myha 10.12.2002 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Ostatnio przy okazji remontu u brata zastanawialismy sie nad tym co na podloge. Brat jako inwestor zadecydowal ze panele, przewazyly jednak wzgledy finansowe. Ja w domu mam deske barlinecka i powiem wam jedno - nigdy w zyciu panele!!!! Lepiej dolozyc troche grosza, zeby potem cieszyc sie z tego co sie ma. Bo panele sa strasznie "glosne", deska jest cicha i ....jakas taka bardziej przytulna i ciepla - talie jest moje zdanie. Dziekuje za uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vardamir 10.12.2002 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 a ja jestem nastawiony na parkiet fakt faktem kosztowan impreza ale jakos osobiscie nie ma przekonania do paneli ... reflektowal bym jeszcze nad podloga korkowa ... ale jeszcze nie orientowalem sie na ten temat ... wiem tylko ze jest cos takiego takie jest moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 10.12.2002 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 VArdamir: poszukaj innych wątków o panelach w sondażach. Pisałem tam co nieco o panelach korkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 10.12.2002 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 VArdamir: poszukaj innych wątków o panelach w sondażach. Pisałem tam co nieco o panelach korkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2003 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Zamierzamy cały parter oprócz łazienki, wyłożyć parkietem lub panelami.Może ktoś z Państwa ma mocne argumenty za lub przeciw za jednym lub drugim rozwiązaniem.Pozdrawiam i Dziękuję.Ania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammadan 11.03.2003 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Panele można położyć b.szybko, nie śmierdzą przy lakierowaniu , łatwo je wymienić (w zasadzie samemu można je kłaść, zrywać i kłaść i zrywać). Zdecydowałem się na panele ze względu na czas, ale gdybym miał dwa miesiące więcej to położył bym parkiet z porządnym lakierem i dobrze wywietrzył. Oczywiście wszystko zależy od tego ile pieniędzy możesz na to przeznaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ukaczka 13.03.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2003 przede wszystkim panele sa dużo , duzo tańsze .my płaciliśmy ok.30zł ma m kw.chociaz sa i takie za 100 zł.dlatego zdecydowaliśmy sie na panele , myśląc o tym że za jakis czas (bliżej nie oreślony) wymienimy na parkiet lub deskę barlinecką.w tej chwili nie narzekam na ich uzytkowanie , chociaż pojawiły się rysy kiedy malarze przyszki robić poprawki-wyprawki.bo przecież po co nosić drabinę skoro mozna ja przeciągnąć na drugi koniec pokoju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 20.03.2003 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Parkiet jest już trochę przestarzały, tym bardziej, że panele okleinowane drewnem też daje się poddawać renowacji a w ciągu jednego dnia można położyć do 40-50 m2. Są znacznie tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga35 20.03.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Panele według mnie mają podstawową wadę - np. pieska, który po nich przebiega słychać w całym domu. Mamy panele położone w sypialni, bo jak napisaliście wyżej, są tanie i można je szybko ułożyć, ale w salonie ich zdecydowanie nie chcemy za względu na ten irytujący stukot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertw 21.03.2003 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Panele tak naprawde to kicha sa tańsze to prawda sa łatwe w ułozeniu to prawda ale sa nietrwałe, maja głuchy odgłos przy chodzeniu, i co najważniejsze w porównaniu z parkietem sa nietrwałe. Parkiet jesli się dobrze pooży to jest na pokolenia najwazniejsze tylko dobrze go wybrać (jakość) ułozyć i polakierować. Jesli po wielu latach sie przyniszczy przeszlifować i na nowo polakierowac i jest jak nowy mozna tak wiele razy. A panele jak sie zużyja trzeba zrywać i od nowa kłaść. Wole parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 21.03.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Ilu komentujących w tym wątku tyle racji i rizwiązań. Ja wybrałem parkiet z kilku względów. Oto kilka z nich :- jest trwalszy- przy wykonaniu podczas lakierowania, może trochę śmierdzą lakiery ale i tak mniej jest tam sztucznych materiałów od paneli.- łatwiejszy do renowacji.To moje powody dlaczego parkiet.Każdy może podać własne co wybrał lub wybierze w najbliższej przeszłości.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 21.03.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Nie jestem ani za parkietem ani za panelami (w panelach najbardziej denerwują mnie te małe czarne szparki pomiędzy), więc jeżeli ani jedno ani drugie to co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga35 21.03.2003 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 surowa wylewka? Denerwowała mnie tylko przez 2 pierwsze tygodnie, a potem przyzwyczaiłam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 21.03.2003 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 mam panele i fakt ten stukot denerwuje:sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 23.03.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2003 W naszym domku na wsi położyliśmy panele bezklejowe z HDF.Szybko, sprawnie, samodzielnie i tanio. Jak się znudzą można "wyciepnąć" i założyć inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.03.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Mam w domu panele, ale te z tzw. wyzszej polki, laczone bezklejowo, z podklejona mata wyciszajaca firmy niemieckiej WITEX ( http://www.witex.com ) i jestem bardzo zadowolony. Sa ciche, latwe w montazu i bardzo wytrzymale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.03.2003 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Serdecznie dziękuję Wszyskim za opinie na temat:parkiet czy panele.Państwa wypowiedzi utwierdziły mnie,że wybór jest jeden-parkiet.Ania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 27.03.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Każdy mówi tylko część prawdy. 1. Stukot paneli przy chodzeniu świadczy o braku wyciszenia pomiędzy panelami a wylewką. Zwykła pianka i po kłopocie. 2. Uginanie się paneli mówi, że podłoga jest nierówna. Przed położeniem paneli (przy parkiecie też)trzeba zfundować sobie wylewke sampoziomującą. 3. Trwałość parkietu to fakt, ale samo lakierowanie nic nie da. Co jakiś czas trzeba podłogę cyklinować. 4. Paneli tak naprawdę się nie lakieruje, no chyba, że mówimy o panelach kilkuwarstwowych tzw. barliniecka podłoga, którą można cyklinować. Sam osobiście jestem zwolennikiem podłogi z desek. Niestety wadą jej jest to, że jest wyższa (legary i sama grubość desek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 07.05.2003 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 WitajcieJa znalazłem jeszcze wersję pośrednią - mozajkę parkietową - cena około 20-40 zł za m2 układa się jak parkiet, można cykilnować i lakierować powtórnie (tylko 2-3razy)Jedna podstawowa zasada jeśli jest to drewno to musi byc bardzo (!!!!) dobrze wysezonowane. U mnie w parkiecie który leżał ponad pół roku w miejscu położenia a wcześniej w suszarni u producenta (fabryka państwowa)powstały po pierwszym sezonie grzewczym drobne szczeliny na składaniach. Mozajka odleżała dłużej + jest cieńsza więc brak śladów na składaniach. W jednym z pokoi mamy pan i dla mnie jest to wielka pomyłka jak tylko bedę miał trochę grosza wymieniam choćby na mozajke... Jest to kupa plastiku zbierająca kurz aż miło i wyglądająca strasznie po 2 letnim użytkowaniu - pokój 2 dzieci. Odznaczył się prawie każdy element a odgłos chodzenia po tym jest straszny mimo pianki miedzy panelami a wylewką (2 warstwy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 07.05.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 Mamy piankę izolacyjną pod panelami a kiedy po nich chodzę ,to czuję się jakbym chodziła po trampolinie. Zakładało się łatwo i szybko, było tanie, ale zachwycona nie jestem. W mieszkaniu mamy dębową mozaikę parkietową i wygląda zdecydowanie lepiej. Zgodnie z zaleceniami mamy 6 warstw lakieru :2x capon i 4xlakier nawierzchniowy poliuretanowy dwuskładnikowy. Nie pamiętam na jakich rozpuszczalnikach, ale po trzech dniach można było się wprowadzać. W swoim nowym domu też chciałabym mieć parkiet pokryty dobrym lakierem, ale jeśli nie starczy kasy to położymy najtańsze panele a po kilku latach, kiedy się zużyją, będziemy systematycznie wymieniać na parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts