Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Roy i Frankie są oszustami, którzy żyją z robienia przekrętów. Roy jest perfekcjonistą, cierpi na nerwicę natręctw, ma obsesję na punkcie czystości i porządku, boi się bliskiego kontaktu z ludżmi. Otwiera się dopiero pod wpływem czternastoletniej córki, odnalezionej po latach. Roy nawiązuje bliski kontakt z Angelą, stopniowo uspokaja się, nabiera radości życia. Jego wspólnik namawia go na ostatni numer, do którego, na jej usilne życzenie, Roy wciąga Angelę. Ale sprawy przyjmują nieoczekiwany obrót. Kto teraz okaże się prawdziwym naciągaczem, a kto ofiarą?

http://j.wpimg.pl/r,id,d14yMTQ7dV5odHRwOi8vZ2V0LTIud3BhcGkud3AucGwvJTNGYSUzRDY1NDk1NjkzJTI2ZiUzRDAwLzAwLzEzLzAwMDAxMzZEX29yaWdpbmFsX0ZBQjdBNDVENzkxMDBBRkIuanBnO3FeMC45O3ReanBnO3Nea3NpYXpraTtmdF4x.jpg

Bardzo dobra ksiazka, wciagnela mnie tak ze trzeciej nocy musialem ja dokonczyc. Jest ponoc ekranizacja ktorej wlasnie szukam, goraco polecam.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Skończyłam wreszcie trzeci tom "Cukierni pod amorem".

Ksiązka była bardzo wyczekana,bo dwa poprzednie tomy były przeczytane w locie:)

no i powiem że jestem troszkę rozczarowana..duża część akcji dzieje się w czasie II wojny swiatowej a ja nie bardzo lubię ten okres , część wątków niepozamykana ale ten zabieg rozumiem jako powód do napisania dalszego ciągu. Mimo wszystko, gdyby wyszły następne tomy będę czytać ,szukając atmsfery dwóch pierwszych części

• 3 weeks później...

To ten, którego porwała Al-Kaida;-) ? Właśnie czytałam z nim wywiad, ma całkiem ciekawe spostrzeżenia. Na pewno sięgnę po "Możliwość wyspy".

Poza tym chciałam zauważyć, że wątek jest świetny. Dzięki niemu bez wahania złożyłam zamówienie na gwiazdkowe prezenty. Na liście znalazły się: "Matka ryżu" Manickiej (przepiękna,pisana urzekającym językiem), "Szepty" Matuszkiewicz i "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" Vargasa, niestety "Życie Pi" było niedostępne.

Od siebie mogę polecić "W dżungli życia" Pawlikowskiej - nieco inna niż Jej książki z blondynką w tytule oraz "Dom duchów" Allende, a jeżeli ktoś się przekonał do Matuszkiewicz to "Zaklęte, przeklęte" również przyjemnie się czytało. Szczególnie namawiam mbz, bo fabuła zbliżona do "Matki ryżu" tylko osadzona w polskim klimacie.

Skończyłam wreszcie trzeci tom "Cukierni pod amorem".

Ksiązka była bardzo wyczekana,bo dwa poprzednie tomy były przeczytane w locie:)

no i powiem że jestem troszkę rozczarowana..duża część akcji dzieje się w czasie II wojny swiatowej a ja nie bardzo lubię ten okres , część wątków niepozamykana ale ten zabieg rozumiem jako powód do napisania dalszego ciągu. Mimo wszystko, gdyby wyszły następne tomy będę czytać ,szukając atmsfery dwóch pierwszych części

Ja też mam wrażenie niepozamykanych wątków, aczkolwiek to wydanie IIwojny światowej bardzo mi odpowiadało, czytałam w napięciu.

obserwując dzisiejszą młodzież, która moim zdaniem jest fajna, tylko nie jest dobrze ukierunkowana... (tematu nie rozwijamy) i bardzo łatwo wdaje się w zaczepki, ośmieszanie słabszych, idzie za grupą itp.

polecam rodzicom najpierw, a póżniej dzieciom książkę, ale uwaga jest wstąsająca momentami...

Ewy Barańskiej "Kamila"

dziewczyna popełniła samobójstwo, dalej opowieść jedej dziewczyny z klasy, jak to widziała... i własnie dużo do przemyslenia, jak nasze głupie szkolne zachowanie może skłonić kogoś do najgorszego... (chociaż koniec pokazuje... ale to już doczytacie sami)

polecam

Od siebie mogę polecić "W dżungli życia" Pawlikowskiej - nieco inna niż Jej książki z blondynką w tytule oraz "Dom duchów" Allende, a jeżeli ktoś się przekonał do Matuszkiewicz to "Zaklęte, przeklęte" również przyjemnie się czytało. Szczególnie namawiam mbz, bo fabuła zbliżona do "Matki ryżu" tylko osadzona w polskim klimacie.

O, kochana, bardzo Ci dziekuje - poszukam koniecznie!

• 2 weeks później...

"Posłaniec" Markusa Zusaka - świetna, wzruszająca historia, zaskakująca momentami, zamówiłam na prezent, leżała miesiąc i w końcu po nią sięgnęłam - siostra bedzie zadowolona:) a początek nie zachęcał mnie do czytania, sama nie wiem czemu.

Oprócz tego "wyjście z cienia" Jacka Poniedziałka - zamówiłam po przeczytaniu wywiadu z nim, szokująca momentami jak dla mnie, ale to bardziej fragmenty ż dzieciństwa, strasznie smutnego dzieciństwa.

Ja ostatnio ciągle "podróżuję" po Afryce i dalekim wschodzie. Tym razem polecam szokującą książkę Wojciecha JAgielskiego (uwielbiam tego pana) - Nocni wędrowcy. To niesamowite, że współczesny świat zezwala na takie rzeczy. To opowieść o dzieciach (8-12 lat) w Ugandzie porywanych przez Armię Boga której celem jest ... nawracanie świata poprzez mordowanie starszych i młodszych i porywanie dzieciaków celem zaciągniecia ich w swoje szeregi.

Zresztą KAŻDA książka JAgielskiego to dla mnie niezwykłe wygarzenie. Jagielski wg mnie przewyższa Kapuścińskiego (jest bardziej obiektywny).

• 2 weeks później...

Mnie pochłonął Eric-Emmanuel Schmitt i to nie tylko "Oskar i Pani Róża", ale też "Pan Ibrahim i kwiaty Koranu", Dziecko Noego", kontrowersyjne "Moje Ewangelie", no i pochłaniam właśnie "Kiedy byłem dziełem sztuki" - fantastyczne książki. Zaczynam szukać kolejnej - "Małe zbrodnie małżeńskie".

A jeśli ktoś ma ochotę na moc wzruszeń i emocji to polecam niesamowitą książkę "Obiecaj mi", co mnie zdziwiło napisał facet - Paul Richard Evans, ruszam na poszukiwania kolejnych jego powieści.

Polecam też wydawnictwo Ossolineum - seria dla młodzieży. Mimo, że do młodzieży już się nie zaliczam, chętnie czytam te problematyczne książki.

Mnie pochłonął Eric-Emmanuel Schmitt i to nie tylko "Oskar i Pani Róża", ale też "Pan Ibrahim i kwiaty Koranu", Dziecko Noego", kontrowersyjne "Moje Ewangelie", no i pochłaniam właśnie "Kiedy byłem dziełem sztuki" - fantastyczne książki. Zaczynam szukać kolejnej - "Małe zbrodnie małżeńskie".

Schmitt pisze schematami, zwlaszcza te o dzieciach ( w serii jeszcze "Zapasy z życiem"), co mnie troche zaczelo denerwowac.

Ale polecam bardzo jego opowiadania "Odette i inne historie milosne" oraz "Marzycielka z Ostendy".