Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem czy ktoś już pisał o tym ? Pewnie tak.

John Fowles autor filmowego "Kolekcjonera" napisał rzecz niezwykłą "Mag".

Połączenie koszmaru, romansu, baśni, świata erotyki , szarad,zagadek , dziwnych aluzji a jeszcze dziwaczniejszych iluzji .

Książka,która odbiera rozum , gdzie autor bawi się naszymi emocjami buduje napięcie długo jak w psycho thrilerze, poniewiera a tak na prawdę zmienia całkowicie widzenie świata.

Kiedy czytałem ją pierwszy raz ze dwadzieściaparę lat temu, czytaliśmy ją z przyjaciółmi w 5 osób ściśle według rozpisanego grafiku - każdemu według potrzeb :wink: .Niedawno wróciłem i wciąż robi wrażenie.

Jeśli ktoś przeczyta, lub czytał niech da znać.

Wojtek! Tak opisałeś tę ksiązkę, że nie miałam innego wyjścia-dzisiaj zaczynam lekturę "Maga" :) Jak skończę, to dam znać.

Ja o Achai mogę powiedzieć tylko tyle, że pierwszy tom jest jak najbardziej OK, drugi - taki sobie, ale można przeczytać. Niestety - trzeci tom jest słaby. Czytając go miałem wrażenie, że został napisany na kolanie - bez dbania o szczegóły, spójność narracji itp.

Sama historia dość tandetna, ale jest w tej książce sporo fajnych pomysłów. Jeśli ktoś lubi postmodernistyczne mieszanie wszystkiego ze wszystkim (ale trzeba przyznać, że w Achaji, w większości przypadków jest to zmieszane dość inteligentnie) to powinno mu się spodobać.

Aha - i jak na mój gust to książka jest tylko dla widzów dorosłych o mocnych nerwach (albo lubiących czarny humor).

Vafel-Twoja opinia jak najbardziej trafiona. Ja pisałam o Achai jak zaczynałam 2 tom-myślałam, że wszystkie trzy będą rewelacyjne jak tom pierwszy. Ale mimo wszystko-czyta się dobrze.

• 2 weeks później...

JAk to miło wiedziec że nie tylko u mnie w domu będzie pełno półek z książkami...

Już się przyzwyczaiłam że każdy kto przychodzi robi :o i mówi:... o... ile tu książek...A ja poprostu uwielbiam ksiazki, i staram sie kupic przynajmniej jedna w miesiacu. Dawniej nalezalam do Swiata Ksiazki, ale denerwowalo mnie ze musze cos kupic z kazdego katalogu, teraz jestem w KKKK i bardzo sobie chwale.

Ja zdecydowanie polecam Tess Gerritsen i Harlana Cobena...

Z polskich autorówK. Leżańską i Grocholę.

Książki od których nie mogłam się oderwac to Lesio Joanny Chmielewskiej(choc nie przepadam za tą autorką), Kaine i Abel Jeffrey Archer, i ostatnio Smazone zielone pomidory Fannie Flagg

Przepraszam za pisownie ale pisze na jakiejs dziwnej klawiaturze][/u][/b]

• 2 weeks później...

Dawno tu nie zaglądałam, a przez ten czas przeszło przez moje ręce kilka ciekawych książek.

"Kłamstwa Locke'a Lamory" oraz "Na szkarłatnych morzach" Scotta Lyncha - 2 pierwsze tomy sagi Niecni Dżentelmeni (pozostałe tomy jeszcze nie wydane, choć nie lubię czytać niekompletnych cykli, tym razem nie mogłam się powstrzymać). Powieść na pograniczu fantasy i awanturniczej przygodówki. Główny bohater jest genialnym kłamcą i oszustem, sztukę złodziejską ma opanowaną niemalże do perfekcji. Oczywiście wszystkie przekręty udają się do pewnego czasu... Cóż można więcej napisać, akcja toczy się szybko, humor idealnie trafia w mój gust, umiarkowana ilość przekleństw (no, w złodziejsko-rynsztokowym światku zabraknąć ich nie mogło!).

Z lekkich książek warto przeczytać "Opowieści z Wilżyńskiej Doliny" Anny Brzezińskiej - opowiadania o "przeuroczej" wiejskiej wiedźmie, Babuni Jagódce.

Mogę też polecić trylogię Dziedzictwo Kusziela ("Strzała Kusziela", "Wybranka Kusziela", "Wcielenie Kusziela") autorstwa Jacqueline Carey - fantasy ze sporą nutą erotyzmu.

Natomiast wspomnianego gdzieś wcześniej Terry'ego Goodkinda z cyklem Miecz Prawdy raczej polecić nie mogę, czytając to miałam wrażenie, że autor traktuje często czytelnika jak idiotę... Przypominanie i wyjaśnianie po raz dwudziesty czy trzydziesty różnych sytuacji (np. jak to głowny bohater poznał ukochaną) sprawiło, że miałam ochotę wyrzucić te książki przez okno.

Pozdrawiam :)