Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt STRUMYK pracownia DOM NA PIATKĘ

Recommended Posts

Witamy,

Jesteśmy na etapie wybierania projektu na swoją działkę. Nie spodziewaliśmy się że to takie trudne! Wstępnie spodobał nam się domek Strumyk z tarasem nad garażem http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=6&nazwa_projektu=STRUMYK&autor=Pawe%B3%20Pi%B1tka

Prosimy o opinie na temat tego domku, nawet krytyczne. Może ktoś z Forumowiczów już wybudował Strumyka?

• 11 months później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Ooo... Witam serdecznie.

Ja również zaczynam (mam nadzieję) na wiosnę. Również myślałem o zamianie pokoi na dole ale się jeszcze zastanawiam.

Prosze powiedz jakie były Wasze motywacje do zamiany tych pokoi.

Planuję zrobić na dole sypialnię ale myślę czy ewentualnie w przyszłości nie przeniesiemy się na górę a wtedy pokój na dole możnaby połączyć z salonem, jeśli zaś zrobimy w tym miejscu kuchnię wiadomo z zamiany nici ;D.

Czy robiliście jakiś wstępny kosztorys? Jeśli można zapytać, jaką kwotę uzyskaliście.

Czy nie sądzisz, że garaż jest odrobinę za wąski?

Pozdrawiam.

• 1 month później...

Witam:)

Co do pokoju na dole to chcieliśmy mieć otwartą kuchnię na salon. W kuchni nie będziemy robić ścianki działowej. Zrobimy tylko jakiś barek. Kosztorysu jeszcze nie robiliśmy. Sama adaptacja projektu ze zmianami czyli piwnica pod 3/4 budynku, zamiana na dole małego pokoju z kuchnią i podniesienie ściany kolankowej o trzy bloczki to koszt 2500 PLN. Dodatkowo projekty przyłączy drugie 2500. Kosztorys mamy tylko ten, który był z projektem. Choć zawarte w nim ceny były czasem zaskakująco niskie. Co do garażu to chcieliśmy najpierw zrobić podwójny. Ale jak doszła nam piwnica to z podwójnego garażu zrezygnowaliśmy. Przynajmniej na razie.

Pozdrawiam

No... myślałem, że już nigdy się nie odezwiesz. Poczułem się sam na środku rzeki ze... Strumykiem ;D. Po wstępnych rozmowach z firmą budowlana policzyłem że dom będzie mnie kosztował co najmniej 400.000 netto sam stan surowy zamknięty to ze 200.000. Ten kosztorys wraz z projektem jest z 3 kw 2005. więc przy corocznej wiosennej podwyżce braku chętnych rąk do pracy po prostu nie wiadomo ile tak naprawdę zapłacimy.

Powiedz mi Ukradku ;p czy planujecie kominek, w którym ewentalnie miejscu ?. Interesuje mnie również jakie medium wybrałeś do zagospodarowania ścieków. Rozważam zakup ekologicznej oczyszczalni? Co o tym sądzisz?

Pozdrawiam serdecznie. Pogadaj coś czasem nad Strumykiem.

Witaj, Nie za często zaglądałem na to forum, bo też długo nikt nie odzywał się w temacie Strumyka. Co do kosztów to myślę, że uda nam się wydać znacznie mniej. Nie wiem ile u Was wołają ekipy budowlane. U nas w okolicy Szczecina za stan surowy zamkniety trzeba zapłacić około 30 tysięcy. Ściany będziemy robić z betonu komórkowego z PREFABETu lub z SOLBETu. Jeśli chodzi o wykończenie to jak najwięcej będziemy próbować zrobić sami. Ale wiadomo... Niektóre rzeczy lepiej zlecić fachowcom. Ścieki będziemy odprowadzać do kanalizacji miejskiej. Co do kominka to umiejscowimy go tak jak na projekcie. Czyli w salonie na ścianie oddzielającej salon z klatką schodową. W rzucie parteru na stronie projektanta jest tam chyba narysowany telewizor:) Napisz czy wraz z projektem otrzymałeś kosztorys? Bo jeśli nie to mogę Ci podesłać.

Również serdecznie pozdrawiam i jak tylko będę miał jakieś informacje lub spostrzeżenia, to na pewno się nimi podzielę.

Witam,

takie tam moje przemyślenia

1) tras nad garażem, owszem ładnie wygląda ale jest nie praktyczny, będzie bardzo kłopotliwe podać tam coś do picia, jakąś zakąskę, posiedzieć z gośćmi czy rodziną, będzie tak naprawdę pełnił funkcję dekoracyjną a nie użytkową, a chyba nie oto chodzi. Taki taras to spory koszt, na płytki, balustrady, trochę droga ta dekoracja.

Ja zrobiłabym piękny duży taras zaraz przy wyjścu z salonu, z dwona, trzema schodkami na ogród, to ma być miejsce, na którym będzie można spędzać lato, a sposód dotarcia do niego , łatwy i przyjemy.

2) wydzialiłabym chciaż malutkie pomieszczenie na pralnię. To naprawdę bardzo praktyczne i ważne miejsce na pralkę, środki czystości ( aby niezagracać łazienki), wiaderka, mopy, deskę do prasowania, żelazko itp.)

Pozdrawiam.

Prosimy o opinie na temat tego domku, nawet krytyczne.

Hmm.........całkiem zmyslny domek (jak na te 117 m2) na północna działke :D

A mówią, że wszystkie krytykuję! :o

Nieduży, prosty (wiec tani w budowie).

Łatwy do ocieplenia zwłaszcza prostych połaci dachowych .

I całkiem funkcjonalnie rozwiązany.

Łatwo podwoic garaż (jesli jest taka potrzeba).

Troche ostry dach - ale to kwestia gustu (mnie nie razi).

Alternatywa nad garażem - w zależności od potrzeb przyzwoity taras (a nie jakiś tam balkonik-mostek cieplny), albo pomieszczenie (sypialnia, pokój TV, pomieszczenie rekreacyjne, etc.)

Troche niefortunne drzwi w wiatrołapie. (zewnetrzne mozna by na zewnatr a do holu otwierane do wiatrołapu?)

Dyskretna, ale bliska salonu, przyzwoita kuchnia.

Dla mnie to zaleta (nie lubie jak mi goscie zagladaja do garów i zlewu)

Brak spizarki. :(

Ładny, ale za słabo doświetlony salon, (wskazane duuże okno na taras).

Dolna łazienka bez natrysku. :( , Warto by "ukraść" ten m2 z pom. gosp.

Wygospodarowano nawet garderobę wspólną. :)

3 w miarę przyzwoite sypialnie.

Trochę mała łazienka (ale to mały domek).

Darowałbym sobie tylko ten frontowy, północny balkonik, oraz doświetlił bardziej sypialnie od szczytów, odpuszczajac sobie te połaciówki. :wink:

Za zaoszczędzone w ten sposób srodki, zrobiłbym kominek w salonie. :D

Ogólnie - podoba mi sie. :D

Pozdrawiam.