nastka79 17.02.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Ja skończyłam "Opowieść podręcznej" M. Atwood - polecam gorąco, bo jest naprawdę inna.Teraz zaczęłam Filary ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarina Ols 21.02.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Filary ziemi i świat bez końca - wciagnęły mnie niesamowicie, a opowieść podręcznej - oby nie było takiej wizji świata, polecam jeszcze kobietę do zjedzenia M. Atwood- dla mnie super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 21.02.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Nie wiem, czy już ktoś*polecał "Naszą klasę" T. Słobodzianka. Dramat, ale niezwykly, jestem pod ogromnym wrażeniem? O czym - o lojalności i jej braku, o sumieniu, o odpowiedzialności, o skomplikowanych relacjach międzyludzkich, polsko- żydowskich....Naprawdę warto. Lektura na jeden wieczór. Te lekcje ( a jest ich kilkanaście zamiast tradycyjnych aktów i scen) trzeba koniecznie odrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 24.02.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 No i nie przebrnęłam przez tego Czeczena. To chyba pierwsza książka od kilku lat którą bez czytania odkładam na półkę. A taka zachwalana była. No nic to - teraz Planeta Kaukaz, uwielbiam tamte strony (szczególnie Białą gorączkę polecam) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarina Ols 05.03.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 (edytowane) w końcu "zmęczyłam" Żelazną Radę, lub też ona zmęczyła mnie, teraz czytam Metro 2033 - jestem w szóstym rozdziale i w zaczyna mi się podobać, jakoś nie moglam się wczytać, póki co mam dość klimatów s-f i postapokaliptycznych i po Metrze na pewno będzie Szczygieł Edytowane 6 Marca 2011 przez Katarina Ols Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 09.03.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Ja jakos tak z zasady nie lubie sci-fi i juz Ostatnio "wymeczyla" mnie "Lawa przysieglych" Grishama, teraz czytam ciekawa, ale i troche przybijajaca "Matke Ryzu" Rani Manickiej. Za to z troche lzejszej, a dobrej literatury polecam Paniom "Szepty" Ireny Matuszkiewicz - historia matki i corki, starszych juz wlasciwie Pan, i trudnych relacji z najblizszymi osobami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gliczarowianin 15.03.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 (edytowane) Malowany Ptak" to debiut powieściowy Jerzego Kosińskiego, który przyniósł autorowi ogromną popularność na całym świecie. Niepodważalnym na to dowodem może być fakt, że książka została przetłumaczona na kilkanaście języków, w ponad trzydziestu krajach, zanim ukazała się w Polsce. Akcja utworu rozgrywa się w czasie II wojny światowej. Głównym bohaterem jest 6-letni chłopiec, który w momencie wybuchu wojny zostaje rozdzielony z rodzicami. Od tej pory musi sam dbać o siebie, wędrując z wioski do wioski. Jest on z pochodzenia Żydem lub Cyganem (nie jest to dokładnie określone), wyróżnia się śniadą cerą i czarnymi włosami. Wygląd zewnętrzny utrudnia mu życie, gdyż jest utożsamiany z czartem, który wg zabobonnych wieśniaków przynosi nieszczęście. Jedni przyjmują go pod swój dach, inni w obawie przed Niemcami przepędzają chłopca (jak wiadomo zarówno Żydzi i Cyganie byli przez Niemców "tępieni" bez względu na wiek i płeć, a ukrywanie takiej osoby kończyło się śmiercią całej rodziny udostępniającej schronienie). Chłopiec dzielnie stawia czoła przeciwnościom losu, jakie spotyka podczas swej wędrówki. Z biegiem czasu nabiera doświadczenia, które jest mu niezwykle pomocne w walce o przetrwanie. http://empikmedia.pl/c/malowany-ptak-b2495257.jpg Od siebie dodam ze nie czytalem bardziej antypolskiej ksiazki. Bo jak mozna uwierzyc ze prze 5 lat glowny bohater nie znalazl czy nie spotkal przyjaznej rodziny a tylko opisuje same bardzo przykre i ponizajace sceny polskiej rodziny. Ksiazka uzyskala rozglos po pisemnej recenzji starszego Zyda ktory pracowal dla NY Times ktorego poruszyla jakoby biograficzna historia Kosinskiego. Jak sie pozniej okazuje to nie biograficzne a w wiekszosci fikcyjne sytlacje opisal Kosinski. Z samym autorstwem takze jest wiele sprzecznosci jakoby Kosinski dopuscil sie plagiatu. Mysle ze sa to rzeczy mniej istotne w kontekscie ogromnej rzeszy czytelnikow na calym swiecie ktora przeczytala ta ksiazke. Ksiazka jest opisywana jako bardzo drastyczna, znam osobe ktora polecajc mi ta pozycje nie potrafila czytac do konca pewnych opisywanych zdarzen. Tak wiec uwaga czytelnikom o slabych nerwach. Edytowane 15 Marca 2011 przez gliczarowianin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarina Ols 19.03.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 skończyłam Metro - świetna, wciągająca, myślę że powinniśmy się wziąć na poważnie za budowę metra;)bo uważam za całkiem możliwy scenariusz, gdy jacyś ważni panowie nacisną za szybko guziki i bum....teraz zamówiłam J.Wiśniewskiego - Czy mężczyźni są światu potrzebni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocimieta 23.03.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Ja tez pochłonęłam "Metro", oba tomy. A wszystkim Paniom (tak na wszelki wypadek) polecam Życie Podziemne Mężczyzny - autor Michał Wojciechowicz - okrutnie szczery. Czy to może byc prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 23.03.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Malowany Ptak to była lektura, chyba w maturalnej klasie Ja znów polecę skandynawską powieść, tym razem "Dziewczyna, która chciała się zemścić" , Börge'a Hellströma i Andersa Roslunda. Oryginalny tytuł "Box 21" - nie wiem po jaką cholerę ktoś wymyślił polski tytuł Czyta sie jednym tchem, mimo iż temat ciężki - przymuszanie do prostytucji młodych dziewczyn podstępem sprowadzonych do Szwecji z krajów bloku wschodniego. Realistyczne opisy przyprawiają o gęsia skórkę, a posłowie wprowadza w konsternacje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 23.03.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Malowany Ptak" "Czarny Ptasior" Joanny Siedleckiej -młodość Kosinskiego w innych kolorach przedstawiona. Może być jako odtrutka. "Goodbye Dżerzi" Janusza Głowackiego tez mówi trochę o Kosinskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gliczarowianin 24.03.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) "Czarny Ptasior" Joanny Siedleckiej -młodość Kosinskiego w innych kolorach przedstawiona. Może być jako odtrutka. "Goodbye Dżerzi" Janusza Głowackiego tez mówi trochę o Kosinskim. Serdecznie dziekuje. to była lektura, chyba w maturalnej klasie od ktorego roku wprowadzona ?? Edytowane 25 Marca 2011 przez gliczarowianin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 25.03.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 (edytowane) Dukaj "Czarne oceany". Polski China Mieville . Wciąga bardzo. Lubię ksiązki które się długo i wolno czyta (ostatnio za dużo wydaję na ksiązki a kredyt trzeba spłacać) Fala pozwów cywilnych wywołała wykształcenie nowej etykiety, zgodnie z którą w publicznych kontaktach wszyscy unikają jakichkolwiek zachowań mogących być uznane za narzucanie się, straszenie czy molestowanie. Najbardziej zmieniło to oczywiście erotykę - flirty i zalotne uśmiechy istnieją już tylko na starych filmach, bo za jedno pożądliwe spojrzenie można zostać zrujnowanym w sądzie. W tym świecie romans nawiązuje się tylko za pośrednictwem swatek z licencjonowanej kancelarii. Edytowane 25 Marca 2011 przez mirela99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarina Ols 02.04.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 kusisz tym Dukajem.....skończyłam Wiśniewskiego, fajna, może zamówię kolejne, pisze dowcipnie i niegłupio, czyta się szybko i przyjemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gliczarowianin 03.04.2011 03:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Rytuał Ostatniej Nocy Bohaterką powieści jest dziewczyna imieniem Waria, która pracuje w agencji towarzyskiej. Pewnego ranka stwierdza, że jej klient Olew, z którym spędziła noc w luksusowym hotelu, leży martwy, z zabytkowym nożem wbitym w pierś. Jej ostatnie zlecenie od początku wydawało się jej podejrzane. By uwieść Olewa, światowej sławy wiolonczelistę, który przybył na tournée do Petersburga, musiała ucharakteryzować się na jego zmarłą żonę. Plan okazał się łatwy do zrealizowania - muzyk, zahipnotyzowany pojawieniem się tajemniczej kobiety, proponuje jej wspólny wieczór. Tak rozpoczyna się krótka znajomość, która kończy się tragicznego poranka.Waria ucieka z hotelu i jedzie do swojego zleceniodawcy. Ten jednak również nie żyje. Dziewczyna staje się główną podejrzaną i musi się ukrywać. Jedyne, co jej przychodzi do głowy, to podjęcie śledztwa na własną rękę i odnalezienie prawdziwych zabójców. Zmieniając kolejne kryjówki, stopniowo odkrywa tajemnice Olewa i ludzi z nim związanych. http://empikmedia.pl/c/rytual-ostatniej-nocy-bprod12030068.jpg Osobiscie uwazam ta pozycje za przereklamowana, owszem czyta sie dobrze jednak samo zakonczenie jak by malo zaskakujace i zbyt oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 05.04.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 (edytowane) Gorąco polecam dwie pozycje autorstwa Barbary Stanisławczyk: "Pajęczyna - syndrom bezpieki" oraz "Dziewczyny". Reporterska relacja z dwóch niedostępnych dla zwykłego zjadacza chleba światów: agentury SB oraz agencji towarzyskich. Prawdziwe historie opowiedziane przez osoby autentycznie uwikłane w jedną i drugą "pajęczynę". Literatura faktu najwyższych lotów. Ostrzę się na pozostałe. Edytowane 5 Kwietnia 2011 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 06.04.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Podpiszę się pod Mirelą i też polecę Dukaja. Zwłaszcza tym, którzy lubią zagłębiać się w wymyślone światy. Dla niezdecydowanych: tutaj (http://www.dukaj.pl/czytelnia/beletrystyka/InnePiesni) można przeczytać sobie jeden rozdział z Innych Pieśni. Nic nie kosztuje, a będziecie wiedzieli czy Was to bierze czy nie. Ale jeśli nie, to nie zrażajcie się całkiem do Dukaja, bo jego książki są bardzo zróżnicowane (Czarne Oceany jednak bardzo różnią się od Innych Pieśni, a te od Lodu itd.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 26.04.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Jako że muszę przystopować z wydawaniem kasy zaszłam ostatnio do biblioteki. Skończyłam "Ulisesa z Bagdadu". Super powieść, na faktach. Autor przedstawia Irak po obaleniu Husseina i pokazuje kraj po okupacji amerykańskiej. Jak słyszę "nie" dla uchodźców afrykańskich to własnie im mam ochotę polecić tę książkę. Wartu trochę poznać tą drugą stronę, zanim wydamy wyrok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 26.04.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Pozdrawiam wszystkich, którzy lubią czytać, dużo czytają, a jak nie mogą to czegoś im brakuje...ja muszę 3 książki w miesiącu... ubolewam, że mało... ale czasu brak na więcej i tak ciężko wygospodarować czas na kilka rozdziałów na raz... zazwyczaj po jednym lub dwa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 02.06.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Czy czytał(studiował) ktos z forumowiczów ,, Ksiegę URANTII" przestudiował? .troche gruba jak na jeden wieczórPrzy kominku jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts