Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak a propos dzisisejszego święta

http://imguser.gandalf.com.pl/pd_146616.jpg

Jest to praca zbiorowa zawierająca 20 alternatywnych wizji rozwoju państwa Polskiego od czasów Mieszka I do obrad okrągłego stołu . Parę osób czerpiących wiedzę o historii naszego karju wyłącznie z podręczników może się zdziwić , co hisorycy sądzą o paru naszych narodowych sukcesach.

Bardzo podobają mi się historię o księciu Kujawskim i jego wyjątkowo niekorzystnej roli w historii Rzeczypospolitej a także całej Europy , no i o powstaniu Warszawskim . Miodzio !

z książek co by było, gdyby, polecam te dwie:

http://merlin.pl/www-1939-com-pl_Marcin-Ciszewski,images_product,3,978-83-925879-4-1.jpg

Podpułkownik Jerzy Grobicki, dowódca Pierwszego Samodzielnego Batalionu Rozpoznawczego, nawet w najczarniejszych snach nie przypuszczał, że wraz ze swoją elitarną jednostką zamiast w Afganistanie roku 2007, wyląduje pod Mokrą w dniu 1 września 1939 roku i z miejsca zostanie zaatakowany przez Wermacht. Rozpoczyna się fascynująca gra wojenna. Garstka żołnierzy NATO, uzbrojona w śmiercionośny, futurystyczny sprzęt, zmaga się w krwawym boju z nieprzeliczoną potęgą hitlerowskich Niemiec. Grobicki ma przy tym świadomość, że broniąc ojczyzny swoich dziadów, jednocześnie ingeruje w historię, czego skutków nie jest w stanie przewidzieć. W tym niesłychanym dziele sekundują mu barwni oficerowie i żołnierze, a także piękna pani kapitan Nancy Sanchez z US Army.

http://merlin.pl/www-1944-waw-pl_Marcin-Ciszewski,images_product,7,978-83-925879-2-7.jpg

Doborowy batalion Wojska Polskiego przeniesiony w czasie z roku 2007 do roku 1939 po nie do końca udanej kampanii wrześniowej znów zwiera szyki by walczyć o przyszłość swoją i wolnej Europy w Powstaniu Warszawskim. Jak skończy się konfrontacja powstańców z AK, szkolonych i wspieranych przez żołnierzy GROM oraz nowoczesny sprzęt z doborowymi jednostkami SS?

Czy uda się osiągnąć to o co bohatersko walczyli historyczni powstańcy i odmienić los powojennej Polski?

Czy bohaterom znanym z powieści http://www.1939.com.pl będzie dane wrócić w nasze czasy?

Ale mnie dzisiaj E..k wqrwił . Specjalnie pojechałem do tego 6 razy przepłaconego sklepu bo dumnie ogłaszali dzisiaj premiere jednej ksiązki . Wchodzem , szukam a tu nic . Pytam się sprzedawcy co jest grane ? Po chwili sprawdzenia , tako rzecze - no faktycznie jest premiera ale w żadnym salonie jeszcze tego nie ma , zamówić ? :evil: :evil: :evil: Niiieeeeeeeeee !

jeśli mówisz o Grzędowiczu, to dostałem jego 3 tom w dniu premiery w Empiku...

dziwne jedynie było to, że nie mieli żadnej książki wystawionej, a na cały salon około godz. 18 mieli tylko 6 sztuk...

Ja byłem około południa . Widocznie jeszcze nie dowiezli . I tak już ją połknałem (dzisiaj skończyłem) . Tylko to jest tak jak wydali drugi tom to krytycy sarkali że zrobił z tego trylogie . a teraz wyglada jakby go chwalili że będzie 4 tom (a może i 5) ?! :-?

Pochłaniam wszystko co mi w ręce wpadnie, rzadko sie zdarza żebym nie doczytała książki do końca, nawet tej, która w trakcie lektury okazuje sie być denna ;-)

Mam jednak taki żelazny zestawik - kontrastowy nieco - do którego wracam co rok ;-)

George R. R. Martin - "Gra o tron" (+ kolejne tomy - właśnie się wgryzam w tom drugi) "Ostatni rejs Fevre Dream" i oczywiście "Piaseczniki"

Joanna Chmielewska "Romans wczechczasów" i "Wszystko czerwone"

Thomas Mann "Buddenbrookowie"

oraz (cicho, nie śmiać się !) "Chłopi" Reymonta..

Aloha mole ksiazkowe. Watek niechcacy otworzylem na HydeParku ale juz tu poslusznie przeklejam. Chcialbym podzielic sie moimi ostatnimi lekturami.

Jako pierwsza pozycje polecam ksiazke ktora ostatnio poruszyla mnie najbardziej. Powiesc dokumentalno-obyczajowa "Lubiewo" Michala Witkowskiego. Opowiada historie homoseksualnej mniejszosci w Polsce od PRLu az prawie do dzisiaj. Ksiazka miejscami naprawde mocna w tresci, dala mi duzo do myslenia a dodatkowym smaczkeim byl fakt, ze wiekszosc akcji rozgrywa sie w moim ukochanym Wroclawiu. Nie przedluzajac - polecam!

Z ostatnich jeszcze to intrygujaca historia "Cien wiatru" Carlosa R. Zafona. Przeczytalem jednym tchem - jezyk i styl pisarza zasluguja wg. mnie na najwyzsza ocene.

A zeby bylo i straszno i smieszno to "Batalion czolgow" Josefa Skvoreckiego. Wojna na wesolo ale czy rzeczywiscie?

No i pozostaje wymienic tylko moje zlote niesmiertelniki:

John Irving "Hotel New Hampshire", "Syn cyrku",

W. Wharton "W ksiezycowa jasna noc", "Tato"

A. Slozenicyn "Krag pierwszy". "Oddzial chorych na raka"

L. Tyrmand "Zly"

R. Bratny "Kolumbowie rocznik 20"

Opowiadania Marka Nowakowskiego i Himilsbacha. Na koniec zostawiam mojego ulubionego pisarza z wszystkimi kartkami ktore pozapelnial w swoim burzliwym zyciu. Niech bedzie chwala i czesc dla Marka Hlaski.

Pozdrawiam.

a ja czytam właśnie "UŚPIONYCH" i zastanawiam się włąśnie czy film jednak nie jest lepszy...

Skończyłem "Uśpionych", jednak film był chyba lepszy...

Teraz znów wróciłem do swej ulubionej tematyki, średniowiecza, inkwizycji, krucjat... czytam kolejną książkę Bernarda Cornwella " Pieśń łuków Azincourt", z okresu wojny stuletniej... jak łucznicy zdobyli przewagę nad cięzkim rycerstwem. 8)

a ja czytam właśnie "UŚPIONYCH" i zastanawiam się włąśnie czy film jednak nie jest lepszy...

Skończyłem "Uśpionych", jednak film był chyba lepszy...

Teraz znów wróciłem do swej ulubionej tematyki, średniowiecza, inkwizycji, krucjat... czytam kolejną książkę Bernarda Cornwella " Pieśń łuków Azincourt", z okresu wojny stuletniej... jak łucznicy zdobyli przewagę nad cięzkim rycerstwem. 8)

i co - dobra? bo jeśli tak, to poprosze o nią św. Mikołaja :)

Pytasz o Cornwella? On pisze dobre ksiązki z tego okresu...

Fajna jest też trylogia św.Graala - póki co przeczytałem dwie : "Jeżdżcy z piekieł: Hellequin" oraz "Wagabunda", natomiast "Heretyk" jeszcze nie powstał!

Jeśli lubujesz się w temacie krucjat to super ksiązką, która się czyta jednym tchem jak Anioły i Demony jest "Krzyżowiec" Jamesa Pattersona - rewelka!

moją ulubioną tematyką też jest średniowiecze, wczoraj skończyłam "Władcę Barcelony" Chufo Llorens, przygody głównego bohatera Martiego na tle wydarzeń historycznych, kiedy Barceloną rządzili hrabiowie. Bardzo ciekawa, czyta się z zapartym them, jednak muszę przyznać, że bardziej podobała mi się "Katedra w Barcelonie" utrzymana w podobnym klimacie.