Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pozdrawiam zaczytanych :-)

Ostatnio przeczytałam "Długi marsz" Stanisława (?) Rawicza (imienie nie pamiętam, chyba Staś)

Gorąco polecam jak ktoś lubi ucieczki z obozów. Historia polaka, który skazany za bycie polakiem zostaje zamknięty w łagrze, ucieka i opisuje całą drogę, którą z grupką odważnych przeszedł z Syberii do Indii. Niesamowita sprawa, co ciekawe bestseller za granicą u nas bez echa... a szkoda.

A jak ktoś lubi wątki szpiegowskie to polecam książki autorstwa K.Kotowskiego o agentce Ultrze.

Nicolas Bouvier... Ktoś czytał?

Teść jest jego obecnym fanem, ma chyba wszystkie wydane w Polsce książki.... właśnie się zastanawiam, czy dać się namówić i zabrać jedną z nich na urlop...Trzymam też na urlop "Podróże z Herodotem" Kapuścińskiego...

A może Wy coś możecie polecić...?

Pozdrawiam,

gaga2

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam po urlopie. :)

Tym razem udało mi się przeczytać "Podróże z Herodotem", taki trochę inny Kapuściński, dzieli się swoją fascynacją tak osobą jak i dziełem Herodota.

Od teścia dostałam do przeczytania i przeczytałam taką typowo publicystyczną książkę "Dlaczego Izrael przegrał", niestety nie pamiętam autora. Napisana z wielkim żarem, a autor nie ukrywa swoich zdecydowanych poglądów. Ciekawe, zwłaszcza obrazki z życia w strefach okupowanych. Czytałam sobie tę kiążkę w spokoju na plaży, odcięta od wszelkich informacji o świecie, a tu się okazało, że w tym samym czasie historia dopisywała nowe rozdziały.... :(

Pozdrawiam bardzo letnio i urlopowo...:)

gaga2

Moje ostatnie dokonania:

-"Dzika lawenda" B. Alexandra - bardzo dobra obyczajówka dla kobiet, fajnana upał..na końcu się pobeczałam :oops:

-"Wyznania gejszy"A. Golden - baardzo dobrze się czyta.

- "Przyjaciółki" M. Madera - współczesna, raaczej bez fabuły, ale hasła PIĘKNE tam są...uśmiałam się... :D :D :D

A ja właśnie skończyłam "Cień wiatru", który parę osób polecało na forum i dołączam do grupy polecających. Nie zniechęcajcie się początkiem trochę jak z romansideł, dalej jest coraz lepiej. "Sto lat samotności" - lektura obowiązkowa! A teraz czytam "Polkę" Manueli Gretkowskiej i bardzo dobrze się bawię, bo byłam w tym samym czasie w ciąży (a o tym jest ta książka).

Kolejne doniesienia z "frontu" ksiazkowego:

Imprimatur dalej lezy... i czeka

Ksiaze przyplywow ... baaardzo powoli, bo

zakupilam Cien wiatru i na razie to on mnie przyciaga silniej :D

czy ktos moze czytal i podzieli sie opinia???

w kolejnych doniesieniach:

Imprimatur - bez zmian, niestety :(

Ksiaze ... dalej powoli

za to:

Romans bez ramiaczek - przeczytany, zaliczony, w sam raz na wakacje do posmiania sie

No i Cien wiatru - przeczytany!!! nie sposob sie bylo od niego oderwac :D

Bardzo mi sie podobal, polecam. Wiem, ze beda nastepne trzy lub cztery ksiazki, ktore nie beda ze soba powiazane bezposrednio, ale akcja wszystkich bedzie sie zawiazywac od Cmentarza Zapomnianych Ksiazek :)

• 4 weeks później...

Witam wszystkich.Ja ostatnio zaczytuję się w "Ani z Zielonego Wzgórza"+ dalsze części ,bardzo mnie cieszy ten powrót,a czytam dla mojej siedmioletniej córci,po drugie czytamy Harrego Pottera.

Dla siebie czytam "List z Ameryki"Tomasza Lisa-bardzo ciekawe.Ostatnio skończyłam "Na krawędzi"Shirley MacLaine , bardzo mnie ta książka wciągnęła , zmusiła do zastanowienia się nad życiem ,tak ogólnie i w szczególe. :wink:

• 3 weeks później...

Ostatnio udało mi się i znalazłam czas na czytanie.

Moje lektury to "Moje ewangelie" Schmitta - rozczarowałam się, jakaś nijaka ta powieść.

Zaciekawiła mnie Szczepkowska "Fragmenty z życia lustra"... taka intrugująca nierzeczywistość ...dobrze się czyta

Czytam też powoli "Oswajanie świata" Nicolasa Bouvier... gość ma niezwykle ciekawe podejście do świata, takie świeże, potrafi odkrywać piękno chwili i oddać jej magiczną moc w prostych słowach... w sumie w powieści niewiele się dzieje, opisuje swoją pierwszą podróż po Europie i Azji, ale ta jego wrażliwośc na świat i jego odmienności jest pociągająca...

ma coś z Kapuścińskiego... ale to nie jest do końca to samo... słowem: teść miał rację, warto było sięgnąć po tę lekturę..

Czeka na mnie teraz dla rozrywki "Festung Breslau" Krajewskiego ale jeszcze nie mam odwagi po to sięgnąć, bo pierwsze dni września są bardzo intensywne, nie mam czasu na wciągające lektury...

a i jeszcze powolutku przed zasięciem podczytuję Coelho "Być jak rzeka" czy co podobnego... w sam raz po kilka stron przed zaśnięciem...

pozdrawiam,

gaga2

A u mnie z ostatnich dokonan:

"Nagle sama" - przeczytana, calkiem przyjemna

Grochola - "Osobowosc cmy" - przeczytana i podobala mi sie, zostalo pare rzeczy do przemyslenia

"Ksiaze przyplywow" w jednej trzeciej, na razie zarzucony na rzecz tego Diabla, co to sie u Prady ubiera :D

Ach, no i kupilam sobie "Co widzialy wrony" Ann-Marie MacDonald, czytalam kiedys jej "Zapach cedru", ktory bardzo mi sie podobal, ale nie mam pojecia kiedy ja to opasle ( 850 stron!) tomiszcze przeczytam :roll: :lol:

Ja obecnie czytam polecane przez Was pozycje,czyli:"Delicje ciotki Dee",

"Cień wiatru" i "Małe zbrodnie....

Delicje mam już przeczytane w połowie,fajnie się czyta i ciekawe spojrzenie na Amerykańców,chociaż sprzed dwudziestu lat ,ale myślę ,że aktualne.Wydaje mi się ,że pewne zachowania z Ameryki zaczynają być u nas aktualne np.pęd do kasy,brak kontaktów towarzyskich i wiele innych niestety.Szkoda,że nie te dobre np."tu wszystko musi być gładkie ,wygodne ,niekłopotliwe.Tu żyje się po to,żeby było coraz przyjemniej ,coraz łatwiej,coraz bezpieczniej...Nie jest się narażonym na "całowanie klamki"i straty czasu wywołane czyjąś niesolidnością...korupcja dotyczy zawsze przedsięwzięc na większą skalę i nigdy nie przybiera form półjawnych..osoby niekompetentne nie zagrzewają stołków."

Takie zachowania chętnie bym do nas przetransportowała.

Zaczęłam czytać "Cień wiatru",wciąga.