remx 16.09.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Podejrzewam betoniarnię o oszustwo w trakcie realizacji zamówienia betonu na 1-szą wylewkę na gruncie.Z wyliczeń wychodzi mi że powinno być X m3 betonu a dojechało o 1/3 więcej. Nie było mnie w trakcie wylewania. Tak jakby każda gruszka była niepełna.Zapłaciłem już za X w trakcie zamawiania i za to dostałem fakturę. Ale za resztę na razie nie. To nie jest różnica 1 czy 2 m3 które moznaby podciągnąć pod jakieś niedokładności. To jest znacznie więcej. Jutro jadę obejrzeć jak wylewki wyglądają w praktyce ale nie podejrzewam wykonawcy że wykonał grubsze. Czy mieliście takie sytuacje i jak postepowaliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 16.09.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 wyliczenia brałeś z projektu, czy sam to wyliczyłeś i czy dobrze to wyliczyłeś ?, bo nawet nie wiesz jak się nazywa to co wylewałeś, co to jest "pierwsza wylewka" ? - chudziak po ławy, czy już same ławy ?, bo jak widzę sporo wyliczeń zawiera błędy (zwłaszcza wyliczenia z projektu), druga sprawa w gruncie zawsze wiecej idzie niż wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 16.09.2005 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 A co ma do rzeczy czy wiem czy też nie wiem jak to się nazywa.Błędne nazewnictwo nie ma nic wspólnego z poprawnością wyliczeń. Napisałem pierwsza wylewka na gruncie - PODŁOGA - OK.Jest ona ograniczona ze wszystkich stron ścianami fundamentowymi i nic się tam nie rozepchnie o ile ściany fundamentowe nie rozjadą się. A co do gruntu to wylewałem w tamtym roku ławę i moje wyliczenia sprawdziły się z rzeczywiście wylaną ilością betonu. Poza tym napisałem, że jestem skłonny zaakceptować pewne różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 16.09.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 A co ma do rzeczy czy wiem czy też nie wiem jak to się nazywa. ma bo przy tym chudziaku, występuje bardzo duża powierzchnia styku z gruntem i różnice mogą być spore w ilości, byłeś przy zagęszczaniu tego gruntu ?, jak był zagęszczany, czy może jeszcze zlano go wodą przed betonem ? 1) oskarżanie (podejrzewanie) betoniarni, nie znając jaką nawet masz ostatecznie grubość chudziaka, jest nieuczciwe, walczymy z nieuczciwymi wykonawcami, dostawcami, walczmy też z nieuczciwymi inwestorami 2) tak jak pisałem, przy takim chudziaku mogą wystąpić spore różnice w ilości betonu, różnica w poziomie zagęszczonego piasku może wynosić nawet 2-4cm, a na oko niby wszystko jest O.K. 3) teoretycznie mogli Cię oszukać, ale wątpię czy betoniarnia, by ryzykowała utratą opini chyba ze 3 lata temu była prężna betoniarnia w Markach (pod Wa-wą) i oszukiwali klientów na klasie betonu, efekt był taki iż betoniarnia została zamknięta i prokuratura się zajęła sprawą i duża firma upadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.09.2005 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 A co ma do rzeczy czy wiem czy też nie wiem jak to się nazywa. ma bo przy tym chudziaku, występuje bardzo duża powierzchnia styku z gruntem i różnice mogą być spore w ilości, byłeś przy zagęszczaniu tego gruntu ?, jak był zagęszczany, czy może jeszcze zlano go wodą przed betonem ? 1) oskarżanie (podejrzewanie) betoniarni, nie znając jaką nawet masz ostatecznie grubość chudziaka, jest nieuczciwe, walczymy z nieuczciwymi wykonawcami, dostawcami, walczmy też z nieuczciwymi inwestorami 2) tak jak pisałem, przy takim chudziaku mogą wystąpić spore różnice w ilości betonu, różnica w poziomie zagęszczonego piasku może wynosić nawet 2-4cm, a na oko niby wszystko jest O.K. 3) teoretycznie mogli Cię oszukać, ale wątpię czy betoniarnia, by ryzykowała utratą opini chyba ze 3 lata temu była prężna betoniarnia w Markach (pod Wa-wą) i oszukiwali klientów na klasie betonu, efekt był taki iż betoniarnia została zamknięta i prokuratura się zajęła sprawą i duża firma upadła. Dziękuję za uświadomienie mnie odnośnie aspektów moralnych, osiadania gruntu a także znaczenia terminologii w procesie wyliczania objętości. Posłuchaj kolego. Uwzględniając 1m3 rezerwy na różne niedokładności musieliby jeszcze dodatkowo wylać o 3cm grubiej wylewki na piasek zagęszczany w tamtym roku przez 3 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.09.2005 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 walczymy z nieuczciwymi wykonawcami, dostawcami, walczmy też z nieuczciwymi inwestorami Ty walczysz z nieuczciwymi inwestorami !!!!!!!!!!!!!!!. Ooops. Ale nie jestem na tyle nieuczciwy aby płacić tak jak ty głodowe pensje robotnikom, którzy nie mają co dać jeść dzieciom - i jeszcze się z tym obnosisz. Moi zarabiają znacznie, znacznie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 17.09.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Za każdym razem zamawiałem tyle betonu ile wychodziło mi z obliczeń (sam liczyłem). Na ławy potrzebowałem 9,3m3. Zamówiłem 9,5m3. Poszło wszystko i nie została nawet łopata betonu. Na chudziaka potrzebowałem troche ponad 7m3. Zamówiłem (za namową wykonawcy) 8m3 i poszło tyle ile obliczyłem. Nadwyżka poszła na schody. Na strop i wieńce wyszło 12,96m3. Zamówiłem 13m3 i zostało ok taczki betonu.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 17.09.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Za każdym razem zamawiałem tyle betonu ile wychodziło mi z obliczeń (sam liczyłem). Na ławy potrzebowałem 9,3m3. Zamówiłem 9,5m3. Poszło wszystko i nie została nawet łopata betonu. Na chudziaka potrzebowałem troche ponad 7m3. Zamówiłem (za namową wykonawcy) 8m3 i poszło tyle ile obliczyłem. Nadwyżka poszła na schody. Na strop i wieńce wyszło 12,96m3. Zamówiłem 13m3 i zostało ok taczki betonu. Wniosek z tego taki, że betoniarnie nie oszukują. A może remx wykonawca połozył troszkę więcej niż Ci się wydaje? Uwzględniając 1m3 rezerwy na różne niedokładności musieliby jeszcze dodatkowo wylać o 3cm grubiej A swoją drogą to co to za dom (a może to nie dom?) o powierzchni 33,333m2??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 17.09.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 płacić tak jak ty głodowe pensje robotnikom, którzy nie mają co dać jeść dzieciom nie bardzo CIę rozumiem rozwiń temat , zawsze robotnikom płacę tyle ile chcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.09.2005 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Wniosek z tego taki, że betoniarnie nie oszukują. A może remx wykonawca połozył troszkę więcej niż Ci się wydaje? A swoją drogą to co to za dom (a może to nie dom?) o powierzchni 33,333m2??? Wniosek taki, że są betoniarnie które nie oszukują. W tamtym roku wyszło dokładnie tyle ile wyliczyłem i to w dodatku w ławy gdzie faktycznie beton trochę rozpycha wykop. Ale to była inna betoniarnia. Renomowany Budokrusz. W tym roku zamawiałem w innej. To, że wykonawca połozył więcej to też racja. To też uwzględniłem w wyliczeniach. Dlaczego uważasz, że powierzchnia domu to 33,333m2 ? U mnie jest to trochę ponad 200m2. Chyba że ta uwaga nie dotyczyła mnie. Temat możemy już uznać za zakończony. Zapłaciłem za beton tyle ile chcieli i nie chcę już do tego wracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 17.09.2005 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 A dlaczego nie napisałeś ile więcej betonu poszło. Jak wylali 15 m3 więcej niż wyliczyłeś to wiadomo że Cię złoili Ja jak zamawiałem beton i sam wyliczłem to na ławę było dobrze a na strop przywieżli więcej i robiłem szybko schody a m3 musiałem wylać na ziemię (: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 17.09.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Remx oczywiście że ta uwaga była do Ciebie. Skoro TY twierdzisz, co przedstawiłem wyżej w cytacie, że wylewając 1m3 więcej musieliby podnieść grubość wylewki o 3cm, to ile wg Ciebie zalaliby metrów kwadratowych tym jednym metrem? (3cm * 33.3333m2 = 1m3) Stary, skoro masz 200m2 chudziaka NA PIASKU to czepiasz się o 1m3???? Wyluzuj, nie jesteś aż tak dokładny w obliczeniach, wierz mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.09.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 taka niedokladnosc w obliczeniach moze byc wynikiem chocby pracy pompy ktora dodatkowo (uwierz mi bardzi skutecznie) grunt ubija - o ile pompa wylewales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 17.09.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 druga niescislosc to 200m ....jeden gada o chudziaku a drugi o powierzchni domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 17.09.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 druga niescislosc to 200m ....jeden gada o chudziaku a drugi o powierzchni domu Sorki za skrót myślowy:) myślałem oczywiście o powierzchni chudziaka (w końcu o tym jest ten wątek) Założyłem że nie zalewał tego chudziaka na 6 razy , a z jego stwierdzenia wyszło mi 33,3m2. pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 18.09.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Przepraszam, mam jedno pytanie: dlaczego skoro zamówiłeś pewną ilość betonu dostałeś o 1/3 więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 18.09.2005 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Panowie Po prostu czytajcie uważnie. Już wiele razy widziałem na tym forum różne awantury wynikające wyłącznie z faktu nieuważnego czytania.Jareko: Nie było wylewane pompą. Dr.opsik - skoro ty piszesz o powierzchni domu 33.333m2 to ja ci odpowiadam ile wynosi u mnie powierzchnia domu. Jeżeli napisałbyś o powierzchni chudziaka to napisałbym o powierzchni chudziaka. Zawsze staram się precyzyjnie odpowiadać na pytania. Nigdzie nie napisałem że 1m3 podwyższa o 3cm. Napisałem cytuję (podkreślenie moje): "Uwzględniając 1m3 rezerwy na różne niedokładności musieliby jeszcze dodatkowo wylać o 3cm grubiej wylewki na piasek zagęszczany w tamtym roku przez 3 dni. " Tj wyliczam ile powinni wylać wg mnie i do tego dodaję rezerwę 1m3. Tak otrzymany wynik odejmuję od wielkości rzeczywiście zamówionej. W tym momencie mam nadwyżkę. Dzielę ją przez powierzchnię CHUDZIAKA i otrzymuję ok 3cm. Dominik, jak się okazuje że brakuje betonu to trzeba go po prostu domówić telefonicznie. Tak robią wszyscy których znam. Nie ma czasu na dywagacje. Chudziak (Uwaga do mdzalewscy - mam tu na myśli 1-szą wylewkę pod podłogę, mam nadzieję, że teraz jestem precyzyjny) zaczyna wiązać i zanim zwiąże zupełnie trzeba dolać to co brakuje. Panowie, po prostu nieuważnie czytacie to co piszę. To nie to że uważam swoje wypowiedzi za skarbnicę mądrości ale w ten sposób mozna uniknąć wielu nieporozumień. Już zapłaciłem i nie ma co wracać do sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.09.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Tak czytam i się zastanawiam... kto sprawił, że dojechało więcej niż zamówiono? Jeśli domówił Twój wykonawca to niech uzasadni to domówienie. Jeśli zrobił to sam sprzedawca (betoniarnia) to co się martwisz. Jeśli za chwilę przywiozą Ci 5 okien więcej to będziesz się zastanawaić czy zapłacić?Sprawa wydaje się banalnie prosta. Chydziak miał być wylany do określonej wysokości i to można przecież sprawdzić. Jeśli tak jest wylany a poszło więcej betony to niestety Ty się pomyliłeś i powinieneś dopłacić, jeśli jest wylany wyżej to niech płaci wykonawca. Jeśli wykonawca lał wyżej bo przywieźli więcej to też jego problem. A co by było gdyby przywieźli 10 palet pustakó więcej? Też by murował do końca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 18.09.2005 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Dobra Panowie. Odpuśćcie mi. Teraz zaczynam rozpracowywać temat kominów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 18.09.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Mogłeś podać jaki był wymiar powierzchni zalewanej i ile wyszło betonu, a nie dawać łamigłówek do rozwiązania , co by było gdyby. Nie było mnie w trakcie wylewania A tak wogóle, to zacznij się zastanawiać gdzie pojechała nadwyżka betonu, ponieważ Ciebie przy zalewaniu nie było i dostałeś tylko rachunek. Więc może to nie betoniarnia oszukuje? I co Ty na to? pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts