Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy sąsiad może mi zablokować budowę, ot tak sobie?

bomble

Recommended Posts

Witam,

Mam działkę i aktualnie staram się uzyskać z gminy warunki zabudowy. Gmina rozesłała do sąsiadów zawiadomienie o planowanej budowie i zgłosili się właściciele sąsiedniej działki, że paliki są źle zabite, a ich działka powinna być o metr szersza (na moją niekorzyść). W tym miesiącu geodeta mierzył mi działkę i ktualizował mapę w gminie. Z tej mapy wynika (po raz kolejny), że sąsiedzi się mylą.

PYTANIE: Czy sąsiedzi mogą stwierdzić, że "mapa mapą, ale my to my mamy rację" i czy jest to już wystarczający powód do zablokowania wystawienia zezwolenia, czy też muszą swoje roszczenia poprzeć jakimś dowodem?

PS. Wiem, że rozwiązaniem mogłoby być postępowanie rozdzielające granice, ale są to dodatkowe koszty (i czas), których chcę uniknąć.

Pozdrawiam.

Sąsiedzi nic nie mogą blokować , a tym bardziej na etapie warunków zabudowy. Na etapie uzyskania pozwolenia na budowę, plan zagospodarowania działki musi być sporządzony na aktualnej mapie do celów projektowych. Geodeta wykonujący taką mapę powinien sprawdzić, czy wrysowane w zasięgu aktualizacji granice są wniesione zgodnie z danymi ewidencji gruntów. Jeśli tak jest( a tak powinno być) to urzędnicy

wydajacy pozwolenie nie interesują się jakimiś bzdurnymi zastrzeżeniami sąsiadów. To będzie tylko problem sąsiedzki, jak dojdzie do budowy ogrodzenia.

Sąsiedzi nic nie mogą blokować , a tym bardziej na etapie warunków zabudowy. Na etapie uzyskania pozwolenia na budowę, plan zagospodarowania działki musi być sporządzony na aktualnej mapie do celów projektowych. Geodeta wykonujący taką mapę powinien sprawdzić, czy wrysowane w zasięgu aktualizacji granice są wniesione zgodnie z danymi ewidencji gruntów. Jeśli tak jest( a tak powinno być) to urzędnicy

wydajacy pozwolenie nie interesują się jakimiś bzdurnymi zastrzeżeniami sąsiadów. To będzie tylko problem sąsiedzki, jak dojdzie do budowy ogrodzenia.

nieprawda

niech się wypowie jakiś urzędnik lub sąsiad ... :D