Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SYPIALNIA - Łóżko: wybór, modele, zdjęcia, inspiracje, opinie

Sonja

Szerokość łóżka dla dwojga.  

214 użytkowników zagłosowało

1. 1. Szerokość łóżka dla dwojga.

Recommended Posts

Ja będę miała robione przez stolarza na wymiar, bo na polskim rynku nie znalazłam łóżka w wysokim materacem. :(

A ja chcę mieć materac na wysokości nad kolanem, a nie w połowie łydki...

Coś w tym stylu (tutaj nieco przesadzone). ;)

Będzie MDF, drewno za drogie.

http://images39.fotosik.pl/183/0fd84c0278dd78eamed.jpg

• Odpowiedzi 471
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z własnego doświadczenia;

łóżko drweniane niezależnie jak drogie będzie skrzypialo- z czasem lub od początku-, zwłaszcza jeżeli stelaz jest wykonany z deseczek. tak wiec jeśli drweniane to tylko na sprężynowym stelażu.

A może metalowe, sa ładne, ale nie mam zdania jeśli chodzi o używanie :D

Szkielet i konstrukcja i tak muszą być z drewna nawet jeśli obudowa jest z MDF.

Zaokleinowny MDF nie jest gorszy od wióra, z którego robią płyty meblarskie.

Wszystko zależy jednak od modelu czy lepsze drewniane czy z MDF.

Obecnie tam gdzie się da, ładuje się MDF lub wiór - tańszy i w wielu przypadkach nawet pewniejszy od drewna.

A ja się zakochałam w tym:

http://www.allegro.pl/item729325224_lozko_od_producenta_sypialnia_sicilia.html

Jest idealne pod mój skos

Tylko kłopot z tym, że jest dostepne w Szczecinie, a po ostatnich naszych przebojach nie chcemy kupować nic bez "pomacania" wcześniej.

Może ktoś w mazowieckim ma takie łózio do pomacania, albo wie kto nam takie zrobi za równie rozsądną cenę??

• 4 weeks później...

poszukuje łóżka z wysokim pikowanym wezgłowiem

coś w tym stylu (to na razie mój jedyny typ ale robią tylko ze skóry a ja bym wolała alcantrę):

http://img514.imageshack.us/img514/9643/73601580.jpg

gdyby ktoś się natknął gdzieś na podobne bardzo prosze o namiar :)

http://www.rafek.waw.pl/pufy.html

strona nieciekawa.Natomiast byłam na miejscu i robią fajne te łóżka z tapicerowanym zagłówkiem.Nie trzeba w skórze.Wybór materiałów duży.Wysokośc zagłówka sama ustalasz.Na plus jest to,że robią łóżko z otwieranym dnem.Koszt okolo 2 tysięcyAha maja tez możliwość zamówienia z rabatem wybranego przez Ciebie materaca z firmy Koło.Nam po podliczneiu dużego łóżka 180 na 220 cm w materiale wyszło okolo 3200 zł (z materacem robionym na wymiar).

Ja zamówię jak uzbieram kasę,bo teraz pilniejsze sprawy;)

Byłam dziś u tapicera wstępnie wybrać materiał na wezgłowie. Był bardzo zdziwiony, gdy zapytałam o kolor kobaltowy, chabrowy :lol: Pokazywał mi ciągle grzeczne i "babcine" materiały. Kiedy znalazłam swój kolor, skwitował "no rzecz gustu" :lol:

Bardzo wstępnie oszacował koszty na 600-900 zł. Wezgłowie ma 3,42 cm sdugości, niestety wysokie tylko na 86 cm, bo na ścianie mam okno i nie mogę dać wysokiego zagłówka :(

• 1 month później...
Łózko do sypialni zrobiliśmy sami z dwóch blatów kuchennych merbau (w sumie poszło na to 1,5 blatu o długości 3m każdy i grubości 3cm). Mąż rozrysował projekt łóżka, a następnie pocięliśmy blaty w Castoramie na elementy o zadanych wymiarach. W domu nawierciliśmy otwory, zaolejowaliśmy poszczególne elementy i skręciliśmy całość. Wyszło z tego łoże pancerne 2mx2m i to dokładnie takie, jakie zawsze chcieliśmy mieć. Za wszystko daliśmy około 1500PLN i jesteśmy bardzo zadowoleni. Z pozostałej części blatu zrobiliśmy stolik kawowy, dwa stoliki nocne i blat w kuchni (1 metr blatu przykrywa nam dwie szafki poza głównym ciągiem). Wieczorem postaram się wrzucić zdjęcia.