Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

"Dzieci z Bullerbyn" tez uwielbialam :)

A najbardziej mojej mamie jestem wdzieczna, ze jak skonczylam zerowke, to zaprowadzila mnie i zapisala do biblioteki miejskiej :D dla mnie to byl prawdziwy raj 8)

I zawsze mialam swoj zelazny zestaw - przy kazdym wypozyczeniu na zmiane "Babcia na jabloni" albo "Jednorozec" :lol:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też dalej korzystam z biblioteki bo nie stać mnie na wszystkie książki, które chciałabym przeczytać.

My z mbz wspominałyśmy czasy dzieciństwa i to, że nasi rodzice od najmłodszych lat wpajali nam czytanie książek + korzystanie z biblioteki. Ja moją córcię już w przedszkolu do naszej osiedlowej biblioteki zapisałam :D

No ja też zawsze lubiłam czytać. W szkole wszyscy się zawsze dziwili, że ja mam wszystkie lektury przeczytane :wink: . Trochę się opuściłam na studiach, bo całej listy lektur do danej epoki w oryginale nigdy nie dałam rady przeczytać (studiowałam filologię germ.). Teraz mój mąż, który czyta bardzo rzadko dziwi się, co ja widzę w tym czytaniu, a ja to po prostu uwielbiam...

Oj, no to tak jak i ja :) Moj maz tez mojej pasji nie podziela niestety, mam nadzieje, ze kiedys jak juz wszystko w domu bedzie wreszcie zrobione, on tez odkryje jaka to przyjemnosc :)

Ja to nie moge bez czytania zyc :D Czytam wszedzie, gdzie sie da, a najczesciej ( juz to kiedys tu pisalam) w ... samochodzie :roll: :)

Ja o Achai mogę powiedzieć tylko tyle, że pierwszy tom jest jak najbardziej OK, drugi - taki sobie, ale można przeczytać. Niestety - trzeci tom jest słaby. Czytając go miałem wrażenie, że został napisany na kolanie - bez dbania o szczegóły, spójność narracji itp.

Sama historia dość tandetna, ale jest w tej książce sporo fajnych pomysłów. Jeśli ktoś lubi postmodernistyczne mieszanie wszystkiego ze wszystkim (ale trzeba przyznać, że w Achaji, w większości przypadków jest to zmieszane dość inteligentnie) to powinno mu się spodobać.

Aha - i jak na mój gust to książka jest tylko dla widzów dorosłych o mocnych nerwach (albo lubiących czarny humor).

wczoraj przyszła pocztą paka zawierająca 4 z 5 tłumaczonych na polski powieści Christophera Moora (kupiłem zonie na urodziny - niech ma bo lubi czytać). Zacząłem od Baranka i chociaż za mną dopiero paredziesiąt stron, chyba mogę z czystym sumieniem polecić chyba że ktoś bardzo wrażliwy religijnie to z czystym sumieniem odradzić 8)

"Trudna decyzja panny Pym" Josephine Tey

trochę inna niż pozostałe kryminalno-detektywistyczne powieści J. Tey.

Żeńska szkoła z internatem z polowy XX wieku..staroświecki klimat, fajne poczucie humoru, wątek bardziej psychologiczno-moralny niż kryminalny..chociaż z trupem w tle ;)

Mam wydanie z lat 50tych i czasem wracam :)

Polecam :D

Nie wiem czy ktoś już pisał o tym ? Pewnie tak.

John Fowles autor filmowego "Kolekcjonera" napisał rzecz niezwykłą "Mag".

Połączenie koszmaru, romansu, baśni, świata erotyki , szarad,zagadek , dziwnych aluzji a jeszcze dziwaczniejszych iluzji .

Książka,która odbiera rozum , gdzie autor bawi się naszymi emocjami buduje napięcie długo jak w psycho thrilerze, poniewiera a tak na prawdę zmienia całkowicie widzenie świata.

Kiedy czytałem ją pierwszy raz ze dwadzieściaparę lat temu, czytaliśmy ją z przyjaciółmi w 5 osób ściśle według rozpisanego grafiku - każdemu według potrzeb :wink: .Niedawno wróciłem i wciąż robi wrażenie.

Jeśli ktoś przeczyta, lub czytał niech da znać.