Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

Ostatnio przeczytalam - How to see yourself as You really are

i - Advice od Dying and living a better Life.., obie ksiazki autorstwa Dalai Lamy.., jesli ktos lubi takie tematy.., to polecam...

Obecnie czytam - Ask and it is given - autorstwa - Esther and Jerry Hicks..., bardzo fajna ksiazka, tez polecam kazdemu..., wlasnie tlumacze troche i wysylam moim znajomym z Polski i raczej sie podoba.... :p

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

uwaga....uwaga -ukazała sie nowa powieść Małgorzaty Kalicińskiej Powroty Nad Rozlewiskiem

http://www.gandalf.com.pl/b/powroty-nad-rozlewiskiem/

zamówiłam -już sie nie mogę doczekać -tadammmm.... :lol:

ja już od jakiegoś tygodnia ją mam :D

i co i co .....przeczytałaś ???? dzisiaj przytargałam do domu ,ale jeszcze nie zaczelam :wink:

jeszcze nie :( bo mam kilka zaległych książek do przeczytania

uwaga....uwaga -ukazała sie nowa powieść Małgorzaty Kalicińskiej Powroty Nad Rozlewiskiem

http://www.gandalf.com.pl/b/powroty-nad-rozlewiskiem/

zamówiłam -już sie nie mogę doczekać -tadammmm.... :lol:

Ja właśnie delektuję się "Domem nad rozlewiskiem". Zamówiłam ją przez internet (dzięki waszym opiniom) i w dniu, kiedy otrzymałam przesyłkę dowiedziałam się, że właśnie wchodzi do księgarń "Powroty nad rozlewiskiem". Za chwilę zamówię i ją, bo pierwsza część pochłania mnie bez reszty. :p :p :p

zaczelam czytac Powroty ....i sie zdenerwowalam na samym początku :-? otóż zauważylam rozbieżności w drzewie genealogicznym - otoz z tresci ksiazki wynika ,że Basia urodziła sie z drugiego małżeństwa swego ojca -po śmierci jego pierwszej żony ,a z drzewa wynika ,że urodziła sie 2 lata przed śmiercią pierwszej żony 8) a po drugie .....Basia urodziła sie w 1930 r .....wiec w czasie okupacji miała juz 9 lat ,a nie 5 ....jak jest napisane w piewrszych zdaniach książki :(

może niby nic ,ale nie lubie takich nieścisłości :evil:

zaczelam czytac Powroty ....i sie zdenerwowalam na samym początku :-? otóż zauważylam rozbieżności w drzewie genealogicznym - otoz z tresci ksiazki wynika ,że Basia urodziła sie z drugiego małżeństwa swego ojca -po śmierci jego pierwszej żony ,a z drzewa wynika ,że urodziła sie 2 lata przed śmiercią pierwszej żony 8) a po drugie .....Basia urodziła sie w 1930 r .....wiec w czasie okupacji miała juz 9 lat ,a nie 5 ....jak jest napisane w piewrszych zdaniach książki :(

Fakt, trochę to nie w porządku :-?

Mimo to, czekam na dalsze opinie :p

Właśnie wczorej obejrzałam. Podobał mi się; byłabym nim zachwycona gdybym nie przeczytała książki.

W filmie zmienili zakonńczenie całej historii.

Ja najpierw obejrzalam film, a potem przeczytalam ksiazke. Fakt, zmiana zakonczenia bardzo duza, ale to filmowe chyba bardziej zyciowe i prawdopodobne. Film nalezy do moich ulubionych, ogladalam go juz kilka razy, chemia miedzy Robertem Redfordem a Kristin Scott-Thomas jest ukazana w taki sposob, ze ach :wink: :D

• 2 weeks później...

Fakt, trochę to nie w porządku :-?

Mimo to, czekam na dalsze opinie :p

Przeczytałam a raczej wciągnęłam od sobotniego popołudnia do niedzielnego południa , z przerwą na dobry sen :D

Baardzo bardzo :D

I cieszę sie że Domu nad rozlewiskiem nie czytałam bo to znaczy że wszystko jeszcze przede mną :D :D

Jutro jadę do dobrej księgarni :D

...

I cieszę sie że Domu nad rozlewiskiem nie czytałam bo to znaczy że wszystko jeszcze przede mną :D :D

Jutro jadę do dobrej księgarni :D

W moim odczuciu Dom... jest znacznie lepszy od Powrotów... O snie, nawet nie ma mowy :)

A ja polecam na jesienne wakacje tegoroczne Córkę opiekuna wspomnień Kim Edwards. O czym? A o miłości, o trudnych wyborach życiowych i ich konsekwencjach, o bólu, o rozstaniach, o ułomnościach...Naprawdę warto.

Zochna - myślę, że nie pożałujesz zakupu, a jak już będziesz po lekturze, to polecam - może nawet jeszcze bardziej niż Córkę... - książkę o...miłości, namiętności. zdradzie, tęsknocie graniczącej z szaleństwem, głębokim odczuwaniu śmierci i pragnieniu posiadania dziecka. Rzecz oczywiście 8) o miłości męskiej - Yossi Avni Ciotka Farhuma nie była dziwką... :)

• 3 weeks później...
A ja zachęcam do przeczytania książek angielskiej pisarki Santy Montefiore: Jaskółka i koliber, Szkatułka z motylem i Cygańska madonna - bardzo mi się podobały. Dla lubiących powieści w stylu Marqueza polecam książki Isabele Allende.Aha i wyszła trzecia część powieści Paulliny Simons (autorki Jeżdżca Miedzianego) o Wielkiej miłości która może przetrwać wszystko: czas, odległość, zawieruchę wojenną. 8)

basiah2 powiem szczerze że miałam traumatyczne przejścia z moim niesfornym pierwszym beaglem takie że musiałam go oddać w odpowiedniejsze ręce i jak kupowałam rok temu znowu psa- (znowu beagle tylko że suczka) to zastanawiałam się nad tą książką , ale w rezultacie nie kupiłam jej jeszcze. :lol:

A ja zachęcam do przeczytania książek angielskiej pisarki Santy Montefiore: Jaskółka i koliber, Szkatułka z motylem i Cygańska madonna - bardzo mi się podobały. Dla lubiących powieści w stylu Marqueza polecam książki Isabele Allende.Aha i wyszła trzecia część powieści Paulliny Simons (autorki Jeżdżca Miedzianego) o Wielkiej miłości która może przetrwać wszystko: czas, odległość, zawieruchę wojenną. 8)

Santy Montefiore to polecam jeszcze: pierwsza wydana w Polsce - Spotkamy sie pod drzewem ombu oraz Ostatnia podroz Valentiny.

Trylogia Paulliny Simons to: "Jezdziec miedziany" ( nie zaczynac jak sie nie ma duzo czasu :) ), "Tatiana i ALexander" i teraz wydany "Ogrod letni".

Polecam jeszcze Katherine Scholes ( oczywiscie na razie na Krolowa deszczu nie ma co liczyc, no chyba ze wznowia) - niedawno wydano dwie jej powiesci: Bozyszcze tlumow i Kamienny aniol.

Nie wiem jak Wy, ale ja najpierw muszę przeczytać książkę a potem obejrzeć film. Inna opcja nie wchodzi w grę. W czerwcu TVP1 puszczała "Dom dusz" I.Allende, nie obejrzałam z premedytacja, bo książka od miesiąca leżała w domu i czekała na skonsumowanie. Teraz kiedy jestem już po lekturze , w żadnej wypożyczalni nie mogę jej znaleść. Polecam gorąco, czyta się jednym tchem. Książka dla kochających literaturę latynoamerykańską.