Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Na wstępie przepraszam, jeżeli powtarzam temat.

:oops:

...

Rozglądam się za działką w Halinowie (lub okolicach), w miarę blisko szkoły i komunikacji.

Proszę doradźcie mi jakich rejonów unikać (np. ze względu na poziom wód gruntowych, lub inne uciążliwości).

Oraz co trzeba sprawdzić przed kupniem terenu.

Z góry dziękuję za wszelkie informację.

P.S.

Jeżeli ktoś widział jakiś fajny teren na sprzedaż będę wdzięczny za informację :D

Pozdr.

Greg

W Halinowie pewnie mało już działek wiec jakbyś oglądał sie za okolicami to jest Józefin w którym my będziemy mieszkać.... W tej miejscowosci warto kupować działki za torami jadąc od trasy Warszawa-Mińska w kierunku Długiej Koscielnej... Tam poziom wód nie jest najniższy ale podobno jest mniej mokro niż przed torami......

https://forum.murator.pl/topic/40516-halin%C3%B3w-k-warszawy/page/24/#findComment-1487679

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No brawo madziunia85 , teraz to się już nie poddawaj - zaraz w poniedziałek idź do pani w urzędzie , proś , błagaj - mów że ci ulga przepadnie - że musisz do końca roku mieć prawomocne pozwolenie i jeszcze czas na załatwienie kredytu ( tak troszkę naciągnij ) , w razie czego idź do naczelnika , powtórz serię . Ja miałem u siebie w Rembertowie tak załatwione - tylko ta jedna p... sąsiadka . I nie daj sobie wmówić że się tego nie praktykuje - prawo dopuszcza takie rozwiązanie więc dlaczego by z niego nie skorzystać .

Dasz radę .

zobaczymy jak to bedzie bo jak na razie jeden sąsiad odmawia współpracy... JAk wypiszą nam wreszcie to pozwolenie to moze będziemy błagac.....

Aczkolwiek dzieki za wsparcie:)

https://forum.murator.pl/topic/40516-halin%C3%B3w-k-warszawy/page/24/#findComment-1487684

No brawo madziunia85 , teraz to się już nie poddawaj - zaraz w poniedziałek idź do pani w urzędzie , proś , błagaj - mów że ci ulga przepadnie - że musisz do końca roku mieć prawomocne pozwolenie i jeszcze czas na załatwienie kredytu ( tak troszkę naciągnij ) , w razie czego idź do naczelnika , powtórz serię . Ja miałem u siebie w Rembertowie tak załatwione - tylko ta jedna p... sąsiadka . I nie daj sobie wmówić że się tego nie praktykuje - prawo dopuszcza takie rozwiązanie więc dlaczego by z niego nie skorzystać .

Dasz radę .

NIe no te urzędy mnie dobijają..... Okazało się że jednak nei wypiszą tego pozwolenia na budowę a dopiero jeszcze 7 dni od odebrania ostatniej zwrotki( wczesniej pani mówiła o tym że od wysłania pisma 3 tygodnie i można wypisywać) a teraz nagle jednak trzeba czekać te 7 dni....

Ja już nie nadążąm....

Czy tak czy tak daliśy spokój z tym pozwoleniem, teraz drugi raz jak będa szły listy o wydaniu pozwolenia już nikogo nei bedziemy ściągać do urzędu bo jak widac i tak to nic nie dało.....

BOze a to dopiero początek zmagań z budową....

Wspominając jeszcze co do ulgi odsetkowej to nigdzie nie mogę sie dowiedzieć ( nie ma napisane) czy jak ktos ma juz kredyta tak jak my i ma go na zakup działki + budowa domu to czy też ma ulgę odsetkową( chodzi dokładniej o to czy jak nasza pierwsza transza została wypłącona za działkę a kolejnej na budowę domu nie ruszyliśmy to załapiemy sie na tą ulgę odsetkową?????? )

Dzwoniliśy do banku ale pan nic nie wiem... Gdzie się tego dowiedzieć?? :cry: :-? :(

https://forum.murator.pl/topic/40516-halin%C3%B3w-k-warszawy/page/24/#findComment-1491502

NIe no te urzędy mnie dobijają..... Okazało się że jednak nei wypiszą tego pozwolenia na budowę a dopiero jeszcze 7 dni od odebrania ostatniej zwrotki( wczesniej pani mówiła o tym że od wysłania pisma 3 tygodnie i można wypisywać) a teraz nagle jednak trzeba czekać te 7 dni....

Ja już nie nadążąm....

Czy tak czy tak daliśy spokój z tym pozwoleniem, teraz drugi raz jak będa szły listy o wydaniu pozwolenia już nikogo nei bedziemy ściągać do urzędu bo jak widac i tak to nic nie dało.....

Wspominając jeszcze co do ulgi odsetkowej to nigdzie nie mogę sie dowiedzieć ( nie ma napisane) czy jak ktos ma juz kredyta tak jak my i ma go na zakup działki + budowa domu to czy też ma ulgę odsetkową( chodzi dokładniej o to czy jak nasza pierwsza transza została wypłącona za działkę a kolejnej na budowę domu nie ruszyliśmy to załapiemy sie na tą ulgę odsetkową?????? )

Dzwoniliśy do banku ale pan nic nie wiem... Gdzie się tego dowiedzieć?? :cry: :-? :(

Nie chcę Cię strasztć ale muszę Cię uświadomić w kwestii terminów .

Zajrzyj do zawiadomienia o wszczęciu i sprawdź ma końcu ile czasu jest na ewentualne odwołania - myślę że 14 dni .

Jeżeli tak to twój terminarz wygląda tak :

Do terminu odebrania ostatniej zwrotki pani w urzedzie doda 14 dni i teoretycznie następnego dnia może wypisać pozwolenie .

Czasami jednak inspektorzy doliczają - z reguły 7 dni - czas na dotarcie do urzędu ewentualnego protestu ( ktoś może wysłać protest pocztą ostatniego dnia i jest on w terminie i musi być rozpatrzony ) .

Przy wydaniu pozwolenia na budowę cała procedura wygląda tak samo .

https://forum.murator.pl/topic/40516-halin%C3%B3w-k-warszawy/page/24/#findComment-1492157

Zapomniałem - pisałem o tym w dzienniku , nawet jeżeli ten Twój termin już jest to prawdopodobnie ( tak jest u mnie ) nikt Ci nie podstempluje pozwolenia .

U mnie jest tak :- w poniedziałek uprawomocniło mi się pozwolenie -> i co z tego jak w piątek wygasły urzędnikom pełnomocnictwa od byłego prezydenta a nowych jeszcze nie ma . Brak stempla " uprawomocniło się w dniu ..." nie pozwala mi nic robić : ani kredytu , ani zawiadomienia do PINB o zamiarze rozpoczęcia prac nie da się załatwić .

A co do ulgi to wiem tyle co z jakichś przesłuchów i gdzieś na forum można znaleźć kilka słów na ten temat .

Napisz zapytanie do urzędu skarbowego - muszą Ci odpowiedzieć ( swoją drogą ciekaw jestem co )

https://forum.murator.pl/topic/40516-halin%C3%B3w-k-warszawy/page/24/#findComment-1492173

Ja już nie nadążąm....

Nie chcę Cię strasztć ale muszę Cię uświadomić w kwestii terminów .

Zajrzyj do zawiadomienia o wszczęciu i sprawdź ma końcu ile czasu jest na ewentualne odwołania - myślę że 14 dni .

Jeżeli tak to twój terminarz wygląda tak :

Do terminu odebrania ostatniej zwrotki pani w urzedzie doda 14 dni i teoretycznie następnego dnia może wypisać pozwolenie .

Czasami jednak inspektorzy doliczają - z reguły 7 dni - czas na dotarcie do urzędu ewentualnego protestu ( ktoś może wysłać protest pocztą ostatniego dnia i jest on w terminie i musi być rozpatrzony ) .

Przy wydaniu pozwolenia na budowę cała procedura wygląda tak samo .

Za pierwszym zawiadomieniem mamy 7 dni na odwołanie( a raczej sąsiedzi), potem jak minie ten termin od ostatniej pani wypisuje pozwolenie i znowu trzeba czekać aż wszyscy odbiora listy badz sie podpiszą i znowu 14 dni od ostatniej zwrotki.... i dopiero wtedy przybiją ze jest prawomocne...

Ja to mówie że walka z urzędami to jak walka z wiatrakami...

https://forum.murator.pl/topic/40516-halin%C3%B3w-k-warszawy/page/24/#findComment-1492465

No no - wygląda na to że na ulgę odsetkową może uda się załapać .

No i kto wie czy nie zacznę zaraz budować .

W poniedziałek będę miał PRAWOMOCNE POZWOLENIE NA BUDOWĘ jak się sprężę to za trochę ponad tydzień budujemy .

Po namyśle chyba jednak nie - przez tydzień chyba mi nie zrobią stanu zero - potem święta , sylwester .

Jeżeli nie będzie zimy to zaraz w styczniu ...

madziunia85 - czy Ty chcesz coś o uldze odsetkowej - mogę Ci zeskanować i przesłać artykuł z Wyborczej .

https://forum.murator.pl/topic/40516-halin%C3%B3w-k-warszawy/page/24/#findComment-1494895

hmmm jaka cisza zapadłą na forum- chyba wszyscy od budowy odpoczywają i trzymają sie z daleka nawet od forum:D

Gdzie można kupić beton komórkowy biały w naszych okolicach w rozsadnej cenie?? Macie jakies hurtownie??

A i czy wiecie czy któraś hurtowania daje mozliwosć przetrzymania tego na swoim składzie i odebrania z wiosną?? chyba już tego nies stosują prawda??

Na działce troche obawiamy sie zostawić materiały choć widziliśmy że jeden sąsiad trzyma tam suporexa

https://forum.murator.pl/topic/40516-halin%C3%B3w-k-warszawy/page/24/#findComment-1502173

będziemy wdzięczni za jakiekolwiek nazwy albo i namiary na hurtownie...

No hurtowni masz w okolicy sporo:

Sledziewscy - 022/783 69 10

Kowalczyk - 022/783 88 88

Stal- Bud w Sulejowku - 022/783 30 11

Przemar w Wiazownej - 022/780 31 55

Elmas w Zakrecie - 022/789 07 89

Replin gdzies tam pod Minskiem.

Cen niestety Ci nie podam, bo budowalem z innego materialu. Podzwon i popytaj. Wiem tylko, ze w Okuniewie jak sie jedzie od Stanislawowa do Warszawy stoi taka wielka reklama: "Gazobeton najtanszy okolicy" czy cos takiego. I gdzies tam maja sklad.

Ksieciu wyczaila jakas tania hurtownie gdzies pod Wolominem i stamtad jej wozili material - nie gazobeton tylko inne materialy ale ogolnie jak do nich dzwonilem o stal czy deski czy cegle palona to mieli dobre ceny. To chyba byl: Roz-Bud 029/777 03 17

Dobra cegle palona kupisz w Cegielniach Polskich na Trakcie Brzeskim 022/773 26 24.

Powodzenia

https://forum.murator.pl/topic/40516-halin%C3%B3w-k-warszawy/page/24/#findComment-1502474

Czołem Sąsiedzi ;)

Czy komuś robił dach Pan Skarpetowski?

Sporo "lata" po chalinowie.

Q.

Ten Pan robił dach u mnie!!! Jeśli masz jakieś pytania chetnie odpowiem

Już dziękuję.

Po wielu awanturach i przeciąganiu nas przez ponad miesiąc,

rozstaliśmy się w mało pokojowy sposób.

Umawia się, nie przyjeżdza, a jak już weźmie jakąś kasę to znika.

Z tego co wiem,

załatwił tak kilka budów w Halinowie.

Q.

https://forum.murator.pl/topic/40516-halin%C3%B3w-k-warszawy/page/24/#findComment-1502637

Moje opinie:

Śledziewscy - dobre ceny na niektóre materiały (niektóre znacznie drożej), kiepskie materiały, fatalna obsługa. Niesłowni. Jak Ci zależy głownie na niskiej cenie (i podobnej jakości) i nie przeszkadza Ci traktowanie jak kupę gó....a to ok.

Kowalczyk - drogo (na wstępie - potem można zbić cenę), nie dotrzymują terminów dostaw. Duży wybór.

Stal-Bud - drogo, ale często mają różne duperele stalowe których nigdzie indziej nie kupisz. Mało elastyczni.

Replin - miła obsługa, elastyczni. Cenowo raczej nieźle. Ale opłacalni tylko przy dużych zamówieniach.

Dorzucę jeszcze Domur-4 na Chełmżyńskiej. Obsługa średnia, można się wykłócić o dobre ceny.

Tartak - Długa Kościelna. Nie jest najtaniej, ale polecam. Dobre drewno, dostawy na czas.

Stropy teriva - Korzeniak w Sulejówku. Ceny nie za niskie, ale super terminowość i jakość.

Q.

https://forum.murator.pl/topic/40516-halin%C3%B3w-k-warszawy/page/24/#findComment-1502651

Moje opinie:

Śledziewscy - dobre ceny, kiepskie materiały, fatalna obsługa. Niesłowni. Jak Ci zależy głownie na niskiej cenie (i podobnej jakości) i nie przeszkadza Ci traktowanie jak kupę gó....a to ok.

Kowalczyk - drogo (na wstępie - potem można zbić cenę), nie dotrzymują terminów dostaw. Duży wybór.

Stal-Bud - drogo, ale często mają różne duperele stalowe których nigdzie indziej nie kupisz. Mało elastyczni.

Replin - miła obsługa, elastyczni. Cenowo raczej nieźle. Ale opłacalni tylko przy dużych zamówieniach.

Dorzucę jeszcze Domur-4 na Chełmżyńskiej. Obsługa średnia, można się wykłucić o dobre ceny.

Tartak - Długa Kościelna. Nie jest najtaniej, ale polecam. Dobre drewno, dostawy na czas.

Q.

hahahha Qdlaty a czy o którejś z tych hurtowni masz jakieś dobre mniemanie?? bo jak na razie do wszystkich lepiej sie nie zbliżać :)

Albo czy jakakolwiek hrtownie mógłbyś polecić??

https://forum.murator.pl/topic/40516-halin%C3%B3w-k-warszawy/page/24/#findComment-1502660