Gość 18.06.2006 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Ja polecałem "Małe zbrodnie..." Czytałem: Dziecko Noego, Oskara, Pana Ibrahima i właśnie Małe zbrodnie....Najlepszy był Oskar oczywiście;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 18.06.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Pozdrawiam zaczytanych Ostatnio przeczytałam "Długi marsz" Stanisława (?) Rawicza (imienie nie pamiętam, chyba Staś) Gorąco polecam jak ktoś lubi ucieczki z obozów. Historia polaka, który skazany za bycie polakiem zostaje zamknięty w łagrze, ucieka i opisuje całą drogę, którą z grupką odważnych przeszedł z Syberii do Indii. Niesamowita sprawa, co ciekawe bestseller za granicą u nas bez echa... a szkoda. A jak ktoś lubi wątki szpiegowskie to polecam książki autorstwa K.Kotowskiego o agentce Ultrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 18.06.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 A czy ktoś zna mojego krajanina Mariusza Sieniewicza? "Czwarte niebo" albo "Żydówek nie obsługujemy"? Bardzo ciekawa proza: ostra, brutalna, ale świetna. O Żydówkach...było dosyć głośno, Wyborcza dawała fragmenty. I jestem rozczarowana, że nie ma nominacji do Nike. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 20.06.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Nicolas Bouvier... Ktoś czytał?Teść jest jego obecnym fanem, ma chyba wszystkie wydane w Polsce książki.... właśnie się zastanawiam, czy dać się namówić i zabrać jedną z nich na urlop...Trzymam też na urlop "Podróże z Herodotem" Kapuścińskiego...A może Wy coś możecie polecić...?Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 23.06.2006 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Mogę polecić "Telefrenię" Redlińskiego. Całej nie czytałam, ale słuchałam w Trójce: czytali Jerzy i Maciej Stuhrowie. Dosssskonałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 05.07.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 "Dziennik Nowej Rosjanki" polecam kobietkom na wakacje, przyjemnie się czyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 15.07.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 "Sto lat samotności" Marqeza Uwielbiam i polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 15.07.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 jeśli ktoś gustuje w obyczaju, to polecam Zakazany owoc oraz Ogród marzeń wciągają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 21.07.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 dzięki za wskazanie Medicusa. Przeczytałem Medicusa i kupiłem hurtem wszystko co było dostępne: Szaman, Spadkobierczyni Medicusa, Rabin i Lekarze. Właśnie kończę Lekarzy Polecam w kolejności: Medicus, Spadkobierczyni, Lekarze, Szaman, Rabin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.07.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Dom nad rozlewiskiem .....Małgorzta Kalicińska niesamowicie wciągająca , pełna ciepła i taka ......moja . Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 26.07.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Witam po urlopie. Tym razem udało mi się przeczytać "Podróże z Herodotem", taki trochę inny Kapuściński, dzieli się swoją fascynacją tak osobą jak i dziełem Herodota. Od teścia dostałam do przeczytania i przeczytałam taką typowo publicystyczną książkę "Dlaczego Izrael przegrał", niestety nie pamiętam autora. Napisana z wielkim żarem, a autor nie ukrywa swoich zdecydowanych poglądów. Ciekawe, zwłaszcza obrazki z życia w strefach okupowanych. Czytałam sobie tę kiążkę w spokoju na plaży, odcięta od wszelkich informacji o świecie, a tu się okazało, że w tym samym czasie historia dopisywała nowe rozdziały.... Pozdrawiam bardzo letnio i urlopowo... gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaKar 26.07.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Moje ostatnie dokonania: -"Dzika lawenda" B. Alexandra - bardzo dobra obyczajówka dla kobiet, fajnana upał..na końcu się pobeczałam -"Wyznania gejszy"A. Golden - baardzo dobrze się czyta. - "Przyjaciółki" M. Madera - współczesna, raaczej bez fabuły, ale hasła PIĘKNE tam są...uśmiałam się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 30.07.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 A ja właśnie skończyłam "Cień wiatru", który parę osób polecało na forum i dołączam do grupy polecających. Nie zniechęcajcie się początkiem trochę jak z romansideł, dalej jest coraz lepiej. "Sto lat samotności" - lektura obowiązkowa! A teraz czytam "Polkę" Manueli Gretkowskiej i bardzo dobrze się bawię, bo byłam w tym samym czasie w ciąży (a o tym jest ta książka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 31.07.2006 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Kolejne doniesienia z "frontu" ksiazkowego: Imprimatur dalej lezy... i czeka Ksiaze przyplywow ... baaardzo powoli, bo zakupilam Cien wiatru i na razie to on mnie przyciaga silniej czy ktos moze czytal i podzieli sie opinia??? w kolejnych doniesieniach: Imprimatur - bez zmian, niestety Ksiaze ... dalej powoli za to: Romans bez ramiaczek - przeczytany, zaliczony, w sam raz na wakacje do posmiania sie No i Cien wiatru - przeczytany!!! nie sposob sie bylo od niego oderwac Bardzo mi sie podobal, polecam. Wiem, ze beda nastepne trzy lub cztery ksiazki, ktore nie beda ze soba powiazane bezposrednio, ale akcja wszystkich bedzie sie zawiazywac od Cmentarza Zapomnianych Ksiazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julcik 25.08.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Witam wszystkich.Ja ostatnio zaczytuję się w "Ani z Zielonego Wzgórza"+ dalsze części ,bardzo mnie cieszy ten powrót,a czytam dla mojej siedmioletniej córci,po drugie czytamy Harrego Pottera. Dla siebie czytam "List z Ameryki"Tomasza Lisa-bardzo ciekawe.Ostatnio skończyłam "Na krawędzi"Shirley MacLaine , bardzo mnie ta książka wciągnęła , zmusiła do zastanowienia się nad życiem ,tak ogólnie i w szczególe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 27.08.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 jak ktoś lubi z dreszczykiem, to polecam "Wykolejonego" Jamesa Siegela trzyma w napięciu i jest napisana bardzo lekkim stylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 18.09.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Ostatnio udało mi się i znalazłam czas na czytanie.Moje lektury to "Moje ewangelie" Schmitta - rozczarowałam się, jakaś nijaka ta powieść.Zaciekawiła mnie Szczepkowska "Fragmenty z życia lustra"... taka intrugująca nierzeczywistość ...dobrze się czytaCzytam też powoli "Oswajanie świata" Nicolasa Bouvier... gość ma niezwykle ciekawe podejście do świata, takie świeże, potrafi odkrywać piękno chwili i oddać jej magiczną moc w prostych słowach... w sumie w powieści niewiele się dzieje, opisuje swoją pierwszą podróż po Europie i Azji, ale ta jego wrażliwośc na świat i jego odmienności jest pociągająca...ma coś z Kapuścińskiego... ale to nie jest do końca to samo... słowem: teść miał rację, warto było sięgnąć po tę lekturę..Czeka na mnie teraz dla rozrywki "Festung Breslau" Krajewskiego ale jeszcze nie mam odwagi po to sięgnąć, bo pierwsze dni września są bardzo intensywne, nie mam czasu na wciągające lektury...a i jeszcze powolutku przed zasięciem podczytuję Coelho "Być jak rzeka" czy co podobnego... w sam raz po kilka stron przed zaśnięciem... pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 19.09.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 A u mnie z ostatnich dokonan: "Nagle sama" - przeczytana, calkiem przyjemna Grochola - "Osobowosc cmy" - przeczytana i podobala mi sie, zostalo pare rzeczy do przemyslenia "Ksiaze przyplywow" w jednej trzeciej, na razie zarzucony na rzecz tego Diabla, co to sie u Prady ubiera Ach, no i kupilam sobie "Co widzialy wrony" Ann-Marie MacDonald, czytalam kiedys jej "Zapach cedru", ktory bardzo mi sie podobal, ale nie mam pojecia kiedy ja to opasle ( 850 stron!) tomiszcze przeczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julcik 22.09.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Ja obecnie czytam polecane przez Was pozycje,czyli:"Delicje ciotki Dee","Cień wiatru" i "Małe zbrodnie....Delicje mam już przeczytane w połowie,fajnie się czyta i ciekawe spojrzenie na Amerykańców,chociaż sprzed dwudziestu lat ,ale myślę ,że aktualne.Wydaje mi się ,że pewne zachowania z Ameryki zaczynają być u nas aktualne np.pęd do kasy,brak kontaktów towarzyskich i wiele innych niestety.Szkoda,że nie te dobre np."tu wszystko musi być gładkie ,wygodne ,niekłopotliwe.Tu żyje się po to,żeby było coraz przyjemniej ,coraz łatwiej,coraz bezpieczniej...Nie jest się narażonym na "całowanie klamki"i straty czasu wywołane czyjąś niesolidnością...korupcja dotyczy zawsze przedsięwzięc na większą skalę i nigdy nie przybiera form półjawnych..osoby niekompetentne nie zagrzewają stołków."Takie zachowania chętnie bym do nas przetransportowała. Zaczęłam czytać "Cień wiatru",wciąga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julcik 27.09.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 "Cień wiatru"-świetny,siedziałam po nocach,żeby skończyć.Dla mnie ekstra."Delicje..."też dobre,a za "Zdrodnie.."jakoś nie mogę się wziąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts