selimm 17.09.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Mam nadzieje ze mi znowu wątku nie porzeniosą do działu gdzie sie zadaje pytanie na Swieta Wielkanocne a otrzymuje odpowiedz w Boze Narodzenie Sprawa dotyczy ogrzewania !*************************** Czy ktos z Was starał sie o dotacje do "darmowej energi" - solary , pompy ciepła ? w połaczeniu z kominkiem itd....wszelkie sugestie mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 17.09.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 u nas w gminie byłą jakoś pomoc przy modernizacji korłowni na "ekologiczną" (na olej, lub gaz), radni gminy akurat się załapali, dla mego kolegi zabrakło pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 17.09.2005 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Rypła mi sie sprawa z gazem i szukam czegos zastepczego gdzies czytałem ze mozna dostac kredyt ktory jest potem w połowie umarzany .....normalnie tania energia jest za droga zeby ją z własnej kasy finansować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 17.09.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 młody idź do gminy i spytaj się czy mają program ograniczenia niskiej emisji, jeżeli tak (w co wątpię bo gmina musi mieć i pieniądze i chęci), to będąc w programie powinieneś dostać do nowego budynku dofinansowanie na takie źródła ciepła, jak kolektory lub pompę ciepła, na żaden kocioł nie dostaniesz dofinansowania, bo co byś nie zainstalował to i tak będziesz powiększał niską emisję, dlatego też pisałem o kolektorach i pompach ciepła, ale to przede wszystkim zależy od gminy. jeżeli gmina przez przypadek jest w programie a Ty koniecznie chcesz mieć dofinansowanie do kotła, to możesz zrobić taki numer, że kupujesz najtańszy kocioł węglowy grzejesz przez rok i w roku następnym występujesz o dofinansowanie do kondensata ograniczając jednocześnie niską emisję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 17.09.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Selimm... dokładnie tak jak pisze 1950: każda gmina powinna mieć takie programy.... w mojej właśnie coś takiego jest w trakcie tworzenia...w tych programach mogą przewidywać jakieś dotacje... co do kredytów: 1. są kredyty na termomodernizację, z premią 25% (umorzenie), ale to dotyczxy już istniejących źródeł ciepła.... rozwiązaniem jest przewrotny pomysł 1950....; tutaj masz odpowiedni link; warunki tych kredytów są regulowane odpowiednią ustawą...ustawa o wspieraniu przedsięwzięć termomodernizacyjnych 2. są kredyty współfinansowane przez NFOŚiWG, ale ich preferencyjność polega na niskim oprocentowaniu; odpowiednie dane znajdziesz na stronach http://www.bosbank.pl; dla każdego województwa te warunki mogą być różne, bo zależy to od programów i umów podpisanych przez BOŚ z odpowiednimi WFOŚiGW; w takim wojewódzkim funduszu powinni Ci udzielić wyczerpujących informacji; 3. przygotuj się na daleko idącą "papierkologię", ilość różnego rodzaju opracowań, kosztorysów, pieczątek itp. jest wprost proporcjonalna do udzielanych preferencji (obniżonego oprocentowania). pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 17.09.2005 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Dokładnie tak zrobie ! zobaczymy co ma gmina do zaoferowania ale jakby tak dalej drązyc temat ...to moze bezposrednio cos z uni wydebic mozna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 20.09.2005 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 KICHA TOTALNA ! W tym kraju czy palisz starymi oponami czy ekologicznie to jeden czort. zero dotacji ...i zero kar dla tych co sobie utylizacje odpadow z pieca robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.09.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Swego czasu poszedłem do UM w Wejherowie w tej sprawie (palenie ekologiczne).Pani za biurkiem najpierw zrobiła wielkie oczy (jakbym był kosmitą) a potem wygrzebała z szafki ulotki BOŚ. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 20.09.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Masz rację. Każdy pali czym może. U nas jeden z sąsiadów pali jakimiś odpadami. Przy braku wiatru jest okropnie. Straż miejska rozkłada bezradnie ręce, a gość się cieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 20.09.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 KICHA TOTALNA ! W tym kraju czy palisz starymi oponami czy ekologicznie to jeden czort. zero dotacji ...i zero kar dla tych co sobie utylizacje odpadow z pieca robią Opony to ulubione paliwo w szklarniach mojej okolicy. Tylko trzeba palić w nocy i tylko tynki coraz ciemniejsze. O wylewaniu szamb za ogrodzenie nie wspomnę. I co i nic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A to jest POLSKA właśnie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 20.09.2005 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Tak jak pisano poprzednio - u nas np. gmina refunduje 30% (ale max. 1.5 kzł) za źródło ciepła, które nie jest starym kotłem na wyngiel, opony i inne tego typu odpady pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.09.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Kiedyś pytałem u siebie... i co... i jeśli cokolwiek bym dostał (szanse bliskie zeru) to kwota byłą by w granicach 100-500 zł. Myślałem, że ich śmiechem zabiję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 21.09.2005 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Macie za czyste powietrze w tej Wielkopolsce - u nas z jednej strony kopalnie z drugiej Oświęcim Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 21.09.2005 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Z trzeciej strony przemysł ciezki z Czech !! Ci to mają łeb do interesu -wszystko co smrodliwe przy granicy rozlokowali nawet ekoligiczną elektrownie sąsiadom pod nosem wybudowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 21.09.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 właśnie! większośc gmin ma to gdzieś i nie przystępuja do takich programów. Też bylem zainteresowany ale odesłano mnie do jakiegos urzędu wojewodzkiego i tam owszem jest taki program ale tylko dla firm.... więc o ekologivznym źródle cieplła pomysle jak będzie mozliwość jego dofinansowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 21.09.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 U nas zwracają 10% kosztów modernizacji. Nawet jeśli kocioł węglowy wymienię na.....węglowy retortowy, ale posiadający atest. Około 700 zł piechota nie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts