Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to może coś z fantasy....?

Jarosław Grzędowicz - Pan Lodowego Ogrodu

Hearn Lian - Opowieści rodu Otori

Jacek Piekara - Alicja

Jacek Komuda - Warchoły i Pijanice

Jacek Piekara - Sługa Boży

i inne:

Joe Simpson - Dotknięcie Pustki

Mika Waltari - Trylogia rzymska

Ja bardzo chętnie, ale tylko jak trzyma poziom. Te co polecasz trzymają?

Z tych co Esiak wymienił to polecam:

Grzędowicza "Pan Lodowego Jeziora" - na razie wyszły 2 tomy

Piekary "Sługa Boży" - 4 tomy

Mika Waltari "Trylogia rzymska"

Co do "Alicji" Piekary to nie udało mi się jej przeczytać do końca. Strasznie się przy niej męczyłam więc darowałam sobie resztę.

"Pan Lodowego Ogrodu" na pewno trzyma poziom, znajomi, z których opinią się liczę, bardzo chwalili. Jednak dla mnie jest jedno "ale".... to jest pierwszy tom bodajże trylogii, która jeszcze nie jest w całości wydana. Nie lubię czytać powieści, na których zakończenie muszę długo czekać.

Z fantasy polskich pisarzy mogę polecić książki MArcina Mortki. Dylogia "Karaibska krucjata" - lekka, ciekawa, z humorem. Jak komuś podobał się film "Piraci z Karaibów", ta książka też się spodoba.

Tego samego autora "Ostatnia saga" oraz "Świt po bitwie" - tu z kolei autor przenosi nas na północ Europy. Skandynawskie wierzenia, próba chrystianizacji kraju, wikingowie, nutka magii...

Poza tym "Trylogia zimnego ognia" C.S.Friedman. Warto przeczytać, mimo, że początek troszkę ciężki. Gerald Tarrant jest wg mnie jedną z ciekawszych postaci w literaturze fantasy.

Pozdrawiam

Ninus - tak jak napisałam wcześniej jest już 2 tom " Pana lodowego ogrodu" ale trzeba będzie jakiś czas poczekać na 3 tom czyli końcówkę - a to pewnie potrwa ponad rok.

Jak zaczęłam pisać posta, Twojej odpowiedzi jeszcze nie było :D

Na pewno przeczytam Pana Lodowego Ogrodu, ale dopiero jak juz wyjdzie całość :) To czekanie na kolejny tom doprowadza mnie do szału, zwłaszcza, jak książka fajna :) Na "Wieczne Cesarstwo" F.W.Kresa czekam już chyba ponad 2 lata :-?

Pozdrawiam

to może coś o aniołach:

Maja Lidia Kossakowska - Obrońcy królestwa

Maja Lidia Kossakowska - Siewca Wiatru

Jakub Ćwiek - Kłamca

cięższe:

Jacek Dukaj - Inne pieśni

lżejsze:

Andrzej Pilipiuk - cykl Kuzynki (Kuzynki, Księżniczka, Dziedziczki)

mitologia i s-f:

Dan Simmons - Ilion, Olimp

s-f:

Isaac Asimov - Cykl Fundacja

Dan Simmons - Hyperion - cykl

Ha - a mi wpadł ostatnio w ręce Ch. Bukowski i jego "Najpiękniejsza dziewczyna w mieście"...

parę lat minęło...od czasu kiedy czytałam tego rodzaju teksty z zaintereseowaniem...

ale jednak zatrzymałam się na Odmóżdżarce...widac dotknęlo mnie to jakoś szczególnie... :oops:

czytaliście? :wink: