Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

Na jesienne popołudnia polecam Antoniny Kozłowskiej " Czerwony rower" - o dorastaniu, dziewczecych przyjzniach i ich konsekwencjach w doroslym zyciu, o skomplikowanych relacjach miedzyludzkich.

Jezeli zas ktos lubi klimaty lat 20-tych ubieglego stulecia to pewnie z przyjemnoscia przeczyta " Malowany welon" W. Somerset Maugham. O romasie i jego konsekwencjach, o duchowym, bolesnym przebudzeniu, dramatycznej probie odbudowanie tego, co odbudowac bardzo trudno :)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Znowu jestem po długiej przerwie :oops:

dzięki Kochani za utrzymanie weonktu :D

anSi - fajnie wyglądasz :D

Jako, że miałam odwyk od kompa to mogłam troszkę więcej sobie poczytać :D

I tak przeczytałam:

1. siedmiotomową sagę Stephena Kigna "Mroczna wieża" - polecam

2. wspomnianą wcześniej przez Lumpa - "Julie i Julia". Fajna książka. Zamierzam jeszcze obejrzeć film na jej podstawie.

3. skończyłam "Grę anioła" Zafona. Nie do końca mi przypadała. Mam wrażenie, że to praktycznie powtórka z "Cienia wiatru"

4. Dorwałam świetny kriminał Larssona Stiega - trylogia Millenium. Do tej pory wyszły dwie części "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" i " Dziewczyna, która igrała z ogniem" Pod koniec października ma wyjść ostatnia część. Już się nie mogę doczekać.

5. Polecam też "Jedz, módl się, kochaj" Elizabeth Gilbert

Jakoś na dniach ma wyjść nowa książka Małgorzaty Kalicińskiej.

jestem właśnie po przeczytaniu książki "Białe kłamstwa" Jayne Ann Krentz, troszkę jestem zawiedziona, jest to thriller romantyczny, historia nawet ciekawa, ale raczej kiepskie tłumaczenie. Natomiast polecam lekkie i przyjemne romanse historyczne tej samej autorki ale pisane pod pseudonimem Amanda Quick np. Rzeka tajemnic.

-

Akcja ksiazki Julie&Julia dzieje sie na granicy oslawionego Greenpoint'u - dzieki zachowanemu ukladowi architektonicznemu z poczatku 20 wieku , bliskosci mnhattanu i swietnemu dojazdowi - kultowa linia metra " L " - stacja Bedford - stal sie dzielnica muzykow, poczatkujacych aktorek i aktorow, wolnych zawodow i inteligencji tworczej :D

Film tez tam byl krecony - Long Island City - czyli obrzeza Greenpointu :D

dla fanów Małgorzaty Kalicińskiej (tej od Rozlewiska :lol: ) mam nowa książke autorki

Fikołki na Trzepaku

zakupiona dzisiaj ,wiec jeszcze nie skonsumowana ,ale ze spotkania z autorka pamietam ,ze miało to być wspomnienie z lat 60-tych ......czyli PRL-owski świat widziany oczami dziecka :lol:

http://www.mareno.pl/okladki/190/9788375063592.jpg

Przecztałam ostatnio "Historię Edgara" Davida Wroblewskiego. To chyba jedna z najlepszych ksiazek, ktore ostatnio czytalam. Naprawde polceam. Na zachete zacytuje:

Dramatyzm powieści narasta, a kolejne wydarzenia i losy bohaterów nabierają kształtu szekspirowskiej tragedii, prowadząc czytelnika do zaskakującego i przejmującego finału.

Maluszku - dziekuje :) :)

3. skończyłam "Grę anioła" Zafona. Nie do końca mi przypadała. Mam wrażenie, że to praktycznie powtórka z "Cienia wiatru"

To tak jak i mnie. I teraz nie wiem, czy mam ochote na nastepne.

A jakos niedlugo wychodzi u nas jego pierwsza powiesc "Marina" - przygodowa dla mlodziezy :)

4. Dorwałam świetny kriminał Larssona Stiega - trylogia Millenium. Do tej pory wyszły dwie części "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" i " Dziewczyna, która igrała z ogniem" Pod koniec października ma wyjść ostatnia część. Już się nie mogę doczekać.

Tez o niej slyszalam, ale musze chyba jakiegos Mikolaja poprosic :D

Na ta tez sie szykuje od dluzszego czasu, ale moze najpierw obejrze film ( juz kreca).

Maluszku - dziekuje :) :)

ależ nie ma za co :D

Tez o niej slyszalam, ale musze chyba jakiegos Mikolaja poprosic :D

Koniecznie poproś :D Widziałam w zapowiedziach takie fajne 3 tomowe wydanie - zdecydowanie tańsze niż jak się kupuje te książki osobno.

Ja właśnie czekam na dostawę z Merlina 3 części :D

Na ta tez sie szykuje od dluzszego czasu, ale moze najpierw obejrze film ( juz kreca).

Ja zdecydowanie wolę najpierw przeczytać książkę a później obejrzeć film.

Chociaż muszę przyznać, że do tej ksiązki podchodziłam 2 razy. Za pierwszym razem jakoś mi zupełnie nie podeszła. A w następnym podejściu przeczytałam w ciągu jednego dnia :D Może w tym pierszym przypdku nie był to czas na tę książkę :roll:

dla fanów Małgorzaty Kalicińskiej (tej od Rozlewiska :lol: ) mam nowa książke autorki Fikołki na Trzepaku

właśnie ją teraz czytam :D

Fajnie się czyta o miejscach, w których się kiedyś mieszkało :D

Ja zdecydowanie wolę najpierw przeczytać książkę a później obejrzeć film.

Chociaż muszę przyznać, że do tej ksiązki podchodziłam 2 razy. Za pierwszym razem jakoś mi zupełnie nie podeszła. A w następnym podejściu przeczytałam w ciągu jednego dnia :D Może w tym pierszym przypdku nie był to czas na tę książkę :roll:

też już miałam jedno podejście do tej książki - i tez mało udane .

Skoro drugie działa - to jutro się biorę :)

Dzisiaj napoczęłam "Przystupę" Grażyny Plebanek - narazie bardzo fajnie :)

A teraz czytam i juz moge polecic kolejna z serii z miotla wydawnictwa W.A.B. - "Kamienie przodkow" Aminatty Forny.

Skonczylam - polecam, swietnie ukazane przemiany kraju, przemiany obyczajowe, przemiany mentalnosci, jakie zaszly w ciagu ok. stu lat w jednym z krajow afrykanskich ukazane losami czterech kobiet polaczonych postacia ojca ( ktory mial 11 zon :o ).

A teraz czytam, znowu z tej serii "Ja, Tituba, czarownica z Salem" - i jest bardzo dobra :) To historia slynnego procesu czarownic ukazana oczami prawdziwej postaci - czarnoskorej niewolnicy Tituby, od ktorej cala ta sprawa sie zaczela.

Ja jestem miłośniczką książek Marka Krajewskiego z Eberhardem Mockiem w roli głównej. Już kiedyś pisałam o tej mrocznej serii z Breslau i sygnalizuję, że ukazała się nowa książka "Głowa Minotaura".

czytałam to ostatnio w szpitalu.

Raczej mi się podobało, ale nie dodałaby tego do listy moich hitów.

Teraz zaczęłam "Krakowską żałobę" Moniki Piątkowskiej, na razie mnie wciągnęło - zobaczymy co będzie dalej

polecam na wakacyjny urlop Kryształowego Anioła Katarzyny Grocholi :D lekka ,wesoła ale i niosąca kilka mundrości o zyciu nowa powieść znanej autorki . Polecam goraco ....ja sie zdrowo uśmialam :D

Kolejna książka połknięta w szpitalu - jak dla mnie najciekawsza pozycja Grocholi.

No może na równi z przerażającym "Trzepotem skrzydeł"