Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SYPIALNIA - Łóżko: wybór, modele, zdjęcia, inspiracje, opinie

Sonja

Szerokość łóżka dla dwojga.  

214 użytkowników zagłosowało

1. 1. Szerokość łóżka dla dwojga.

Recommended Posts

zdarza się mu trzeszczeć - ale i nie bez powodu... :wink: :oops: ale na pewno nie przy przekręcaniu się czy siadaniu

ja kupiłam rok temu - może od tego czasu dodali jakies ulepszenia - bo nasz stelaż naprawdę jest do ...d... :cry: kupujemy taki z ikei

co do recenzji...jaaasssne :wink:

d5620s super pomysł :D - myślę że stolarz bez trudu sobie z tym poradzi - i zrobi to np. z litego drewna a nie z klejonych szczap...mogłoby to wyjść nawet taniej...

• Odpowiedzi 471
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zdarza się mu trzeszczeć - ale i nie bez powodu... :wink: :oops: ale na pewno nie przy przekręcaniu się czy siadaniu

ja kupiłam rok temu - może od tego czasu dodali jakies ulepszenia - bo nasz stelaż naprawdę jest do ...d... :cry: kupujemy taki z ikei

co do recenzji...jaaasssne :wink:

Takie trzeszczenie to zrozumiałe :wink:

Ten stelaż co masz to poprzeczne dechy połączone taśmą jak zrozumiałem? Czyli taki sam jak najprostszy z Ikei. A teraz jaki chcesz kupić?

Może faktycznie poszukać jakiegoś stolarza... (o ile nie wyjechał jeszcze do Irlandii :-) )

Pozdrawiam,

Szymon

stelaż to podstawa -myślimy o takim - nie jest to rewelacja ale i tak lepszy o tego który mamy

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00072803

nasz stelaz stuka - nie trzeszczy :wink: - właśnie stelaż - bo się przesuwa, listewki spięte taśmą na zwykłe zszywki...te z kolei się wypruły i poszczególne deski jeżdzą sobie swobodnie - tworząc luki a czasem po prostu spadają na podłogę :evil: ... :x

• 1 month później...
A jaki przedział cenowy wchodzi w grę? I co rozumiesz przez pojęcie jasnego koloru? Czy ma to być np. jasny, niebarwiony buk czy klon, czy też np. czereśnia lub olcha barwiona na jasny orzech, czereśnię lub jasny koniak, które dla mnie również zaliczają się do jasnych kolorów? Większość łóżek lepszych jakościowo nie ma w standardzie stelaża, gdyż te są oferowane przez firmy specjalizujące się w produkcji materacy i stelaży. Często materac i stelaż przewyższają znacząco wartość samego łóżka. No i jeszcze jedna ważna rzecz, czy ma to być styl bardziej nowoczesny, czy klasyczny?

my mamy samodzielnie robione z dębiny :)

Pochwalcie się jakimś fotosem. :)

Ja też ostatnio zastanawiam się nad zrobieniem samemu łóżka. (czyt. łoża 220x200) bo z żoną lubimy mieć dużo miejsca.

Chyba zrobienie tegoż samemu wyjdzie raz - taniej niż kupno, dwa - fajniej będzie spać w czymś co się samemu zrobiło ;)

Czandra napisała:

Czy ma to być np. jasny, niebarwiony buk czy klon, czy też np. czereśnia lub olcha barwiona na jasny orzech, czereśnię lub jasny koniak, które dla mnie również zaliczają się do jasnych kolorów? Większość łóżek lepszych jakościowo nie ma w standardzie stelaża, gdyż te są oferowane przez firmy specjalizujące się w produkcji materacy i stelaży. Często materac i stelaż przewyższają znacząco wartość samego łóżka. No i jeszcze jedna ważna rzecz, czy ma to być styl bardziej nowoczesny, czy klasyczny?

Styl spokojny :wink: czyli klasyczny lub "średnio" nowoczesny.

Kolorystyka niebarwiony buk, klon. Lub bielony dąb. Jasny koniak też wchodzi w grę.

Stelaż profesjonalny. Do tego szafki nocne, komoda, lustro, toaletka.

I najważniejsza rama równa z materacem.

Sklepy często proponują wybór i zamówienie na podstawie katalogu. Chciałabym znać zdanie ludzi użytkujących.

A przedział cenowy 4-6 tys. :wink: Wystarczy?

Witaj Grazia,

Te 4-6 tys., to wystarczy tylko na meble. Dobry, regulowany stelaż i materac, to kolejne 2-4 tys. Jeżeli chodzi o niebarwiony buk lub klon, to cięzko będzie znaleźć coś z klasyki, chyba, że podoba ci się surowy, skandynawski lub niemiecki styl, gdzie większość mebli wykonana jest z tych materiałów i najczęściej olejowanych. U nas dominują lakierowane. W jasnym kolorze jest zestaw Juvena z Klose http://www.klose.com.pl/produkty.php?elementy=zestaw&idzestaw=93&idprogram=44. Gdzieś tu jest wątek na ten temat. Co do ramy, to porządne łóżka mają regulację ustawienia wysokości stelaża, gdyż materace mają różną grubość. Nie polecam też kupna mebli ze zdjęcia, bo można się rozczarować. Poza Klose mogę polecić jeszcze dwie sypialnie. Pierwsza to Laura z Bogatti, klasyczna http://www.bogatti.pl/?pid=412. Moi dobrzy znajomi mają ten zestaw i są bardzo zadowoleni. Dokupili nawet zestaw stołowy. Mnie natomiast podoba się inna sypialnia, Sierra, mniej klasyczna, ale też nie typowo nowoczesna http://www.bogatti.pl/?pid=413. Wiem, że też może być zrobiona w kolorze koniaka, tak jak ta pierwsza sypialnia, ale za to może być dopłata. Jeżeli chcesz, żeby jeszcze coś znaleźć, to daj znać.

Pzdr.

Chciałabym do sypialni łóżko, które:

- ma wymiary 160x200

- ma normalny tzn niezintegrowany materac, który można zdjąć i np obrócić na drugą stronę

- ten materac podnosi się do góry razem ze stelażem i upycha się pościel i pół domu do skrzyni.

czy są takie łózka w sklepach?

czy raczej trzeba zrobić u stolarza?

Interesuje mnie drewniane stabilne, nieskrzypiące, na lata. Jasne kolory z niewystająca poza materac ramą. :D Do tego mile widziane: szafki nocne i komody, ewt. lustro i toaletka?

:wink: I ceny przystępne

W przystepnej cenie, to może materac ze sztywnym spodem i przykręcanymi nogami tylko? Miałam taki przez parę lat 160x200 (wymianiłam na sofę składaną - u mnie strasznie zagracał). Plus taki, że rama nie zajmuje dodatkowego miejsca i pasuje do każdych mebli (nogi przeciez mozna dobrać albo dorobić). Wezgłowie ewentualnie można dorobić odpowiednio do wystroju - czy to w kolorze mebli czy tapicerowane.

Mój materac był taki zwyczajny sprężynowy, ale wygodny.

Bo taki porządny, dajmy na to lateksowy materac + stelaże to juz spory wydatek, zwłaszcza, że może się okazać, że lepiej kupic 2 materace i 2 stelaże.

Niedawno kupowałam stelaż Samuraj Standard z M&CFoam z Koła - najszersze stelaże z tego modelu są 140 cm (ja akurat kupowałam 90-tkę), a jednak do sypialni 160 powinno co najmniej być - więc prędzej dwa stelaże osobne.

Tak jak Czandra pisze - jak sie pododaje rame, stelaże i materace to juz spora suma wychodzi.

Co do materacy i stelaży, to zerknij sobie na strone Koła, można tez ściągnąć cennik:

http://www.materace-mkfoam.com.pl/

Janpol cenowo wychodzi podobnie (zdaniem sprzedwacy jakosciowo tez są porównywalne).

Nie wiem, jak inne firmy.

Pozdrawiam

zielony_listek

właściwie każde łóżko z ikei czy innych sklepów) spełnia prawie wszystkie twoje kryteria. Znaczy materac osobno (dwustronny zimowy letni (ja mam nie z ikei tam dla mnie były za miękkie) stelaż osobno, a pod łóżko wkladasz plastikwoe czy wiklinowe pojemniki na pościel. Nie wiem na ile to ostatnie wymaganie jest istotne, bo takich łóżek ze zintegrowanym pojemnikiem na pościel to nie widziałam. Ale w sumie po co przy łóżku pojemnik na pościel?? Przeciez kładziesz kapę i gotowe?? Ale w kazym razie takie pojemniki pod łózko to praktyczna rzecz, na koce, dodatkowe poduszki czy coś.

mam łóżko z Ikei od 10 lat, przykrywam je kapą razem z pościelą i wygląda to fatalnie. Lubię ładne kapy na idealnie gładkim łóżku. A tu dziecko przyjdzie, przeturla się i juz wszystko zburzone. Poza tym na naszym łózku często przysiadają goście, tzn brat, teśćiowie jak rozmawiają z mężem który pracuje w sypialni przy komputerze.

Niestety takie odwiedziny mam zbyt często :evil:

I mierzi mnie że oni siedzą na mojej pościeli.

Pojemniki na pościel: Obawiam sie własnie że są zbyt płytkie i zbyt małe.

Musze jeszcze zapakować pod łóżko jakieś rzadko wyjmowane rzeczy, np zapasowe, gościnne kołdry, poduchy, obrusy, a także stertę zdjęć i materiałów fotograficznych, które posiada mój mężulek.

he, he, pewnie pomyslisz, że w ikei pracuję :))) ale, nie....

Skojarzyło mi sie że takie wysokie lóżko mogłoby byc rozwiązaniem, ale to raczej chyba na zamiówienie, ja w kazdym razie nie kojarze takiego, ale w ikei mają z pojemnikami, nizbyt piękne jednak

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80121338

• 2 weeks później...