fracek 16.09.2005 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Jestem na etapie wyboru okapu i nurtuje mnie jaka powinna być wydajność okapu aby spełniał swoje zadanie.Mam kuchnie o pow. ok. 9 m kw połączoną z salonem o pow. ok. 30 m. kw. i jednocześnie nie jestem zwolennikiem wdychania w calym mieszkaniu wszystkich zapachów dochodzących z kuchni..Prosze o pomoc w wyborze. Obecnie mam na celowniku okap o wydajność ok. 620 m sz. /na godz. i nie wiem czy to wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 16.09.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Całkiem sporo, ale to pewnie maksymalna wydajność ? [zwykle na najgłośniejszym 'biegu']. Nie wiem, jaką część salonu trzeba wliczyć do kuchni, jakie będzie usytuowanie kuchenki, ale tu masz przelicznik: Aby działanie okapu było skuteczne, musi on być właściwie dobrany pod względem wielkości i wydajności. Jego wielkość określa szerokość (50, 60, 90 cm), która powinna być z każdej strony o 10-15 cm większa od szerokości kuchenki. Natomiast wydajność określa ilość powietrza, jaką urządzenie przefiltruje w ciągu godziny pracy. Właściwie dobrany okap powinien w ciągu godziny wymieniać powietrze conajmniej 6 razy, lecz nie więcej niż 10 razy. Wydajność jest iloczynem kubatury kuchni i zalecanej liczby wymian (6-10). Przykładowo, jeśli kuchnia ma kubaturę 32 m sześc., należy dobrać okap o wydajności nie mniejszej niż 192 m sześc. i nie większej, niż 320 m sześc.[źródło] Jeszcze tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-822052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 17.09.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Wydajność jest iloczynem kubatury kuchni i zalecanej liczby wymian (6-10). Przykładowo, jeśli kuchnia ma kubaturę 32 m sześc., należy dobrać okap o wydajności nie mniejszej niż 192 m sześc. i nie większej, niż 320 m sześc.[źródło][/color] W omawianym artykule pani redaktor nie do konca odrobila lekcje , gdyz zapomnialo jej sie napisac w jakiej jednostce czasu ta wymiana sie odbywa W przypadku pomieszczenia fracka wydajnosc okapu nie moze byc mniejsza niz 580-600 m3/h i nie moze przekraczac 5800m3/h. Zastosuj nawet minimalna wymiane . Dom to nie stolowka i gotowanie nie przebiega nawet w srednich stanach mozliwosci przerobu urzadzen kuchennych.620kubika na godzine to dobry wybor nawet jesli to max wydajnosc urzadzenia - w porywach bedzie pracowalo na pol gwizdka, sporadycznie od swieta bigosowego na full.Przez godzine czy dwie wytrzymasz nawet na 'najwyzszym" biegu ,zwlaszcza ,ze w sredniej klasie nowoczesnych pochlaniaczach zwykle jest to na poziomie max 50 - 54 dB. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-822684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fracek 17.09.2005 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Dzieki za podpowiedz teraz to mam metlik ale lepiej wczesniej sie poglowic niz potem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-822690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 17.09.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 W omawianym artykule pani redaktor nie do konca odrobila lekcje , gdyz zapomnialo jej sie napisac w jakiej jednostce czasu ta wymiana sie odbywa No stary, sierściucha z Nazarethu* Ci darowałem, ale tu protestuję . Tam stoi jak byk: Właściwie dobrany okap powinien w ciągu godziny wymieniać powietrze conajmniej 6 razy, lecz nie więcej niż 10 razy. W przypadku pomieszczenia fracka wydajnosc okapu nie moze byc mniejsza niz 580-600 m3/h i nie moze przekraczac 5800m3/h. Kurcze, wezmę nawet 40 m.kw. x 3 m wysokości co daje kubaturę 120 m. sześc. Dobrze liczę ? Chiba tak Czyli wg mademoiselle sprzedawczyni max wydajność [na w/w godzinę] byłaby 1200 m. sześć.. Ale przy dobrym ciągu okapu nie sądzę, by smrodki gnały sobie po najdalszych zakamarkach salonu. Moim zdaniem do obliczeń starczy podwoić metraż kuchni, czyli zaokrąglić do 20 x 3 = 60 czyli wg mademoiselle wszystko sie zgadza. Zapakować te 620 ? * dla zbulwersowanych - chodzi o utworek takiej mniej znanej grupy rockowej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-822707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 17.09.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 No stary, sierściucha z Nazarethu* Ci darowałem, ale tu protestuję . Tam stoi jak byk: Właściwie dobrany okap powinien w ciągu godziny wymieniać powietrze conajmniej 6 razy, lecz nie więcej niż 10 razy. W przypadku pomieszczenia fracka wydajnosc okapu nie moze byc mniejsza niz 580-600 m3/h i nie moze przekraczac 5800m3/h. Kurcze, wezmę nawet 40 m.kw. x 3 m wysokości co daje kubaturę 120 m. sześc. Dobrze liczę ? Chiba tak Czyli wg mademoiselle sprzedawczyni max wydajność [na w/w godzinę] byłaby 1200 m. sześć.. Ale przy dobrym ciągu okapu nie sądzę, by smrodki gnały sobie po najdalszych zakamarkach salonu. Moim zdaniem do obliczeń starczy podwoić metraż kuchni, czyli zaokrąglić do 20 x 3 = 60 czyli wg mademoiselle wszystko sie zgadza. Zapakować te 620 ? He,he masz calkowita racje Ponuraku i troche jej nie masz broniac pania redaktor. Wydajnosc to np. ilosc czegos /masy, objetosci a nawet dlugosci tylko wtedy to sie nazywa predkosc / w okreslonym czasie a w artykule pani posluguje sie pojeciem i pisze dosyc beztrosko /kawaleczek dalej/ : Wydajność jest iloczynem kubatury kuchni i zalecanej liczby wymian (6-10). Przykładowo, jeśli kuchnia ma kubaturę 32 m sześc., należy dobrać okap o wydajności nie mniejszej niż 192 m sześc. i nie większej, niż 320 m sześc.[ Owszem definicje przytoczyla /to jest to co Ty zacytowales na niebiesko/ ale juz jej nie zastosowala w praktyce.Gdyby napisala ze chodzi jej 6-10 wymian na godzine moze dobe lub rok , slowa bym nie powiedzial.Ale ja sie wyraznie kobiet czepiam . A teraz Twoje obliczenia Ja to zrozumialem tak: skoro kubatura wynosi 120m3/ Twoje dane poczatkowe/ to w ciagu godziny urzadzenie powinno przemielic 6x ta kubature czyli (6x120m3)/h= 720m3/h jako minimum i (10x120m3)/h=1200m3/h jako maxymalna wartosc.Wniosek stad taki ze frack musi szukac okapu w przedziale wydajnosci 720-1200m3/h.Oznacza to , ze ten najmniejszy da mu komfort zapachowy pod warunkiem , ze to nie bedzie gotowanie permanentne (np. 24h/dobe ). Nie rozumiem czemu dla swietego spokoju , jak sugerujesz, podwajac metraz kuchni ? To czy okap bedzie funkcjonowal w pomieszczeniu poprawnie zalezy od wielu czynnikow i stad ten przedzial 6-10razy.Moje liczeni bylo zanizone , bo przyjalem wysokosc pomieszczen 2,5m co wg Twoich zalozen poczatkowych , da mi przedzial 600-1000m3/na GODZINE i gwoli scislosci jesli tak bedzie, to normy wymiany powinny byc spelnione bo okap 620-stka ma zapasu 20m3/na godzine w rzeczonym pomieszczeniu/to wbrew pozorom spory zapas/. Jesli wiec wentylacja u fracka jest ok, to prosze zapakowac te 620 Moze dostanie zadyszki przy pracy na full ale powinien sie wyrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-822740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 17.09.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Qrcze! Patrze i oczom nie wierze skad to 5800 mi sie napisalo? Masz racje Ponury , kompletne poplatanie, teraz dopiero widze o co Ci chodzilo, oczywiscie powinno byc, wg moich przyjetych wielkosci, 975.Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-823092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 17.09.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Gdyby napisala ze chodzi jej 6-10 wymian na godzine moze dobe lub rok , slowa bym nie powiedzial.Ale ja sie wyraznie kobiet czepiam . A czepiaj się, niektóre to lubią [zawsze jakaś forma zainteresowania ] Ale z tymi długimi okresami czasu nie kumam - wszak okap chodzi w momencie gotowania [smażenia, pieczenia itp. smrodliwych czynności] i jakiś czas po ich zakończeniu, poza tymi okresami musi wystarczać wentylacja standardowa [po to wkleiłem linka do forum 'wentylacja'] Ja to zrozumialem tak: skoro kubatura wynosi 120m3/ Twoje dane poczatkowe/ to w ciagu godziny urzadzenie powinno przemielic 6x ta kubature czyli (6x120m3)/h= 720m3/h jako minimum i (10x120m3)/h=1200m3/h jako maxymalna wartosc.Wniosek stad taki ze frack musi szukac okapu w przedziale wydajnosci 720-1200m3/h.Oznacza to , ze ten najmniejszy da mu komfort zapachowy pod warunkiem , ze to nie bedzie gotowanie permanentne (np. 24h/dobe ). Tam mi bardziej chodziło o niebotyczne wyniki Twoich wyliczeń, więc wziąłem dla porównania kubaturę 'maks' - całą kuchnię z salonem, co jest - moim zdaniem - bez sensu, tak jak nie wlicza się przy kuchni zamkniętej powierzchni korytarza czy hollu. Nie rozumiem wiązania wydolności godzinowej okapu z dobą, czyli czasem, kiedy przecież nie smrodzi się cały czas Nie rozumiem czemu dla swietego spokoju , jak sugerujesz, podwajac metraz kuchni ? To czy okap bedzie funkcjonowal w pomieszczeniu poprawnie zalezy od wielu czynnikow i stad ten przedzial 6-10razy. No założyłem sobie, że w najgorszym razie kuchnię od salonu dzieli kuchenka zabudowana na 'wyspie' - wtedy miejsce dookólnie osmradzane będzie tak circa jak druga kuchnia - wszak salon ma własne drzwi, własne okna i własny ciag powietrza przez to pomieszczenie. I tak Fracek musi sobie wyliczyć wedle potrzeb, zabudowy itp. PS: no, a ja się tak napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-823130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 17.09.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 PS: no, a ja się tak napisałem Ha! Grunt, ze sie w koncu dogadalismy, ja znalazlem blad w rachunkach i nie pogniewalismy sie na siebie , co na tym Forum nie zawsze jest takie latwe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-823140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 19.09.2005 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Ha! Grunt, ze sie w koncu dogadalismy, ja znalazlem blad w rachunkach i nie pogniewalismy sie na siebie , co na tym Forum nie zawsze jest takie latwe No nawet jeśli komuś coś wali w czerep szkodliwym H2O + CO2, zawsze warto policzyć do dziesięciu, a jak nie pomoże to do stu Pogniewać o poglądy ? A Ty jesteś politykiem* ? Pozdriv dla normalsów * sorry Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/40490-wydajno%C5%9B%C4%87-okapu/#findComment-825126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts