Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotłownia-jak daleko od domu?


monika20

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące kotłowni. W domu chce zamontowac piec na groszek z podajnikiem, ale nie mam miejsca na kotłownie(remont starego domu) Na działce jest budynek gospodarczy oddalony o 15m od domu bez komina. Czy lepiej dobudować kotłownie bezpośrednio przy domu czy zaadoptować gospodarczy na kotłownie i wybudować w nim komin? Ijeszcze jedno czy oddalona kotłownia nie jest złym rozwiązaniem ze względu na utraty ciepła "w drodze do domu"? :o
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sądzę, że adaptacja jest dobrym rozwiązaniem. 15 metrów rurociągu można dobrze zaizolować i straty nie będą takie duże. Być może trzeba będzie użyć nieco większej pompy obiegowej, aby pokonać większe opory przepływu ? I otoczenie w zasadzie nie zmieniło by się.

Nie wiem natomiast jak to wygląda od strony formalnej( gmina) i jakie tutaj koszty - w zależności od przyjętego rozwiązania - wystąpią ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ty mnie nie rozumiesz, mi chodziło o koszty w gminie, że raczej nie bedzie problemu bo budynek już stoi (chyba że potrzebne jest pozwolenie na kotlownie :o A komin zrobie z blachy, bo raczej nie opłaca sie w budynku gospodarczym budować murowanego(koszty i robota bez sensu). Prosze o opinie ludzi znających temat i na temat a nie złośliwców
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj

Nie jestem fachowcem, ale kilka moich przemyśleń:

na jedno i drugie rozwiązanie musisz mieć zgodę, projekt

W przypadku oddalonego budynku oszczędzasz na murach, tracisz na zrobieniu dołączenia (większe przekroje rur, bardzo dobra izolacja, pewnie mocniejsza pompa).

Moim zdaniem jeszcze jeden minus oddzielnego pomieszczenia: wyjście do kotłowni zimą to wielka wyprawa. Wiem, kocioł z podajnikiem to teoretycznie raz na kilka dni, ale ...

Ja osobiście bym się zdecydował na wersję połączoną z domem.

Pozdrawiam, Heniek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiąc dobudowe do domu musze wybudować komin, bo ten co jest to stoi na samym środku i nijak nie da się dostać tam z piecem ( bedzie koza). adaptując gospodarczy też musze zrobić komin i podciągnąć instalacje , czyli dobudowa i komin jest lepszym wyjściem?( nie sądziłam że na adaptacje potrzebne jest pozwolenie :o
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musi być piec na węgiel, bo nie ma gazu

 

Gaz można założyć z butli, nawet zakopanej w ziemi. wtedy wystarczy piec z własnym kominem ze stali kwasoodpornej, z wyrzutem spalin bez murowania). Talki piec ma wielkośc kuchennej szafki, nawet z zasobnikiem mieści sie choćby w kuchni, między wiszacymi szafkami.

W archiwum forum kominy i ich budowa, piece i te rzeczy były wałkowane WIELOKROTNIE.

Warto przejrzeć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko sie zgadza, ale gaz z butli jest dużo droższy niż groszek i obawiam się, że opłaca mi sie dobudować kotłownie bo na palenie gazem musiałabym przebudować (wymienić) instalacje CO, a przy piecu na groszek wykorzystam tą co jest To jest chyba lepsze rozwiązanie? Co o tym sądzicie?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...