Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niewidzialny topik dla "Szybkiego Admina"

selimm

Recommended Posts

Mam nadzieje ze mi znowu wątku nie porzeniosą do działu gdzie sie zadaje pytanie na Swieta Wielkanocne a otrzymuje odpowiedz w Boze Narodzenie

Sprawa dotyczy ogrzewania !

Czy ktos z Was starał sie o dotacje do "darmowej energi" - solary , pompy ciepła ? w połaczeniu z kominkiem itd....wszelkie sugestie mile widziane

Gość 1950

młody idź do gminy i spytaj się czy mają program ograniczenia niskiej emisji,

jeżeli tak (w co wątpię bo gmina musi mieć i pieniądze i chęci),

to będąc w programie powinieneś dostać do nowego budynku dofinansowanie na takie źródła ciepła, jak kolektory lub pompę ciepła,

na żaden kocioł nie dostaniesz dofinansowania, bo co byś nie zainstalował to i tak będziesz powiększał niską emisję, dlatego też pisałem o kolektorach i pompach ciepła, ale to przede wszystkim zależy od gminy.

jeżeli gmina przez przypadek jest w programie a Ty koniecznie chcesz mieć dofinansowanie do kotła, to możesz zrobić taki numer, że kupujesz najtańszy kocioł węglowy grzejesz przez rok i w roku następnym występujesz o dofinansowanie do kondensata ograniczając jednocześnie niską emisję. :o :o :wink:

Selimm... dokładnie tak jak pisze 1950: każda gmina powinna mieć takie programy.... w mojej właśnie coś takiego jest w trakcie tworzenia...w tych programach mogą przewidywać jakieś dotacje...

co do kredytów:

1. są kredyty na termomodernizację, z premią 25% (umorzenie), ale to dotyczxy już istniejących źródeł ciepła.... rozwiązaniem jest przewrotny pomysł 1950....; tutaj masz odpowiedni link; warunki tych kredytów są regulowane odpowiednią ustawą...ustawa o wspieraniu przedsięwzięć termomodernizacyjnych

2. są kredyty współfinansowane przez NFOŚiWG, ale ich preferencyjność polega na niskim oprocentowaniu; odpowiednie dane znajdziesz na stronach http://www.bosbank.pl; dla każdego województwa te warunki mogą być różne, bo zależy to od programów i umów podpisanych przez BOŚ z odpowiednimi WFOŚiGW; w takim wojewódzkim funduszu powinni Ci udzielić wyczerpujących informacji;

3. przygotuj się na daleko idącą "papierkologię", ilość różnego rodzaju opracowań, kosztorysów, pieczątek :evil: itp. jest wprost proporcjonalna do udzielanych preferencji (obniżonego oprocentowania).

pozdrawiam,

gaga2

KICHA TOTALNA !

W tym kraju czy palisz starymi oponami czy ekologicznie to jeden czort.

zero dotacji :x ...i zero kar dla tych co sobie utylizacje odpadow z pieca robią

Opony to ulubione paliwo w szklarniach mojej okolicy. Tylko trzeba palić w nocy i tylko tynki coraz ciemniejsze. O wylewaniu szamb za ogrodzenie nie wspomnę. I co i nic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A to jest POLSKA właśnie!!

właśnie! większośc gmin ma to gdzieś i nie przystępuja do takich programów. Też bylem zainteresowany ale odesłano mnie do jakiegos urzędu wojewodzkiego i tam owszem jest taki program ale tylko dla firm.... :( więc o ekologivznym źródle cieplła pomysle jak będzie mozliwość jego dofinansowania.