Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

Przeczytałem "ZIeloną milę".....piękna lektura, film również!

Teraz czas na "Siarkę"....

Przez "Zieloną milę" zawaliłam kiedyś egzamin na studiach.

Czytałam do białego rana, a że troszę ryczałam po drodzę, to obudziłam się z zapuchniętymi oczami ...

j

ja końcówkę czytałem na przystanku autobusowym i też mało nie ryczałem, musiałem dziwnie wyglądać bo kobiety jakoś tak patrzyły na mnie... :)

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz jedna z moich ulubionych książek to "Złodziejka książek"" - o wojnie, ale inaczej

O, mam ja w poczekalni w Merlinie, ale w takim razie chyba ja niedlugo zamowie :)

O właśnie zaczęłam ją czytać :D

No to dziel się wrażeniami ;)

Ja teraz czytam GROM Z JASNEGO NIEBA E. Larsona - dziwne połączenie historii Marconiego (tago od telegrafii bezprzewodowej i radia) i historii żonobójcy - lekarza Crippena.

Jeszcze nie wiem czy mi się podoba, ale czytam:) Dam znać jak skończę.

Ps. No i obie książki Zafona - Cień Wiatru i Gra Anioła - no ale ja uwielbiam Barcelonę.

Od jakiegoś już czasu buszuję po FM ale dopiero dziś tu trafiłam.

W nowym domu również planuję pokoik, który ma być taką małą biblioteką.

Najbardziej w pamięć zapadły mi takie książki, jak wspomniane tu wcześniej "Wyznania Gejszy", poza tym" Spóźnieni kochankowie", " Biała Masajka", " 11 minut","Zaklinacz koni ".

Najbardziej cieszę się jednak z tego, że udało mi się wychować młodego mola książkowego, w postaci mojej prawie 13-letniej córki. Czyta niemal zawsze i wszędzie.... Mam nadzieję, że z młodszą też się uda:).

Pozdrawiam wszystkie Mole i Moliki.

Wienia - witamy i zapraszamy częściej w nasze skromne progi :D

Funia - jeszcze nie przeczytałam :oops: :oops: :oops:

Pierwsze wrażenia:

jakoś na początku nie trafiała do mnie ta narracja. Podchodziłam do tego jak do jeża a potem mnie wciągnęło :D

Jako, że miałam do wczoraj stolarzy w domu i musiałam wszystkiego przypilnować to nie mogłam całkowicie oddać się czytaniu. Ale tak sobie myślę, że w ten weekend to nadrobię :D

Ja jestem miłośniczką książek Marka Krajewskiego z Eberhardem Mockiem w roli głównej. Już kiedyś pisałam o tej mrocznej serii z Breslau i sygnalizuję, że ukazała się nowa książka "Głowa Minotaura".

Gorąco polecam fanom brutalnych i bezwzględnych morderstw, mrocznych zagadek. W nowej książce jednak nie Wrocław jest głównym miejscem akcji, ale polski przedwojenny Lwów, a śledztwo prowadzi lwowski policjant Popielski, który z pomocą Mocka wyjaśnia zagadkę morderstw młodych dziewic.

Książki Krajewskiego trzymają w napięciu i bardzo przyjemnie i szybko się czyta.

• 3 weeks później...
polecam na wakacyjny urlop Kryształowego Anioła Katarzyny Grocholi :D lekka ,wesoła ale i niosąca kilka mundrości o zyciu nowa powieść znanej autorki . Polecam goraco ....ja sie zdrowo uśmialam :D

Też mi się dobrze czytało,choć nie wszystko Grocholi lubię,ta weszła ładko : :D

Wcześniej przeczytałam''Zdążyć przed zmrokiem'' o zaginięciu dwójki dzieci i poszukiwaniu sladów po 20 latach ,śladów materialnych i sladów w pamięci

Aktualnie , to chyba najpopularniejsza ksiazka lata jest ksiazka Justin'a Fox'a " The Myth of the Rational Market " - i o tym jak matematyczne podejscie do ekonomii stworzylo mit, ze gielda i rynek rzadzi sie racjonalnymi przeslankami - choc nie ma na to zadnych danych - jak podchwycili to politycy , od Ronalda Reagana poczawszy i jak doprowadzilo to w rezultacie do obecnego kryzysu.....

Co do Mika Waltari to napisal oprocz " Egipcjanina Sinuhe " , ktory jest swietna ksiazka , powiesc z okresu upadku Biznacjum - tez bardzo ciekawa, wartka akcja - " Czarny Aniol " - taki chyba jest polski tytul.

Ale nie sa to ksiazki historyczne ! W zadnym wypadku ! Moze z historia maja tyle wspolnego, ze oddaja jakiso ogolny klimat miejsca i czasu....Waltari jako Fin, hmmm. na przyklad nie przepadal za Rosjanami - szczegolnie jak ich najechali i zginal kwiat mlodziezy broniacej Finalandii - i mozna spotkac w jego ksiazkach wstretne postaci kobiet ze wschodu , knujace, podstepne i mordercze........co ma chyba niewiwle wspolnego z prawda historyczna......

A z kobiecej klasyki to naprawde polecam Sigrid Undsted " Krystyna corka Lawransa" - piekna powiesc - czyta sie szybko - akurat na wakacje .