Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na etapie wyboru okapu i nurtuje mnie jaka powinna być wydajność okapu aby spełniał swoje zadanie.Mam kuchnie o pow. ok. 9 m kw połączoną z salonem o pow. ok. 30 m. kw. i jednocześnie nie jestem zwolennikiem wdychania w calym mieszkaniu wszystkich zapachów dochodzących z kuchni..Prosze o pomoc w wyborze. Obecnie mam na celowniku okap o wydajność ok. 620 m sz. /na godz. i nie wiem czy to wystarczy...
https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/

Całkiem sporo, ale to pewnie maksymalna wydajność ? [zwykle na najgłośniejszym 'biegu']. Nie wiem, jaką część salonu trzeba wliczyć do kuchni, jakie będzie usytuowanie kuchenki, ale tu masz przelicznik:

Aby działanie okapu było skuteczne, musi on być właściwie dobrany pod względem wielkości i wydajności. Jego wielkość określa szerokość (50, 60, 90 cm), która powinna być z każdej strony o 10-15 cm większa od szerokości kuchenki. Natomiast wydajność określa ilość powietrza, jaką urządzenie przefiltruje w ciągu godziny pracy. Właściwie dobrany okap powinien w ciągu godziny wymieniać powietrze conajmniej 6 razy, lecz nie więcej niż 10 razy.

Wydajność jest iloczynem kubatury kuchni i zalecanej liczby wymian (6-10). Przykładowo, jeśli kuchnia ma kubaturę 32 m sześc., należy dobrać okap o wydajności nie mniejszej niż 192 m sześc. i nie większej, niż 320 m sześc.[źródło]

Jeszcze tutaj

https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-822052

Wydajność jest iloczynem kubatury kuchni i zalecanej liczby wymian (6-10). Przykładowo, jeśli kuchnia ma kubaturę 32 m sześc., należy dobrać okap o wydajności nie mniejszej niż 192 m sześc. i nie większej, niż 320 m sześc.[źródło][/color]

W omawianym artykule pani redaktor nie do konca odrobila lekcje , gdyz zapomnialo jej sie napisac w jakiej jednostce czasu ta wymiana sie odbywa :lol: W przypadku pomieszczenia fracka wydajnosc okapu nie moze byc mniejsza niz 580-600 m3/h i nie moze przekraczac 5800m3/h. Zastosuj nawet minimalna wymiane . Dom to nie stolowka i gotowanie nie przebiega nawet w srednich stanach mozliwosci przerobu urzadzen kuchennych.620kubika na godzine to dobry wybor nawet jesli to max wydajnosc urzadzenia - w porywach bedzie pracowalo na pol gwizdka, sporadycznie od swieta bigosowego na full.Przez godzine czy dwie wytrzymasz nawet na 'najwyzszym" biegu ,zwlaszcza ,ze w sredniej klasie nowoczesnych pochlaniaczach zwykle jest to na poziomie max 50 - 54 dB.

https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-822684

W omawianym artykule pani redaktor nie do konca odrobila lekcje , gdyz zapomnialo jej sie napisac w jakiej jednostce czasu ta wymiana sie odbywa :lol:

No stary, sierściucha z Nazarethu* :lol: Ci darowałem, ale tu protestuję :D.

Tam stoi jak byk:

Właściwie dobrany okap powinien w ciągu godziny wymieniać powietrze conajmniej 6 razy, lecz nie więcej niż 10 razy.

W przypadku pomieszczenia fracka wydajnosc okapu nie moze byc mniejsza niz 580-600 m3/h i nie moze przekraczac 5800m3/h.

Kurcze, wezmę nawet 40 m.kw. x 3 m wysokości co daje kubaturę 120 m. sześc. Dobrze liczę ? Chiba tak :roll:

Czyli wg mademoiselle sprzedawczyni max wydajność [na w/w godzinę] byłaby 1200 m. sześć.. :o

Ale przy dobrym ciągu okapu nie sądzę, by smrodki gnały sobie po najdalszych zakamarkach salonu. Moim zdaniem do obliczeń starczy podwoić metraż kuchni, czyli zaokrąglić do 20 x 3 = 60 czyli wg mademoiselle wszystko sie zgadza.

Zapakować te 620 ? :D

* dla zbulwersowanych - chodzi o utworek takiej mniej znanej grupy rockowej

https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-822707

No stary, sierściucha z Nazarethu* :lol: Ci darowałem, ale tu protestuję :D.

Tam stoi jak byk:

Właściwie dobrany okap powinien w ciągu godziny wymieniać powietrze conajmniej 6 razy, lecz nie więcej niż 10 razy.

W przypadku pomieszczenia fracka wydajnosc okapu nie moze byc mniejsza niz 580-600 m3/h i nie moze przekraczac 5800m3/h.

Kurcze, wezmę nawet 40 m.kw. x 3 m wysokości co daje kubaturę 120 m. sześc. Dobrze liczę ? Chiba tak :roll:

Czyli wg mademoiselle sprzedawczyni max wydajność [na w/w godzinę] byłaby 1200 m. sześć.. :o

Ale przy dobrym ciągu okapu nie sądzę, by smrodki gnały sobie po najdalszych zakamarkach salonu. Moim zdaniem do obliczeń starczy podwoić metraż kuchni, czyli zaokrąglić do 20 x 3 = 60 czyli wg mademoiselle wszystko sie zgadza.

Zapakować te 620 ? :D

He,he :lol: :lol: masz calkowita racje Ponuraku i troche jej nie masz broniac pania redaktor. Wydajnosc to np. ilosc czegos /masy, objetosci a nawet dlugosci tylko wtedy to sie nazywa predkosc :lol: / w okreslonym czasie a w artykule pani posluguje sie pojeciem i pisze dosyc beztrosko /kawaleczek dalej/ :

Wydajność jest iloczynem kubatury kuchni i zalecanej liczby wymian (6-10). Przykładowo, jeśli kuchnia ma kubaturę 32 m sześc., należy dobrać okap o wydajności nie mniejszej niż 192 m sześc. i nie większej, niż 320 m sześc.[

Owszem definicje przytoczyla /to jest to co Ty zacytowales na niebiesko/ ale juz jej nie zastosowala w praktyce.Gdyby napisala ze chodzi jej 6-10 wymian na godzine moze dobe lub rok , slowa bym nie powiedzial.Ale ja sie wyraznie kobiet czepiam :wink: .

A teraz Twoje obliczenia

Ja to zrozumialem tak: skoro kubatura wynosi 120m3/ Twoje dane poczatkowe/ to w ciagu godziny urzadzenie powinno przemielic 6x ta kubature czyli (6x120m3)/h= 720m3/h jako minimum i (10x120m3)/h=1200m3/h jako maxymalna wartosc.Wniosek stad taki ze frack musi szukac okapu w przedziale wydajnosci 720-1200m3/h.Oznacza to , ze ten najmniejszy da mu komfort zapachowy pod warunkiem , ze to nie bedzie gotowanie permanentne (np. 24h/dobe :lol: ). Nie rozumiem czemu dla swietego spokoju , jak sugerujesz, podwajac metraz kuchni ? To czy okap bedzie funkcjonowal w pomieszczeniu poprawnie zalezy od wielu czynnikow i stad ten przedzial 6-10razy.Moje liczeni bylo zanizone , bo przyjalem wysokosc pomieszczen 2,5m co wg Twoich zalozen poczatkowych , da mi przedzial 600-1000m3/na GODZINE i gwoli scislosci jesli tak bedzie, to normy wymiany powinny byc spelnione bo okap 620-stka ma zapasu 20m3/na godzine w rzeczonym pomieszczeniu/to wbrew pozorom spory zapas/.

Jesli wiec wentylacja u fracka jest ok, to prosze zapakowac te 620 :lol: Moze dostanie zadyszki przy pracy na full ale powinien sie wyrobic.

https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-822740

Qrcze! Patrze i oczom nie wierze skad to 5800 mi sie napisalo? Masz racje Ponury , kompletne poplatanie, teraz dopiero widze o co Ci chodzilo, oczywiscie powinno byc, wg moich przyjetych wielkosci, 975.

Dzieki.

https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-823092

Gdyby napisala ze chodzi jej 6-10 wymian na godzine moze dobe lub rok , slowa bym nie powiedzial.Ale ja sie wyraznie kobiet czepiam :wink: .

A czepiaj się, niektóre to lubią :lol: [zawsze jakaś forma zainteresowania :lol:]

Ale z tymi długimi okresami czasu nie kumam - wszak okap chodzi w momencie gotowania [smażenia, pieczenia itp. smrodliwych czynności] i jakiś czas po ich zakończeniu, poza tymi okresami musi wystarczać wentylacja standardowa [po to wkleiłem linka do forum 'wentylacja']

Ja to zrozumialem tak: skoro kubatura wynosi 120m3/ Twoje dane poczatkowe/ to w ciagu godziny urzadzenie powinno przemielic 6x ta kubature czyli (6x120m3)/h= 720m3/h jako minimum i (10x120m3)/h=1200m3/h jako maxymalna wartosc.Wniosek stad taki ze frack musi szukac okapu w przedziale wydajnosci 720-1200m3/h.Oznacza to , ze ten najmniejszy da mu komfort zapachowy pod warunkiem , ze to nie bedzie gotowanie permanentne (np. 24h/dobe :lol: ).

Tam mi bardziej chodziło o niebotyczne wyniki Twoich wyliczeń, więc wziąłem dla porównania kubaturę 'maks' - całą kuchnię z salonem, co jest - moim zdaniem - bez sensu, tak jak nie wlicza się przy kuchni zamkniętej powierzchni korytarza czy hollu.

Nie rozumiem wiązania wydolności godzinowej okapu z dobą, czyli czasem, kiedy przecież nie smrodzi się cały czas :o

Nie rozumiem czemu dla swietego spokoju , jak sugerujesz, podwajac metraz kuchni ? To czy okap bedzie funkcjonowal w pomieszczeniu poprawnie zalezy od wielu czynnikow i stad ten przedzial 6-10razy.

No założyłem sobie, że w najgorszym razie kuchnię od salonu dzieli kuchenka zabudowana na 'wyspie' - wtedy miejsce dookólnie osmradzane będzie tak circa jak druga kuchnia - wszak salon ma własne drzwi, własne okna i własny ciag powietrza przez to pomieszczenie.

I tak Fracek musi sobie wyliczyć wedle potrzeb, zabudowy itp.

PS: no, a ja się tak napisałem :lol:

https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-823130

PS: no, a ja się tak napisałem :lol:

Ha! Grunt, ze sie w koncu dogadalismy, ja znalazlem blad w rachunkach i nie pogniewalismy sie na siebie , co na tym Forum nie zawsze jest takie latwe :lol:

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-823140

Ha! Grunt, ze sie w koncu dogadalismy, ja znalazlem blad w rachunkach i nie pogniewalismy sie na siebie , co na tym Forum nie zawsze jest takie latwe :lol:

No nawet jeśli komuś coś wali w czerep szkodliwym H2O + CO2, zawsze warto policzyć do dziesięciu, a jak nie pomoże to do stu :D

Pogniewać o poglądy ? A Ty jesteś politykiem* ? :lol:

Pozdriv dla normalsów

* sorry :lol:

https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-825126