Jagna 09.08.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 "Dzieci z Bullerbyn" są magiczne Mój syn, którego niestety trzeba zaganiać do czytania to połknął jednym tchem i był zachwycony. Muszę mu kupić inne książki Astrid! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 09.08.2004 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Jaguś - podrzuć mu do przeczytania "Mikołajki" o których wspomniała Magdzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 09.08.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 A w ogóle, to chyba jestem nienormalna, bo podobał mi się "Pan Tadeusz". Czytałam 2 razy, od deski do deski. I film oglądałam, ale sie nie umywa do książki. Aż dziwnie pisać "książka" o "Panu Tadeuszu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 09.08.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Jagna - juz sie poprawiam "Mansfield Park" to historia pewnej malej dziewczynki Fanny Price, ktora trafia do domu swojej ciotki na wychowanie. Opowiesc o czasach szlachty, o roznicach spolecznych, o milosci, o intrygach - mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 09.08.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Maluszek - świetny pomysł z Mikołajkami, tak zrobię! Mbz - chyba lubię podobny styl jak i Ty. Intryga i tajemnica....Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 09.08.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Magdzia - jesli lubisz Anglie, ale i przy okazji ksiazki historyczne, to goraco polecam "Dynastie Morlandow" Cynthii Harrod - Eagles. Jest tam wszystko, czego trzeba dobrej ksiazce - doskonale tlo historyczno - spoleczno - obyczajowe, milosc, zwyczajne zycie, wojny, pogmatwane losy. Uogolniajac jest to historia rodziny Morlandow, spleciona z losami krolow, historia od czasu Wojny Dwoch Roz do ... (jeszcze jest pisana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 09.08.2004 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Zaczęłam czytać "Dziewczynkę w czerwonym płaszczu" Romy Ligockiej. Jest to jej autobiografia opisująca jej dzieciństwo w getcie, ucieczkę z getta, ukrywanie się a potem jej życie po wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 09.08.2004 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Jagna - ja widze, ze my tu wszystkie dzis zebrane lubimy podobne rzeczy Az milo, jak sie tak watek rozwija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 09.08.2004 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 ale dzisiaj książkowy dzień oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 10.08.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 I zeby bylo dalej, przejrzalm watek pod katem tego, co polecalam i zaczynam pisac krotkie opisy Na poczatek idzie ksiazka "Cienie LaRochelle", niemieckiej pisarki Tanji Kinkel. Bardzo ciekawa wersja zycia kardynala Richelieu, znanego z Trzech muszkieterow, choc o nich nie ma chyba ani slowa. Jagna - znowu milosc i intrygi, oczywiscie jak to w tamtych czasach bardzo wyrafinowane Szczerze polecam, bo naprawde ciekawe i inne spojrzenie na ta postac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cerbin 10.08.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 skończyłem właśnie - i wszystkim miłośnikom fantasy, których jak widzę jest trochę na forum - polecam Agnieszki Hałas "Między Otchłanią a morzem", świetny zbiór opowiadań o niejakim Krzyczącym w Ciemności. Kawał dobrej literatury, a że AH zaczynała lata temu od publikacji w internecie, to znalezienie próbki nie będzie trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 10.08.2004 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Kilka razy polecalam tez ksiazki Borisa Akunina. Jest to seria o "przygodach" detektywa Erasta Fandorina. Akcja toczy sie w Rosji pod koniec dziewietnastego i na poczatku dwudziestego wieku. Mamy tu wymieszanie sensacji, grozy, ale i sporo akcentow komediowych, wiec czyta sie wysmienicie Najlepiej czytac chronologicznie, wiec podam kolejnosc tomow z krociutkim opisem, tam gdzie cos pamietam 1. Azazel - tajemnicza organizacja dziala w Moskwie, Erast probuje ja rozpracowac 2. Gambit turecki - wojna z Turkami, ktos zdradza wrogowi plany, oskazrzenie pada na niewinnego czlowieka, Erast rozwiazuje zagadke 3. Lewiatan - akcja toczy sie na luksusowym statku, na ktorym ukrywa sie "autor" zbrodni stulecia w Paryzu - morderstwa i kradziezy drogocennego szlachetnego kamienia (jest to nawiazanie do "Morderstwa w Orient Expresie" A. Christie) 4. Smierc Achillesa - zagadka tajemniczej smierci generala, bohatera narodowego 5. Walet pikowy - ta chyba mi sie najbardziej podobala , Erast trafia na godnego siebie przeciwnika, genialnego oszusta, ktory dziala w Moskwie wymyslajac najprzerozniejsze intrygi 6. Dekorator - mozna powiedziec - Kuba Rozpruwacz w Moskwie 7. Radca stanu - terrorysci, podwojni agenci 8. Koronacja 9. Kochanka smierci 10. Kochanek smierci tych trzech ostatnich jeszcze nie czytalam, dopisze cos jak przeczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 10.08.2004 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Ostatnio znalazłam fajną stronkę: BiblioNETka Poświęcona jest recenzjom książek, które przeczytali użytkownicy tejże stronki. Warto tam od czasu do czasu zajrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 11.08.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Zgodnie z obietnica, kolejny opis Dzis przyznam sie Wam, ze ja bardzo lubie czytac romanse, wiem, ze niektorzy tez lubia, tylko sie nie przyznaja, bo to niby wstyd, czy jakos tak. Ale ja raczej nie przepadam za romansami w stylu Harlequina, bo sa za krotkie, taka prosta historyjka, w ktorej na poczatku wiadomo, jak sie skonczy. Nie, ja uwielbiam wrecz grubasne, wielowatkowe historie milosne, z rozbudowanym tlem, duza liczba bohaterow, wieloma ich perypetiami i nie zawsze szczesliwymi zakonczeniami. Np. bardzo lubie Judith Krantz, bo jej powiesci sa zawsze bardzo rozbudowane. Ale, polecalam m.in. "Jezdzca miedzianego". Jest to wlasnie taka niesamowita historia milosna, ktora bardzo sie przezywa samemu. W tle, scisle powiazana z losami bohaterow, II wojna swiatowa w Stalingradzie. Glowny bohater ma tez pewien sekret, ktory wplynie znaczaco na ich zycie. O tym, jak mozna sie w nia wciagnac moze swiadczyc to, jak ja czytalam. Ksiazka ma stron ok. 700, zaczelam w sobotni wieczor ok. 24, majac zamiar przerzucic pare kartek, by zobaczyc, coz to jest. Ocknelam sie ok. 6 rano, dochodzac do wniosku, ze chyba pora spac! choc bylam dopiero w polowie Ok. 21 w niedziele postanowilam, ze doczytam chociaz troszke i to troszke skonczylo sie tez o 6 rano, po odlozeniu ksiazki, wstalam, umylam sie i pojechalam do pracy !!! Warto bylo Dodam, ze pozyczalam ja pozniej kolezankom i one tez zarywaly nocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 11.08.2004 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 mbz - właśnie miałam zapytać czy lubicie takie babskie książki ale mnie ubiegłaś Lubię czytać takie książki bo są lekkie, szybko się czyta. Ja też lubię Judith Krantz, często czytam Norę Roberts (można się przy nich też i pośmiać) czasami Daniele Steel. Przyznam się, że przeczytałam ze 2-3 Harequiny, żeby zobaczyć co to jest i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 11.08.2004 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 mbz - a kto napisał "Jeźdźca miedzianego"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 11.08.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 O właśnie mbz jak opisałaś "Jeźdźca" o czym jest i przede wszystkim jak go czytałaś, to ja wiem, że po niego sięgnę! Ja już nawet byłam kiedyś o krok od zamówienia tego w Świecie Książki, ale jak zwykle zajrzałam w sensację i zmieniłam zdanie... Bo ja z kolei muszę się przyznać, że uwielbiam thrillery i sensację. Ale lubię jeżeli są dobrze napisane. Nawet jedyną Norę Roberts, o której pisała Maluszek czytałam w wydaniu lekko sensacyjnym czyli "Więzy krwi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 11.08.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Autorke musze sprawdzic w domu, bo nie pamietam Co do takich pisarek jak Krantz, Steel, Roberts, to polecam tez troche malo znana u nas Sally Beauman, np. Wyroki losu (o tej nic nie napisze, bo dopiero zaczelam). Teraz Beauman pisze tez thrillery Jagna , wiec polecam "Kochankowie i klamcy" (tez gruba- 800 str.). W skrocie - 4 osoby dostaja tajemnicze przesylki, dziennikarze prowadza prywatne sledztwo w sprawie "seksualnosci" ambasadora Stanow w Wielkiej Brytanii. Mnostwo akcji, sensacji, zwrotow akcji, watek romansowy itp. Tez zarwalam nocke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 11.08.2004 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 "Jeźdźca miedzianego" napisała Paullina Simons. Uwielbiam grubaśnie książki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 12.08.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Jagna, a o czym te "Więzy krwi"? bo coś mi się kołacze, że to czytałam, ale nie mogę sobie przypomnieć... A dostałam ostatnio serię książek Mastertona - zmęczyłam dwie - to jest dopiero kicha! Tak infantylnych, naiwnych i głupich po prostu książek w życiu nie czytałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts