg robi sobie " selekcję danych " i mniej ważne pozycje spycha w niepamięć?

Myślę, że to zupełnie normalne. Ja w czasie studiów polonistycznych przeczytałam setki książek. Teraz też sporo czytam, ale w pamięci zostają tylko te, które zrobiły na mnie duże wrażenie.

Lubię czytać,a w odniesieniu do podawanych ostatnio statystyk nt czytelnictwa w Polsce- czytam sporo :-)

Tez zapominalam, dlatego pare lat temu zaczelam zapisywac wrazenia na blogu :)

Zawsze duzo czytalam, ale o dkiedy prowadze bloga, co roku moje statystyki rosna o ok. 20% :)

"Ksiaze Mgly", "Palac Polnocy" i Swiatla wrzesnia" to powiesci Zafona dla mlodziezy (ale swietne sa, naprawde!),

"Marina" - przejsciowa,

od "Cienia wiatru" zaczyna sie dla doroslych, potem "Gra aniola", a w kwietniu wreszcie dluuugo wyczekana kolejna "Wiezien nieba" - juz sie nie moge doczekac :)

Ja go uwielbiam - ma specyficzny styl, tworzy absolutnie wspaniala, mroczna, tajemnicza, wciagajaca atmosfere i zachowal spojrzenie i myslenie dziecka, co uwazam za wielka zalete jego pisania :)

"Dziecko zwane niczym", "Stracony chłopiec" - Pelzera, wstrząsająca autobiografia pisana z perspektywy dziecka.

"Dobranoc słonko" - Hassenmüller, również biograficzna powieść tym razem o dziewczynce wykorzystywanej seksualnie