Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Magdzia - jesli lubisz Anglie, ale i przy okazji ksiazki historyczne, to goraco polecam "Dynastie Morlandow" Cynthii Harrod - Eagles. Jest tam wszystko, czego trzeba dobrej ksiazce - doskonale tlo historyczno - spoleczno - obyczajowe, milosc, zwyczajne zycie, wojny, pogmatwane losy. Uogolniajac jest to historia rodziny Morlandow, spleciona z losami krolow, historia od czasu Wojny Dwoch Roz do ... (jeszcze jest pisana).

I zeby bylo dalej, przejrzalm watek pod katem tego, co polecalam i zaczynam pisac krotkie opisy :)

Na poczatek idzie ksiazka "Cienie LaRochelle", niemieckiej pisarki Tanji Kinkel. Bardzo ciekawa wersja zycia kardynala Richelieu, znanego z Trzech muszkieterow, choc o nich nie ma chyba ani slowa. Jagna - znowu milosc i intrygi, oczywiscie jak to w tamtych czasach bardzo wyrafinowane :D Szczerze polecam, bo naprawde ciekawe i inne spojrzenie na ta postac.

skończyłem właśnie - i wszystkim miłośnikom fantasy, których jak widzę jest trochę na forum ;) - polecam Agnieszki Hałas "Między Otchłanią a morzem", świetny zbiór opowiadań o niejakim Krzyczącym w Ciemności. Kawał dobrej literatury, a że AH zaczynała lata temu od publikacji w internecie, to znalezienie próbki nie będzie trudne.

Kilka razy polecalam tez ksiazki Borisa Akunina. Jest to seria o "przygodach" detektywa Erasta Fandorina. Akcja toczy sie w Rosji pod koniec dziewietnastego i na poczatku dwudziestego wieku. Mamy tu wymieszanie sensacji, grozy, ale i sporo akcentow komediowych, wiec czyta sie wysmienicie :) Najlepiej czytac chronologicznie, wiec podam kolejnosc tomow z krociutkim opisem, tam gdzie cos pamietam :oops:

1. Azazel - tajemnicza organizacja dziala w Moskwie, Erast probuje ja rozpracowac

2. Gambit turecki - wojna z Turkami, ktos zdradza wrogowi plany, oskazrzenie pada na niewinnego czlowieka, Erast rozwiazuje zagadke

3. Lewiatan - akcja toczy sie na luksusowym statku, na ktorym ukrywa sie "autor" zbrodni stulecia w Paryzu - morderstwa i kradziezy drogocennego szlachetnego kamienia (jest to nawiazanie do "Morderstwa w Orient Expresie" A. Christie)

4. Smierc Achillesa - zagadka tajemniczej smierci generala, bohatera narodowego

5. Walet pikowy - ta chyba mi sie najbardziej podobala :D, Erast trafia na godnego siebie przeciwnika, genialnego oszusta, ktory dziala w Moskwie wymyslajac najprzerozniejsze intrygi

6. Dekorator - mozna powiedziec - Kuba Rozpruwacz w Moskwie

7. Radca stanu - terrorysci, podwojni agenci

8. Koronacja

9. Kochanka smierci

10. Kochanek smierci

tych trzech ostatnich jeszcze nie czytalam, dopisze cos jak przeczytam :)

Zgodnie z obietnica, kolejny opis :)

Dzis przyznam sie Wam, ze ja bardzo lubie czytac romanse, wiem, ze niektorzy tez lubia, tylko sie nie przyznaja, bo to niby wstyd, czy jakos tak. Ale ja raczej nie przepadam za romansami w stylu Harlequina, bo sa za krotkie, taka prosta historyjka, w ktorej na poczatku wiadomo, jak sie skonczy. Nie, ja uwielbiam wrecz grubasne, wielowatkowe historie milosne, z rozbudowanym tlem, duza liczba bohaterow, wieloma ich perypetiami i nie zawsze szczesliwymi zakonczeniami.

Np. bardzo lubie Judith Krantz, bo jej powiesci sa zawsze bardzo rozbudowane.

Ale, polecalam m.in. "Jezdzca miedzianego". Jest to wlasnie taka niesamowita historia milosna, ktora bardzo sie przezywa samemu. W tle, scisle powiazana z losami bohaterow, II wojna swiatowa w Stalingradzie. Glowny bohater ma tez pewien sekret, ktory wplynie znaczaco na ich zycie. O tym, jak mozna sie w nia wciagnac moze swiadczyc to, jak ja czytalam. Ksiazka ma stron ok. 700, zaczelam w sobotni wieczor ok. 24, majac zamiar przerzucic pare kartek, by zobaczyc, coz to jest. Ocknelam sie ok. 6 rano, dochodzac do wniosku, ze chyba pora spac! choc bylam dopiero w polowie :-? Ok. 21 w niedziele postanowilam, ze doczytam chociaz troszke i to troszke skonczylo sie tez o 6 rano, po odlozeniu ksiazki, wstalam, umylam sie i pojechalam do pracy !!! Warto bylo :)

Dodam, ze pozyczalam ja pozniej kolezankom i one tez zarywaly nocki :lol:

mbz - właśnie miałam zapytać czy lubicie takie babskie książki ale mnie ubiegłaś :D Lubię czytać takie książki bo są lekkie, szybko się czyta. Ja też lubię Judith Krantz, często czytam Norę Roberts (można się przy nich też i pośmiać) czasami Daniele Steel. Przyznam się, że przeczytałam ze 2-3 Harequiny, żeby zobaczyć co to jest i tyle.

O właśnie mbz jak opisałaś "Jeźdźca" o czym jest i przede wszystkim jak go czytałaś, to ja wiem, że po niego sięgnę! Ja już nawet byłam kiedyś o krok od zamówienia tego w Świecie Książki, ale jak zwykle zajrzałam w sensację i zmieniłam zdanie... :-? Bo ja z kolei muszę się przyznać, że uwielbiam thrillery i sensację. Ale lubię jeżeli są dobrze napisane. Nawet jedyną Norę Roberts, o której pisała Maluszek czytałam w wydaniu lekko sensacyjnym czyli "Więzy krwi" :D

Autorke musze sprawdzic w domu, bo nie pamietam :oops:

Co do takich pisarek jak Krantz, Steel, Roberts, to polecam tez troche malo znana u nas Sally Beauman, np. Wyroki losu (o tej nic nie napisze, bo dopiero zaczelam).

Teraz Beauman pisze tez thrillery Jagna :wink: , wiec polecam "Kochankowie i klamcy" (tez gruba- 800 str.). W skrocie - 4 osoby dostaja tajemnicze przesylki, dziennikarze prowadza prywatne sledztwo w sprawie "seksualnosci" ambasadora Stanow w Wielkiej Brytanii. Mnostwo akcji, sensacji, zwrotow akcji, watek romansowy itp. Tez zarwalam nocke :D