Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zim? bez ogrzewania - co planujecie zrobi? na budowie

Recommended Posts

No właśnie.

Ja pomalowałem podbitki (środek na benzynie, więc odparuje) i nie mam więcej pomysłów.

Umówiłem się na płyty GK na suficie, ale nie da się robić nic na mokro, to i rozliczyć roboty się nie da więc nie wiem czy nie odpuścić.

Myślę o rozprowadzaniu rur do kominka.....i to tyle.

A gdzie tam kwiecień?

Co planujecie przez zimę?

Bobiczku tydzień temu posadziliśmy w ogrodzie 3 sosenki i brzózkę. Prace związane z wykańczaniem chwilowo zawiesiliśmy na kołku - zbyt niskie temperatury, szkoda zdrowia. Wszelkie otwory okienne i drzwiowe mamy zastawione i nie pozwalam swojej drugiej połowie tego psuć.

Zadanie na zimę: robienie forsy tak http://www.ifb.pl/~qba/ikonki/magician.giflub inaczej http://www.ifb.pl/~qba/ikonki/mordki2/111.gif. Wszystko po to aby ruszyć wiosną z kopyta.

Zima to najlepszy okres na przemyślenia. Kto już ma plan na wiosnę? Rozpracowane szczegóły? Umówionych fachowców i spisane umowy? Wybrane materiały? A kupowanie materiałów przed sezonem po atrakcyjnych cenach? Powiem tak - porządne zaplanowanie teraz jest może i ważniejsze od "latania" na budowę w sezonie. Jak teraz podejmiecie decyzję i zgromadzicie fundusze (patrz post Joli_), to w sezonie fachowcy ładnie i zgrabnie postawią/wykończą chałupkę.

Miłych przygotowań. :smile:

Sąsiad w zime idzie z robotami jak "burza".Byłem się zapytać jak on tak tam wytrzymuje!?Pokazał mi promiennik o mocy 2,4kW.Więc na termometrze było chyba z 17st.C ale odczuwało się o wiele więcej stopni.A moc 2,4kW to ciut więcej niż "farelka". Zastanawiam się czy kupić takie coś,ale potem nie będe miał tego gdzie wykorzystać.

u mnie stoi jako ze teraz jestem w bialymstoku a buduje sie w bialej podlskiej ... to stoi ale tak normalnie to sie kombinuje co i jak robic :smile:co by tu jeszcze jusz chce mis ie zajechac na budowe i polazic, poogladac :smile: zreszta sami wiece ze jaks ie buduje a jest jakis przestoj to czesto sie tam jedzie zeby tylko pobyc :smile: tak czy nie ?

Teraz zrobilem wod-kan i CO oraz instalacje elektryczne, instalatorzy przyjda wczesna wiosna i dokoncza swe dzielo jak zrobie wylewki, jutro zakladam bramy garazowe, a jak temperatura troche spadnie to na uzytkowym poddaszu bede zakladac ocieplenie. Przygotuje, tzn przytne odpowiednie dlugosci legarow legarow pod podloge drewniania w calym domu. Na tym koniec do marca a pozniej znowu sie zacznie:smile:

Aha, zrobilem takze droge dojazdowa do domu (przed mrozami), juz nie musze taplac sie w glinie ..........

Zimą bez ogrzewania - co planujecie zrobić na budowie ?

On 2002-12-12 19:33, Vardamir wrote:

tak normalnie to sie kombinuje co i jak robić :smile:co by tu jeszcze juz chce mi sie zajechac na budowe i połazić, pooglądac :smile: zreszta sami wiecie, że jak się buduje, a jest jakiś przestój to czesto sie tam jedzie zeby tylko pobyć :smile: tak czy nie ?

zdaje się ... że odkryłeś sedno ...Vardamir TAM SIĘ JEDZIE, ŻEBY TYLKO

p o b y ć ... :razz:

http://www.dogomania.pl/grafiki/animacje/hskyteam1.gif

pozdro

sku...

[ Ta wiadomość była edytowana przez: skunks dnia 2002-12-15 20:06 ]

Nie mam jeszcze blachodachówki tylko deski+papę, więc robie porzadki, przygotowuję sie do dalszych prac szukając różnych materiałów. Oferty na okna, projekt kominka, i inne !

Zabiłem otwory starymi oknami - pełno ich po śmietnikach !

Mam cztery słupy drewniane, szlifuję je teraz bo przy tym jet mase kurzu i pyłu. Jak zrobię tynki (machinengips) to będzie szkoda zaśmiecać.

Zgadzam się z Frankai, że zima to najlepszy czas na planowanie. Właśnie decydowałem, że cały parter będzie w ogrzewany przez podłogówkę. Czytam wypowiedzi na forum nt. i co ? Żylaki, cieki wodne, kurz itd. Można zwariować. Chyba do nowego roku zrobię sobie przerwę z budową dla higieny - o ile to możliwe, bo już słyszę te życzenia i mądrości rodziny nt. budowy. (i tak będzie podłogówka). Muszę jeszcze raz przeczytać forum "jak budować, żeby nie zwariować?". Pozdrowienia dla wszystkich.

Mironmk - nie bój nic. Ja jestem obciążony dziedzicznie żylakami i może alergią (astma po kądzieli), więc słuchałem i czytałem i ... nic się jakoś nie potwierdziło, a co do alergi, to przy braku dywanów i minimum sprzątania, jak najbardziej wskazane.