Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie - tanie ,dobre , bez konserwacji

Recommended Posts

Ja optowałem za kupionymi słupami betonowymi i w środku ażur A"la cegła barwiona na 80cm do góry, a w środku drewniane sztachety (widziałem to u górali)

I wszystko byłoby fajnie gdyby nie strasznie obs...ne przez ptaki sztachety.

Trochę się boję że mi to zgnije.

A może macie jakieś fajne pomysły na tanie i ładne ogrodzenie? (choć przeważnie fajne - przeczy słowu tanie.)

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To fakt, dlatego na działce nie chcę widzieć trujących drzewek : .

Swego czasu podobały mi się ogrodzenia kute z metalu, zakończone ostrymi słupkami. Do czasu, aż sobie wyobraziłam coby było gdyby moja córka chciała przez nie przełazić :???: . Ludzie, robiąc ogrodzenia "myślcie, to nie boli", a szczególnie pomyślcie o własnych dzieciach...

Witam Koleżeństwo !

Po wysłuchaniu opinii ludzi, którzy wymyślili sobie "ciekawe" ogrodzenia a szczególnie po analizie kosztów takich ciekawostek decyzja (dla mnie) jast jedna - dobra siatka obsadzona iglakami lub tujami, bo w przypadku czgoś liściastego trzeba sprzątać liście !!! okropne prawda.

Deski poprzeczne wpuszczą na posesję koty i psy , a to oznacza że mogą zjeść mojego ,wiosną go jeden pożarł tak że był szyty i miał dreny w grzbiecie - (strasznie cierpiał.)oczywiście wśliznął się pod siatką, dlatego to nie jest bezpieczne ogrodzenie jeśli ma się psa, lub nie chce cudzego u siebie, bo może ugryźć nie tylko zwierzę ale i człowieka (dzieci!!!).

Frankai - Twój pomysł jest ciekawy, ale popieram Bobiczka - mój kot na pewno uciekłby przez takie ogrodzenie a i okoliczne koty miałyby drogę wolną na naszą działkę. Pozostanę więc jednak przy pomyśle sztache drewnianych gęsto rozstawionych i na tyle wysokich żeby mojemu skocznemu kotu nie chciało się sprawdzać co jest po drugiej stronie :grin:

pozdrowienia

Agnicha

P.S. Bobiczek - a jakiego masz kota?

Agnicha - czy Twój kot ma zanik nóg lub mięśni. Narząd nieużywany ulega zanikowi - jest to odwieczne prawo natury. Widziałem juz psa, co to od noszenia przez właścicielkę stracił siłę w nogach. :eek: W mojej miejscowości kotki potrafią przeskoczyć płot bez problemu.

Z pewnością coś muszę pomyśleć o odgrodzeniu się od sąsiada. Na razie jest tam siatka, ale muszę dać coś gęstszego lub dorzucić gęsty żywopłot. Aż boję się pomyśleć co mogłoby być, gdyby mój synek sięgnął po coś za płot i pojawił się jeden z sąsiedzkich rotwajlerów.

No jak to co, biedny rotwailer..... i odszkodowanie bys musial placic.:smile:

Z ta siatka to sie tez zastanowcie, poniewaz ja trzeba konserwowac (no chyba ze jest w plastizolu, ale nie wiem jak to dlugo wytrzyma), w zwiazku z tym iglaki trzeba sadzic przynajmniej w odleglosci 70 cm od siatki.

Ale widze postep w Waszym mysleniu, bo zazwyczaj ogrodzenie bylo po to zeby chronic przed obcymi i ich ewentualnie"uszkodzic" a w tej chwili boicie sie o siebie.

Ja osobiscie woel ogrodzenie z kamienia i kute albo ze stali, albo oba naraz. Drewniane ogrodzenie spowoduje wymiane raz na 5-7 lat na pewno wszystkicg sztachetek.

No ale w koncu cos trzeba robic.:smile:

Frankai Mój kot nie ma zaniku mięśni i skacze wysoko (trochę powyżej włącznika na światło a czasem i wyżej. Dlatego chcę zrobić wyższe sztachety - oczywiście nie za wysokie, bo nie będzie ładnie. Chodzi mi o to żeby bez wysiłku mu to nie przyszło to może zrezygnuje. Zresztą mój kot jest typowym domatorem i beze mnie na dwór nie wychodzi. :smile:

Alanta - to fajnie, że też masz kota a jakiego?

Pytam bo mam kota na punkcie kota :grin: i zawsze mnie to ciekawi

pozdrowienia

Agnicha