Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie - tanie ,dobre , bez konserwacji

Recommended Posts

Mogę napisać jao ciekawostkę:

ponieważ gość pracuje na swojej pile całymi dniami (kończy ok. 21-ej) i w soboty (niedziele odpuszcza), faceci mają słuchawki na uszach (cwaniaczkowie!) a sam warsztat stoi przy samym moim domu (z dala od ich domu!!) - zadzwoniłam do (jak mi polecono) Wydziału Ochrony i Kaształtowania Środowiska UM. Pani, bardzo sensowna, poradziła mi (co zresztą i tak zamierzałam, tylko najpierw chciałam wiedziać na czym stoję), żebym najpierw z nimi pogadała, nie strasząc tylko uprzedzając (co chyba na jedno wychodzi), że jak nie zmieni postępowania - to składam skargą. I jak nie zmieni - złożyc. Oni przyjadą, stwierdą naocznie-są dwa wyjścia:

1.albo ma działalność ale wtedy na pewno przekracza normy hałasu (wiem to i bez miernika),

2.nie ma pozwolenia a wtedy całkiem niedobrze (dla niego).

Dziś odbędziemy rozmowę.....:o

Trochę się boję...

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

Ja mam zamiar zrobić ogrodzenie ok.350m z siatki tzw.leśnej,

wysokości 2m po cenie 3zł/mb.Siatka rozpięta na słupach drewnianych.Po obu stronach siatki będzie posadzony żywopłot

z grabów. Zapewniano mnie że taki żywopłot nawet gdy drewniane słupki spróchnieją siatka będzie trzymała się na gałęziach grabu które ją przerosną.Odnośnie ceny czegoś takiego jestem umówiony na początek czerwca.

Ale co wy na to ?

• 9 months później...

Przeczytalem całą dysjusję i chyba jestem za zieloną siatką wys 2m na niewysokiej podmurówce. Widzilem takie ogrodzenia i wydają się OK.

Nie wiem tylko gdzie kupic materialy ? Może ktoś z Was może mi podpowiedzieć - chodzi o okolice W-wy.

Czy Znacie ponadto jakieś sposoby aby siatka stała się ogrodzeniem nie-prześwitującym. Widziałem coś jak maty wplecione czy przyczepione do siatki ale nie wiem co to jest i jak się nazywa.

Myśle o czymś takim bo z jednej strony mam sąsiada, którego podwórka i bydynków nie chce widzieć jak stoje na swojej posesji.

Prosze o podpowiedż i ewentualny komentarz.

• 8 months później...

A u mnie mam nasrane - uwaga - na chodniku, na tarasie, na schodach prowadzącycych i jesczce w paru miejscach. Same schody.

Jedynie buduje mnie to że szczurów i myszy nie widzę więc się godzę.

Ale co będzie w przyszłej piaskownicy.

To obłęd. Oni mają po 5 kotów, a ja mam malutkiego, pokojowego sznaucera.

Może mu dokupię jakiegoś agresora i będzie po problemie, nie?

• 4 weeks później...

Moje ogodzenie to żywopłot z głogu, uzupełniony różą pomarszoną. Oprócz tego będzie wokół siatka, bo zanim zdążył stanąć dom, dorobiliśmy się psa malamuta ( lubią podkopywać się pod ogrodzeniem) i kota. Za parę lat siatka zginie wśród zieleni a moje zwirzaki na pewno nie bedą miały ochoty kontaktować się z kolczastym płocikiem :evil:

Pozdrowionka

• 2 weeks później...

A ja wymyśliłam takie ogrodzenie: od frontu siatka - będzie przez nią widać przedogródek. Prawy bok od strony pola obsadzę z obu stron siatki ligustrem,tak by za kilka lat urósł solidny żywopłot formowany a do tego z zewnątrz ogrodzenia co 2,5 m jarząby-9 sztuk/ już czekają na posadzenie, kupiłam w ub.roku w Kórniku/, lewy bok obsadzony iglakami i krzewami liściastymi nieformowanymi , natomiast ogrodzenie naprzeciw tarasu będzie z drewnianych paneli 180x180, miejscami z ażurem. Będzie to fajne tło dla roślin a po ażurach będą się wspinały powojniki. Liczę się z konserwacją /wymianą paneli. Panele pozwolą mi się odgrodzić od budowy sąsiada, która nie wiadomo kiedy się zakończy.

Żywopłot z grabu jest bardzo ładny ale nie wybieram go poniewaz rośnie dłużej niz liguster a ja chcę szybko.

Działka obsadzona z trzech stron iglakami niezbyt mi się podoba.

A ja wymyśliłam takie ogrodzenie: od frontu siatka - będzie przez nią widać przedogródek. Prawy bok od strony pola obsadzę z obu stron siatki ligustrem,tak by za kilka lat urósł solidny żywopłot formowany a do tego z zewnątrz ogrodzenia co 2,5 m jarząby-9 sztuk/ już czekają na posadzenie, kupiłam w ub.roku w Kórniku/, lewy bok obsadzony iglakami i krzewami liściastymi nieformowanymi , natomiast ogrodzenie naprzeciw tarasu będzie z drewnianych paneli 180x180, miejscami z ażurem. Będzie to fajne tło dla roślin a po ażurach będą się wspinały powojniki. Liczę się z konserwacją /wymianą paneli. Panele pozwolą mi się odgrodzić od budowy sąsiada, która nie wiadomo kiedy się zakończy.

Żywopłot z grabu jest bardzo ładny ale nie wybieram go poniewaz rośnie dłużej niz liguster a ja chcę szybko.

Działka obsadzona z trzech stron iglakami niezbyt mi się podoba.

Jeśli mogę ci coś napisać a prpos ligustra to tylko tyle, że jest cholernie pracochłaonny do ładnego utrzymania. Mam na myśli cięcie (żeby był gęsty, ładny i zdrowy) które wcale nie jest łatwe ani przyjemne- poza tym zajmuje cholernie dużo czasu. (chyba, że zaopatrzysz się w specjalny sprzęt elektryczny- no ale to już koszty) No i oczywiście liscie które zrzuca na zimę robią niezły bajzel. Co prawda rośnie szybko, ale to po jakimś czasie jest jego wadą (wieczne strzyżenie)To na tyle. Pozdrawiam

gorgu 77 - dzięki za radę ale tak się składa, że żywopłot z ligustra uprawiam i tnę od wielu lat. Nie mam nawet elektrycznych nożyc/ w domu sobie sprawię, nie jest to duży wydatek/. Ten żywopłot jest bardzo ładny, a i sadzonki są tanie. Tak więc materiał sprawdzony. Liści za dużo nie gubi bo zimy są u nas raczej łagodne.

Dodam jeszcze, że bardzo lubię ciąć i formować rośliny, mam np. kilkunastoletniego modrzewia wysokości 2 m., wygląda super, polecam.

Cięcie roślin wciąga, jest męczące ale przyjemne.

W ogóle cięte żywopłoty czy to w ogrodzeniu czy wewnątrz ogrodu są niesamowicie efektowne, bardzo porządkują przestrzeń.

D-Arek- to podziwiam i gratuluję wytrwałości.

Kiedy polecasz strzyżenie drzewek ozdobnych mam na myśli tuje, modrzewie, jałowce itd. Aha, moje tuje na wiosne będą miały rok i już widzę, żę wypuszczają do góry pojedyncze gałązki- czy je obcinać czy zostawić?

• 2 weeks później...
A ja planuje takie ogrodzenie: od frontu i z tyłu domu słupki z szarego kamienia z przesłami wysokich szczelnie przylegających do siebie sztachet w ciemnym kolorze (co by do słupków pasowało) - dlatego z tyłu domu również bo chce tam mieć dodatkową kutą furtke, coby blizej było do kolejki WKD, do tego od frontu kuta brama i furtka, a po bokach gdzie są już sąsiedzi i mają siatki zamontuje maskownice (albo wiklinowe albo z drewna), oczywiście od wewnetrznej strony działki beda tuje i iglaste rośliny, oby było zielono w zime i oby nie trzeba było za duzo liscie sprzatać. Przy zakupie działki dostałam w spadku młody żywopłot z grabu - nie dosć ze zaniedbany (nikt go nie przycinał co najmniej przez 2 lata) to jeszcze jest ok. 10 cm od istniejacej starej podmurówki z siatką która trzeba bedzie zbic aby postawić nowe ogrodzenie - wiec i tak zapewne zmarnieje przy pracach zwiazanych z ogrodzeniem; juz nie wspomnę o tonach brunatnych lisci które zostają na tyc drzewach na zime...

• 1 year później...

Które ogrodzenie jest łatwiejsze w utrzymaniu: kute metalowe czy drewniane? Często widzi się te metalowe bramy i przęsła pokryte rdzą, a drewniane sztachety też nie wyglądają najestetyczniej po jakimś czasie. Pewnie wszystko kwestia jakości kupowanego towaru i dbałości... Czy generalnie można swtwierdzić, że któreś z nich jest łatwiejsze w utrzymaniu?

Na co zwrócić uwagę decydując się na jedno czy drugie tak, żeby mieć spokój na kilkanaście lat.

Czy Wiśniowski warty jest swej ceny?

Ja mam dechy i niestety co drugi rok maluję je drewnochronem. Dobrze, że wybrałam dość grube, napewno na dłużej wystarczą. Załuję tylko wyboru gatunku - sosny, mam parę desek bukowych i już widać, że są lepsze.

To cikawe też mam sosne, ale pomalowałem dwa razy lakierobejcš Bondexem i jak na cztery lata wyglšdajš nienagannie.

Szukałem dość długo sztachet z olchy( ponoć najlepsze drewno na sztachety) i nie znalazłem stąd moja decyzja.

http://foto.onet.pl/upload/11/23/_449226_n.jpg

Z frontu tylko to co widać a dookoła siatka z tym że z przodu posadziłem dzikie wino, a pozostała część to dzika róża, zobaczymy co z tego urośnie.

Moge tylko żałować że nie zrobiłem fundamentu czy podmurówki pod siatką psy strasznie podkopują, licze na to że może róża powstrzyma w kopaniu.

Poz. Piotr