Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

A ja jestem zachwycony "Innymi pieśniami" Dukaja :D

Polecam!!!

A czytales moze LÓD Jacka Dukaja ?

Potwornie gruba ma ponad 1000 stron i nie wiem czy zabierac sie za taka kobyla

Dukaja "znam" ze slyszenia ze fajny ale nic jeszcze nie czytalam

Zaczac od "Lodu" czy moze jest jakas fajna ksiazka na poczatek zeby sie nie zrazic?:)

Dość ciężko napisana. Ja się poddałem po dwóch trzecich. Są fajne momenty, ale akcja posuwa się straszliwie powolutku,a główny bohater bawi się w dość dziwne słowotwórstwo.

Za to właśnie skończyłem "Upadek Hyperiona" Dana Simmonsa. Razem z pierwszą częścią, "Hyperionem", tworzy wspaniałą opowieść o przyszłości człowieka w kosmosie, po zagładzie Ziemi. Bardzo ładnie wydany, a obydwie książki razem to też jakieś 1300 stron :)

Lodu nie czytałem, ale bardzo chętnie przeczytam. Z Dukaja czytałem tylko Inne pieśni i kilka opowiadań (z Katedrą włącznie ;-)) Swoją drogą, Inne pieśni też nie należą do cienkich książek (jeśli dobrze pamiętam to około 700 stron). W każdym razie polecam...

Co do słowotwórstwa głównego bohatera Lodu to u Dukaja to jest normalne. Dukaj stosuje w swoich powieściach i opowiadaniach (nie wiem czy we wszystkich, ale w tych, które czytałem tak właśnie robił) zabieg polegający na używaniu "lokalnego" języka, w którym występuje bardzo dużo różnych słów. Nie wszystkie te słowa są wyjaśnione od razu, więc na początku książki czujesz się trochę jakbyś czytała coś w języku, który nie do końca rozumiesz. Ale to jest właśnie fajne. Czytając książkę poznajesz świat przedstawiony w jego własnym języku, poznajesz ten język, stopniowo zaczynasz coraz więcej rozumieć i, przynajmniej dla mnie, właśnie to jest wciągające.

Nie powiem, żeby Dukaja się łatwo, lekko i przyjemnie czytało, ale daje dużo satysfakcji i rozpala wyobraźnię.

Oczywiście powyższe to moja prywatna opinia. Można się nie zgadzać :-D

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja polecę coś z innej beczki: książkę znanego psychologa napisaną dla mężczyzn, ale warto ją przeczytac będąc kobietą, aby zrozumieć się nawzajem i poprawić komunikację na trasie damsko-męskiej. Tutuł brzmi jak kobieca mantra i zarazem życzenie: "Dobry mąż - udane małżeństwo". Momentami bardzo mnie śmieszyły celne obserwacje męskiego charakteru. Opłaca się bardziej podsunąć płci "brzydkiej" tą książkę do przeczytania niż strzępić sobie język na uświadamianiu mu tych prawd.

:wink: :wink: :wink: :wink:

Wracajac do literatury rosyjskiej to Dostojewski, niestety, nie lezy mi.....wole Tolstoja i jego Anne Karenine, Wojne i Pokoj tez, ale tylko losy bohaterow bo peany na temat Kutuzowa i armii rosyjskiej to sobie darowywuje....

Lubie Martwe dusze Gogola, no, ale Mistrz i Malgorzata Bulhakowa jest ze mna wszedzie.

Z nowszych Moskwa - Pietuszki - niektore fragmenty - kultowe.

A jest ksiazka o ktore musze napisac osobno zeby jej oddac sprawiedliwosc - zabieralam sie do niej jak do jeza - chyba tytul nie jest nosny -

ale w koncu juz tak nie mialam co czytac a ze wpadla mi w rece w biblitece - to " Buddenbrookowie" Thomasa Manna - wspanial ksiazka. Polecam, szczegolnie na letnie wieczory. 8) 8)

ale w koncu juz tak nie mialam co czytac a ze wpadla mi w rece w biblitece - to " Buddenbrookowie" Thomasa Manna - wspanial ksiazka. Polecam, szczegolnie na letnie wieczory. 8) 8)

potwierdzam. dobra, obszerna (zbyt szybko sie nie kończy :) ) literatura. a od siebie jeszcze polecę książke Ewy Stachniak " Ogród Afrodyty". tytuł wprawdzie jak rasowego romansu, ale to ciekawie napisana historia życia hrabiny Zofii Potockiej. W tle wielka historia nie tylko Polski, ale i plejada znanych postaci i ich słabostek, skrywanych tajemnic.

Polecam:

"Miasto ślepców" Jose Saramago "Akta Litwinienki" Martin Sixsmith

"Jedz, módl się i kochaj" Elizabeth Gilbert

" Małe zbrodnie małżeńskie" Eric-Emmanuel Schmitt

Na mnie "Miasto ślepców" podziałało bardzo przygnębiająco :cry:

Ja też polecam "Miasto ślepców" i "Małe zbrodnie małżeńskie".

A na urlop "Blondynkę na Kubie"-fajnie się czyta i poznaje historię, klimat Kuby.

• 5 weeks później...

Czyta tu ktoś jeszcze :-? ?

Ja ostatnio zakończyłam "Kronikę portową" Annie Proulx i "Bractwo" Grishama. Obie polecam, chociaż w całkiem różnym stylu. Kronika taka spokojna, leniwie się ciągnąca sielanka. No a Bractwo na czasie - o wyborach prezydenckich w ju es ej. Teraz w ramach dokształcania czytam "Zaklinacza kotów", ale w kolejce już czekają Paul Auster i Jonathan Carroll :wink:

Czyta tu ktoś jeszcze :-? ?

Ja ostatnio zakończyłam "Kronikę portową" Annie Proulx i "Bractwo" Grishama. Obie polecam, chociaż w całkiem różnym stylu. Kronika taka spokojna, leniwie się ciągnąca sielanka.

Hmm, ogladalam film "Kroniki portowe" na podstawie tej ksiazki i co jak co, ale sielanka bym tego nie nazwala :roll:

A co do czytania, to owszem, czytam, czytam. Ostatnio skonczylam "Zupe z granatow", a teraz "Sprzedawce broni" ksiazke napisana przez Dr. House'a :)

kilka dni temu połknęłam Białą Masajkę Hofmann Corinne

nie ukrywam ,że czytałam ze złością na główną bohaterke ......ale ta prawdziwa historia białej kobiety do czarnoskórego wojownika jest niesamowcie wciągająca - obejrzałam też film ,który jest mocno okrojony ale za to można zobaczyć przepiękną Kenię ,Sawanne i plaże :D