Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

Widze, ze juz nikt nie czyta :( , to chyba przez pogode letnia. A ja ostatnio znow cos lyknelam: Potege slawy autorki Bridget Jones. Troche podobna w stylu, ale o troche powazniejszej tematyce ukazanej w lekki, zartobliwy sposob. Calkiem przyjemna do czyatnia w letnie dni na plazy.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, jaki fajny wątek. Też pochłaniam książki jak tylko mam co i mam czas. Jestem w stanie wydać na nie wszystkie pieniądze, więc sama sobie wprowadziłam ograniczenia na czas oszczędzania - budowa. Oddzielnej biblioteki (choć gabinet z mnóstwem półek na książki chyba można też nazwać biblioteką) w naszym domu nie ma, ale miejsce na książki przewidziane prawie wszędzie (w poprzednim domu nawet na schodach - na mniejsze książki świetnie się nadawały półki z Ikei przez projektantów przeznaczone na kasety wideo). Miejsce na książki jest nawet w kuchni, ale to dlatego, że oprócz innych lubię czasem poczytać kucharskie, też zdarza mi się do poduszki. Ostatnio niestety studiuję rodzaje i ceny baterii łazienkowych i czytuję czasopisma i gazety. Aha - jeszcze legendy o rycerzach, ale to w ramach przerwy w wyjazdach wakacyjnych moich dzieci - czytanie na dobranoc jest rytuałem. Przedostatnio zaś połknęłam "Tkacza Iluzji" i "Kamień na szczycie" Ewy Białołęckiej. Takie fajne fantasy.

Kasia

P.S. Jeżycjada jest zaczytana przez moją sporo młodszą siostrę i przeze mnie, teraz czekamy aż dorośnie moja córka. Pewnie niedługo albo się pokłócimy do kogo te książki należą, albo trzeba będzie kupić kolejny komplet...

• 1 month później...

Oj, niby wakacje, to czas nadrabiania zaleglosci w czytaniu, a tu nikt nie czyta :( :roll: :wink:

Ja ostatnio przeczytalam "Ogrod Kamiennych Kwiatow" Deborah Smith (piekna ksiazka o milosci i przebaczaniu), a teraz jestem w trakcie czytania "Domu Blekitnych Mango" D. Davidara, ale cos ciezko mi idzie, wiec dla rozrywki wzielam sobie przypadki Erasta Fandorina, napisane przez Borisa Akunina, pisarza roku chyba 2000 w Rosji. Jest to seria kryminalna, ale retro. Przeczytalam juz pierwszy tom "Azazel", a drugi "Gambit turecki" wlasnie koncze. Powiesci sa naprawde znakomite, goraco polecam :)

U mnie w wakacje była "mieszanka firmowa" - czyli groch z kapustą. Trochę sensacji (Ludlum - stare powieści), powrót sentymentalny do czasów dzieciństwa - Tajemniczy Ogród, przeczytałam też wszystkie książki Coelho - i czekam na nowe...

Poza tym - w ramach dokształcania - nie pamiętam dokładnego tytułu - Rodzeństwo. Rywalizacja i miłość - w trakcie czytania. Pozwala to znaleźć więcej cierpliwości i zrozumienia dla moich dzieciaków - a także zrozumieć własne rodzeństwo.

Pozdrawiam,

gaga2

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Przyznaję się - ostatnio miałam ogromną ochotę na przeczytanie jakiegoś romansu - i sięgnęłam po "S@motność w sieci" J.L.Wiśniewskiego (na podstawie krótkiej recenzji w Plus-Minus) i po przeczytaniu mam dość mieszane uczucia - jednak nie polecam, nie jest to książka, którą każdy powinien znać...

I jeszcze jedno - dziecinnieję chyba :D Mój mały oglądnął część filmu o Harrym Poterze - więc skończyło się na pożyczeniu I części - czytamy razem wieczorami, tylko ja potajemnie przeczytałam już do końca - i podoba mi się. Chyba nie jestem odkrywcza... A Wam zdarza się zachwycić lekturami własnych dzieci? Czy może u mnie to niepokojący objaw :o

Pozdrawiam,

gaga2

mbz - to fajnie :D

Dla tych, którzy lubią czytać Harrego Pottera - znalazłam w internecie tłumaczenie 5 części jego przygód. Tłumaczenia dokonał internauta na prośbę swojej młodszej siostry. Nawet nieźle mu to wyszło w tak krótkim czasie od wydania oryginału. U nas oficjalne tłumaczenie przewidziane jest na przyszły rok.